Kronik

Frit fald igennem sikkerhedsnettet

Beskeden fra vejlederen på jobcentret er ikke til at tage fejl af: ’Finder du ikke selv en virksomhedspraktik eller et løntilskudsjob, må vi nødvendigvis placere dig i et nyttejob, og det bliver ikke behageligt, det kan jeg godt love dig’
’Mit problem var egentlig ganske åbenlyst: Jeg havde simpelthen ikke en chance for at blive indkaldt til en samtale, selv om mine ansøgninger var velskrevne,’ føler dagens kronikør.

Tomas Bertelsen

13. november 2014

Jeg har mistet min ret til dagpenge. Jeg er officielt ude af systemet og ovre i et andet og mindst ligeså uhyggeligt regi. Det hedder »midlertidig arbejdsmarkedsydelse«, og det er sidste skridt inden den berygtede kontanthjælp.

Det er faktisk sådan, at jeg igennem de seneste par uger har forsøgt at indstille mig mentalt på denne overgang, samtidig med at jeg igennem de seneste måneder har sendt godt 150 ansøgninger også om løntilskud og virksomhedspraktik. Men både plan A (ordinært job) og plan B (løntilskud og virksomhedspraktik) har tilsyneladende spillet fallit, for jeg har ikke noget job.

Nu tilhører jeg ikke længere akademikercentret på mit jobcenter. Når man kommer på arbejdsmarkedsydelse, hører man til den store gruppe af kontanthjælpsmodtagere. Jeg føler mig bestemt ikke for fin til at omgås andre i denne store gruppe. Men det gør ondt, virkelig ondt at have brugt et langt liv på en uddannelse, man virkelig brænder for, for så at få at vide, at det ikke har nogen værdi. At man som menneske ikke har nogen værdi.

I Danmark raser debatten om dagpengene – skal vi forlænge arbejdsmarkedsydelsen? Skal den såkaldte dagpengekommission gøre deres arbejde færdigt før 2016?

Regeringen og blandt andet Venstre mener, at kontanthjælpsreformen er en succes: Rigtig mange mennesker, godt halvdelen, vælger at sige nyttejobbet fra og søge midler fra anden side. Men langt fra alle kan vende hjem til mors og fars kødgryder (jeg bor af økonomiske årsager hjemme hos mine forældre i en alder af 32 år). Det vil med andre ord sige, at de, som bliver tilbage på arbejdsmarkedsydelse og kontanthjælp, er dem, som reelt ikke har andre muligheder.

Få dig nogle nye venner

»Hvad er grunden til, at du ikke finder et arbejde,« bliver der spurgt på landets jobcentre.

»Du opnår ikke noget, hvis du ikke ændrer strategi,« lyder et af de slogans, som pryder toilettet hos anden aktør. CV’et er efterhånden blevet vendt, drejet og studeret af diverse eksperter og vejledere: Måske er det skrifttypen eller baggrundsfarven (tænk over, hvilket signal du vil sende)? Måske er det dit profilbillede eller indledningsteksten?

Ja, der er finanskrise, men jobbene er derude, der er masser af usynlige job, siger de på jobcentret, og tilbyder mig et ’cærligt forløb’ (’c’ for ’care’ ), endnu en kursusrække med kærlig, men stærkt konfronterende vejledning. Jeg takker nej, og får til gengæld en liste over e-mail-adresser på hoteller i København.

For et par uger siden opnåede jeg en samtale med en af de højere placerede ansatte på mit jobcenter. Han skrev og spurgte, om jeg var interesseret i et løntilskudsjob, og vi mødtes til en samtale den følgende dag. Det gik hurtigt op for mig, at løntilskudsjobbet ikke kunne blive en mulighed:

»Det er faktisk i en afdeling af jobcentret. De skal have en ind i seks måneder, men der er altså ikke noget perspektiv i det, de ansætter den ene efter den anden uden håb for fastansættelse,« fortalte han.

Grunden til, at jeg ikke kunne godkendes som kandidat til den yderst perspektivløse receptioniststilling, var, at jeg på arbejdsmarkedsydelse kun ville kunne arbejde tre måneder i løntilskud. Men jobkonsulenten synes alligevel, at han ville give mig nogle guldkorn med på vejen, nu hvor jeg var på vej over på den frygtindgydende arbejdsmarkedsydelse.

Han bad mig holde en lille salgstale, hvilket ikke gik så godt, fordi jeg allerede følte mig dybt utilpas foran denne unge, glatbarberede mand i midten af 20’erne.

Problemet var egentlig ganske åbenlyst: Jeg havde simpelthen ikke en chance for at blive indkaldt til en samtale, selv om mine ansøgninger var velskrevne.

»Hvad har du egentlig for venner?« spurgte han så. Jeg var lidt paf over spørgsmålet og fremstammede noget med, at jeg da har kontakt med en del, at alle, jeg kender, ved, at jeg er arbejdsløs.

