Læserbrev

Spareiver skader CBS

Debat
27. november 2014

Copenhagen Business School (CBS) har netop modtaget Eduniversals prestigiøse kåring som verdens bedste handelshøjskole foran andre ledende institutioner som for eksempel både London og Harvard Business School. I et kapitalistisk system, som udviser vedvarende krisetegn, er CBS, verdens eneste ’Business University’, gået forrest og har realiseret en progressiv uddannelsesvision. Alligevel vælger ledelsen egenhændigt at skære ned på netop de aktiviteter, som har givet CBS sit særlige kendetegn. Dette uden på nogen måde at have inddraget ansatte, studerende eller de organisationer, der ansætter CBS’ kandidater.

Ledelsen lagde tidligere på måneden meget pludseligt en spareplan frem på 60 millioner om året fra 2017, som i værste fald kan betyde, at 70-80 stillinger må nedlægges allerede den 1. februar næste år. Med spareplanen introduceres for første gang et strategiskifte for CBS, hvor besparelser målrettes de institutter, som i deres uddannelse og forskning har fokus på kandidaters kritisk-refleksive kompetencer.

I dag uddanner CBS mange kandidater, der stiller sig kritisk-refleksivt over for markedets funktionsmåde, men som stadig har den nødvendige professionelle og praktiske indsigt til at indgå i det moderne forretningsliv. En sådan refleksivitet er nødvendig for at udfordre den bundlinjetænkning, som har ført verdensøkonomien ud i den største krise siden 1930’erne – og i stedet føre erhvervslivet i en mere bæredygtig retning. Og kandidaterne er i højere kurs end nogensinde – både herhjemme og i udlandet.

CBS’ status er først og fremmest opnået gennem oprettelsen af en række nye uddannelser, som kombinerer klassiske erhvervsfag med samfundsfaglige discipliner som kritisk økonomi og sociologi. Kombinationen har bragt forskning og videnskabelig metode fra disse discipliner ind i de klasselokaler, hvor fremtidens erhvervselite bliver uddannet.

Spareplan rammer skævt

CBS høster nu frugten med kåringen som verdens bedste business school, selvom de egentlige konsekvenser af satsningen først vil kunne ses om mange år, når de nye alumner forhåbentlig har sat deres præg på dansk erhvervsliv. Den fremlagte spareplan rammer skævt og truer den internationale uddannelsessucces, som CBS’ allerede er.

Faglige miljøer som det har taget årtier at bygge og nu tiltrækker internationale topforskere, risikerer at blive smadret på få måneder af en hovsabeslutning. Vi opfordrer derfor ledelsen til at trække spareplanen tilbage og overveje en anden vej frem.

Lasse Folke Henriksen, Tobias Brask og Edward Ashbee

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Rahbech Jensen

Gør de ikke det, de underviser i? Jeg synes, det passer ganske godt med den adfærd, bl.a. cand.merc'er er kendt for, når de ansættes som direktører.

lars abildgaard, Hans Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg synes, det er trist at erfare, at det, der burde foregå på økonomistudiet på Københavns og Aarhus Universiteter, i stedet foregår på den udvidede købmandsskole.

randi christiansen, lars abildgaard og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Filosofisk økonomi - lyset dæmrede en kort stund, men så fik mordors onde øje lammet de små