Læserbrev

Læserbreve

6. september 2014

Selvejende har ret til overskud

Lisbeth Jellesen, Herning

Louise Holm Sommer, som er chefkonsulent i Dansk Industri, udtrykker den 4. september sin forargelse over, at VUC’erne har store overskud og stor egenkapital. Måske var det en idé at kigge lidt kritisk indad på de kredse, hun selv repræsenterer, og som har været ret toneangivende politisk i en del år.

Det forholder sig sådan, at VUC’erne og andre ungdomsuddannelsesinstitutioner ved amternes nedlæggelse blev selvejende institutioner. Melodien dengang var, at nu skulle de være virksomheder og ledes som sådan med en stærk leder og en professionel bestyrelse. Professionel betyder i den her sammenhæng, at man forstår sig på økonomi, og ellers ikke har nogen speciel viden om eller forståelse for det, man bestyrer.

Institutionerne – herunder VUC’erne – skulle give overskud, drives rationelt, og rektor skulle have resultatløn. Resultatet kunne man aflæse på de røde eller sorte tal på bundlinjen.

Det kan vel ikke undre, at det dermed er gået, som det er. Man har fået det, man bad om. Fokus fra ledelsen og bestyrelsens side er rettet mod virksomhedens lønsomhed og ikke undervisningens kvalitet eller kursisternes læring og udvikling.

Skoler, herunder VUC, er ikke virksomheder, og de skal derfor ikke ledes som sådanne.

Konfliktmægler har stort ansvar

Bodil Maria Pedersen, Frederiksberg

Konfliktråd kan være konstruktive for mennesker, der har været udsat for forbrydelser. Men i nogle situationer kan mægleren blive en blind medspiller, der bidrager til offergørelse. Det kan få alvorlige følger, især når udøvere og udsatte kender hinanden. Det er ofte tilfældet, når kvinder har været udsat for seksuelle overgreb, vold i parforhold og stalking.

Der kan være tale om udøvere, der har helt andre intentioner med mægling end dem, de giver udtryk for. Da vores forhold til hinanden må baseres på tillid, risikerer mægleren ligesom både læg- og fagfolk at falde for erfarne manipulatorers tilsyneladende velvilje.

På baggrund af sit kendskab til udøveren kan den udsatte til gengæld virke psykisk ustabil og usamarbejdsvillig. Blandt andet derfor skal der en god portion erfaring og psykologisk viden til for at screene deltagere i konfliktråd.

Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er tale om forbrydelser, som udøverne har gentaget, og på at de kan understrege deres velvillighed, mens udsatte nedtoner deres vanskeligheder. Reflekteret – ikke naiv – tillid er selve metoden i mægling.

R – partiet for kynikerne

Niels Lundwall, Værløse

I et læserbrev den 4. september belærer Kristian Brandrup den sygemeldte og arbejdsløse Monika Langelund om, at man som medlem af et parti må betale ved kasse et. Hvis det er de radikales enøjede politik, har Monika Langelund nok valgt det forkerte parti.

Radikale Venstre er et parti, der som en trojansk hest har besmittet den socialdemokratiske regering med planen om at føre VK-regeringens højrepolitik videre.

De radikale har som et elite- og højere middelklasseparti ingen empati for arbejdsløse og syge medborgere som Monika Langelund og mangler fantasi til at lukke det ene øje og lave en undtagelse. Det kunne være som hvilende medlem eller noget andet fiffigt for at hjælpe en sympatisør, som – ret naivt – vil støtte det parti, der har frataget langtidsarbejdsløse deres eksistensgrundlag og fejlvurderet, hvor mange der ville blive ramt.

De radikale er for længst gået fra at være sin tids antimilitarister, og de har ikke længere meget tilbage af de sociale idealer, der kendetegnede partiets stiftere. I stedet er de nu beskyttere af finanssektoren og forkæmpere for en økonomisk nedskæringspolitik.

Skattevurdering skal forbedres

Thure Barsøe-Carnfeldt, Dronninglund

Regeringen har gennem mange år haft svært ved at finde en løsning på en korrekt skattevurdering af de enkelte ejendomme i Danmark. I stedet har man brugt en metode, som mest af alt kan kaldes ’et slag på tasken’, og som minder mest om et pokerspil, hvor boligejeren står med en dårlig hånd.

Der findes en metode, som kunne være til stor hjælp for regeringen, og som vil komme tættere på sandheden om husenes værdi set med skatteøjne. Indfør et direkte samarbejde med forsikringsbranchen og BBR-registret, således at det enkelte forsikringsselskab eller agentur forpligter sig til hvert femte år at foretage en vurdering af de forsikrede ejendomme.

Et forsikringsselskab har ingen interesse i at overvurdere ejendommens værdi ved en eventuel genopbyggelse, og ejerne har ingen interesse i hverken at overvurdere eller undervurdere ejendommens værdi.

Den enkelte ejendom vil fremover kunne vurderes betydeligt mere korrekt end nogensinde tidligere. Se nu at komme i gang med samarbejdet.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu