Læserbrev

Manglende fokus på biodiversitet

Debat
2. oktober 2014

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) svarer den 27. oktober på min kritik af grundlaget for den nye Naturfond. Men ministeren forstår desværre ikke, hvilken enestående chance hun har for eksempelvis at hjælpe de mange kommuner, der vil passe på naturen og endda forbedre den, men som mangler pengene.

Det er vigtigt. Arter uddør i dag 100-1000 gange hurtigere end tidligere. Årsagerne er mange, men vigtigst er manglen på plads til den vilde natur.

Derfor er ideen om Naturfonden fantastisk: Endelig skulle der købes plads til biodiversitet. Men ifølge udkast til vedtægterne skal Naturfonden nu desværre i lige så høj grad finansiere rent vand og klima – områder som allerede har adskillige kilder til finansiering. Klima og vandmiljø får i forvejen stor opmærksomhed, da det har synlige følgeeffekter. Men vores dyre- og plantearter forsvinder omkring os, uden at vi bemærker det.

Hvis fonden skal få en afgørende betydning for vores biodiversitet, så skal netop dét være det vigtigste fokus – og klima og vandmiljø skal være underordnede synergieffekter. Det vil være nyskabende inden for miljølovgivningen, hvor biodiversitet hidtil har været taberen – blandt andet fordi kommunerne ikke kan finde pengene.

Biodiversiteten kan ikke reddes med et teknisk fiks. Kun tilstrækkelig plads til vild natur kan opretholde levedygtige bestande. Plads er dyrt i et tætbefolket land, og pengene er svære at finde til truede arter, der kan være lige så smukke, uvurderlige og unyttige som kunst.

Generelt problem

Nedprioritering af biodiversitet har vi set i nationalparkloven, hvor biodiversiteten lider til fordel for landbrug, skovbrug og friluftsliv. Det ses også i Naturstyrelsen, hvor tømmer prioriteres højere end biodiversitet. Det ses, når den ene vand- og klimaplan afløser den anden, mens målet om at stoppe tabet af biodiversitet først i 2010 og så i 2020 ikke har resulteret i planer for biodiversitet.

Miljøministeren forsikrer os om, at fonden vil være politisk uafhængig, men det er ikke tilstrækkeligt, at bestyrelsen er uafhængig. Det skal også være de mest kompetente, som udpeges. Bestyrelsen skal bestå af faglige kapaciteter, der har et knivskarpt fokus på biodiversitet.

Stine Tuxen, talsmand for dansk natur i Verdens Skove

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her