Kommentar

Opgøret stikker dybere end dagpenge

Dagpengedebatten har udviklet sig til en symbolsk stedfortræderkrig mod regeringstoppen, som statsminister Helle Thorning-Schmidt næppe kan dulme alene med teknokratiske småjusteringer – om et år
24. september 2014

Der kommer altid en god løsning i morgen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har skudt en langstrakt valgkamp i gang ved at komme de interne kritikere i møde. Den socialdemokratiske partitop har tydeligvis erkendt, at den sociale profil skal skærpes, hvis de frafaldne kernevælgere og desillusionerede partisoldater skal mobiliseres frem mod næste folketingsvalg.

Med beslutningen om at fremrykke Dagpengekommissionens afrapportering til september 2015 har SR-regeringen vundet lidt tid. Men problemet er bestemt ikke løst. Tværtimod. Efter statsministeren lovede et nyt dagpengesystem på partikongressen i Aalborg her i weekenden, kan Socialdemokraterne ikke længere gå ind i slutspurten af en valgkamp uden konkrete svar på, hvordan f.eks. genoptjeningsretten og en eventuel permanent arbejdsmarkedsydelse skal udformes fremover.

Timingen af kommissionens rapport gør uundgåeligt dagpenge til et hovedtema ved næste valg. Baglandet og fagbevægelsen har nu fået en berettiget forventning om, at Helle Thorning- Schmidt & co. inden for en overskuelig fremtid vil fremlægge et gennemarbejdet udspil til en ny dagpengereform – og vel at mærke et udspil, som skal balance på en knivsæg mellem på den ene side at lægge kant til de radikale og på den anden side være parlamentarisk gennemførligt. I givet fald: et politisk kunststykke.

Lynafleder for vrede

Intensiteten i debatten om dagpengereformen – som VK-regeringen gennemførte sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i 2010 – tyder imidlertid på, at frustrationerne handler om mere og andet end en indignation på vegne af de omtrent 5.000 tidligere dagpengemodtagere, som i dag har mistet enhver indtægt.

Dagpenge er blevet en knaldperle på en lang rød tråd af protestsager, hvor venstrefløjs-socialdemokrater, SF’ere og fagforeningsfolk har bekæmpet magtduoen, Helle Thorning- Schmidt og finansminister Bjarne Corydon. I løbet af de seneste års tid har både det delvise frasalg af DONG Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og lovindgrebet mod folkeskolelærerne været katalysator for noget nær en oprørsstemning.

Topsocialdemokraterne håber, at de udbredte frustrationer vil kunne isoleres til dagpengespørgsmålet – som en form for lynafleder. Men spørgsmålet er, om vreden stikker så meget dybere, at en eventuel løsning blot forskubber protesterne til en ny sag?

Men så længe Socialdemokraterne endnu ikke har fremlagt sit eget bud på en ny dagpengereform, kan ingen vide, om weekendens imødekommelse har karakter af en taktisk manøvre, eller er begyndelsen på en ideologisk genrejsning.

De igangværende finanslovsforhandlinger vil blive en snarlig lakmusprøve på regeringstoppens aktuelle kulør. Helle Thorning-Schmidts overraskende udmelding om at ville gå til valg på et nyt dagpengesystem er umiddelbart en god undskyldning for at udskyde alle de midlertidige lappeløsninger, som SF og Enhedslisten kræver.

Men SR-regeringen skal til gengæld kunne tilbyde en samlet finanslovspakke båret af en markant anden social retfærdighedssans end de foregående år, hvis weekendens kursskifte skal stå tilbage som andet end spil for galleriet.

Efter sidste søndags valg i Sverige, hvor S-lederen Stefan Löfven kun lige akkurat fik mulighed for at danne en ny rød-grøn-regering på et yderst spinkelt mandat, kom den tidligere socialdemokratiske statsminister Göran Persson med en brutal analyse, som overført på danske forhold kunne tyde på, at Socialdemokraterne endnu har meget langt igen, før partiet genvinder rollen som en garant for større social balance.

Som reaktion på Sverigesdemokraternes fremgang udtalte Persson: »Valgresultatet var en rigtig ørefigen til Stockholm-etablissementet. Det er jo ikke i Stockholm, at Sverigesdemokraterna går frem, men ude i resten af Sverige. Derude hvor man lider under dårlig mobildækning, tog som ikke går til tiden, pensioner som ikke rækker, job som forsvinder, unge som flytter og landbrug som nedlægges. Alt det er det her et udtryk for: Sverige er ved at knække sammen.«

På samme måde stormer Dansk Folkeparti frem i hensygnende valgkredse, hvor krisen kradser og de ’udfaldstruede’ fra dagpengereformen kun udgør en lille del af den voksende gruppe, som mærker øget social utryghed i hverdagen. Det grundlæggende paradoks i dansk politik er således, at de vælgere, som føler skuffelse over SR-regeringens nedskæringer, søger over mod et parti, der peger på Venstres formand Lars Løkke Rasmussen som ny statsminister.

Med Nationalbankens nedjustering af vækstskønnet i går er opsvinget udskudt. Igen, igen. Socialdemokraterne skal dermed ud i en valgkamp, hvor en voksende gruppe vælgere føler – som Göran Persson profetisk udtaler – at velfærdssamfundet er ved at knække over.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Dahl
  • Niels Duus Nielsen
  • Claus Piculell
  • Jørgen Steen Andersen
  • Flemming Scheel Andersen
  • Grethe Preisler
  • Erik Jensen
Lars Dahl, Niels Duus Nielsen, Claus Piculell, Jørgen Steen Andersen, Flemming Scheel Andersen, Grethe Preisler og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Der var en artist, som hed Julie
hvis kunst var at danse på line
på liner så tynde og fine
at alle folk sa' de var gru'lige.
Så sa' hun en dag de bevingede ord:
"I dag vil jeg prøve det helt uden snor
thi kunsten at gøre det svære beror
på at øve sig i det umulige". (Kumbel)

Per Klüver, Nille Torsen, Alan Strandbygaard, Henrik Christensen, Filo Butcher, Torben K L Jensen, lars abildgaard, Thora Hvidtfeldt Rasmussen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Lene Christensen, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

"Med beskæftigelsesreformen sikrer vi en beskæftigelsesindsats, der grundlæggende bygger de ledige op i stedet for at bryde dem ned" [Mette Frederiksen].

Fin og forkromet hensigterklæring, men hvor er den reele indsats? Kommer der mon en god løsning - til næste år?

5.000 har mistet enhver indtægt. Titusinder oplever en økonomisk nedgang på 30-60% pga. de brutale reformer på arbejdsmarkedet. Yderligere titusinder af nyuddannede oplever, at det er umuligt for dem at finde et "rigtigt arbejde", som berettiger til optjening af dagpengeret, mens et stærkt stigende antal - lidet eftertragtede - seniorer er tvunget til at forblive på arbejdsmarkedet indtil de bliver 68 eller endnu ældre.

Men alle disse, marginaliserede borgere på kanten af arbejdsmarkedet, som ikke har andet problem, end at de ikke kan finde et "rigtigt arbejde", kan sagtens få lov til, ja har pligt til, at arbejde (nå nej: skal "aktiveres") for at få udbealt de stærkt nedsatte ydelser. Kommunerne "aktiverer" disse borgere på et B-hold, der ikke har de samme rettigheder, som alle andre lønmodtagere, men er effektive løntrykkere.

Regeringen giver ligesom VK til de rigeste og holder middelklassen fri. De ringest stillede skal betale de veletableredes fest, og selv om man ikke kan barbere de skaldede yderligere, er det planen at stramme grebet, om ikke andet ved endnu mere ydmygende kontrol og ydelser så lave, at man end ikke kan leve af dem.

"Samarbejde" kalder Morten Østergaard det, når pamperne får 50-100.000 kr. om måneden som belønning for at ydmyge de marginaliserede borgere i nyttejobs, der må overleve på en brøkdel af de fastansattes lønniveau.

Mens barske Bjarne Corydon forsøger at bagatellisere de af nedskæringerne hårdest ramte, idet middelklassen ifølge en undersøgelse lægger større vægt på at forbedre hospitaler og skoler. Vi har gjort nok, de må tage en tudekiks!

Sådan er det jo.

Amen.

Else Damsgaard, Kirsten Lindemark, Per Klüver, Jakob Silberbrandt, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby, Christel Larsen, torben - nielsen, Flemming Scheel Andersen, Henrik Christensen, Glenn Lynge Andersen, Filo Butcher, Curt Sørensen, lars abildgaard, Michal Bagger, Karsten Aaen, Rune Petersen, Marianne Christensen, Lise Lotte Rahbek, Martin Madsen, Holger Madsen, Jan Weis, Lene Christensen, Lilli Wendt, Tue Romanow, Jens Falkesgaard, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Bo Carlsen, John Christensen, Grethe Preisler, Keld Sandkvist og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er utroligt, at verdens bedste samfund på så få år har udviklet sig til et af de ringeste - selvfølgelig fordi afviklingen af goderne er sket uden at andre, afbødende strukturer er bygget op. Når vi derfor tilnærmer os andre landes systemer, sker det uden de andre landes traditioner for afbødende virkninger. Vi har ikke Sydeuropas familiesammenhold og sorte økonomi at falde tilbage på - i Danmark betaler man derimod alle de penge i skat, som tidligere var prisen for sikkerheden. Nu både betaler man og får ikke sikkerheden.

Lars Dahl, Jørgen Steen Andersen, Sascha Olinsson, Per Klüver, David Zennaro, Vivi Rindom, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Claus Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Dennis Berg, Christel Larsen, Nille Torsen, Gert Selmer Jensen, Flemming Scheel Andersen, Erik Jensen , Henrik Christensen, Janus Agerbo, Peter Larsen, Filo Butcher, Torben K L Jensen, lars abildgaard, Niels Engelsted, Marianne Christensen, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Jan Kønig, Lene Christensen, Sven Elming, Jens Falkesgaard, Kim Houmøller, Helene Kristensen, Bo Carlsen, Torben Nielsen, John Christensen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar
John Christensen

Danmarkis historiens største tyveri, er den liberalistiske øvelse blevet kaldt - af Erhvervs- og vækstminister HHenrik Sass Larsen. Det var dog før han fik sin ministertitel., og i et DR progam om finanskrisen. Han har, mig bekendt aldrig siden uddybet emnet, og medierne er tilsyneladende ligeglade?

Afmonteringen af velfærdsstaten er IKKE en politisk beslutning, men drives øjensynligt igennem af bagvedliggende hemmelige logelignende organisationer, hvor den økonomiske og politiske elite har rottet sig sammen imod pøbelen.

Gør skafottet og guillotinen klar - til borgerskabet og deres velbjærgede lakajer!

De render os et vist sted - så de fortjener derfor også deres skæbne. Når sammenhængen potentielt går op for helt almindelige folk som derfor siger: NOK ER NOK.

"Regningen skal samles op", sagde de bl.a. anført af Lars Løkke Rasmussen - og lod de svageste betale for grådighedens krise. FØJ!

Det er krise til opstand - sabotér deres plan om at rive velfærdsstaten ned. Lad dem ikke slippe igennem (NO PASARAN!)

Torben Nielsen, Lars Dahl, Sascha Olinsson, David Zennaro, Kim Rohde, Preben Haagensen, Henrik Klausen, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby, Dennis Berg, Gert Selmer Jensen, Jørn Petersen, Karsten Aaen, Holger Madsen, Keld Sandkvist, Lars B. Jensen, Lene Christensen, Jens Falkesgaard og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Der mangler simpelthen et parti - et menneske-parti, som praktiserer det der med at man er solidariske og ingen lader i stikken. Men der er jo ikke rigtig plads til flere småpartier, der måske kan samle nogle vælgere, men ikke nok til at udgøre et reelt alternativ og få indflydelse nok. Der har været tilløb nok, siden Socialdemokraterne blev blå, men disse grupper har alle lidt af den akademiske syge, for meget snak og masser af varm luft, men et minimum af effektivitet og aktivitet.
Men jeg tror græsrødderne til et nyt menneske-parti er på vej, der samler sig mennesker som aktivt arbejder på at samle og samle op - grupper der er bredere med gode kombinationer af tanke og handling. Jeg tror på, at der er en solid modstand på vej mod alle disse konkurrenceryttere drevet af begærlighed og trang til at servicere eliten. Giv lidt tid, det skal lige vokse lidt mere, så det ikke bare er endnu et lille parti, men en folkebevægelse, en lavine som ruller ind over landet. I mellemtiden håber jeg så ikke de eksisterende partier får ødelagt landet og folket helt.

Kirsten Lindemark, David Zennaro, Bjarne Andersen, Lene Christensen, Henrik Christensen, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Men vælgerne er ikke særligt interesserede i, at igen give mere til ledige der har været på overførselsindkomster i årevis.

http://www.altinget.dk/artikel/vaelgerne-dagpenge-er-ikke-det-vigtigste

http://www.agenda.dk/2014/08/dagpengeudfald/

http://www.agenda.dk/2014/08/langtidsledige-i-job/

Skal der overhovedet være råd til velfærd i de kommende år, ja så skal der prioriteres endnu hårdere.

http://www.kl.dk/Momentum/momentum2013-9-2-id131035/

I forvejen står de røde til at tabe et nyt valg igen igen. Både S og SF ligger under valgresultatet og EL er kun gået en smule frem og det trods råddenskaben i Venstre omkring Løkke.

Man burde tro man havde været i dybden på arbejdsmarkedspolitikken blandt fagøkonomerne, men det store udfald af meget langtidsledige viser, der har været et område der ikke var afdækket. Derfor giver en Dagpengekommission mening, men der kommer ikke en længere dagpengeperiode og såfremt genoptjeningsprincippet skal blødes op ligger der i rammerne, at det så må betyde en kortere samlet dagpengeperiode.

Omvendt er der ikke lande med dagpengeperioder der generelt er længere end to år og uanset partifarve burde man overveje hvordan det overhovedet er muligt ledige kan gå uden job i så lang tid når ledigheden er så lav som i 2014.

Mange glemmer fremgangen i 90'erne byggede på hårde reformer med kortere dagpengeperiode, lavere skatter på arbejde og Fogh kun havde få år med fremgang der byggede på boblegevinster på boligmarkedet som nu udenfor København ligger i dvale eller sumper hen.

