Kommentar

Flere facts og færre følelser i MRSA-debatten

Ingen tager udfordringen med svineinfluenza mere alvorligt end vi svineavlere. Vi beder blot om en nuanceret debat, der ikke unødvendigt skræmmer danskerne fra vid og sans
Debat
2. oktober 2014

Ingen i landet er mere kede af, at der er MRSA-bakterier i svinestaldene, end vi er i landbruget. Først og fremmest, så frygter vi for de menneskelige konsekvenser, det kan få for alle de mennesker, der i det daglige arbejder med svin og for deres familier.

Debatten og nyhedsstrømmen er nemlig kørt lidt af sporet. Der kommunikeres »frygt«, »dødsens farlig bakterie«, »uhelbredelig sygdom« og ting af samme skuffe. Følelser – og forståelige følelser – hvis altså bare, at der var grund til det, efter at man havde forholdt sig til fakta.

Og den vigtige mellemregning synes vi i Dansk Svineavl, at mange mennesker er sprunget let hen over.

Ja, der er mennesker, danskere, der er døde med MRSA-bakterien i kroppen. Ifølge myndighedernes officielle opgørelse drejer det sig om fire personer – eller én om året – i perioden 2009-2013. I samme periode er 1.241 danskere til sammenligning døde af de cirka 20 andre slags stafylokokker, som MRSA-bakterien er i familie med. Så man kan vel med en vis ret spørge, om MRSA 398, også kendt som svine-MRSA, er en stafylokokart, vi som samfund skal bruge mange ressourcer på.

Man hører også gang på gang, at MRSA 398 er en multiresistent bakterie, der ikke kan bekæmpes med antibiotika. Og ja – MRSA 398 er resistent over for antibiotika. Endda over for tre slags: methichillin, penicillin og tetracyklin, som er de tre mest anvendte typer antibiotika i Danmark.

Men hvad man også bør huske er, at der findes yderligere ni slags antibiotika, der alle kan slå MRSA 398 ned. Så der findes antibiotika, der uden problemer gør den almindelige dansker rask.

Kig til udlandet

Endeligt anføres det, at MRSA breder sig blandt danskerne med lynets hast. Og det er rigtigt, at det ser procentuelt vildt ud. I 2012 var der således cirka 300 kendte bærere af bakterien i Danmark. Et tal, der året efter var tredoblet til næsten 900. Hvad man i den sammenhæng glemmer er, at man i december 2012 ændrede reglerne for, hvem man undersøger for MRSA-bakterien. Man øgede antallet af undersøgelser betragteligt – og fandt dermed også betragteligt flere tilfælde. Man finder oftest det, man leder efter.

Hvad man også glemmer er, at MRSA-bakterien ikke er en ny opfindelse. Bakterien har været kendt i mere end 50 år. I lande som Portugal, Italien og Polen er flere end 50 procent af befolkningen bærere af bakterien. Her er dødeligheden ligesom i Danmark noget der måles i promiller – og igen er bakterien kun dødelig hos personer, der i forvejen er meget alvorligt syge og svækkede.

Et argument, der fremføres igen og igen er, at den eneste løsning er at slå de inficerede svinebestande ned. Det har man gjort i Norge, og desværre for nordmændene viste det sig at være en løsning, der kun var midlertidig. Således er flere af de gårde, hvor alle svinene blev slået ned, igen inficeret med MRSA 398. Problemet er nemlig, at MRSA ikke er længere væk end en rotte eller et støvfnug, der blæser bakterien ind i stalden igen. Så det eneste nordmændene fik ud af den øvelse var en kæmpestor regning.

MRSA er ikke pest

Vi er kede af, at MRSA nogle steder fremstilles som den nye pest. For du kan roligt gå til fest med din fætter, der er landmand. Og du kan roligt sende dit barn til børnefødselsdag hos hende pigen ude på gården.

MRSA 398 er en stafylokok som de cirka 20 andre, der suser rundt i luften blandt os, hvor vi er, lever og bor. Og er du uheldig at pådrage dig den eller endnu mere uheldig at få en infektion, så kan det fjernes med antibiotika ligesom en halsbetændelse eller en lungebetændelse. Det synes jeg, vi glemmer at fortælle danskerne.

Dansk Svineavl får skudt i skoene, at vi prøver at bagatellisere MRSA, og at vi ikke tager problemet alvorligt.

Men sandheden er, at ingen tager det mere alvorligt, end vi gør, da vi dagligt arbejder med udfordringen og kæmper for smittebegrænsning. Vi beder blot om en nuanceret debat, der ikke blot skræmmer danskerne, men får dem til at træffe de få og enkle forholdsregler, der skal til, på et oplyst grundlag.

Jørgen Dalsgaard er formand for Dansk Svineavl

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'Men sandheden er, at ingen tager det mere alvorligt, end vi gør'
Siger manden efter han har forsøgt at bagatellisere problemet med argumenter som
'Man finder oftest det, man leder efter'
Så: Nej det tror jeg ikke du gør

"Men sandheden er, at ingen tager det mere alvorligt, end vi gør -", siger formanden for dansk svineavl.
Nuvel, så tilbyd os et udbud af svinekød med varedeklarationen: Økologisk MRSA-frit svinekød!

der er MRSA i ca 20 % af det økologiske Arne