Konsulenten var tilsyneladende ikke tilfreds: »Ja, det har jeg forstået. Men hvordan arbejder du med dit netværk – har du fået noget på det? Ellers duer det simpelthen ikke. Du må få nogle nye venner, Cecilia. Du må tage alternativ kontakt til arbejdsgiverne – du ved, uden for kontortid. Vent foran arbejdspladsen, indtil chancen byder sig – og så springer du på vedkommende med dit cv i hånden og salgstalen i ærmet.«

Jeg kom ud fra mødet med stærk kvalme: Vi lever åbenbart i et samfund, som belønner den opportunistiske virketrang. Men kan man se sine nye venner i øjnene, hvis det eneste formål med deres tilstedeværelse er at »skaffe én et job«? Hvor langt vil systemet have, at man skal gå?

Den totale ydmygelse

Jeg har ihærdigt og lettere desperat forsøgt at skaffe tre virksomhedspraktikker af fire ugers varighed, men langt de fleste arbejdsgivere kan af gode grunde ikke se nogen mening i, at få en medarbejder ind gratis i så kort tid. I forlagsbranchen kender man eksempelvis til gratis arbejdskraft i form af virksomhedspraktikanter, men her skal man kunne arbejde i flere måneder. Jeg mærker tydeligt, at jeg er trådt et skridt længere ned ad systemets rangstige.

Første samtale med den nye vejleder, som skulle gøre rede for betingelserne på arbejdsmarkedsydelse:

»Ja, Cecilia, der er egentlig ikke så meget at sige. Jeg vil opfordre dig kraftigt til at handle, NU! Du vil i løbet af få uger blive indkaldt til et velkomstmøde sammen med andre ledige. Finder du ikke selv en virksomhedspraktik eller et løntilskudsjob, må vi nødvendigvis placere dig i et nyttejob. Og det bliver ikke behageligt, det kan jeg godt love dig. Du må hellere begynde at forberede dig mentalt, for det er ikke for sarte sjæle.«

Det er ikke første gang, at jeg hører truslen om nyttejob. Meget tidligt i forløbet blev det sagt, at man virkelig, virkelig skulle gøre alt for at skaffe sig et job – for nyttejob er lig med den totale ydmygelse, den totale nedtur.

Og jeg ved, de har ret, for jeghar også læst avisforsider om en blind mand, som var blevet sat til at indsamle cigaretskod og andre forfærdelige historier.

Alligevel måtte jeg finde ud af, hvad jeg har i vente om få uger – hvis jeg nu ikke finder et job, selv om jeg desperat forsøger.

»Vil du virkelig vide det?« spurgte vejlederen.

»Altså det er typisk rengøring, rengøring af lokummer på forskellige institutioner. Man skal virkelige gøre mange lokummer rene i løbet af en dag. Det er jo over 20 timer om ugen, du skal op på. Så behageligt bliver det altså ikke.«

Jeg spurgte så, om det ikke er meningen, at det skal være et virksomhedsrettet forløb, der skal bringe os ledige tættere på arbejdsmarkedet? Nej, man skal bare yde for at kunne nyde, lød svaret.

»Det vil absolut ingen mening give for dig, det lover jeg,« sagde konsulenten og ønskede mig held og lykke. Jeg efterspørger handling nu. Jeg efterspørger et system, som behandler de ledige som mennesker, og ikke anbringer dem i dybt meningsløse job, som ikke tjener til andet end ydmygelse og straf.

Cecilia Banfi er cand.mag. i italiensk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Rune Petersen
 • Peter Wulff
 • Torben Arendal
 • Vivi Rindom
 • Jakob Silberbrandt
 • Michal Bagger
 • Flemming Scheel Andersen
 • lars abildgaard
 • Katrine Visby
 • Niels Mosbak
 • Jørn Lybech
 • Anker Nielsen
 • Andreas Trägårdh
 • Martin Karlsson Pedersen
 • Rasmus Kongshøj
 • Niels Duus Nielsen
 • Søren Roepstorff
 • Jens Falkesgaard
 • Anne Eriksen
 • Ervin Lazar
 • Ole Meyer
 • Steffen Gliese
Rune Petersen, Peter Wulff, Torben Arendal, Vivi Rindom, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Katrine Visby, Niels Mosbak, Jørn Lybech, Anker Nielsen, Andreas Trägårdh, Martin Karlsson Pedersen, Rasmus Kongshøj, Niels Duus Nielsen, Søren Roepstorff, Jens Falkesgaard, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Ole Meyer og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Omvendt må man sige 1) det er ikke rimeligt, at et rigtigt arbejde med rengøring på institutioner besættes på dén måde, 2) er vi nået dertil, hvor et rigtigt, nødvendigt arbejde med rengøring af sanitære installationer betragtes som uværdigt? Så er der godt nok mange reelt ansatte, der må have det ganske forfærdeligt.
Vi kan kun diskutere dette spørgsmål på det reelt overordnede plan: at folk med en uddannelse har en ret til at blive beskæftiget indenfor deres fag eller med noget beslægtet. Det kunne en borgerlig flertalsregering se fornuften i i '80erne, så det bør en SR-regering også kunne se fornuften i i dag, ligesom det er klart, at man ikke kan bøje af på de rettigheder, som et job i vores samfund medfører, at det skulle være en særlig oprettet, støttet stilling har intet med den sag at gøre, da der jo reelt er tale om at levere et arbejde, der ville eller ikke ville blive udbudt på normale vilkår, men som nu bliver løst.
Det har det rimelige i sig, at når vi har et overskud af arbejdskraft, har vi også mulighed for at få løst opgaver, der ellers må hvile pga. manglende kapacitet.

Rune Petersen, Dorthe Jørgensen, Preben Haagensen, Gert Selmer Jensen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Erik Jensen , Jens Falkesgaard, Anne Eriksen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Systemet er en illusion, som kun har magt over de mennesker som det med held tryllebinder. Oprør er den eneste vej frem. Det starter med en indre frigørelse fra de 'sandheder' som man umærkeligt har internaliseret gennem årene.

Set i det rigtige lys er også et 'nyttejob' i samfundets lorterende en sejr, et måske nødvendigt skridt på vejen mod oplysning. Hvad er alternativet? Et helt liv hvor man blændes af lyset på solsiden? De selvtilfredses uskyldige søvn? Nej tak!

Fat mod, og tag magten tilbage!

Lidt inspiration:

http://m.youtube.com/watch?v=rqkMsXcHQYg

randi christiansen, Nanna Wulff M., ellen nielsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Hun er cand.mag. i italiensk. Er det ikke ret brødløst? Måske skulle hun omskoles til et andet erhverv.

Jan Mogensen, uffe hellum og Kjeld Hansen anbefalede denne kommentar

>Peter Hansen

Rensning af kommunale lokummer, må anses for en helt nødvendig opgave.
Dermed falder jobbet ikke ind under konceptet for nyttejob, hvor der jo kun må udføres arbejde, der ellers ikke ville være blevet udført.
Ellers bliver vi konkurrenceforvredne gør vi :-)

Bill Atkins, Rasmus Knus, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, randi christiansen, Henrik Christensen, Katrine Visby, Andreas Trägårdh, Rasmus Kongshøj, Niels Duus Nielsen, Jens Falkesgaard, Anne Eriksen, Ervin Lazar, Per Klüver, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er nok forskellige indstillinger til, hvad der er mest ydmygende.
Jeg har skrubbet mange toiletter i mit lit. Det skræmmer mig ikke.
Hvad der derimod virker ydmygende på mig, er at tigge om at få lov at arbejde gratis i en virksomhed. DET finder jeg ydmygende. At skulle gå og forsøge at udkonkurrere de andre medarbejdere ved at underbyde dem lønmæssigt og på andre måder,
det giver mig ondt i maven.
Så hellere nyttejobbet, hvor de andre er i samme situation og der ikke kræves, at man konkurrerer.

Michael Reves, Ebbe Pedersen, Ib Christensen, Hanne Koplev, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Vivi Rindom, Dorthe Jørgensen, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, Flemming Scheel Andersen, uffe hellum, randi christiansen, Henrik Christensen, Mogens Højgaard Larsen, Dennis Berg, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen, Søren Roepstorff, Erik Jensen , Anne Eriksen, Ervin Lazar, Per Klüver og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Netop, Søren List; men desværre er det fuldkommen gået mediernes opmærksomhed forbi, at det allerede under VKO blev tilladt at tilbyde alle slags arbejde som "støttet beskæftigelse", hvilket jo er årsagen til, at kommunerne kan slippe afsted med at nedlægge stillinger og oprette dem som nyttejob, jobtræning, løntilskud og hvad har vi.

Bill Atkins, Ib Christensen, Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, Gert Selmer Jensen, randi christiansen, Henrik Christensen, Andreas Trägårdh, Rasmus Kongshøj, Erik Jensen , Jens Falkesgaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

I en lille befolkning som vores skal folk såvidt muligt uddanne sig til noget unikt, fordi der ikke er plads til overlap og konkurrence om kompetencer.

Desuden er vi kommet temmelig langt ud, når vi ikke kan beskæftige folk, der har uddannet sig i et sprog, der tales af op imod 100 mio mennesker, herunder på et af vore vigtigere eksportmarkeder.

Michael Reves, Rune Petersen, Dorthe Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, randi christiansen, Rasmus Kongshøj og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

Endnu et eksempel, der viser at nyttejob skal fungere som skræmmejob. Der er tale om tvangsarbejde og statslig støttet løndumpning. Det er fint nok at gøre toiletter rent - men det skal være til overenskomstmæssig løn, med alle faglige og sociale rettigheder - alt andet er simpelthen noget svineri og endnu en skamplet på Mette Frederiksens uheldige liste over svinestreger.

Bill Atkins, Rasmus Knus, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Dorthe Jørgensen, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, Flemming Scheel Andersen, jens rasmussen, Gert Selmer Jensen, randi christiansen, Henrik Christensen, Katrine Visby, Niels Mosbak, Leif Høybye, peter fonnesbech, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj, Hans Larsen, Niels Duus Nielsen, Erik Jensen , Anne Eriksen, Steffen Gliese, Jens Falkesgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Men Mette Frederiksen fuldender blot glidebanen, som Nyrup og Jytte Andersen etablerede for 20 år og 10 måneder siden, Per Klüwer.

Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, randi christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

I forhold til netværk (læs nepotisme) er det også en hån at klandre folk, at de måske ikke har 100 venner på Facebook.
Jeg har en mavefornemmelse af at "medinddragelse" - det nye - f.eks planlagt i forbindelse med læger og kommuner, er en ny snedig måde at spare på ressourcerne på. Jeg kan selvfølgelig tage fejl, men det rimer også på alle de "frivillige".
De stakkels! ansatte på Jobcentrene ville forhåbentlig gerne agere mere humant, men de har heller ikke mange ord at skulle have sagt.
Og så længe, vi hænger på løntilskud, aktivering og nu lokummer, så flytter vi ingen bjerge...

Handler vi ikke med Italien :-)

Rasmus Knus, Lene Christensen, randi christiansen, peter fonnesbech og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Tjah - hvis jeg var en ung og frisk cand mag i italiensk, så ville jeg nok drage til Italien og søge job - Italien handler jo med Danmark og der er nok ikke mange italienere der taler dansk.
Men sådan er vi jo så forskellige :)

Per Torbensen, Svend Erik Sokkelund, Bente Petersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg står i den stik modsatte lejr, Anne Eriksen, jeg giver ikke særlig meget for en "kompetence", der fremgår af et eksamensbevis fra universitetet, for jeg har selv gennemgået det, og jeg ved, hvordan man indretter sit studium i de retninger, man ønsker fagligt at bevæge sig - håber jeg!
Forhåbentlig har man også sørget for at knytte kontakter i de miljøer, man ønsker at arbejde, så man kan få indblik i praksis og hænderne ned i bolledejen, hvad man vel rigtig godt kunne tænke sig.

Lise Lotte Rahbek

At man har læst italiensk, er vel ikke det samme som at ønske at immigrere til Italien og forlade sit hjemland?
"Hvis det var mig, ville jeg bare hav ladet være med at blive arbejdsløs og jeg ville have skaffet mig en masse venner som kunne skaffe mig et job"
Jaja. Men mennesker har det med at være forskellige. Det er også uforskammet taberagtigt at være arbejdsløs. De kan jo bare.. blablablatagesigsammenblablaflyttetiludlandetblablaholdeopmedattudeblablatagesigmeresammenblablaskrubbedetoiletterogladeværeatklynkeblablatageansvarbla.
Ja, jeg kunn sikkert også leve en andens liv med langt større succes end de selv formår. De fatter jo ingenting.

Michael Reves, Mads Algreen Torp, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Vivi Rindom, Jakob Silberbrandt, uffe hellum, lars abildgaard, randi christiansen, Niels Mosbak, Benny Pedersen, Tue Romanow og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

>Lise Lotte Rahbek

Nogle har en tilbøjelighed til at være eventyrlystne, andre har ikke.
Sådan er det jo ;)
Men det handler vel om at bekæmpe offerrollen ik!

Per Torbensen, Svend Erik Sokkelund og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen - det er jeg ikke sikker på...
Jeg ser det ikke som et spørgsmål om kompetencer! Jeg har flere udd. og har også haft lavpraktiske job i "kravsituationerne", som har været rigtig givende (det er det altid at få indblik i andres arbejde, synes jeg).
Jeg ser det mere som en kedelig oplevelse med det etablerede system, hvor man føler sig "voldtaget" af omstændighederne.
At jeg lige nævner Italien, er selvfølgelig overflødigt - i og med at det naturligvis har været nogle af de første prioriteringer, skribenten har foretaget.
Det var mere det med at bruge fantasien på enhver måde, når nu når der ikke rigtig er meget andet at gøre...

Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Søren List
Efter min mening - og i min afart af menneskeligheden - kan 'offerroller' ikke bekæmpes med bedrevidenhed skudt afsted med 'dukunnejobare'-kanoner.
Når folk er færdige med at føle sig som ofre, kravler de selv op af hullet og fokuserer på andre roller.
Hvis man føler sig kørt over af en tonstung samfundsdumpinglastbil, hjælper det sgutte noget, at der står nogen og siger, at man bare kunne flytte til Italien.

Michael Reves, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, Flemming Scheel Andersen, Gert Selmer Jensen, Niels Mosbak, Rune Nielsen, Rasmus Kongshøj og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lise Lotte - hvis det er min bemærkning, så var det ikke ment som en forflytning til Italien (selv om det ville være dejligt) - mere som at fokusere på andre roller med udgangspunkt i...noget man kan.

Lise Lotte Rahbek

Anne Eriksen
Nej, det er ikke din bemærkning jeg skyder på. Og sådan set heller ikke Søren List som person. ;-)

Det er bare ekstremt frustrerende at stå i artikelskriverens situation, en frustration som vi er mange, som deler. Og denne frustration synes jeg, skal anerkendes som det den er, og ikke som et resultat af, at den person som er faldet igennem nettet, er for dum, for eventyrforladt eller har indtaget en offerolle, som skal skydes på.
Hun er vred, frustreret og føler sig trådt på. Ligesom ca 40.000 andre mennesker i samme situation.

