Klumme

Spin som på Holbergs tid

Henrik Qvortrup leverede den forgangne uge et forsvar for sig selv, der nåede holbergske højder. Logikken i argumentationskæderne var i hvert fald den samme
Debat
12. november 2014

Vi lever i et lille land. Det er ikke så svært at blive berømt. Vores kvote af kendisser er lille. Vi har fremragende skuespillere, men udenlandske anmeldere, der ellers er nærmest euforiske over kvaliteten af dansk tv-drama, har flere gange undret sig over, at det altid er de samme skuespillere, der spiller alle rollerne i alle serierne.

Dansk tv lider af permanent kendismangel. Tv lever bl.a. af kendte mennesker. De leverer indhold til timelange talkshows som Godmorgen Danmark og Aftenshowet. En af de såkaldte casteres store udfordringer er at finde nye ansigter, nye kendisser, nye talenter. Udvalget er ikke kæmpestort, så gentagelser forekommer ofte. Men nu er det bogsæson, og den ene forfatter efter den anden giver da variation. Og kommer der en bog, hvor en kendt person fortæller om noget kontroversielt, vil forfatteren gå sin sejrsgang fra show til show, fra TV 2 News til 21 Søndag, fra radiokanal til radiokanal. Og der bliver nærmest kamp om, hvem der får ham først.

Den forløbne uges suverænt mest tilstedeværende nyhedskendis har skrevet en ’frontberetning’, som det hedder i pressemeddelelsen. At den oven i købet er en ganske underholdende og til tider interessant bog, er mange anmeldere (inklusive undertegnede) enige om. Der er derfor en klar journalistisk relevans i at invitere Henrik Qvortrup. Hans kendisfaktor er mangeårig og stor. Han har arbejdet som spindoktor for en kommende statsminister og har overvejet, men afslået et tilbud om at blive spindoktor for den nuværende. Primært, forstår man, fordi hun ligner en taber.

Han er derfor specialist i et af spinbranchens vigtigste redskaber: budskabstræning. Det betyder i praksis, at uanset hvad man bliver spurgt om, så afleverer man sit budskab. Igen og igen. Enslydende til alle medier, ingen slinger. Man skal ikke tages i at modsige sig selv. Og her er det spinmesteren, der spinner. Det klare budskab må gerne pakkes ind i en almen sandhed, som alle selvfølgelig kan bifalde, som: »Vi har jo et grundlæggende princip om, at alle er uskyldige, indtil retten har talt.« Her, ikke bare underforstået, men direkte kommunikeret, er mediernes behandling af ham en folkedomstol, der anført af »helligforargede« journalister – der allerede har afsagt skyldig-kendelsen. I princippet altså enhver tragedies uskyldige offer.

Næste element i forklaringskæden er at minimere en eventuel forseelse til noget helt almindeligt, som alle gør sig skyldige i. I Qvortrups optik: Hvis han er skyldig, er stort set samtlige journalister i dette land skyldige. De anvender også kilder, der i større eller mindre grad misbruger deres arbejdsgiveres tillid og videregiver fortrolige oplysninger. Der er en standardparagraf i næsten enhver ansættelseskontrakt, der indeholder et forbud mod videregivelse af interne oplysninger. Ergo, hvis en journalist bruger informationer fra en insider i en hvilken som helst butik, begår han samme forbrydelse, som Qvortrup er sigtet for. Nemlig at have betalt for modtagelsen af stjålne private kreditkortoplysninger. Vupti! Se og Hør-skandalen er dermed reduceret til dagligdags kildepleje og normal journalistisk praksis. Kun Holberg gjorde det bedre: »En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er morlille en sten!«

Det bedste forsvar er efter sigende et angreb. I Qvortrups tilfælde er angrebet sat ind til lands, til vands og i luften. Den første offensiv var oven i købet orkestreret smukt af DR’s 21 Søndag og dirigeret af en journalist, der kun antydningsvis gravede og ikke forsøgte at få skovlen under den veltalende og velforberedte kendis, der rutinemæssigt undgik at kalde en spade for en spade og i stedet talte om journalistiske arbejdsredskaber.

Men Qvortrups Duracell-kanin begyndte efter nogle dage at løbe tør for strøm og invitationer. Tilbage var kun Bella Centrets Bogforum i weekenden, hvor budskabet kunne spredes endnu engang for en lidt mindre kreds. Men, som den erfarne kommunikationsperson burde have forudset, var andre medier i mellemtiden gået i modoffensiven med voldsom kritik og historier om Qvortrup. Aftenshowet, Go’morgen Danmark og alle de andre havde for længst fundet andre nye kendisser. Tilbage var et af samtaleemnerne blandt 1.200 journalister på den netop overståede store journalistiske fagfestival i Odense: Var ’den skaldede hævners’ mediestrategi ved at give bagslag?

