Kommentar

Bring CIA's torturbødler for en domstol

Obama-regeringen stiller sig tilfreds med at have fremlagt den brutale historiske sandhed om USA’s torturpraksisser. Men der er brug for at retsforfølge de ansvarlige hele vejen op igennem kommandokæden
Debat
13. december 2014

De fleste havde nok forventet, at CIA-torturrapporten fra det amerikanske senatsudvalg ville være chokerende læsning. Men jeg tvivler på, at ret mange – ud over måske torturbødlerne og de torterede selv – havde forestillet sig en grad af moralsk uhyrlighed og umenneskelighed så kvalmende som den, der skildres i den 580 sider lange rapport, der tirsdag udkom i Washington.

Omfanget af de forskellige forbrydelser, CIA har begået, er i sandhed ekstraordinært. Ikke alene giver rapporten et indblik i systematisk tortur – herunder seksualovergreb, voldtægt og drab – på snesevis af fanger. Den afslører også, hvor omfattende bestræbelser CIA har grebet til for at mørkelægge affæren.

Men kvalme gør det ikke alene. Nu må spørgsmålet være: Hvordan kommer vi videre herfra? At der nu er skabt gennemsigtighed om torturprocedurerne er ikke en tilstrækkelig afstraffelse af en statslig tjeneste, som så systematisk har brudt loven.

Upassende

For den kujonagtige Obama-regering kan CIA-skandalen ikke hurtigt nok få en afslutning. Det Hvide Hus finder det angiveligt »upassende« at kommentere rapportens konklusioner, og ifølge New York Times vil den amerikanske regering end ikke »vælge side« i spørgsmålet om, hvorvidt tortur virker. Uanset af rapportens materiale sort på hvidt beviser, at det gør tortur ikke. Washington er heller ikke indstillet på at rejse tiltale mod de ansvarlige for de modbydelige torturhandlinger.

I stedet har Obama rost CIA’s medarbejdere som »patrioter«, som vi står i »dyb taknemmelighedsgæld« til for deres beskyttelse af nationen efter 11. september 2001. Præsidenten undlod at referere nærmere til de teknikker såsom ’tvungen tarmskylning’, sult, tæv og nedkøling, som CIA-officerer og medarbejdere underkastede deres tilbageholdte. »Brutal« var det eneste kritiske ord, præsidenten kunne få sig selv til at tage i sin mund.

Justitsministeriet har allerede skammeligt afvist at retsforfølge CIA’s ansvarlige officerer og henviser til, at sagen alligevel har overskredet forældelsesfristen. Men som Hina Shamsi fra borgerretsgruppen ACLU skrev i The New York Times:

»Retsforfølgelse er stadig en mulighed, for der kan ikke være forældelsesfrist for tortur, når vi har at gøre med en forbrydelse, der medfører risiko for eller resulterer i alvorlige kvæstelser eller død eller kan anses for at være en krigsforbrydelse«.

Sammen med andre borgerretsgrupper har ACLU derfor allerede opfordret USA’s justitsminister, Eric Holder, til straks udnævne en særlig anklager, der skal se nærmere på ansvaret blandt torturpraksissernes chefarkitekter øverst oppe i kommandokæden, herunder som daværende forsvarsminister Dick Cheney og Justitsministeriets chefrådgiver, John Yoo, der knap nok nævnes i Senatets rapport.

Det Hvide Hus kunne da passende også yde ofrene kompensation, kræve større gennemsigtighed og formulere forslag til omfattende reformer af CIA i Kongressen for at sikre, at et så kolossalt svigt af myndighedstilsyn og en så grasserende kriminalitet aldrig sker igen.

CIA-rapporten nævner heller ikke en relateret skandale fra tidligere på året, da tjenesten ulovligt hackede sig ind i senatsmedarbejderes computere for at udspionere de undersøgere, der dengang var i færd med at skrive på rapporten. CIA-direktøren, John Brennan, løj dengang kækt om, at en sådan episode aldrig havde fundet sted, men måtte så nogle måneder senere undskylde sig med, at jo, det havde den faktisk alligevel.

CIA mægtigere end før

Men selv om det måske er tvivlsomt, om Obama-regeringen, der fremdeles ser ud til at ville stå CIA bi, har modet til at gribe til de nødvendige retslige skridt, vil rapporten stadig kunne få retslige efterspil ved domstole verden over i de kommende måneder og år. Det er da også grunden til, at CIA i så mange måneder har kæmpet så hårdt for ikke at få alle navne på de samarbejdslande, der har deltaget i den amerikanske tortur, nævnt i rapporten. Tjenestens bekymring skyldes dog ikke så meget omsorg for alliancepartnere som frygt for, at de ansvarlige og skyldige i torturen skulle blive arresteret i udlandet. Som bekendt findes der lande, som ser langt alvorligere på tortur end USA.

