Kronik

Hav en skøn fremtid i teltlejren

Danske døre er lukkede for flygtninge, mens danske bombelemme står vidtåbne over deres fædrelande. Når bare vi kan få lov at bombe, er vi fast besluttede på at frelse verden. I alle andre tilfælde vil vi helst benægte, at verden uden om os findes
Mere end 130.000 er flygtet fra Kobane til Tyrkiet. Men når flygtninge fra den blodige borgerkrig i Syrien står ved vores grænser, fortæller vi dem, at de ikke skal bekymre sig: Vi slår ihjel for deres skyld, og om et år har vi dræbt så mange, at alle deres problemer er løst, og de kan vende hjem, skriver Carsten Jensen. Derfor kan vi kun give dem en midlertidig opholdstilladelse uden ret til familiesammenføring.

Bax Lindhardt

22. december 2014

Vi kan ikke frelse verden. Der står 45 millioner flygtninge uden for vores dør. Og de vil alle sammen herind.

Men vi har ikke plads.

Danmark skal ikke være et globalt hjemløseherberg. Velfærdsstaten skal ikke være suppekøkken for tilfældige omstrejfere, der af uigennemskuelige grunde nægter at finde sig til rette i deres fædrelande.

I årets første otte måneder har 3.425 mennesker fået asyl i vores land. Det betyder, at den danske befolkning er vokset med chokerende 0,6 promille. Med den tilstrømning vil det kun tage omkring 900 år for disse rodløse snyltere at blive lige så mange som os. Det går jo ikke. Det må enhver da kunne forstå. Det er simpel realisme.

Det er ikke nøjagtig sådan, den socialdemokratisk ledede regering argumenterer, når den skrydende praler med at have strammet flygtningepolitikken mere, end det nogensinde skete under den borgerlige regering. Men det er den tankegang, skiftende justitsministre forudsætter, styrker og konstant appellerer til: enten en lukket dør eller en pivåben. Vi må vælge mellem to slags fremtid for vores land: som armeret bunker eller som fladtrampet mark, hærget af horder af flygtninge med tvivlsomme motiver.

Vidtåbne bombelemme

Det er den samme regering, som ikke tøver med at sige ja, hver gang der kommer en invitation til at bombe i et fjernt hjørne i verden. Danske bombelemme står vidtåbne, danske døre er lukkede. Når bare vi kan få lov at bombe, er vi fast besluttede på at frelse verden. I alle andre tilfælde vil vi helst benægte, at verden uden om os findes.

Hvis vi for hvert skud, vi har affyret i Irak og Afghanistan, for hver bombe, vi kastede i Libyen, havde lukket et forfulgt menneske ind i vores land, havde vi for længst overgået Sverige og sprængt alle kvoter. Men det er omvendt: Jo flere bomber vi har smidt over et land, des færre mennesker ønsker vi at hjælpe. Det kunne jo være, at disse nye flygtningestrømme fra vores foretrukne bombemål satte spørgsmålstegn ved nytten af vores håndfaste hjælp.

Det sidste halvandet år har vi tvangshjemsendt i hundredvis af afghanere. Vores soldater har beredt vejen for jer, siger vi til dem: For at jeres døtre frit kan gå i skole, har vi skudt jeres sønner, brødre og fædre, fætre og onkler, og vores eneste undskyldning er, at vores lokalkendskab var så ringe, at vi troede, at alle dem, vi slog ihjel, var udenlandske terrorister.

Men vores blodige gestus står ved magt. Så sent som forrige søndag sendte vi en familie med fem børn tilbage til Kabul, hvor de nu overlever på gaden i temperaturer, der om vinteren falder til minus 20 grader. Det samme Kabul, hvor en månedlang terrorkampagne i disse dage kulminerer med bombeattentater, der dræber i snesevis af mennesker. Vi har brugt 20 milliarder kroner på krigen i Afghanistan, og her er resultatet: en fortabt familie på gaden i minus 20 grader i en bombe- og terrorhærget by.

Problemdræbere

Jeg ved ikke, om vi tror, at bomber åbner hjerter. Det kan enhver læge, der har opholdt sig i en krigszone fortælle, at de gør, men måske ikke lige på den måde, vi forestillede os. Men sådan ser vores nye, trendy ulandsbistand ud: Lig på en slagmark. Det er vores nye globale brand: bombetogter made in Denmark.