Kristoffer Larsen, dette samfund vælter sig i penge, og de skal ind i skat og ud til folk for at holde hjulene i gang - men ikke nødvendigvis accelerere.
Dine spørgsmål er forsøgt besvaret rigtig mange gange: der kommer ikke job til disse langtidsledige, fordi deres arbejdskraft kan fås for dagpengene, hvilket vil oven i købet betyder refusion til kommunen. Sålænge folk arbejder, uden at nogen vil erkende, at de gør det, vil der komme flere og flere langtidsledige, der mister alt. Det er simpelthen en automatisk maskine til undergravelse af dagpengesystemet, man der har opfundet.

Torben Nielsen, Lars Dahl, Jørgen Steen Andersen, David Zennaro, Vivi Rindom, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Flemming Scheel Andersen, Claus Jørgensen, Katrine Visby, Jan Pedersen, Christel Larsen, Nille Torsen, Gert Selmer Jensen, Lene Christensen, Erik Jensen , Henrik Christensen, Lars B. Jensen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Politiken har faktisk en ganske udmærket artikel om McKinsey og velfærden, se her:

http://politiken.dk/magasinet/feature/ECE2230865/velfaerden-er-under-mck...

Vi tager lige et lille citat:

"McKinsey var blevet betalt 3 millioner kroner for at analysere den danske eksportstøtte. Nu havde konsulenterne sendt en skitse, som ifølge Hækkerup alt for ensidigt fokuserede på frie markedskræfter og Fjernøsten – og som dermed begrænsede Udenrigsministeriets, altså diplomatiets, rolle i indsatsen.
Det brød Hækkerup sig ikke om. Direkte henvendt til den højest rangerende McKinseymand erklærede han derfor i umisforståelige vendinger, at præmissen for deres arbejde var forkert. De kunne starte forfra. Et kvarter senere forlod konsulentholdet Udenrigsministeriet og efterlod de ansatte i udenrigstjenesten måbende, nærmest opstemte."

Citatet taler vel for sig selv...

Den usædvanlige episode med det estimerede konsulenthus markerer det første af tre nylige eksempler på, at McKinseys verdenssyn er kollideret med enten regeringen selv eller dens kernevælgere.

David Zennaro, Jan Pedersen, Lene Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Peter Hansen, der er en ydelse til disse personer, det er kontanthjælp. De sidste tal viser iøvrigt under 9.000 på den særlige ydelse for juli måned.

Hvorfor vil du smide folk ud af arbejdsmarkedet, Kristoffer Larsen? Det er det, de er, når de er på kontanthjælp.

Jørgen Steen Andersen, Preben Haagensen, Flemming Scheel Andersen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Men forhold dig til det simple faktum: alle arbejdsløse arbejder en meget stor del af den tid, de er ledige. Det er fuldkommen uhørt mangel på moral, at folk ikke får kredit for dette. Det er rent tyveri af tid og penge.

Bo Carlsen, Jørgen Steen Andersen, Per Klüver, David Zennaro, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Flemming Scheel Andersen, Claus Jørgensen, Christel Larsen, Gert Selmer Jensen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Det er de da, Kristoffer Larsen. Men du forholder dig stadigvæk ikke til det væsentlige: det gratis arbejde.

Bo Carlsen, Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Gert Selmer Jensen, Henrik Christensen, Filo Butcher, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen og John Christensen anbefalede denne kommentar

Der er mange tegn på at parløbet snart er forbi. Flere markeringer viser dette. Senest på det udenrigspolitiske felt.
Jeg tror ikke på den grad af enighed, der formelt meldes ud, og til valget vil de markere sig hver for sig. Så kan alt ske.

Ud med de nationale politikkere ( gerne skafot ) indfør decentralisme med henblik på at styrke de nære fællesskaber og beslutnings processer, stil større krav til den enkelte om deltagelse og genopretning af det danske samfund på borgerløn.

Som det er nu har kapitalen og deres lakajer købt store dele af det danske samfund men de købte glemmer at imorgen er det jer der bliver smidt ud i ydmygelse og armod, vejen er ikke lang.

Derfor et ordentlig samfund går gennem det nære fællesskab sammen med KL og vores dygtige kommunale ledere.

Der er brug for langt mere end en smart, politisk kunstfærdig dagpengereform!

Der er brug for en gennemgående reform af arbejdsmarkedet, og det ikke kun i Danmark men i hele EU, ja hele verden.

Cut, og skift til det store stygge klima-problem:

På den netop afsluttede FN klimatopmøde talte stort set ALLE verdens ledere, uanset politisk kulør, om nødvendigheden for at reformere vores økonomisystem. Og her kunne Danmark meget godt gør sig for en gangs skyld konstruktiv bemærket på den globale scene ved at vise en mulig tilgang til denne nødvendige omkalfatring af vores økonomiske systemer som, en tilgang som ville være i harmoni med den skandinaviske velfærdsmodel.

Et arbejdsmarkeds paradigmeskifte.

