Læserbrev

Overskudsmad gør dig ikke fed

20. september 2014

Ideen om at åbne en butik på Nørrebro med overskudsmad fra supermarkederne har fået en overvældende modtagelse – allerede inden den er åbnet.

Hos os i Folkekirkens Nødhjælp, som vil åbne butikken ReFood og bruge overskuddet til arbejdet med verdens fattigste, vælter det ind med ros og frivillige, der vil arbejde i butikken. Derfor var det egentligt befriende, da Kim S. Sørensen i kronikken »Vi skal ikke æde os ud af madspild« i Information den 16. september kritiserede konceptet.

Kim S. Sørensen spørger, om sådanne ReFood-butikker virkelig løser problemet med madspild. Han mener, at vi i stedet for at sælge maden skulle arbejde for, at fødevareindustrien helt holder op med at producere mere, end vi spiser.

Vi har valgt en pragmatisk tilgang: Mens industrien og butikkerne arbejder på at mindske spildet, så forholder vi os til de 300.000 tons mad som kasseres lige nu, fordi ’bedst inden’-datoen er overskredet eller emballagen er beskadiget. Noget af den overskudsmad kan vi samle og sælge i samarbejde med FødevareBanken og andre større kæder.

Fedme og dårlig løn

Kim S. Sørensen mener, at ReFood blot vil gøre os federe. Det passer ikke. Hvis du har købt et kilo overskudsris til halv pris i ReFood, køber du ikke også ris i en almindelig butik.

Hvis vi får 20 ReFood-butikker, vil omsætningen i de almindelige butikker nok falde en smule. Men det er ikke det, som vil ødelægge de andre butikker. Folk kan heller ikke, som Kim S. Sørensen skriver, hamstre billig overskudsmad og sælge den videre. Der bliver kvoter, så man ikke slæber af sted med kæmpe portioner.

Endelig er han nervøs for, at de frivillige, der skal arbejde i ReFood i en god sags tjeneste, vil fungere som løntrykkere. Det svarer lidt til at sige, at de frivillige i en af vores genbrugsbutikker med tøj bestemmer, hvor stor timelønnen er i H&M. Sådan er virkeligheden ikke. Detailbranchens løn afgøres ikke af velgørende arbejde.

Så vi holder fat i den gode ide og arbejder på at åbne den første butik på Nørrebro i det nye år.

Henrik Stubkjær, generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu