Læserbrev

Farlig handelsaftale

3. oktober 2014

Hvis ikke Informations Jørgen Steen Nielsen havde været så agtpågivende, var den næsten afsluttede handelsaftale mellem EU og Canada nok gået glat igennem i Danmark uden nogen kritisk debat. Det farlige element handler om, at man vil indføre internationale tribunaler med den engelske betegnelse Investor-State Dispute Settlement (ISDS) i handelsaftalen med Canada.

Princippet i ISDS er, at tre voldgiftsmænd fra erhvervslivet bag lukkede døre og uden appelmulighed kan fastsætte nationale økonomiske kompensationer til investorer, hvis en stat for eksempel skærper de miljømæssige standarder. Investoren kan så kræve, at den pågældende stat betaler kompensation for den fremtidige profit, som investoren hævder at miste.

Aktuelle eksempler har vist, at der kan være tale om kompensationer på flere milliarder kroner. I praksis betyder det, at indførelsen af ISDS i handelsaftalerne vil begrænse en nations suveræne demokratiske ret til at fastlægge nye og stærkere standarder på eksempelvis miljø- og sundhedsområdet.

Det samme problem er aktuelt i forhandlingerne om en transatlantisk handelsaftale mellem EU og USA. Der har været stigende opmærksomhed om ISDS-problemet i Europa-Parlamentet, ligesom blandt andre Tyskland direkte har taget afstand fra en handelsaftale med USA, hvor ISDS indgår.

Det er svært at forstå, hvis ikke Europa-Parlamentet og Tyskland er lige så betænkelige ved at inkludere ISDS i en handelsaftale mellem EU og Canada, da de multinationale selskaber i så fald kan bruge deres datterselskaber i Canada til at kræve kompensationer for deres påståede mistede profitter. Også hvis ISDS ikke kommer direkte med i aftalen mellem EU og USA.

Selvbestemmelse

Det fremgår af Jørgen Steen Nielsens artikel i Information den 30. september, at den nye handelskommissær i EU, Cecilia Malmström, mener, at det er for sent at tage ISDS ud af handelsaftalen med Canada. Hendes argument er, at man risikerer, at hele aftalen falder på gulvet, hvis man nu åbner for nye ændringer.

Hun mener tilsyneladende, at det er vigtigere at satse på nogle usikre økonomiske fordele ved en handelsaftale end at bevare den demokratiske selvbestemmelse i EU’s medlemsstater. Det er bestemt ikke betryggende.

Forhåbentlig er der tilstrækkelig mange partier i Folketinget, der nu vågner op til dåd og begynder at interessere sig for, hvad der foregår i forbindelse med handelsaftalen mellem EU og Canada – inden det er for sent.

Niels I. Meyer, Hørsholm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Weis
  • John Fredsted
Jan Weis og John Fredsted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mikael Velschow-Rasmussen

ISDS er effektivt en afvikling af konceptet National Stat og hvad der måtte være tilbage af konceptet om repræsentativt demokrati !

Jeg er bange for at det er meget naivt af Hr. Meyer at tro, at vores politikere vil gøre noget som helst for at stoppe dette.

Bortset fra en række debattører herinde - der formodentlig er enige med mig - virker det som om det danske samfund ganske enkelt har valgt ikke at ville høre om dette - billedet der står tilbage på nethinden er; Strudsen der stikker hovedet i sandet.