En uovertuffen magtposition

Spanien har f.eks. allerede iværksat sin egen undersøgelse af CIA’s tortur, og i juli fastslog EU’s Menneskerettighedsdomstol, at »Polen har krænket rettighederne for to terrormistænkte ved at tillade deres overførsel til et hemmeligt CIA-detentionscenter i Polen, hvor de to mænd blev torteret«.

I Italien er flere CIA-agenter eftersøgt for kidnapning, mens graverjournalister fra avisen Washington Post har fundet frem til 10 af de lande, hvor CIA havde black sites – hemmelige lejre.

Uanset hvilken form for retsopgør det end kommer til, vil det dog blive op ad bakke. Som Washington Post pointerede tidligere på ugen, har CIA før begået alvorlige forbrydelser og brølere, men alligevel har tjenesten større magt end nogensinde.

Faktisk er CIA’s magtposition på mange måder uovertruffen. Tjenestens budgetter svulmer af de milliarder af dollar, som den har fået bevilget til terrorbekæmpelse, og den har da også både udvidet sin medarbejderstab og ekspanderet sin oversøiske aktiviteter. Dens arsenal omfatter nu talrige avancerede våbensystemer, herunder en flåde af bevæbnede droner, der ville have fået tidligere generationer af CIA-ledere til at måbe.

Efter at have læst alle detaljerne om mænd, der frøs ihjel og om kvinder, der blev truet på liv og lemmer af amerikanere, der har foretaget sig endnu mere uamerikanske ting, end dem, der foregik selv på billederne fra Abu Ghraib, måber vi alle.

Historien må ikke slutte her. Vi kan ikke stille os tilfredse, før de skyldige og ansvarlige hele vejen op igennem systemet bliver draget til ansvar.

Trevor Timm er chef for Freedom of the Press Foundation.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Trevor Timm har så inderligt ret i, at alle ansvarlige for CIA's tortur skulle straffes - startende med Bush & Cheney. Faktisk har USA underskrevet FN's tortur-charter, ifølge hvilket de underskrivende lande er forpligtiget til at retsforfølge torturbødler.

Man kan dog godt have sine tvivl om, hvorvidt det nogensinde vil ske.
Sikkert ikke - og ansvaret herfor er Obama, der har vist sig at være en vatnisse.

Al det dér med at retsforfølge amerikanske statsborgere for at have tortureret udlændinge - uha, det er al for krævende.

Jens Falkesgaard, Torben Arendal, Jacob Jensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Kurt Nielsen, peter fonnesbech og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Timms artikel fra The Guardian er spækket med kildehenvisninger:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/dec/10/after-torture-repor...

Nic Pedersen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Én person er dog blevet arresteret i forbindelse med torturprogrammerne, nemlig ham, der afslørede en af metoderne:

- Bare en eneste amerikansk tjenestemann har blitt fengslet i tilknytning til torturprogrammene: Mannen som bidro til å avsløre dem. Den tidligere CIA-ansatte fembarnsfaren John Kiriakou ble i 2013 dømt til 30 måneders fengsel av Obama-administrasjonen, etter at han i 2007 fortalte ABC News om hvordan CIA brukte såkalt vanntortur på en fange.

http://www.klassekampen.no/article/20141213/ARTICLE/141219977

Anne-Marie Krogsbøll, Jens Falkesgaard, Jacob Jensen, lars abildgaard, Henrik Christensen, Rune Petersen, Kurt Nielsen, peter fonnesbech, Torben Selch, Lise Lotte Rahbek og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Vi ser med alt tydelighed Amerikas dobbeltstandarder for verden udfoldet i al sin gru, og med den exceptionalisme som Amerika opfatter sig selv med, - men også som verden har vænnet sig til at opfatte Amerika, og derfor lader stå til uden offentlig kritik som modvægt.

Ingen nation som Amerika har været drivkraften for at få andre dømt internationalt ved domstolen i Haag, tænk bare på Radovan Karadžić, Ratko Mladić og Slobodan Milosovic som alle skulle hentes og dømmes for deres krigsforbrydelser internationalt, og det er blot nogle af dem Amerika ønsker dømt.

