Kronik

Grådighed truer trygheden

En række bankdirektører og store virksomheder forsøger at gøre kraftigt indhug i TrygFondens 37 milliarder kroner, der ellers bidrager til almennyttige tryghedsskabende projekter. Det er endnu et slag i kampen om, hvorvidt grådige finansfolk skal have lov at rane værdier, vi har skabt i fællesskab over generationer
TrygFonden bidrager med 550 mio. kroner om året, bl.a. til trygheden på de danske strande, hvor TrygFondens 200 livreddere er på stranden hele badesæsonen og deltager i flere end 60.000 redningsaktioner. Den indsats er truet. Her Rørvig strand.

Christian Lindgren

Debat
19. december 2014

Livreddertårne, hjertestartere, trafiksikkerhedskampagner. De fleste danskere kender TrygFonden gennem de mere end 1.000 tryghedsprojekter, fonden støtter. Men det er de færreste, der er klar over, at TrygFonden er i fare for at blive udhulet af en samling finansfolk, der ønsker at tømme fonden for værdier.

Til januar skal Tryghedsgruppens og TrygFondens repræsentantskab i Region Hovedstaden vælges af regionens omtrent 370.000 medlemmer.

Her bliver fondens skæbne afgjort, og kampen om 37 milliarder kroner skydes i gang. Her vil en gruppe af bankdirektører og store virksomheder forsøge at trække millioner af kroner ud af fonden til dem selv – alt sammen under påskud af at tjene almindelige småsparere i Nordea Liv og Pension og kunder i Tryg.

Finanskrisen har tydeligt vist, hvor meget skade uregulerede markedskræfter og grådighed kan påføre samfundet. Alligevel er begge dele accelereret i kølvandet på krisen, med en stadigt større grådighed og markedsliggørelse af alt mellem himmel og jord som konsekvens. Vi har set, hvordan alt fra energiselskaber til lufthavne kan blive en handelsvare.

Opskriften synes klar. Værdier oparbejdet over mange generationer afhændes for at skabe indtægt for kapitalfonde eller forretningsfolk.

Resultatet er, at kollektive værdier gøres til individuelle værdier med stor fortjeneste til i forvejen velhavende selskaber eller personer.

Nu er turen så kommet til milliarderne i Tryghedsgruppen. Tryghedsgruppen er et medlemsejet selskab med en formue på omkring 37 milliarder kroner. Et beløb, der nærmer sig det årlige driftsbudget i Københavns Kommune. Formuen er primært opbygget gennem børsnoteringen af Tryg og stammer derfor fra den værdi, der er opbygget i forsikringsselskabet Tryg. Et forsikringsselskab, der voksede ud af de københavnske brande i begyndelsen af 1700-tallet. Gennem tiden har et sted mellem ni og 10 millioner danskere været kunder i Tryg.

10 generationers formue

I dag er formuen i Tryghedsgruppen delt mellem cirka 21 milliarder kroner i Tryg-aktier (60 procent af aktierne), tre milliarder kroner i investeringer i andre selskaber og cirka 13 milliarder kroner i kapitalberedskab. Formuen forvaltes ved, at afkastet fra Tryg-aktierne og investeringerne bruges til at opbygge et kapitalberedskab til at sikre et aktivt ejerskab af Tryg og til stabile og stigende udbetalinger gennem TrygFonden.

Det er forsikringskunderne i Tryg og Nordea Liv & Pension, der ejer Tryghedsgruppen, og de bestemmer over den ved at vælge et repræsentantskab, bestående af 70 medlemmer, valgt i hele landet med udgangspunkt i regionerne og for fem år af gangen med valg i en ny region hvert år.

Igennem en årrække er formuen i Tryghedsgruppen vokset, og det har åbenbart lokket den del af finansverdenen frem, som ikke kan se så stor en formue, uden på den ene eller den anden måde at ville gøre indhug i den.

Først var det tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen, der i 2009 førte et personligt søgsmål for at få udbetalt en del af Tryghedsgruppens formue til sig selv, fordi han som kunde mente at kunne gøre personligt krav på en del af midlerne. Søgsmålet gik helt konkret på at opløse selskabet, og dermed også TrygFonden, for at udbetale formuen til de nuværende kunder i Tryg og Nordea Liv & Pension. Et søgsmål Højesteret efterfølgende afviste med forklaringen om, at det er medlemmerne af Tryghedsgruppen, der ejer gruppens formue, og derfor bestemmer, hvad der skal ske med den.

Finansforbundets krumspring

Siden har Finansforbundets formand, Kent Petersen, forsøgt at lave flere krumspring for at få adgang til Tryghedsgruppens formue. I februar i år udtalte han, at han ville få advokater til at se på konstruktionen og på, om han juridisk kunne gøre krav på godt 10 milliarder kroner af Tryghedsgruppens formue.

Tilsyneladende uden held, for nu vil Kent Petersen fortsætte jagten på milliarderne i Tryghedsgruppens repræsentantskab.

Kent Petersen lancerede sit kandidatur med et krav om at få op til 13 milliarder kroner udbetalt til Nordea Liv & Pensions kunder og for at få udbetalt Tryghedsgruppens fremtidige aktieafkast til kunderne i Tryg.

Det nuværende medlem af repræsentantskabet, den tidligere bankdirektør Henrik Vad, har hen over sommeren foreslået en lignende ordning, hvor 35 procent, eller hele Tryghedsgruppens kapitalberedskab, flyttes over i Nordea Liv & Pension, og hele afkastet fra Tryg-aktierne udbetales til forsikringsselskabets kunder i form af bonuschecks. Ifølge Henrik Vads regnestykke vil der være cirka 150 millioner kroner tilbage til deling mellem TrygFonden og administration af Tryghedsgruppen og fonden, uden fremtidig tilførsel af værdi.

I den model vil midlerne til uddelingerne i fonden derfor hurtigt slippe op og i øvrigt være en skygge af det nuværende niveau.

Den løsning vil i bedste fald barbere TrygFonden ned til under en tredjedel af, hvad den er i dag, og i værste fald tage livet af fonden.

Umiddelbart kunne det måske lyde tilforladeligt at lade kunderne nyde godt af de mange penge. Men reelt vil der blive tale om meget beskedne udbetalinger til almindelige kunder, mens kunder med stort engagement, som f.eks. tidligere bankdirektører eller store virksomheder, vil kunne se frem til at modtage millionbeløb i bonus og udbetalinger.

Med andre ord er det småpenge i hånden til alle almindelige kunder, som nyder godt af TrygFondens projekter i hverdagen, men store beløb til nogle få mennesker og virksomheder, der har deres på det tørre i forvejen.

Tryghed eller bonus

Men hvad er det egentlig, der er i fare, når TrygFonden er i fare? Det er konkret tryghed for mere end 550 millioner kroner om året. Det er trygheden på de 36 danske strande, hvor TrygFondens 200 livreddere er til stede i hele badesæsonen, og sidste år havde mere end 60.000 redningsaktioner. Det er overlevelseschancen for mennesker, der bliver ramt af hjertestop, som de 52 mennesker, der de seneste otte år har overlevet takket være en hjertestarter doneret af fonden. Det er projekter som besøgshunde til ældre, der giver tryghed og livsglæde, støtte til nabohjælp mod indbrud, hospitalsklovne til børn, der er langtidsindlagt på hospitaler, og Børneforskningscentret, der forsker i børn, sundhed og tryghed. Og det er bare et lille udsnit af de aktiviteter, som fonden støtter. Listen tæller mere end 1.000 projekter. Valget til Tryghedsgruppens repræsentantskab og kampen om milliarderne er en kamp om trygheden i Danmark.

Det er valget mellem at forgylde en række rige pensionskunder og udbetale bonusser til forsikringskunder, over for et arbejde, der er med til at gøre Danmark til et bedre og mere trygt sted for os alle sammen.

I virkeligheden er kampen om Tryghedsgruppens milliarder og valget til repræsentantskabet et meget klart valg. Skal vi nu og her uddele værdier skabt over næste 300 år, eller skal vi lade dem blive i Tryghedsgruppen og arbejde for fællesskabet og hele samfundet.

Mit valg er at bevare TrygFonden. Mere end 10 generationer har opbygget formuen i Tryghedsgruppen, jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at min generation ikke bliver den, der formøbler den.

Jonas Bjørn Jensen er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (A) og kandidat til Tryghedsgruppens repræsentantskab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ivan Breinholt Leth

Vi kan vel Trygt stole på, at hvis det lykkes finanskapitalen at få deres snavsede fingre i disse midler, vil de blive brugt til spekulation og opbygning af endnu en boble? Tryghed vil med et slag blive forvandlet til endnu mere uTryghed for mange mennesker. Stå nu fast og giv dem et slag over fingrene!

