Læserbrev

Skylden skal placeres i toppen

29. september 2014

Man skal et godt stykke ind i Jørgen Steen Nielsens »En kineser belaster nu klimaet mere end en europæer«, der blev bragt i Information den 23. september, før en udslagsgivende detalje nævnes, som ikke blot gør artiklens overskrift misvisende, men faktisk usand.

Det, som belaster klimaet så uforholdsmæssigt meget på kinesisk grund, er i høj grad al den outsourcede industri, som holdes i gang af privatforbruget i Vesten.

Men problemet ved denne type formidling stikker dybere end en fejlplacering af ansvar mellem verdens lande og befolkninger. Hver gang et tal – såsom mængden af CO2-udledning – opgøres pr. indbygger, skabes et billede af, at ansvaret for det, der måles, kan fordeles ligeligt blandt civilbefolkningen.

Selvfølgelig skal vi have skruet ned for privatforbruget, både i Europa og resten af verdenen. Mere konkret skal vi nogenlunde tilbage til et 1970’ernes niveau for at nærme os en levestandard, Jorden kan holde til.

Men at fokusere på gennemsnitsborgere og gøre dem til problemets rod – og indirekte også løsningen (for eksempel kunne vi jo alle sammen tage at købe en hybridbil) er at springe let hen over en stribe essentielle led, hvori de virkelige løsninger skal findes. Så som at få afmonteret den neoliberale verdensorden, som gør produktion til overforbrug både muligt og rentabelt. Der skal gøres op med vækstparadigmet og fejringen af BNP, der begge drives af overforbrug. Internationale handelsaftaler skal genforhandles, så de tilgodeser lokal produktion, forbrug og lovgivning i stedet for det modsatte, som er tilfældet nu. Der skal indføres hård beskatning af fossilindustrien og transportsektoren, så det bliver for dyrt at fise rundt på verdenshavene med bananer og LNG (Liquified Natural Gas, red.).

Det elitære erhvervsliv

Ansvaret for ødelæggelsen af Jorden ligger hos det elitære, multinationale erhvervsliv og hos den politiske overklasse – ikke hos den kinesiske forbruger.

Den folkelige opstand, der skal til for at tøjle eliten, og som vi så nogle stærke glimt af med sidste uges talstærke demonstration i New York og den seks timer lange folkelige oversvømmelse af The Financial District, bør vi alle og enhver, uanset nationalt tilhørsforhold, være med til.

Anders Vang Nielsen, Bolivia

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu