Læserbrev

TTIP truer ikke europæisk kultur

Debat
4. september 2014

Det bliver ikke på min vagt. Det er det korte svar, når Information den 3. september spørger: »Vil frihandelsaftale med USA true europæisk kultur?«. Det udlægges som om regeringen er parat til at give køb på dansk og europæisk kultur, hvis bare vi får landet en god frihandelsaftale. Men det er helt forkert.

Den kulturelle diversitet og mangfoldighed er helt afgørende for både mig og resten af regeringen. Ja, det er vigtigt, hvad vi skal leve af. Men det er mindst lige så vigtigt, hvad vi skal leve for. Winston Churchill havde helt ret, da han i sin tid svarede sin forsvarsminister, som ville have flere ressourcer på bekostning af kulturbudgettet: »Hvis vi skulle tage pengene fra kulturen, hvad skal vi så forsvare?«

Man kunne tilsvarende spørge: Hvis vi giver køb på kulturen, hvad skal vi så handle med? For dansk kultur er – hvad enten det gælder Borgen, Forbrydelsen, Hitman, operahuset i Sydney, Wegners Y-stol eller de seneste kollektioner fra Copenhagen Fashion Week – med til at give Danmark en særlig placering i verden. Dansk kultur og et stærkt dansk internationalt engagement er med til at holde hånden under mange danske arbejdspladser.

De kreative industrier i Danmark, der dækker mode, smykker, pels, design, møbler, arkitektur, musik, spil og film, beskæftiger faktisk 85.000 personer, og vi eksporterer for omkring 75 milliarder kroner.

Frie hænder

Men når der sættes spørgsmålstegn ved frihandelsaftalens betydning for europæisk og dansk kultur, er det vigtigt at få fakta på bordet.

Støtte til kultur er systematisk undtaget fra alle EU’s frihandelsaftaler. Det betyder, at den danske regering har helt frie hænder til at diskriminere mellem danske og udenlandske organisationer, når der tildeles kulturstøtte. Det bliver der ikke lavet om på med en frihandelsaftale. Desuden er den audiovisuelle sektor specifikt undtaget fra forhandlingerne med USA.

Vi vil også fremover have mulighed for at tilpasse vores lovgivning til den digitale udvikling og at bevare og udvikle den kulturelle diversitet. Så her er intet at frygte.

Mogens Jensen, handels- og udviklingsminister (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her