Klumme

Pennen er stærkere end sværdet

Det er i kampen mod analfabetisme og undertrykkelse af kvinders ret til uddannelse, det strategiske slag mod ekstremisme skal vindes
Debat
13. oktober 2014

Den globale nyhedsstrøm bliver stedse sortere. Når jeg vandrer rundt på Capitol Hill, hvor den amerikanske kongres befinder sig, eller taler med kilder, der arbejder med udenrigs- og sikkerhedspolitik, lyder dommedagsbasunerne så langt øret rækker.

Ikke bare om kampen mod terror, men også om ebolatruslen, der hænger som en mørk sky i horisonten. »Hvad nu hvis«, siger amerikanerne på gaden, selv om myndighederne beroliger med budskaber om lav smittefare og fremragende hospitaler.

Der er lavet for mange storsælgende epidemi-katastrofefilm om den moderne version af forne tiders sorte død, til at amerikanerne sover roligt.

Og så er der terrortruslen. I forrige uge kidnappede den såkaldte Islamiske Stat, IS, den irakiske menneskerettighedsaktivist og advokat Samira Salih al-Nuaimi – jeg skriver ’såkaldte’, ligesom de fleste medier gør det her i USA, hvor jeg bor, for sprogligt at understrege, at disse galninge intet har med den muslimske tro at gøre. IS har kidnappet islam, og udfører deres nådesløse ugerninger under dække heraf.

IS torterede først al-Nuaimi i dagevis, hvorefter de henrettede hende offentligt.

Men hvorfor? Advokaten havde intet med bombetogter eller krig at gøre – grunde, som IS plejer at benytte sig af, når de skærer hovedet af endnu et vestligt gidsel.

Grunden er den, som forfatter og journalist Nicholas Kristof skrev i en klumme i New York Times i forrige weekend:

»IS henrettede Samira Salih al-Nuaimi, af samme grund, som den Taleban havde, da de for år tilbage forsøgte at dræbe den dengang 15-årige Malala Yousafzai i Pakistan, efter at hun havde ført kampagne for pigers muligheder for at gå i skole; af den samme grund som ekstremisterne i gruppen Boko Haram i Nigeria havde, da gruppens medlemmer i foråret kidnappede hundredvis af piger fra en kostskole i Nigeria. I alle tre tilfælde har ekstremisterne forstået en grundlæggende sandhed: Den største strategiske trussel mod deres eksistens kommer ikke fra en drone, men fra en pige med en bog.«

Det er værd at huske i en tid, hvor truslerne hober sig op. Fra IS; fra autokrater i Moskva, der vil undertvinge sig Ukraines borgere eller fra deres åndsfæller i Beijing, der ikke kan tolerere de åbenmundede studerende i Hongkong eller munkene i Tibet; ikke bare fra terrorceller i fattige lande i Afrika.

 

Demokratiets fjender har aldrig været interesserede i uddannelse eller tankefrihed. Og om end midlerne til undertrykkelsen af tanken er radikalt forskellige – statskapitalismen i Kina kan på ingen måde sammenlignes med madrassaerne i Pakistan, Niger eller Mali, hvor såkaldte studerende modtager fundamentalistisk indoktrinering – så er modsvaret det samme: Uddannelse. I Vesten bliver vi nødt til at huske, at militære midler nok er nødvendige for at stoppe akutte trusler om folkemord – naturligvis er det sådan, nøjagtigt som det var i Bosnien i begyndelsen af 1990’erne. De, der sammenligner med Irakkrigen, er langt ude, der er afgørende forskelle – først og fremmest, at regeringen i Bagdad tigger Vesten om hjælp. Men på den lange bane vindes kampen for demokrati og frihed og mod ekstremisme og fundamentalisme ved at investere i uddannelse.

Her er kvinderne i centrum. Ikke af idealistiske grunde, men fordi kvinder med uddannelse gerne vil arbejde, får færre børn og statistisk beviseligt fremmer eksistensen af mere demokratiske politiske styreformer.

Se på Afghanistan, hvor Taleban langtfra er udryddet på trods af 13 års amerikansk krigsførelse. Som Kristof også skriver, kæmper ekstremisterne på den lange bane, når de konsekvent underminerer pigers og kvinders rettigheder, mens amerikanerne har brugt krudtet kortsigtet ved at bruge uforholdsvis mange midler på bombetogter og færre på uddannelse.