Rasmus Knus, Rune Petersen, Else Damsgaard, Carsten Mortensen, Lene Christensen, Vivi Rindom, Dorthe Jørgensen, Jakob Silberbrandt, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, randi christiansen, Anker Nielsen, Steffen Gliese, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er en misforståelse at der er et sikkerhedsnet - det er et edderkoppespind, og edderkoppen pakker dig først ind - sætter sig tilbage i nettet og nyder synet mens du vrider dig -

Sådan har det været i mange år - men forskellen ligger i at denne edderkop er en sand sadist med et ekstremt lavt selvværd

Ebbe Pedersen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Olav Bo Hessellund, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mit forslag lyder;

SKRIG OP OG FIND DIG IKKE I NOGET

Føler du den mindste overskridelse kontakt juridisk vejledning - fortæl din vejleder at den midterste finger repræsenterer grundloven

Michael Reves, Rune Petersen, Peter Taitto, Carsten Mortensen, Michal Bagger, Niels Duus Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

SKRIG OP OG FIND DIG IKKE I NOGET...
Dårligt forslag....

Men
tal normalt, vedholdende, ha' gennemtænkte spørgsmål klar, gennemtænkte realistiske ønsker, se ikke den ansatte som din fjende, uanset dennes ordvalg, men som din samarbejdspartner.
Glem alt, hvad du har hørt om tabere, lortejob, offerrolle m.m. inden mødet!
Dét er ikke nemt, men gode venner kan være til stor hjælp....

uffe hellum, Nanna Wulff M. og Andreas Trägårdh anbefalede denne kommentar

Jeg reagerer alene på de sædvanlige angreb på "netværk", vel nok fordi jeg ikke forstår, hvordan man overhovedet kan holde sig ude af at skabe kontakt til dem, der interesserer sig for og beskæftiger sig med de samme ting, som én selv.

Samtidig med at myndighederne fylder medierne med deres sludder om at gå i dialog med borgerne og være service orienterede har deres retorik overfor den enkelte borger sjældent været mere arrogant og nedladende. Mine kollegaer i Djøf har klemt det sidste de kunne ud af forestillingerne om det offentlige som borgernes tjener med misinformation magtfordrejning og usaglige hensyn.

Det er ikke som i USA borgerne der mangler respekt for myndighederne og tillid til staten . I Danmark mangler staten tillid og myndighederne respekt for borgerne.

Rune Petersen, Mads Algreen Torp, Carsten Mortensen, Klara Liske, Vivi Rindom, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, randi christiansen, Katrine Visby, Gry W. Nielsen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Det bedste råd, jeg kan give dig, er at insistere på at bevare din selvrespekt, og kæmpe imod systemet, så godt du nu kan. Skal de gøre livet surt for dig, er det også kun rimeligt, at du gør dit bedste for at gøre livet surt for dem.

- Arbejdsmiljølovgivningen gælder - endnu - også for dumpingjobs i form af tvangsaktivering. Sæt dig ind i reglerne for lokumsrensning, og indgiv formelle, skriftlige klager, lige så snart der er den mindste mistanke om en overtrædelse.

- Klag i øvrigt over alt mellem himmel og jord. Der er i princippet grænser for hvordan sagsbehandlere og aktiverings-ridefogeder må opføre sig, så klag over dem, hver gang, de så meget som kigger forkert på dig. Oversvøm dem med klager. Både det formelle klagesystem, de politisk ansvarlige i din kommune, jobcentrets ledelse, de institutioner, hvor arbejdet foregår - til hvem som helst. Ikke alene har du fornøjelsen af at spilde deres tid, du kan også være heldig at de bliver så trætte af dig, at de lader dig være i fred.

- De lader kun som om de betaler dig. Derfor bør du også kun lade som om du arbejder. Der er ingen grund til at du udfører mere end et absolut minimum af arbejde. Og det arbejde, du laver skal udføres så ringe som muligt. Princippet må være noget for noget; når de giver dig en ussel løn, man knapt kan overleve på, bør du til gengæld give dem en ussel arbejdsindsats, der knapt nok skaber nogen værdi for dem.
Det skal kort og godt ikke kunne betale sig at benytte sig af social dumping gennem tvangsaktivering.

- Lad være med at pleje omgang med systemets folk. Aktiverings-ridefogeden kan sikkert på overfladen virke som et venligt menneske, men i kraft af sin stilling, hvor han er med til at opretholde et system, der udnytter dig på det groveste, er han din fjende. Begræns enhver omgang med systemets ansatte til et absolut minimum, og lad den kolde luft imellem jer vise hvor meget du foragter hans slags.
Solidariser dig i stedet med dine kolleger. Prøv at støtte og opmuntre hinanden, og hjælp hinanden til at undgå at acceptere systemets påstand om at I er værdiløse som mennesker. Et stærkt sammenhold mellem dig og dine kolleger, vil også kunne føre til, at I vil kunne stå samlet overfor systemet, hvis der opstår problemer på arbejdspladsen.

- På enhver arbejdsplads er der ting, der er værd at stjæle eller sabotere. Gør det, hvis du kan komme af sted med det. Igen må det stå klart, at det ikke skal kunne betale sig at gøre brug af social dumping gennem tvangsaktivering. Er du blevet tvangsudskrevet til et rengøringsjob, kan du lige så godt supplere din usle løn ved at snige rengøringsmidler med hjem - så sparer du da den udgift, og er med til at rette en smule op på misforholdet mellem løn og forventet arbejdsindsats. Sabotagehandlinger påfører dels systemet udgifter, og gør det dermed mindre attraktivt at benytte sig af social dumping gennem tvangsaktivering, dels kan veludført sabotage gøre at arbejdet må stoppes, så du og dine kolleger kan få fri, mens maskineriet repareres.
Du skal ikke have dårlig samvittighed over dette. Systemet nægter dig i forvejen de mest grundlæggende rettigheder til en ærlig løn for ærligt arbejde, til kollektive lønforhandlinger og til faglig repræsentation. At gøre modstand og kaste grus i maskineriet, er en helt legitim forsvarshandling.

Bill Atkins, Rune Petersen, Sten Victor, Carsten Mortensen, Dorthe Jørgensen, Jakob Silberbrandt, Flemming Scheel Andersen, jens rasmussen, lars abildgaard, Katrine Visby, Niels Mosbak, Michael Nissen, Morten Jespersen, Andreas Trägårdh, peter fonnesbech og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Jeg har set nyttejob som muligheden for at gøre nytte, f.eks. i lokalsamfundet med opgaver, der ellers ikke bliver løst, men som glæder børn, gamle, handicappede og mange andre - en tilgang som også løfter selvtillid og lokalkendskab hos nyttejobberen. Men så skal ordningen ikke italesættes af sagsbehandleren som et skræmmebillede.

Bente Petersen, Nanna Wulff M. og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Peter Donslund
Muligheden for at gøre nytte findes allerede i frivilligt arbejde.

Nyttejobs har fra start af fungeret som straf og ydmygelse.
Om det også har været ment sådan fra lovgiverside, er nok op til den enkelte fortolker af afgøre.

Carsten Mortensen, Jakob Silberbrandt, Flemming Scheel Andersen, Anker Nielsen, Andreas Trägårdh og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Det er så simpelt, Peter Donslund, at hvis man arbejder, skal man have løn, hvis man ikke arbejder, skal man kompenseres. I det øjeblik, hvor man afkræves noget til gengæld, arbejder man, og så skal man have løn.

Rune Petersen, Vivi Rindom, Flemming Scheel Andersen, Gert Selmer Jensen, randi christiansen, Michael Nissen, Anker Nielsen, Andreas Trägårdh og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@Peter Donslund:

Det ville være helt fint, hvis arbejdsløse, i modsætning til i dag, fik mulighed for at yde frivilligt, ulønnet arbejde, når der nu alligevel ikke er noget lønarbejde til dem. Man skal meget højt op i systemet, for ikke at kunne se at det er en indlysende god idé.

Det er bare ikke det, "nyttejob" går ud på. De har to formål:

1. At give kommunerne adgang til gratis arbejdskraft.
2. At straffe de arbejdsløse for ikke at have noget arbejde.

At der er tale om en løndumping-ordning fremgår tydeligt af, at man udskriver arbejdsløse til at udføre "rigtigt" arbejde. Arbejde, man i gamle dage fik en almindelig dansk løn for, for eksempel rengøring eller havearbejde. Det skal "arbejdsløse" nu udføre til rumænsk løn, uden faglige og sociale rettigheder.
Det fremgår også tydeligt af aftaleteksten til kontanthjælpsforringelserne, at vore kære ledere bestemt ikke har gjort, hvad de har gjort, for de arbejdsløses skyld. Iføæge lovteksten er formålet med "nyttejob" alene at de ramte skal "gøre nytte", dvs. at kommunerne skal trække en merværdi ud af dem.

Man kan heller ikke være i tvivl om at "nyttejob" er ment som en straf. I aftaleteksten står der sort på hvidt, at dumping-jobbene ikke må være attraktive. Det skal være surt for de nyttejobsramte at gå på arbejde, endnu mere surt end det i forvejen er at skulle arbejde til østeuropæiske lønninger.

Så når sagsbehandlerne italesætter dumping-jobs som et skræmmebillede, så udlægger de blot virkeligheden som den nu en gang er, og gør som vore kære ledere har beordret dem til.

Morten Jespersen, Rasmus Knus, Rune Petersen, Kim Houmøller, Sten Victor, Dorthe Jørgensen, Jakob Silberbrandt, Michal Bagger, Flemming Scheel Andersen, Søren List, lars abildgaard, randi christiansen, Michael Nissen, Anker Nielsen, Anne Eriksen, Andreas Trägårdh, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Andreas Trägårdh

Interessant at dette endelig diskuteres. Det er jo slet ikke en ny situation men for de veluddannede er den hverdag der har gjaldt os andre - taberne og mobbeofrene fra folkeskolen, os uden udsigter, ved at indhente dem. Jeg syntes ikke at I fortjener denne ligegyldige tilværelse (det er at være andres job og indtægts kilde!) men I var røv-lige-glade da I var dem der sad varmt, trygt og tørt på den fede grønne gren. Jeg tror ikke på karma men jeg velkommer den vågne - tak for et udemærket debat indlæg.

