Kommentar

MRSA – arbejdsmiljøproblem eller systemkrise?

Det er næppe gået nogens tryne forbi, at vi med den multiresistente svinebakterie MRSA har et problem. Spørgsmålet er, hvilken type problem vi står med
Debat
1. oktober 2014

Bed danskerne lave en liste over deres traditionelle danske favoritretter, og svinekød vil være hovedingrediensen i 90 procent af tilfældene. Trods mange års indflydelse fra de store verdenskøkkener og det stadigt stigende udvalg af okse-, kalve-, kyllinge- og lammekød er flæskesteg, koteletter og frikadeller ikke til at slå af pinden. Vi elsker svinekød. Og er koteletten på tilbud, slår kærligheden ud i lys lue.

Men kan yndlingskødet blive for billigt? Omkostningen ved at have et svinebrug, der igennem årtier har været baseret på effektiv og prisbesparende drift og dermed et enormt antibiotikaforbrug, har betydet tilkomsten af en superresistent svinebakterie, MRSA. Med foruroligende hast er over 88 pct. af alle grise i de danske stalde blevet smittet med bakterien. Fremkomsten af MRSA har samtidig medført, at mange landbrugsmedarbejdere er blevet stigmatiseret som potentielle smittebærere. En stikprøveundersøgelse foretaget i sidste uge har desuden vist, at MRSA nu også har fundet vej til køledisken i supermarkederne og er at finde i hver femte pakke svinekød.

Det er næppe gået nogens tryne forbi, at vi har et problem, men der er ikke enighed om hvilken type problem. Landbrug og Fødevarer kalder det et arbejdsmiljøproblem, mens sundhedsmyndighederne mener, vi står over for en »human-veterinær-problemstilling«.

Nul bakterier i økologisvin

Set i det store perspektiv indikerer MRSA-problemet, at vi står over for en grundlæggende systemkrise i det konventionelle landbrug. I hvert fald har man endnu ikke fundet bekræftede fund af MRSA i økologiske landbrug. Og en tysk undersøgelse indikerer da at vi sandsynligvis heller ikke vil finde det. I 2011 gik det tyske Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Infektionskontrol i gang med at udtage prøver fra i alt 178 grise på 25 økologiske tyske gårde, som alle viste sig at være negative. Til sammenligning fandt man i de tyske konventionelle landbrug MRSA-bakterier i 47 pct. af de testede besætninger.

Selv om man dermed ikke kan udstede garantier for et tilsvarende undersøgelsesresultat i de danske økologiske svinestalde, peger pilen i retning af, at det økologiske landbrug, der er baseret på et helt andet værdisæt end det konventionelle, har fat i den lange ende. Det har rent faktisk betydning, at grisene har mere plads, bedre dyrevelfærd og får langt mindre medicin end i det konventionelle landbrug – både for grisene, men også for alle os andre, der bliver fri for at stifte bekendtskab med resistente bakterier og alle de andre uheldige bivirkninger, som landbruget har medført.

Tager man den tyske undersøgelse for gode varer, viser de økologiske landbrug og dertil hørende værdisæt, at der findes velfungerende alternativer og veje til at undgå MRSA. Vi behøver som forbrugere og borgere ikke nødvendigvis at acceptere – som landbrugsorganisationerne fremfører det – at MRSA med det nuværende spredningsniveau desværre er kommet for at blive, og at det således er noget, vi må lære at leve med.

Det kræver, at vi ikke reducerer problemet til blot at være et arbejdsmiljøproblem for de ansatte på gårdene, som skal løses med mere oplysning og bedre hygiejnekurser, eller blot trækker på skuldrene og betragter multiresistente bakterier som en uundgåelig følgesvend i et effektivt og prisbilligt landbrug. Måske bør vi i stedet løfte diskussionen op på det sted, hvor den hører hjemme, og begynde at diskutere, hvor mange bivirkninger fra landbruget vi egentlig vil acceptere, hvor effektivt vores svinefabrikker skal være, hvilken vej vores landbrug skal gå for at være mere bæredygtige – og ikke mindst hvor lav eller ’høj’ en pris, vi i virkeligheden er villige til at betale for en kotelet.

Signe D. Frese er cand.techn.soc. og programchef for miljø og klima i COOP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hej Signe D. Frese.
Min kompliment til dit MRSA-indlæg.
Jeg er enig med dig i (hvis det er dét, du mener), at chancen nu er, at økologiske svineholdere tester sig fri af MRSA og markedsfører sig som sådan - og mon ikke ganske mange forbrugere - også i COOP - vil være tiltrukket af økologisk MRSA-fri svinekød?
Den højere pris pga. den højere kvalitet kan jo kompenseres ved f.eks. at nøjes med en halv kotelet i stedet for en hel, hvilket i sig selv er sundere!
Stil krav til leverandørerne om MRSA-fri økologisk svinekød - og lad os forbrugere vælge - på et velinformeret grundlag! - siger jeg en gammel svine-rådgivningsdyrlæge ;-)