Nu bomber vi i det nordlige Irak. 285 mand kræver det at nedkaste en bombe om dagen over mål, hvis placering det danske forsvar nægter at oplyse os om, formodentlig fordi formålet med hele foretagendet er lige så tåget for dem, som det er for os. I Dagbladet Information udtaler venstrepolitikeren Inger Støjberg, at hendes største håb for 2015 er, at Islamisk Stat vil blive udslettet. Danske politikere har en dræberliste. De har ikke en hjælpeliste.

Når flygtninge fra den blodige borgerkrig i Syrien står ved vores grænser, er det, hvad vi fortæller dem. I skal ikke bekymre jer. Vi slår ihjel for jeres skyld, og om et år har vi dræbt så mange, at alle jeres problemer er løst, og I kan vende hjem. Derfor kan vi kun give jer en midlertidig opholdstilladelse uden ret til familiesammenføring.

Vicestatsminister Morten Østergaard (R) er på VIP-besøg i en flygtningelejr i Jordan, et af de katastrofeområder, der på regeringens kælne nysprog er omdøbt til ’nærområde’. »Hav en skøn fremtid,« siger han til en nedbrudt familie, der ligesom lejrens 85.000 andre beboere er livstidsparkeret i mudderet. Det er det officielle Danmarks julehilsen til denne verdens nødlidende: Hav en skøn fremtid i teltlejren.

Benægtelsesindustri

Den danske udlændingestyrelse har produceret en rapport om forholdene i Eritrea, der er så bevidst fejlagtig, at den har vakt international skandale. Det undertrykkende regime blåstemples som nærmest afslappet menneskevenligt. Justitsminister Mette Frederiksen (S) lider synligt, mens hendes forgænger i embedet, nuværende svinegrosserer Karen Hækkerup, vikler sig ind i et edderkoppespind af selvmodsigende løgne, der skal benægte, at rapportens konklusion var et politisk bestillingsarbejde, som kunne have resulteret i en kædereaktion af menneskelige tragedier.

Når det gælder det vigtigste nationale mål, at holde flygtninge ude af Danmark, tages alle midler hensynsløst i brug. Lytter man til den offentlige samtale, skulle man tro, at kloden hjemsøges af 45 millioner vagabonderende mennesker, der af uforklarlige grunde er stukket af fra deres hjemlige pligter. Man kan tale om en veritabel benægtelsesindustri, der rækker fra vores krigeriske forsvarspolitik over et justitsministerium, hvor nødløgne og virkelighedsfordrejning er blevet rutine, til de politiske partier, hvor Dansk Folkepartis hadske demagogi har total dominans. Flygtninge mistænkeliggøres og degraderes som mennesker, mens traumer, der ville have sendt en gennemsnitsdansker på livsvarig invalidepension, bagatelliseres eller hånligt afvises som opspind. Når vi igen og igen får at vide, at vi ikke kan frelse verden, så er svaret hverken ja eller nej. Svaret er tværtimod en afvisning af den demagogiske enten-eller-tænkning, der ligger i udsagnet.

For verden består af mennesker, og selv om vi ikke kan frelse alle, kan vi altid frelse nogen, og vi kan frelse mange flere, end vi gør. Vi kan også lære os selv og hinanden at tale om flygtninge i andre vendinger, ikke i statistikkens reducerende jargon, ikke i embedsmændene bureaukratiske omskrivninger af tragedier til uforståeligt volapyk. Vi bør tale om og til flygtningene i øjenhøjde som de fuldgyldige mennesker, de er, der kommer med erfaringer, vi end ikke kan gøre os forestillinger om, og som vi derfor har pligt at lytte til, hvis vi ikke vil gøre vold på vores egen menneskelighed.

Når vi siger ja til en flygtning, er det også os selv, som mennesker med ansvar, indlevelse og medfølelse, vi siger ja til.

Danmark bliver ikke mindre på moralens verdenskort for hver flygtning, vi tager imod. Det bliver større.

Carsten Jensen er forfatter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Curt Sørensen
 • Peter Taitto
 • Jakob Silberbrandt
 • Jette M. Abildgaard
 • Tino Rozzo
 • Torben Nielsen
 • Dennis Berg
 • Carsten Søndergaard
 • Rune Rasmussen
 • Søren Roepstorff
 • Niels Mosbak
 • Espen Bøgh
 • Jens Wolff
 • Niels-Simon Larsen
 • Tommy Knudsen
 • Carsten Mortensen
 • Christel Gruner-Olesen
 • Ervin Lazar
 • Pia Qu
 • Torsten Jacobsen
 • Peter Jensen
 • Anker Nielsen
 • Michal Bagger
 • Rune Petersen
 • Henrik Christensen
 • Hugo Barlach
 • Andreas Trägårdh
 • Steffen Gliese
 • John Karlsson
 • jens rasmussen
 • Hans Larsen
 • Kurt Lindy Hansen
 • Leif Koldkjær
 • Søren Blaabjerg
 • Palle Pendul
 • morten andersen
 • Martin Madsen
 • Allan V. Bentzen
 • Marianne Rasmussen
 • randi christiansen
 • Holger Madsen
 • Henrik Larsen
 • lars abildgaard
 • Leif Høybye
 • Lone Christensen
 • Johannes Lund
 • Kim Øverup
 • Rasmus Kongshøj
 • John Hansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Niels Møller Jensen
 • Peter Wulff
 • Orla Finn Pedersen
 • Steen Sohn
 • Ivan Mortensen
Curt Sørensen, Peter Taitto, Jakob Silberbrandt, Jette M. Abildgaard, Tino Rozzo, Torben Nielsen, Dennis Berg, Carsten Søndergaard, Rune Rasmussen, Søren Roepstorff, Niels Mosbak, Espen Bøgh, Jens Wolff, Niels-Simon Larsen, Tommy Knudsen, Carsten Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Ervin Lazar, Pia Qu, Torsten Jacobsen, Peter Jensen, Anker Nielsen, Michal Bagger, Rune Petersen, Henrik Christensen, Hugo Barlach, Andreas Trägårdh, Steffen Gliese, John Karlsson, jens rasmussen, Hans Larsen, Kurt Lindy Hansen, Leif Koldkjær, Søren Blaabjerg, Palle Pendul, morten andersen, Martin Madsen, Allan V. Bentzen, Marianne Rasmussen, randi christiansen, Holger Madsen, Henrik Larsen, lars abildgaard, Leif Høybye, Lone Christensen, Johannes Lund, Kim Øverup, Rasmus Kongshøj, John Hansen, Lise Lotte Rahbek, Niels Møller Jensen, Peter Wulff, Orla Finn Pedersen, Steen Sohn og Ivan Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hi Carsten tak for virkeligt godt indlaeg. Endelig langt om laenge een der ser tingene, som de er og kan utrykke sig klart. Det er jo ogsaa meget sigende, at den foerste kommentar er fra Dank Folkeparti og at den forsvarer Social Demokratiets/regenringens stilling/holdning - og deres mangel paa ansvar og mangel paa en sevlstaendig udendenrigs politik.
Vores flygtninge politik er umenneskelig - og vores udenrigspolitik er meget uklog. Men det er jo os vaelgere, der bestemmer, hvem der sidder i Folketinget, saa lad os faa nogen andre derind.

Peter Hansen, Jette M. Abildgaard, Ellen Chakir, Tommy Knudsen, Carsten Mortensen, Torben Lund, Henrik Christensen, Kirsten Lindemark, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Connie brask, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Dorthe Jørgensen, John Hansen, Jes Elnif og Orla Finn Pedersen anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Foreløbig må man spørge Carsten Jensen, Bente Petersen og Orla Finn Pedersen, hvad de har tænkt sig, at Danmark skal stille op over for den folkevandring, vi er vidne til, og hvor det kun lige er begyndelsen, vi ser?
Skal vort land omdannes til et "globalt hjemløseherberg" og "suppekøkken"? Åbenbart. Men ser de mennesker ikke længere end til egen næsetip? De mener åbenbart, at løsningen på det enorme globale problem, som folkevandringen er, er at åbne landets grænser for titusindvis - ja, hundredetusindvis - asylansøgere eller flere.
Man skal ikke være særlig profetisk for at ane, hvad en sådan generøsitet på andre skatteborgeres regning fører til. Allerede nu har vi parallelsamfund, og med den store tilstrømning og deraf følgende opholdstilladelser og siden statsborgerskab til disse nye "medborgere", vil der opstå endnu flere ghettoer med alt det negative, som disse indebærer.
Vi vil få et land i splid med sig selv. Allerede nu sker der store nedskæringer på de sociale områder til skade for syge, handicappede og hjemløse.
Mener alle Danmarks Carsten Jensen'erne, at vi skal lade disse reelle medborgere i stikken til fordel for verdens problemer med folk på flugt og folk på vej mod nord? Åbenbart.
Til dette er der kun at sige: "Herre, tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør"!
Personlig er min politik: Skrot de utidssvanrende konventioner, der er en byrde for Danmark og Vesten; stop strømmen af asylansøgere og koncentrér hjælpen i nærområderne. For selvfølgelig skal vi hjælpe, hvor vi kan.
Til Carsten Jensen'ernes jamren over danske bombetogter i Irak mod IS er der kun at svare, at disse jo netop er tænkt som en hjælp til de flygtende og ikke som en hjælp til at drive dem på flugt. Man kan altid diskutere, om det er den rette "medicin". Men man kan ikke anfægte den danske hensigt med disse aktioner fra luften.
Og det forpligter os altså IKKE til at åbne porten på vid gab!