Læresætningen gælder naturligvis overalt. Også i de autoritære Golfstater, som USA af strategiske, men ikke just smukke, grunde i dag er allierede med, som vicepræsident Joe Biden kom for skade at sige i sidste uge (og bagefter måtte undskylde for). Også her ved de siddende kongefamilier udmærket, at den dag kvinderne bliver frie og får ret til arbejde og uddannelse – og presset er voksende – er deres dage talte og deres styreform forbi.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Man kan kæmpe med våben mod hinanden i årevis og skabe had, frygt og undertrykkelse.

Man kan tvinge sig til magt, men man kan ikke tvinge sig til respekt og loyalitet.

Man kan købe sex, men man kan ikke købe kærlighed.

Der er nogle elementer, som magtliderlige mennesker glemmer.

Lad os få mere kvindelighed ind i Verden, lad os få mere kvindelighed ind i den islamiske verden.

Lad og arbejde på at få Islams kvinder gjort frie og uddannede!

Jens Christian Wulff

#FLAMEJACKET ON
@Annegrethe Rasmussen. Det er min faste overbevisning, at der er en rimelig fordeling af indskrænkethed, mørkesyn, had, kontrolbehov,,,,,og (find selv på flere) mellem mænd og kvinder. Begavelse og alle de øvrige positive og negative værdier oven for og i øvrigt sidder - gudskelov - ikke i hormonerne.
Gro Harlem Brundtland sagde engang, at når kvinder fik magten i verden, ville der ikke mere være krig!! Jeg kan personligt ikke se nogen forskel på anvendelse af statsmagt - internt eller eksternt - i mands- og/eller kvindsregerede nationer, men det er da en smuk tanke, hvis der var en reel forskel, statistisk eller ej. Vi ved jo allesammen, at hvis man opstiller de "rigtige" præmisser, kan man få statistik til at vise alt. Det bliver det ikke rigtigere af!!
Jeg er sikker på, at du bliver udsat for amerikansk fjernsyns ufattelige statistikhelvede, og - om ikke andet - kan det understrege meningsløsheden i ukritisk anvendelse af illustrativ og argumentativ statistik.
Sætter i øvrigt meget stor pris på dine informationsmættede indslag på TV!!
#FLAMEJACKET OFF

Jens Christian Wulff

Og når det så er sagt, støtter jeg varmt dit ønske om uddannelse til alle overalt!!

Kære Annegrethe

Det er helt korrekt hvad du skriver. Men lad os kigge lidt på hvordan det ser ud i USA og i DK skal vi. Den danske regering har lige foreslået at der ikke skal optages så mange på universiteterne mm. Det går igen igen ud over kvinderne i DK. Og hvordan er det nu lige med fattige amerikaneres, især kvinders muligheder, for at tage en uddannelse i USA. Og på Vestsjælland i DK er der ikke flere muligheder for de fattige til at uddanne sig....

USA har da aldrig nogensinde hverken som stat eller nation eller samfund brudt sig om kvinders rettigheder i verden. Derfor har USA konsekvent støttet både Vatikanstaten og islamstaterne i FN, når resten af verdens lande har advokeret og plæderet for kvinders rettigheder. USA bekymrer sig kun om en ting - og det er: adgangen til olie og kontrollen over olie. Hvorfor tror du ellers de vestlige lande først reagerede da IS angreb Mosul og Erbil i Nordirak - i netop de to byer hvor olien er...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Karsten Aaen skrev: "Den danske regering har lige foreslået at der ikke skal optages så mange på universiteterne mm. "

Det er da noget værre noget, du skriver der, Karsten - måske du tænker på de 4.000 studiepladser, der skal nedlægges, fordi der ikke forventes arbejde til de færdige kandidater?

Hvorfor det skulle have noget specielt at gøre med kvinder, forstår jeg ikke. Idet jeg går ud fra, at tror, at de så skal erstattes med .. mere tekniske fag, som kvinder ikke forstår ;-)

Det ved jeg heller ikke, øvelsen består i at regulere viften af fagområder i forhold til efterspørgslen. Længere er den ikke - intet med kønskvotering eller -diskrimination her.

Især da ikke fra en radikal undervisnings- og forskningsminister.

Det er fint med nogle langsigtede planer - men paa kort sigt er det noedvendigt at nedkaempe IS paa den haarde made.