Amerika arbejder imidlertid med begrebet "lex Amerikanas" om personer af Amerikansk afstamning ikke kan eller må bringes for en international domstol på linie med andre krigsforbrydere, hvorimod dobbeltheden er at alle andre skal udstilles og dømmes som krigsforbrydere der overtræder menneskerettigheder, frihed og demokrati, - som Amerika har guds velsignelse for at have de højeste standarder for i verden i deres egen optik af en blanding af nationalisme og patriotisme.

Intet andet land dyrker denne exceptionalisme i deres eget gudsbillede, og fritager Amerikanere for krigsforbrydelser blot fordi de er Amerikanere, - og netop fordi de er Amerikanere har de ret til krænkelser af menneskerettigheder, frihed og demokrati i deres exceptionalisme.

Intet kan være mere forkert hvis man vil være et fyrtårn for moral og etik i guds billede, og Amerikas fald fra tinderne i den anledning viser grusomheder og menneskelig foragt, som vi tidligere har set alt for meget til i Europa og resten af verden, men også som Amerika selv har været med til at bekæmpe og kritisere for den grusomhed det blev udført med.

Den helt samme grusomhed i dagens billede som Amerika selv udfører globalt er ikke et moralsk og etisk fyrtårn værdigt, - men derimod et undertrykkende diktatur af den slags som Amerika gentagne gange har hjulpet til magten overalt i verden, og hvor især Sydamerika har været hårdt ramt af Amerikansk hjælp til de værste diktatoriske rædselsregimer med titusinder af torturofre og lige så mange døde enten direkte eller som følge af torturen.

Undergravelse af legitime regeringen i Sydamerika under CIAs medvirken gør også Amerika til medskyldig i disse torturbødlers fremfærd, - og den enkle begrundelse som retfærdig for al den tortur og undergravelse, var ord i åbenhed om frihed og demokrati, i der Amerikansk optik blev udlagt som venstreorienteret eller værst af alt kommunistisk, som eneste retfærdiggørelse for såvel torturen som alle drabene på de mange tusinder.

Frikendelsen af Amerika for disse forbrydelser mod mennesker og demokratiet og dets frihed, skjultes i det undergravende arbejde i det skjulte, som derved også frikendte for medvirken til disse forbrydelser, men ligesom når man flytter fanger til fremmed torturfængsler med formålet at skaffe oplysninger er man ansvarlig for torturen udførelse af dem men sætter til at lede torturen eller de lande man opererer i under skjul og dække for et diktaturregime.

- Der er ingen forskel heri, kun opfattelsen af egen exceptionalisme, og når det offentligt står uimodsagt forbliver det undertrykt, så det kan fortsætte!

Jens Falkesgaard, Torben Arendal, Thomas Kristensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Nic Pedersen, erling jensen, Kurt Nielsen, Curt Sørensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

No empire is to big to fall.

Tidligere vicepræsident Dick Cheney mener, at torturbødlerne er helte og bør dekoreres:

http://rt.com/usa/214411-cheney-torture-report-us/

Sakset fra en anden tråd:
Kære danske medier - Hvis en medarbejder fra IS (Islamisk stat) havde svinget en kat rundt ved halen, havde i ringet til samlige MF'ere og bedt dem udtale sig om det.
I ville kunne skrive spalte op og spalte ned med udsagn som: send flere fly, send flere soldater, alle muslime er dyremishandlere og derfor skal vi sortere osv..
Tag nu bolden og kom i gang! Hvad mener vores politikere om det her?

Jens Falkesgaard, Torben Arendal, Jacob Jensen, Morten Rasmussen, Kurt Nielsen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"uamerikanske ting"????

Amerikansk rapport: Tortur har ikke bekæmpet terror
30. maj 2012
http://www.information.dk/302117

...kommer de der rapporter blot for at minde os om, at det er noget USA kan gøre hvis de vil?

"Tjenestens budgetter svulmer af de milliarder af dollar, som den har fået bevilget til terrorbekæmpelse, og den har da også både udvidet sin medarbejderstab og ekspanderet sin oversøiske aktiviteter. Dens arsenal omfatter nu talrige avancerede våbensystemer, herunder en flåde af bevæbnede droner, der ville have fået tidligere generationer af CIA-ledere til at måbe."
- Det ser ud som om mennesket er blevet statist i et økonomisk spil.

Absur tanke !

De slemme i Nazi-Tyskland i 30'erne blev jo naturligvis (heller) ikke retsforfulgt.