Lasse Jensen er mediejournalist.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Qvortrup er inviteret til TV3's kommende reality-show med kendte i junglen.
Håbet er selvfølgelig, at han bliver dernede.

Hanne Ribens, Carsten Pedersen, Andreas Trägårdh og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Lindegaard

Vil anbefale Lasse Jensen at se eller høre Ugens Gæst på P1 fra i lørdags, hvis han mener, at Qvortrup har fået for lidt modstand: http://www.dr.dk/p1/ugens-gaest-p1/

Vibeke Rasmussen

Ja, det er tydeligt, at i Henrik Qvortrups univers er et angreb det bedste forsvar. Og alene dét er da ret sølle.

Ikke ulig fx Ole Bornedal, Dan Jørgensen – og Martin Krasnik, da han forleden blev sat på plads af Marianne Jelved, lol – er han også meget tyndhudet og sølle, når det angår kritik af ham selv. Fx afsløres det i ovennævnte gæsteoptræden på P1, hvor pikeret han er blevet over, at TV-Avisen Søndag – som i øvrigt, i lighed med store dele af DR2s programflade, efterhånden har udviklet sig til ren dameblads-journalistik! – at de viser, hvilken kujon han i virkeligheden er, at han ikke tør gå hen og hilse på en politiker, som han ellers aldrig har haft skrupler over at gå meget tæt på og 'grille' … dengang han selv holdt mikrofonen og stod på den anden side af kameraet. Hvor sølle er dét ikke.

Og så er det da også en interessant oplysning, at Henrik Qvortrup omtaler sine læsere/ befolkningen/ os andre, som Hr. og Fru Frikadelle! Charmerende fyr!

Michael Kongstad Nielsen, Thomas Rasmussen og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar
Thomas Rasmussen

Det virker, som om netop journalister har svært ved at rette kritik mod Qvortrup. Han er som ingen anden i sit fag i stand til at bevare sin indflydelse, hvad end han tidligere har foretaget af moralsk anstødelige manøvre. Dygtig, vil nogen sige. Ulækkert, vil andre sige.

Du kan være tryg på vores vegne, Jensen. Jeg kender ingen almindelige borgere, der har respekt for Qvortrups arbejde. Aftenshowets seere har slet ingen holdninger. Hans klakørere findes formentlig kun i jeres egen stand, og det kan jeg godt forstå du synes er forstemmende.

Vibeke Rasmussen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Spadsereturen på Christiansborg med Line Gertsen var noget af det mest tamme og uinteressante tv, jeg længe har set.

Michael Kongstad Nielsen

Holberg var sandelig bedre.

randi christiansen

Må være virkelig svært for en smart ass guy som quortrop at få skrællet facaden og stå med røven bar og lange boller - løn som forskyldt og for hans egen skyld må man da håbe, at han bliver et bedre menneske. Lad den, der er ren, kaste den første sten, og må fru justitia sætte ham på plads.

Vibeke Rasmussen

Man kan spørge sig, hvorfor DR mener, at de skal promovere både Henrik Qvortrup og hans bog, og så, blandt mange andre DR-"platforme", ovenikøbet i flagskibet for nyheder, '21 Søndag'! Og det gør Hakon Mosbech så også i Mennesker og medier:spørger Ulrik Haagerup. Som på vanlig DRsk/ Haagerupsk teflon-manér overhovedet ikke kan se noget problem i den disposition. Han snakker og snakker, og pardon mit franske, r•ven den går:
http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/mennesker-og-medier-135#!/35:28

Det kan også undre, at DR åbenbart helt frit kan vandre rundt på Christiansborgs gange og filme, lige hvor og hvad, de lyster.

Og det kan undre, at Henrik Qvortrup er så uprofessionel, at han tror, det er en god idé at vende tilbage til sin gamle arbejdsplads …ovenikøbet én han har måttet forlade i unåde. Pinligt at se hvordan hans tidligere, og nytilkomne, kolleger på TV2, måtte prøve at spille med på præmissen, at det var vel nok sjovt at få besøg af ham. Det er meget sjældent en god idé at vende tilbage til en arbejdsplads, man har forladt, men Henrik Qvortrups ego og hans behov for at blive set, skyggede nok for den indsigt.