Viktor Knudsen, Anne Eriksen, Jørn Boye, Anders Hede, Helge Sørensen, Preben Haagensen, Kim Kristensen, Troels Ingvartsen, Jesper Oersted, Vasili Frang, Emil Eiberg-Jensen og Morten Dreyer anbefalede denne kommentar

@Kaj Spangenberg

Hold nu op med de stråmænd. Der er ingen, der siger, vi skal åbne dørene på vid gab. Det er ikke et enten eller - hvad du udmærket ved.

Og der er desuden helt konkret tale om de syriske krigsflygtninge. I absolut værste fald kommer vi til at tage imod 20.000. Hvor mange, der ender med at skulle blive her, ved kun Gud, men det bliver med garanti langt fra dem alle. I procent svarer det til under 0,3 af den danske befolkning.

Lidt empati ville klæde.

Elisabeth Andersen, Peter Hansen, Jette M. Abildgaard, Kirsten Lindemark, Carsten Søndergaard, Pia Qu, lars abildgaard, Henrik Christensen, Ellen Chakir, John Hansen, Rune Petersen, Christel Gruner-Olesen, Ervin Lazar, Steffen Nielsen, Sabine Behrmann, Thomas Borghus, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Simon-Matti Hørlyck Campbell og Dorthe Jørgensen anbefalede denne kommentar

Til alle, der bare vil lukke grænserne for "de fremmede". Danmark er et af verdens rigeste lande. Og der kunne være endnu flere penge i den fælles kasse, hvis ikke vi tillod de multinationale at tørre os af, uden at betale en øre i skat. Så ville det ikke være nødvendigt at spare en øre på velfærden. Men der er åbenbart nogen i det her land, der hellere ser en uhørt rig elite skrabe til sig, mens andre for at sige det mildt er på røven. Men sammenfattende er danskerne et meget privilegeret folk, der har råd til at dele med andre, der er bragt i en ekstrem situation. Det skulle i prøve alle, der er sig selv nærmest. God jul og jeg håber ikke I bliver kvalt i flæskestegen.

Peter Hansen, Jette M. Abildgaard, Torben Nielsen, Pia Qu, lars abildgaard, Tommy Knudsen, Carsten Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Nielsen, Mads Berg, Michal Bagger, Rune Petersen, Henrik Christensen, Kirsten Lindemark, Mads Kjærgård, Steffen Gliese, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, randi christiansen, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Leif Høybye, Åse Lindau, Kim Øverup, Johannes Lund og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Hvis vi ikke vil åbne dørene for flygtningene, så skal lægge en dæmper på 'den aktivistiske udenrigspolitik' (læs: lejetropper for USA) og lade være at åbne de bombedøre, der har været medvirkende til at skabe flygtningestrømmen. Det er vel også Carsten Jensens pointe.

Peter Hansen, Jette M. Abildgaard, Torben Nielsen, Carsten Søndergaard, peter fonnesbech, Pia Qu, Vivi Rindom, lars abildgaard, Dan Johannesson, Ellen Chakir, John Hansen, Tommy Knudsen, Carsten Mortensen, Christel Gruner-Olesen, Torben Lund, Kim Øverup, Sabine Behrmann, Dorthe Dencker, Mads Berg, Michal Bagger, Rune Petersen, Henrik Christensen, Kirsten Lindemark, Mads Kjærgård, Steffen Gliese, Michael Madsen, Laurids Hedaa, Helge Rasmussen, Søren Blaabjerg, Karsten Aaen, Marianne Rasmussen, randi christiansen, Holger Madsen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Niels,

lige en præcisering:

Lejetropper bliver normalt betalt af kunden/brugeren og ikke af leverandøren!

Diverse imperier, f.eks. det romerske, har derimod ofte benyttet sig af kontingenter af hjælpetropper fra mere eller mindre tjenstvillige vasalstater og underordnede provinser, hvor disse selv var pålagt udgifterne.

peter fonnesbech, lars abildgaard, Henrik Christensen, Steffen Gliese, Michael Madsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Forskellen på debatørerne er, at nogle taler om politik og om, hvad en speciel situation (folkevandringen, asylansøgere) kan føre til, og hvad vi evt. kan finde af løsninger. Andre - et flertal - taler om "humanisme" og "empati" og synes at mene, at stiller man sagen op politisk, så har man hverken humanisme eller empati. Så er man kun kold i røven og hjerteløs.
Det er helt i skoven.
Naturligvis har jeg og ligesindede medynk med mennesker i nød: Alle dem, der sidder i lejrene omkring Syrien eller døjer under styreformerne i Eritrea og Somalia. De skal naturligvis hjælpes - men ikke ved at sende dem i bundter til Europa og lande som Danmark. Det kan et land som Danmark ikke klare.
Det er for længst bevist, at asylansøgerne for det første på vej her til har passeret lande, hvor de efter konventionernes bogstav burde have søgt asyl; for det andet har menneskesmuglere for ussel mammon anvist dem vejen til de mest gavmilde samfund (Sverige, Danmark).
Så undskyld mig en smule manglen på "empati", eftersom jeg mener det bevist, at en hjælp i nærområderne batter betydeligt mere for den meget store gruppe flygtninge (og dér nede er de flygtninge!) end for asylansøgerne, der har råd til at betale menneskesmuglerne.
Hvad skal asylansøgere så her? Jeg synes, at svaret er indlysende.
Ikke bare belaster de landets økonomi med gigantiske udgifter; måske ikke lige her og nu, men på sigt. Både her og nu, men især på sigt er det penge, som går fra vore egne borgere i nød - syge, hjemløse, handicappede, kontanthjælpsmodtagere etc. Men de er naturligvis ikke lige så interessante at hjælpe som "gæster", vi aldrig har indbudt?
Imidlertid er det største problem. at vi ved at åbne for så mange mennesker med en fremmed religion og et fremmedartet kulturelt værdisæt - som i sig selv kan være godt nok, men som er helt forskelligt fra det traditionelt danske - skaber parallelsamfund.
Hvad det fører til, burde alle vide. Advarsler i det små har vi allerede fået i overmål. Hvad stiller vi op, når problemet vokser os over hovedet?
Det spørgsmål synes jeg er betydeligt vigtigere at få besvaret end at få luftet selvgodheden.

Viktor Knudsen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Anne Eriksen, Jørn Boye, torben - nielsen, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Nic Pedersen, Kim Kristensen, Britt Kristensen, Troels Ingvartsen, Jesper Oersted, Vasili Frang, Michael Madsen, Laurids Hedaa og randi christiansen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Ja. Hvis formålet med Jensens indlæg er at overbevise dem der i forvejen er enige med ham er det sikkert glimrende.

randi christiansen

Carsten - din argumentation er båret af to vægtige argumenter : ved aktiv krigsdeltagelse i form af bombning m.v. påtager dk sig et ansvar over for de heraf følgende flygtninge. Dette ansvar mener du ikke, at dk påtager sig i passende omfang.

Og dernæst : du mener, at snittet burde ligge et andet sted. Det kan du meget vel have ret i, men jeg synes ikke, at det er i orden, når du ikke medtager den del af ligningen, som hedder, at der er en stadig stigende andel af danskere, herunder børn, som lider under stadig mere drastiske nedskæringer. Det er lige præcis der, at kæden hopper af. Det er simpelthen ikke fair på andres vegne at kræve et større offer. Og du af alle bør vide, at der både lokalt og globalt er en hastig omfordeling i gang fra fattig til rig. Den problematik er det uvederhæftigt at undlade i en situationsrapport med indbygget dom. Med andre ord : præcis hvem skal betale regningen? Navn og adresse, tak. Det er for billigt at udstede (gummi)checks uden underskrift.