Rune Petersen, Jakob Silberbrandt, randi christiansen, Morten Jespersen, ellen nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Samtidig med at myndighederne fylder medierne med deres sludder om at gå i dialog med borgerne og være service orienterede har deres retorik overfor den enkelte borger sjældent været mere arrogant og nedladende.

Rune Nielsen.
Godt nok en generalisering af de helt store.....
Skrankepaver har - så længe jeg kan huske - altid kunne findes, dog kun som et mindretal - heldigvis.

PS: Jeg undrer mig over,
at artikelskriveren slet ikke selv - tilsyneladende - har nogen ide om eller ønske om, hvad hun vil bruge sin uddannelse til.

Lise Lotte Rahbek

Ellen Nielsen
Hvor læser du, at artikelskriveren ikke har haft ide eller plan med sin uddannelse?

Kim Houmøller, Carsten Mortensen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Rasmus Kongshøj
"--- I aftaleteksten står der sort på hvidt, at dumping-jobbene ikke må være attraktive.... "
Ja, ellers kunne der blive ballade med de, der kunne ønske sig dem; men nødvendige er jobfunktionerne jo så - ?

Lise Lotte...
Ingen steder..
Spørgsmålet gælder nu,
HVAD hun vil/ønsker at BRUGE uddannelsen til -
Ikke hvad hun troede for otte år siden..

Kunne der tænkes at ligge nogle belønnings ordninger (Performance Løn, bonus for sager, der lukkes eller behandles på en speciel måde?) i jobcentrene, der fremmer den aggressive og ( transaktionsanalyse ) u-værdige kommunikation, der beskrives i artiklen?

Rasmus Knus, Rune Petersen, Jakob Silberbrandt, Gert Selmer Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Cecilia.

Jeg er dansk > engelsk oversætter. Har du tænkt på freelance oversættelse? Dit dansk er jo nærmest 'flawless', så du kunne sikkert bruge det italienske som 'source' sprog (det sprog man oversætter fra) og dit fine dansk som 'target' sprog (det sprog man oversætter til). Det skal lige siges, at oversættelse ikke bare er at kunne levere på to sprog, men med lidt god vilje kan du læse dig til meget.

Jeg har selv været igennem møllen, tabte helt modet, og det der gælder er, som Torsten også siger, at magten tilbage.

Don't let the turkeys get you down. You can't fly like an eagle, when you're surrounded by turkeys.

Du må gerne, Cecilia, kontakte mig hvis du kan finde min hjemmeside på nettet.

Gode hilsener

Nanna

Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen, Svend Erik Sokkelund, randi christiansen, ellen nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Rasmus Kongshøj
13. november, 2014 - 13:20

Rasmus.

Tro mig! Jeg forstår til fulde den vrede og den afmagt der afføder dit indlæg i begyndelsen af tråden.

Alt hvad du skriver har været en tanke i mit sind. For hver dag der gik, blev jeg vredere. Til sidst blev jeg så vred, at jeg ikke kunne fungere, ikke engang i min egen verden.

At give igen med samme mønt er ikke vejen frem. Det tar' tid at komme dertil, det vedkender jeg, men det er meget bedre, at kunne holde hovedet op uden at tø til Statens bøllemetoder.

randi christiansen, ellen nielsen og Per Larsen anbefalede denne kommentar

Den med toiletrengøring tror jeg ikke på. Det har nok bare været for at skræmme.
Reelt kan mange kommuner endnu ikke sende folk ud i nyttejob, fordi de ikke er oprettet endnu.
Men det behøver man jo ikke lade de arbejdsløse vide, hvis de i troen om det modsatte forlader systemet.

Jakob Silberbrandt, Gert Selmer Jensen, Per Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"...at kunne holde hovedet op uden at tø til Statens bøllemetoder."

Det skulle ha' været 'holde hovedet oppe uden at ty....'

Rasmus Kongshøj

@Nana Wulff:

Jeg forstår udmærket din resignation. Vores kultur bygger trods alt på det kristne ideal om at man (læs. småfolk) skal vende den anden kind til. Det kommer der bare ikke nogen forandring ud af. Følger man dit råd om at lægge sig ned og prøve at nyde overgrebet, så bekræfter man jo blot papirskubberne, ridefogederne og politikerne i at det, de foretager sig er legitimt - ja måske ligefrem godt. - Og værre endnu, så risikerer man selv at komme til at tro på propagandaen, og overbevise sig selv om at man ikke fortjener bedre.

Vrede er en tabuiseret følelse i vores samfund, men der ligger en enorm energi i vreden, som kan bruges konstruktivt til at skabe forandringer. Tilfredse og samarbejdsvillige borgere med ja-hatten på, har aldrig ændret på noget. Det har derimod de vrede masser, som det var for dyrt, besværligt eller farligt at ignorere.

Morten Jespersen, erik winberg, Vivi Rindom, Jakob Silberbrandt, Dorthe Jørgensen, Michal Bagger, Gert Selmer Jensen, Dennis Berg, randi christiansen, Kjeld Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Cecilia Banfi, velkommen til den danske jobcenter industri, hvis hovedformål det er, at tjene penge på din ledighed.

- Ikke at skaffe dig i arbejde...

Michael Reves, Kim Houmøller, Morten Jespersen, Carsten Mortensen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jobcentre er fornedrende STASI fabrikker.