Ud med den sygelige tanke at lønarbejde er noget som lønarbejderne skal tvinges at indbyrdes konkurrere om og at mest mulig arbejde skal udføres af færrest mulig hænder, som det er tilfælde nu.

og IND med princippet at lønarbejde er en borgerret og lønnet arbejde en fællesejet ressource der administreres igennem et samarbejde mellem det offentlige og det private erhvervsliv.
En ressource der skal fordeles retfærdigt mellem alle berettigede.
Dvs. hver borger har en grundlæggende ret til arbejde med en løn. Det eksisterende arbejde fordeles ved hjælp af fagforeninger, A-kasser, jobcentre etc. igennem nedgang i arbejdstiden på fuld løn. Jobrotation o.l. kan evt. også bruges i nogle sammenhæng.
Det vil skabe et fleksibelt arbejdsmarked uden stress og tårer, hvor man får mere fritid i krisetider. I stedet for dagpenge udbetales kompensation for nedgang i arbejdstiden. Jeg er overbevist om at den model i det lange træk ikke kun vil skabe en mere effektiv og gladere arbejdsstyrke, men også være markant billigere for staten end det nuværende system.

Modellen har været på tegnebrættet i mange år, både hos sociale og liberale demokrater men blev så pludselig forkastet til fordel for konkurrencemodellen, en i bunden ekstremistisk perversion af industrikapitalismens klassekamp som har til formål at stresse lønmodtagerne og spille dem ud mod hinanden for på den måde trykke lønnen.
Konkurrencemodellen har intet ben i en fornuftig og bæredygtig arbejdsmarkedspolitik.

Og på en højere plan er ideen om konkurrencestaten direkte modsat hvad verdens ledere mener bør gøres for at komme klimakrisen til livs.

De østtyske skolelærere har en fordelings model i årene efter sammenslutningen, da der pludselig var alt for mange skolelærere. I stedet for at hver tredje skulle gå arbejdsløs indførte man en arbejdsdeling, hvor alle lærere gik ned i arbejdstid (dog ikke med fuld løn) indtil balancen mellem udbud og efterspørgsel var fundet igennem naturlig afgang.

Ingen lærer blev arbejdsløs i denne periode.

Jakob Silberbrandt, Flemming Scheel Andersen, Claus Jørgensen, Kjeld Hansen, Gert Selmer Jensen, Henrik Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ovennævnte model kunne forresten godt kombineres med basisløn, men måske ville det også eliminere behovet for basisløn.

Med alt det Helle Thorning Schmidt har langt usocialdemokratisk politisk ryg til de foregående, samt nedtrampningen af SF er der ingen vej uden om.

- Hun må træde tilbage som formand for socialdemokratiet.

Øh Helle, husk lige, at få Corydon med ud af døren.

Bo Carlsen, Per Klüver, Bjarne Andersen, Flemming Scheel Andersen, Lene Christensen, Henrik Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Hvis det skal tage 1½ år for en kommission at revidere dagpengesystemet, gud ved hvor længe en revision af hele arbejdsmarkedet så vil tage? 8 år?

Jørgen Steen Andersen, Per Klüver, Lene Christensen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

LTM skriver:
"Den socialdemokratiske partitop har tydeligvis erkendt, at den sociale profil skal skærpes, hvis de frafaldne kernevælgere og desillusionerede partisoldater skal mobiliseres frem mod næste folketingsvalg."

LTM, du behøver ikke at gøre dig selv dummere. Du ved udmærket, at dette er standard-taktikken: Smadr løs i starten af en valgperiode og prøv så at bestikke vælgerne med lidt ubetydeligt mod slutningen, inden næste valg.

Per Klüver, Bjarne Andersen, Lene Christensen, Henrik Klausen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Vi er stolte af den politik vi har ført. Det har Thorning sagt igen og igen og igen.

De er stolte af topskattelettelserne.

De er stolte af mere overvågning.

De er stolte af snageriet over for kontanthjælpsmodtagerne.

Tag 2 brugtvognsforhandlere.

Den ene siger jeg snyder dig hvis jeg kan (Løkke)

Den anden siger. Det er en god bil du køber. Den overholder alle forskrifter. Vi er garant for at bilen er ok. (Thorning).

Og det er den samme smadrekasse du får begge steder.

Når valget nærmer sig siger Thorning. Vi er forfærdeligt kede af alle de smadrekasser vi har solgt.
Vi sagde vi var stolte af vores produkt. Men hvis I køber bil hos os igen får I en som er rigtig god.

Løkke siger. Jeg sælger smadrekasser.

Hvem vile du selv handle bil hos?

Bo Carlsen, Christel Larsen, Jørgen Steen Andersen, Elisabeth Andersen, Bjarne Andersen, Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Filo - FINT - men den her går ikke : "... igennem nedgang i arbejdstiden på fuld løn."
Det vil spærre for gennemførelsen af en god ide. Vil sammenblande løn og støtte, i stedet for at forenkle.
Og : " ....med basisløn, men måske ville det også eliminere behovet for basisløn."
Det mener jeg ikke. Basisindkomsten som Borgerlønsbevægelsen tegner den, erstatter jo alt det andet, og så er der ikke noget der hedder dagpenge.

