Klumme

Tryghedens tomme skal

Tryghed eller mangel på samme tegner til at blive det underliggende tema for det kommende folketingsvalg. Vinderen bliver den statsministerkandidat, der er bedst til at fylde vælgernes følelser ind i ordets tomme skal
25. oktober 2014

I onsdags satte Carsten Hansen, by-, bolig- og landdistriksminister, sig for bordenden i de politiske forhandlinger om, hvordan milliarder fra Landsbyggefonden skal fordeles til den almene boligsektor.

Carsten Hansen har gennem den seneste tid besøgt en række af det varierede udbud af almene boliger, som kommunerne i samarbejde med boligselskaberne bygger.

Men selv om det faktisk allerede går bedre for dem, der bor i almene boliger – flere er i arbejde og færre begår kriminalitet – er der behov for en ekstra indsats, mener ministeren.

»Vores indtryk er, at rigtig mange gode initiativer er i gang i de udsatte områder. Alligevel kommer man ud for, at en lille, hård gruppe af unge chikanerer mange andre. Derfor er tryghed et af hovedområderne for os«, sagde Carsten Hansen forleden til Politiken.

Det er ikke kun for Carsten Hansen, at tryghed er et hovedområde. Det er det for hele Helle Thorning-Schmidts regering. Ikke mindst for statsministeren selv. For tryghed og danskernes tro på, at hun er den bedste til at levere tryghed, skal nemlig sikre hende et genvalg, der i øjeblikket ser helt usandsynligt ud.

»Nu må vi ikke sætte trygheden på spil. Slet ikke for de mest sårbare i vores samfund. Et godt og stærkt velfærdssamfund handler om at sikre muligheder og tryghed for den enkelte,« sagde Helle Thorning-Schmidt blandt andet i talen ved Folketingets åbning. Hele 14 gange nævnte i hun tryghed eller utryghed i talen.

Og alle regeringens ministre synes at vinkle deres politiske udspil og udtalelser på tryghed. Det er trygheden, der er målet i den økonomiske genopretning, i bedre forhold i boligområderne og for dyrene, når Dan Jørgensen vil forbyde dyresex.

Samtidig forsøger ministrene at udstille den utryghed, der ligger i det borgerlige alternativ – eller ’eksperiment’, som Thorning-Schmidt ynder at kalde en V-ledet regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen.

Ved tidligere folketingsvalg er vælgerne ofte blevet stillet over for dilemmaet: Mere eller mindre velfærd? Ved det kommende valg er det spørgsmålet ’mere eller mindre tryghed?’, der bliver afgørende. For danskerne er et utrygt folkefærd.

Forleden udkom bogen Klassekamp fra oven, hvor blandt andre professor ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen og forfatter og debattør Lars Olsen sammen med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sætter fokus på klassesamfundet i Danmark. Og resultaterne er slående:

På under 10 år er andelen af utrygge danskere næsten firedoblet. I 2004 var kun fire procent af danskere meget utrygge, i dag er tallet helt oppe på 15 procent – eller knap hver syvende dansker. I samme periode er antallet af danskere, der betegner deres hverdag som grundlæggende tryg, dalet fra godt otte til seks ud af ti danskere.

»Det er i høj grad de seneste års økonomiske krise og den politik, der er ført i kølvandet på den, som har gjort os mere utrygge. Her er samfundets sociale klasser blevet ramt med vidt forskellig styrke, og især arbejderklassen og underklassen oplever et øget pres og er mere utrygge i dag,« forklarer Lars Andersen, direktør i AE-rådet, til Ugebrevet A4.

»Jo mere opsplittet vi bliver som samfund, og jo mere utrygge vi oplever vores hverdag, des mere udvandes vores tillid og sammenhængskraft,« siger AE-direktøren.

Fordelen for Thorning-Schmidt ved at fokusere på tryghed er åbenlys: Begrebet tryghed er en tom skal, som man kan putte alverdens følelser og mavefornemmelser ind i. Den type begreb er velfærd ikke længere.

I takt med moderniseringen og effektiviseringen af den offentlige sektor er vælgerne blevet bevidst om den konkrete velfærd. Derfor er tryghed blevet et meget tryggere ord for politikerne. Det bygger nemlig stadig kun følelser og fornemmelser.

Men Helle Thorning-Schmidt står over for et paradoks: For hvis direktøren for AE-rådet har ret, når han siger, at det er Thorning-Schmidts og den nuværende regerings reformer, der har pustet til utrygheden, hvordan skal hun så komme til at fremstå som den store tryghedsskaber?

Casper Dall er leder af Informations Christiansborg-redaktion.

Klummen er udtryk for klummistens egne holdninger

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Carstensen
Jens Carstensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

ingen tryghed - uden FRED
Ingen tryghed - uden BÆREDYGTIG UDVIKLING

Vælg - krigsmodstandere til Folketinget, DET ER FØRSTE SKRIDT.

God dag der ude