- Nogen burde indgive et sagsanlæg for menneskeretsdomstolen i Haag mod den tortur og ydmygelse ledige systematisk udsættes for i Danmark...

Kim Houmøller og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Hi Cecilia,
38 kommentarer, jeg haaber, nogen af dem giver dig nogen gode ideer, der kan faa dit humoer op. Den der med at faa et job I Italien med nogen der handler med Danmark, synes jeg var een af de bedste forslag/ideer ... for mig, men vi er jo alle forskellige ... Hvad med at lave frivillig arbejde, hjaelpe gamle mennesker, de vil nok vaere glade for din hjaelp og maaske kender de nogen der kan hjaelpe dig !!! Flygtnigehjaelpen, de har brug for frivillige, Spoerg MellemFolkligt Samvirke on de har noget frivillig arbejde, tag et rengpoerings job og bliv betalt for det, jo flere du hjaelper, jo gladere bliver du og du render ind I mange mennesker og de kan maaske hjaelpe dig...

Lise Lotte Rahbek

Enhver er nødt til at overleve både fysisk og psykisk på den måde, som vedkommende nu kan.

Kongshøjs opfordring til at bruge vrede og indignation som drivkraft for forandring,
ligger nærmere min egen indstilling. Fanme nej om jeg vil lægge mig ned og byde struben til.
Så hellere hoppe ud fra en bro - hvis jeg er sikker på at ødelægge noget på en lystyacht i faldet - eller udøve civil ulydighed og bruge magthavertid på en uendelig strøm af klager og bøvl. Obstruktion.

Ebbe Pedersen, Morten Jespersen, erik winberg, Carsten Mortensen, Vivi Rindom, Dorthe Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, Gert Selmer Jensen, Kjeld Hansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Er der nogen, som vil være med til at danne en kriminel rockerklub forening med tilskud fra det offentlige? ;-)

Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Rasmus Kongshøj
13. november, 2014 - 16:29

... Eller er dét (du nævner) så snarere massen, mængden, "typerne", end vreden? : )

Og er man, som jeg læser artiklen, ude i den transaktionsanalyse beskrevne "voksen-barn" kommunikation - og det kan det godt falde over i når magtforholdet er skævt - gør man så klogere i, at "hæve vreden" til er kendelse og taktik?

- få fat i MÅL og PRÆMIS (gennem måske at erkende vredens oprindelse i lagret erindring/følelse og måske tankemønster vane/præference, og at "den anden" er foran på viden (da de sidder i den org som "besidder" den) og magt) og "droppe" den umiddelbare refærdigheds- etc. følelse i sitiuationen, i sagens tjeneste : )

Svin i de danske stalde får efterhånden en bedre behandling end ledige mennesker gør det...

Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Som akademiker bør du tilslutte dig en af de uafhængige platforme hvor man får mulighed for selv at skabe sig et job - du bør blive politisk aktiv og starte en analyse af de ulige magtforhold i bl.a beskæftigelsessystemet - du bør kæmpe for frihed til selv at gøre nytte i brugerdefinerede og beskæftigelsesrettede udviklingsprojekter i den kommune du bor i - Nu - der er brug for dig!!!#$^&(-

Andreas Trägårdh, Rasmus Kongshøj og Per Larsen anbefalede denne kommentar

Og så må du forstå at det multinatinale rengøringsselskab ISS der er ejet af Goldmann Sachs er en af de største spillere i den aktiveringsindustri du nu er kommet i kløerne på og at du kommer til at arbejde sammen med syge og nedslidte fra rengøringsbranchen der arbejdsprøves i rengøringsbranchen for derefter at blive tilbudt et fleksjob med 10 t arbejde til 5 t løn

Andreas Trägårdh, erik winberg, Carsten Mortensen, Jakob Silberbrandt, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Rasmus. Du skriver:

"Jeg forstår udmærket din resignation. Vores kultur bygger trods alt på det kristne ideal om at man (læs. småfolk) skal vende den anden kind til. Det kommer der bare ikke nogen forandring ud af. Følger man dit råd om at lægge sig ned og prøve at nyde overgrebet, så bekræfter man jo blot papirskubberne, ridefogederne og politikerne i at det, de foretager sig er legitimt - ja måske ligefrem godt. - Og værre endnu, så risikerer man selv at komme til at tro på propagandaen, og overbevise sig selv om at man ikke fortjener bedre."

Vær så venlig ikke at "citere" mig for noget jeg ikke har sagt.

Ikke på noget tidpunkt har jeg opfordret til at 'lægge sig ned og prøve at nyde overgrebet' som du så sigende skriver.

Du skriver om det legitime i at lyve og stjæle. Lige meget hvad, kan det ikke blive legitimt at lyve og stjæle.

Hvem kan tro, at man ikke fortjener bedre? Ikke mig! Men efter to sagførere, en jurist, breve, klager, Ankestyrelsen, som tog 18 måneder med at sende et svar så nedlandende, så truende og så aggresivt, at jeg at sad her og rystede, stod det klart, at der ikke var hjælp at hente. Og så nytter det jo ikke at holde fast i vreden, som er pure afmagt.

Anne Eriksen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Sider