Filo Butcher
24. september, 2014 - 18:17

Oven i fremtidens arbejdsmarkeds hatten kommer så også digitalisering og robotisering. Det vil koste særdeles mange arbejdspladser allerede i nærmeste fremtid.

Jørgen Steen Andersen, Bjarne Andersen, Lise Lotte Rahbek, Flemming Scheel Andersen, Filo Butcher og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er ikke kun trivielle rutineopgaver som postsortering, som i fremtiden vil være automatiserede. Opgaver med et højt videns- og kreativitetsniveau kommer snart også til at stå til fald. De bygger på sin vis også på rutiner. Kaos findes ikke i naturen. Alt er systematisk, men meget har så højt et antal faktorer, så det ligner kaos - Tag vejret f.eks..

IBM har f.eks. fodret en computer med alt tilgængelig anerkendt lægevidenskabelig viden, så den er i stand til at stille hurtigere og mere præcise diagnoser end nogen læge kan. Den kan endvidere kontinuerligt fodres med mere viden end nogen læge kan nå at tilegne sig. Inden for kirurgi er der udviklet robotteknik, som kan operere mere præcis end nogen kirurg. Osv..

Flemming Scheel Andersen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

Marianne Christensen
24. september, 2014 - 20:01

Hvem vile du selv handle bil hos?

Ingen, for som du skriver sælger de begge den samme smadrekasse.

- Men hvor fanden skal jeg så købe bil?

Hos Alternativet naturligvis :-)

Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar

Kjeld Hansen,

Lige præcis. Og det har man forudset meget længe. Derfor har man også haft en vision om fremtidens arbejdsmarked at vi skal arbejde mindre, have mere fritid og dele arbejdet.

Men pludselig går den ikke mere? "Vi har ikke råd"?

Det vi ikke har råd er at øge arbejdsudbuddet når vi må regne med at der bliver færre og færre jobs til flere og flere hænder, som udviklingen går.

Leo, den går ikke?

hvorfor ikke? Løn og støtte bliver ikke blandet sammen. Det er arbejdsgiveren der betaler lønnen, det er staten der topper op. Ligesom nu. Forskellen er hvordan vi betragter arbejde.

Som en ressource vi skal slås om, eller en ressource vi skal deles om?

Hvis vi vælger at skulle slås om en stadig knapper blivende ressource, så er vi på samme katastrofekurs som vi er i klimadebatten. Derfor mit lighedstegn mellem klimakamp og klassekamp. Det er to alen af samme stykke, i den sidste ende.

Preben Haagensen, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Hansen og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar

Gert, det tager så lang tid fordi man spiller på at vinde tid, vel? Ikke fordi det tager så lang tid at gennemføre.

Syltekrukke kalder man det vist.

Alle der kan tænke kan se at vi aldrig vil nå fuld beskæftigelse. Den har aldrig eksisteret og den vil aldrig eksistere. Som Peter Hansen også peger på, er der visse unægtelige faktorer det fortæller os at der vil kun blive færre jobs, ikke flere. Undtagen kortvarige udsving.

Gert Selmer Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Leo, det med fuld løn mener jeg heller ikke så bogstaveligt. Der er mange muligheder hvordan man kan blive kompenseret for at man ikke gør krav på sin fulde andel af den fællesressource der hedder "arbejde"

Pointen er som sagt hvordan vi fremover vælger at betragte fænomenet "arbejde"

Som det er lige nu, det er rablende nonsens.

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det er ikke "arbejde", der er en ressource, det er arbejderen, der er det.

Henrik Christensen, Lars Dahl, Jørgen Steen Andersen, Vivi Rindom, Lene Christensen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar

Peter Hansens kommentar om manglen på "afbødende strukturer" når velfærdsstaten svigter, rammer plet. Vi har afskaffet aftægtskontrakter, bedsteforældres forsørgeransvar overfor deres børnebørn og i det hele taget udvidet den traditionelle familieforsørgelse til at omfatte alle medborgere. Det er økonomisk fornuftigt og giver folk en øget grad af personlig frihed i forhold til deres familie. Ønsket om personlig frihed er veldokumenteret, selv blandt samler-jæger samfund. Det er imidlertid de færreste der forstår, hvor sårbart det har gjort vores samfund. Sandheden er, at der ikke er nogen vej tilbage til familieforsørgelsesmodellen. Man har for nylig indført gensidig forsørgerpligt blandt samlevende. Det kan virke meget fornuftigt at ligestille samlevende med gifte, men strategien som sådan holder ikke på den lange bane i senmodernitetens familiemønster. For at sætte det på spidsen: kan man tænke sig en sæddonor med forsørgerpligt?

Det er meget muligt at velfærddsstaten som blev født med de store årgange fra fyrrene også går ud i solnedgangen sammen med dem, men lad os ikke være så naive at tro at der findes et fredsommeligt alternativ.

Bo Carlsen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Scheel Andersen, Preben Haagensen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Filo Butcher
24. september, 2014 - 21:05

Inden man opfandt informations samfundet var det blevet forudset, at vi bevæger os ind i fritids samfundet - Men vi nåede det ikke.

Siden var der nogen, som opfandt globalisering og svupti befandt vi os i konkurrence samfundet. Gad vist, hvor vi er i næste uge?

- Alt i mens bliver de rige rigere, de fattige fattigere og klimasituationen forværres dagligt.

Der er noget grundlæggende ravruskende galt på klodens og menneskets forvaltning af den og hinanden efterhånden. Vi er alle født åndeligt rene og uskyldige.

- Håber vi kan fodre vores børn åndeligt til noget bedre end vi er endt op med at blive.

Flemming Scheel Andersen, Jakob Silberbrandt, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Gert Selmer Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Filo - Fordi :
- Tilskud til lønarbejde og kunstige jobs har vi rigeligt af. Det skal afskaffes i stedet at udvides.
- Lapper på kludetæppet må stoppe. Tilskud modtages med den ene hånd og skat betales med den anden. Til samme personer. Kun til fornøjelse for de administratorer, der lever af det.
- Den grundlæggende solidaritet kan udvises ved - firkantet sagt - 10 mand går 10% ned i tid og løn og skaffer arbejde til 1 mand mere. Det er at dele.
Og arbejdsgiveren får friskere folk og vil måske give mere i løn generelt.

Du går jo også ind for forenkling, frihed og individuelle rettigheder (B) - Eller hva`.

Michael Borregaard

Opgøret om man vil kalde det dét, er et spørgsmål om det markante skred som er sket i holdning(er). Holdningsskredet over for de marginaliserede fungerer som retfærdiggørelsens knibtang. At dette er tilfældet, er ikke nyt, så sent som i 2007, da arbejdsløsheden faldt med rekordfart, konkluderes det sociologisk, at holdningerne til arbejdsløshed var i frit fald.

Den eksisterende intolerance allerede da højkonjunkturen var på sit højeste, fortæller grundlæggende historien om det markante skred som er sket i danskernes holdning til borgere, der ikke er med til at ”yde” til den fælleskasse. Derfor er det heller ikke tankevækkende, at vi stadigvæk som noget af det første spørger til, hvad du gør - end hvem du er. Ja udtrykket, arbejdsløse pak er vist meget dækkende for den holdning som var i 2007, som i dag. Så ja, opgøret stikker dybere end dagpengespørgsmålet, det stikker helt ned til spørgsmålet om samfundets holdningsniveau...!

Bo Carlsen, Malan Helge, Flemming Scheel Andersen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Filo Butcher-
Ja!! Hvis man er ved sine "fulde fem", og et nogenlunde tænkende og observant menneske, vil man se at behovet for arbejdskraft faldende, og det i høj grad fremover.
Finland (som man sjældent hører om), har erkendt at 30-35% af arbejdsstyrken vil være overflødig, indenfor 10-15 år, (måske endda en forsigtig udmelding ).
Samfunds/arbejdsmarkedsstrukturen, bliver inden længe nødt til at blive nytænkt for at imødekomme de "moderne tider".
Lige nu hænger politikere og organisationer, Incl. EU, bare i et dybt dynd af gamle dogmer omkring vækst/konkurrence/fuld-fuldtidsbeskæftigelse/mennesker kan ikke leve uden at knokle/fritid er roden til alt ondt.
Det vælter, og det vælter snart!!

Flemming Scheel Andersen, Jakob Silberbrandt, Peter Taitto, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Problemet er, som det understreges af Gert Selmer Jensens kommentar oven for, den gyldne lov, det skal kunne betale sig at arbejde. Det skal kunne betale sig at arbejde, fuldstændig enig, Det skal kunne betale sig at arbejde for hvad der er nødvendigt arbejde, og at så mange mennesker som muligt, får mulighed for, at realisere beskæftigelse, som fritid, ikke arbejdsslaveri, det var dette mekaniseringen skulle bibringe som fornemme aner hen imod fritidssamfundet...!

Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese, Lene Christensen og Gert Selmer Jensen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Tal er ikke ligefrem LTMs stærke side - han foretrækker ord - mange ord.
Men her kom han mig i forkøbet, fordi han skrev noget næsten eksakt ... med tal:

"Intensiteten i debatten om dagpengereformen – som VK-regeringen gennemførte sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i 2010 – tyder imidlertid på, at frustrationerne handler om mere og andet end en indignation på vegne af de omtrent 5.000 tidligere dagpengemodtagere, som i dag har mistet enhver indtægt."