Torben Nielsen, Peter Larsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, curt jensen, Henrik Nielsen, Preben Haagensen, Rune Petersen, Torben Arendal, Karsten Aaen, Bruno Lundkvist og Max Hansen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Dette parasitære uvæsen - altid på udkig efter værdier som andre har skabt ofte gennem generationer - arbejder i det stille, ofte bag om ryggen på de fleste danskere. Finanskapitalens kontorer befolkes af personer, som reelt ikke gider at arbejde. Men danskerne og deres tåbelige folkevalgte politikere er mest optaget af, om de ledige (ofrene for finanskapitalens bobler) nu reelt er villige til at påtage sig et anvist arbejde, eller de bare vil 'nasse' på skatteyderne.

Anne Eriksen, Torben Nielsen, Kent Thomsen, Carsten Mortensen, Peter Larsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Helmut R., Henrik Christensen, curt jensen, Verner Nielsen, Majbritt Nielsen, Henrik Nielsen, Preben Haagensen, Rune Petersen, Torben Arendal, Erik Nissen, Karsten Aaen, Bruno Lundkvist, Mikael Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Max Hansen anbefalede denne kommentar

Forretningskoncept for lettjente penge!

https://www.youtube.com/watch?v=WzvevrE2JaI
Jeg undskylder på vegne af stødte ornitter og arbejdere af billedsproget

Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, curt jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

men gribbe er desværre et billede af grådighed

Majbritt Nielsen, Henrik Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gribbe er i modsætning til finanskapitalen faktisk nyttige væsner med helt utroligt velfungerende fordøjelsessystemer.
Uden gribbe ville der ligge ådsler og sprede bakterier alle vegne.

Jeg ved ikke rigtig om jeg kan komme i tanke om noget, som finanssektoren gør godt for på længere sigt.

Anne Eriksen, Torben Nielsen, Kent Thomsen, Carsten Mortensen, Peter Larsen, Bjarne Andersen, Steffen Gliese, Anders Kristensen, Verner Nielsen, Elisabeth Andersen, Majbritt Nielsen, Rasmus Kongshøj, Henrik Nielsen, Karsten Aaen og Bente Simonsen anbefalede denne kommentar

De farligste dyr på jorden er menneskene.

Anne Eriksen, Verner Nielsen, Henrik Nielsen, Rune Petersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Bruno Lundkvist

glimrende artikel!! Paul Krugman nobelprivindende professor havde forleden en redegørelse i New York Times om det forhold at vedvarende nedskæringer i 'public spending' medfører at en del af europas befolkningen søger mod især det yderste højre -med de konsekvenser det har! Når grådige finansfolk tilegner sig midler som de ikke har rørt en finger for at skabe, og tilmed undgår at betale deres del af skatten ja så lever de op til Reagans og Thatchers filosofier om at ' starve the beast' altså staten. Er der nogen der kan standse dette vanvid? Danskerne lader til at sætte deres lid til Løkke Venstre og Dansk Folkeparti med den skingre skrighals Pia Kjærsgård som bannerfuhrer.

Bjarne Andersen, Steffen Gliese og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Finanssektorens rolle er en eneste ting: at sikre sat der bliver afsat nok penge til visse projekter som ellers ikke ville blive sat i søen. Eller sagt på en anden måde: Finanssektorens rolle er at sørge for at fabrikker mm. og mv. får de nødvendige penge til at kunne køre for, og til at investere i nye ting mm. og mv. for. Det er ikke at tage økonomiske værdier ud af fællesskabet, ej heller er det, via diverse kapitalfonde, at købe firmaer for at sælge dem med profit efter 5-6 års ejerskab. Og ellers lukke dem ved at lade dem gå konkurs.

Anne Eriksen, Henrik Christensen, Verner Nielsen, Elisabeth Andersen, peter fonnesbech og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Grådighed er en "sygdom" som IKKE er politisk betinget...!

At nogen er kunde hos Tryg synes jeg er meget underligt, da deres produkter er langt dyrere ind andre forsikringsselskaber...

Lise Lotte Rahbek

Næe, Kjeld Hansen, Tryg var faktisk det billigste, da jeg skiftede sidste år.

Noget der altid overrasker mig - og som denne sjældent gode artikel peger på - er hvilke enorme summer bestående af andre folks penge, og hvilke gode sunde virksomheder, bankrådgivere og spekulanter er parat til at kaste ud i tilrettelagte konkurssager og destruktion, for selv at score nogle få promiller. Noget andet som gør denne artikel unik er at den er foregribende og konkret. Helt i top. Tak for det.

Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, Tue Romanow, Laurids Hedaa, curt jensen, peter fonnesbech, Henrik Nielsen, Preben Haagensen og Bruno Lundkvist anbefalede denne kommentar

Mon ikke problemet ligger i begrebet retmæssigt, der i denne forbindelse synes grebet ud af den varme luft.
Min mor sagde altid at det var fint at have ret men bedre at have en 20 tons lastbil.
Mange synes i dag at sætte lighedstegn mellem det at have ret og det at have en 20 tons lastbil. Et ret skræmmende scenarie for ethvert samfund ikke mindst fordi man skal være total idiot for ikke let at se det uholdbare.

Mads Kjærgård, Elisabeth Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Enhver form for solidarisk handlen er i følge kapitalistene i modstrid med den menneskelige grundfilosofi - "Life Is Not One Huge Hospital" som Ayn Rand yndede at sige ...altså lige indtil hun fik lungecancer og fik brug for Social Security and Medicare for at klare økonomien omkring sin sygedom - så kunne det ikke gå hurtigt nok med at blive meldt ind i gruppen solidariske humanister.

Tue Romanow, Kent Thomsen, Bjarne Andersen, curt jensen, Verner Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Med andre ord er det småpenge i hånden til alle almindelige kunder, som nyder godt af TrygFondens projekter i hverdagen, men store beløb til nogle få mennesker og virksomheder, der har deres på det tørre i forvejen.

Jamen, så er alt jo i bedste overensstemmelse med tidsånden, den som alle vores folkevalgte (på nær et par tosser i de politiske udkantsområder) værner om og beskytter med lov.

Ellers kunne man også fortolke det som et tegn på at vores økonomisystem (kapitalisme) er et halvrådnet lig og gribbene bare slås om de bedste klunser, som gribbe nu engang gør.

Mads Kjærgård

Tja nogen synes at mene, at så længe noget er lovligt, så pynt med at det er umoralsk, og hvilke konsekvenser det får!

Hvordan er Staten, der er vores allesammens garant for størst mulig frihed, blevet så miskrediteret til fordel for parasitter, der for egen vindings skyld propper værdien af andre menneskers arbejde i egen lomme - udelukkende på baggrund af en forældet ejendomsret.

randi christiansen

"Umiddelbart kunne det måske lyde tilforladeligt at lade kunderne nyde godt af de mange penge. Men reelt vil der blive tale om meget beskedne udbetalinger til almindelige kunder, mens kunder med stort engagement, som f.eks. tidligere bankdirektører eller store virksomheder, vil kunne se frem til at modtage millionbeløb i bonus og udbetalinger"

Det handler vel om, hvor meget der skal til, for at købe et flertal af de 370.000 medlemmers stemme? Og det er vel for meget at håbe på, at en så afgørende omstrukturering af tryg fondens juridiske fundats, som visse profitjægere her lægger op til, kræver mere end simpelt flertal?

georg christensen

At grådigheden nu også forsøger sig med "tryg Fonden", er overhovedet ikke en nyhed, det har "privatiserings ordninger", i årevis forsøgt, med indtil " nuet", desværre alt for meget held.

Finandens industriens spillegale "kannibaler", kan vi kun i "fællesskab" bekæmpe. Et nyt "fællesskab" må sendes på dagsordnen, det gamle, har for længst udspillet sin rolle. En rolle det slet ikke har været gearet til, set i globaliserings tankegangens øjne.

randi christiansen

Hajer følger jo bare deres natur ... men hvorfor de har fået lov til at drive rovdrift på fællesskabets ressourcer i et omfang, der underminerer samfundsfundamentet, er nu alligevel en gåde. Dumhed, uopmærksomhed og svaghed over for så farlige rovdyr er skæbnesvangert, at forsvare sig stadig vanskeligere, men håbet er, at det vil lykkes for ærlige folk at standse massakren.

gshsst suurwg4y4ys

Den øverste elite af magtfolk har altid igennem historien været korrupt og præget af "nepotism & cronyism".
Den amerikanske regering er nok de værste syndere i nyere tid, da de har skabt et system, der kun belønner de rige. Derudover er de skyld i, at vi nærmer os et økonomisk kollaps meget snart.
Videoen her fra et par år siden illustrerer tydeligt problemet.
https://www.youtube.com/watch?v=WFP-2_iDYMU