Nu har jeg set mange tilfælde af misbrug af tal, så mit spørgsmål er blot: Hvorfor har disse 5.000 ikke fået eller takket ja til et tilbud, som SR-regeringen er kommet med - tilbud om uddannelse, kontanthjælp mv.?

Kan det tænkes, at de måske .. klarer sig selv?

Det irriterer mig, at man ikke i Beskæftigelsesministeriet kan redegøre for disse ret store tal om de ca. 40.000, der er faldet ud af dagpengesystemet - og som har fået kompenserende tilbud.

Lise Lotte Rahbek

HJSA
"at klare sig selv" = 'gensidig forsøgelsespligt' og er en finte, som din beskæftigelsesminister var snu nok til at indføre samtidig med at dagpengene blev nedskåret.

Gert Selmer Jensen, Lene Christensen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det lader til, at nutidens danske politikere ikke har forstået, at flexicurity ikke kan eksistere uden security. Så forsvinder fleksibiliteten også. Og SÅ går det ned ad bakke!

Bo Carlsen, Gert Selmer Jensen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek, Lene Christensen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Gad vide om der er en ledig stilling i syltekrukken Dagpengekommisionen, som jeg kan søge? For der skal åbenbart laves ingenting og dermed kræver jobbet næppe nogle kvalifikationer.
Resultatet til september '15 skal formodentlig alligevel tilrettes sammen med den nuværende regering. Sandsynligvis i samarbejde med et par spindoktorer, som jeg alligevel kan bestikke med et par sixpacks og en Dajm hvis de skriver redegørelsen for mig.

Hm. Jeg tror sgu, jeg kontakter Sofie Carsten Nielsen(R) og hører om en evt. ledig stilling. Hun har alligevel en spøjs realitetsfornemmelse for datagrundlaget for de fyrretusinde mennesker, der er røget helt ud af dagpengesystemet.

Bo Carlsen, Gert Selmer Jensen, Henrik Christensen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Lige som jeg troede nu kan dansk politik bare ikke blive mere dekadent læser jeg så det her:

Liberal Alliances folketingsmedlem og skatteordfører Ole Birk Olesen skriver på en blok på Berlingske: Tag dagpengene fra folk med tatoveringer i ansigtet. Ole Birk Olesen mener ikke, at folk med outrerede tatoveringer reelt er til rådighed for arbejdsmarkedet.

"Hvis man lader sit ansigt tatovere som et kranie, så er det det samme som at sige, at der er masser af arbejde, som man ikke vil stå til rådighed for."

- Desværre er det ikke skrevet af Rokokoposten.

Det næste bliver vel forslag om at fratage mennesker med en IQ under 90 deres eksistensberettigelse. Der er åbenbart ingen politiske hæmninger mere i dette land med verdens lykkeligste befolkning. Hele det kendte humanitære velfærds Danmark er efterhånden bare en fantasi verden.

Henrik Christensen, Flemming Scheel Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvorfor skriver manden ikke, at mennesker med outrerede tatoveringer skal betale alt hvad de til en hver tid ejer og har i skat og at de ikke må gå uden for andet end hvis det er buller mørkt. De kan jo skræmme børn og svage sjæle :-(

Eller tag dagpengene fra alle mennesker, som går med slips. De fraskriver sig ligeledes fra at påtage sig en lang række jobs pga. deres beklædningsgenstand.

Lise Lotte Rahbek

Cepos-segmentet lider desværre af en alvorlig syns-defekt,
som lader dem se splinten i andre menneskers øjne,
mens den gigantiske jernbanesvelle, de har i eget øje, overser de med stor flid.

Tænk ikke: Hvad kan arbejdsmarkedet og talende jakkesæt m. slips gøre for mig,
men "hvad kan jeg gøre for arbejdsmarkedet - og talende jakkesæt m. slips.'

Gert Selmer Jensen, Jørgen Steen Andersen og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

Ikke flere nye småpartier der intet vil have at skulle have sagt i mange år endnu. Jeg foreslår et kup. Ikke sådan et militært af slagsen, men et hvor en gruppe bestående af mange ligesindede utilfredse borgere melder sig ind i et parti- f.eks SF- og i kraft af sin størrelse indtvinger en ny retning. Så ville vi have styrken i et allerede eksisterende parti samtidig med at der ville være så tilpas meget nyt blod at man som borger ville føle at man rent faktisk kunne stole på hvad der blev lovet.

LA vil tage dagpenge fra rockere og andre »uansættelige«.

- Hvad så med mennesker med psykiske lidelser de er vel efter LA's opfattelse ligeledes uansættelige?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I øvrigt, så er jeg ude mærket godt klar over, at vise (kun vise) kommentarer jeg skriver er noget "fis". Men det er der efterhånden så meget derude i det politiske Danmark som er. Derfor.

Peter Hansen
Det er ikke "arbejde", der er en ressource, det er arbejderen, der er det.

Lige præcis det er hvad det gør systemet så pervers.

Sider