Jørn Boye, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg og Laurids Hedaa anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og til dit første argument vil jeg sige, at verdenssamfundet synes at være historiske gidsler i våbenindustriens amokløb med stadig mere avancerede dødsmaskiner. En tilbagevenden til mere 'civiliserede' måder at afgøre konflikter på slagmarken - dersom denne er uundgåelig - med samt freds-og konfliktforskning, må være folkets krav til forvaltningen. At acceptere denne vanvidseskalering i krigssammenhæng er dødsdromen, det rene og skære vanvid, som enhver borger med fornuften i behold må modsætte sig. At lade sig indfange af det våbenindustrielle kompleks må være et absolut 'no go'. Freds-og konfliktforskning 'the way to go'.

Kaj Spangenberg, Jette M. Abildgaard, peter fonnesbech, Dan Johannesson, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Laurids Hedaa og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Vi har fysisk/geografisk plads nok her i Norden. Det siger selveste Reinfeldt selv, og deri må han jo nok have ret. De svenske skove og den danske hede kan sagtens rumme et udefineret antal "flygtninge."
Somme tider tænker jeg på, hvilken skjult dagsorden der ligger bag sådanne gennemført stupide udgydelser.
Hele verdens befolkning kunne vist nok engang være på Bornholm. Skal vi så ikke gøre alvor af det og placere verdens befolkning netop dér - eller hvad?
Luk bare frit op for migrationen og alverdens elendighed og se, hvad der sker, når den såkaldte elitehumanisme overtrumfer folkedemokratiet...

Viktor Knudsen, Jørn Boye, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg, Troels Ingvartsen, Laurids Hedaa og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det hele kommer sig af Irakkrigen fra 2003.
Samt det aldrig optøede, falske "forår" i Syrien.
Nu har man kun én strategi, - at fremture med det forkerte.
Desværre virker det jo ikke - nu som før.
Selvfølgelig må Europa tage imod et passende antal flygtninge, men vi kan ikke huse folkevandringer som da mongoler og hunnere i sin tid fortrængte keltere og franker. I stedet burde man sætte sig ned og analysere, hvordan man bedst kan reparere på de skader, man selv har forvoldt. Uden bomber, tak.

Vivi Rindom, Preben Haagensen, Lise Lotte Rahbek, Kaj Spangenberg, curt jensen, Steffen Gliese, Laurids Hedaa, Karsten Aaen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Michael - bortset fra at det nok er at tage munden for fuld at sige 'det hele kommer sig af ... '. Flygtninge-og indvandreproblematikken er måske nok eskaleret men ikke startet i 2003.

Morten Pedersen, Anne Eriksen, Michael Madsen, Nic Pedersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Altså den krig der foregår i Syrien er det ikke en borgerkrig hvor El beder om at vi støtter kurderne ? Lad flygtningene bo i de store lejligheder på Frederiksberg.

morten andersen

Herligt med nye medborgere med vid og menneskevarme som kan tø kolde danskere lidt op.

Jette M. Abildgaard, lars abildgaard og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Vi, vi, og vi.....

En forfatter som Carsten Jensen
tror som sædvanlig - med sit store ego -, at han kan tillade sig at sige VI,
når han sssnakkker..

Viktor Knudsen, Vibeke Rasmussen, Jørn Boye, Helge Sørensen, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

"men vi kan ikke huse folkevandringer som da mongoler og hunnere i sin tid fortrængte keltere og franker"

Huse og "huse"........jooh, f.eks. Gallien kom jo så lige til at hedde Frankrig og noget af Britannien blev England, hvilket vist ikke skete helt med de foregående parcelejeres fulde og udelte tilslutning.
Og så har der jo mildt sagt også været andre "folkevandringer", der medførte en vis udskiftning hist og her på historisk set kort tid.
Man kan jo f.eks. spørge nogle palæstinensere eller indianere, hvis man tvivler.

Så der er måske ikke så meget nyt under solen alligevel?

Kaj Spangenberg, Rune Petersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Vi, vi og vi...

En Hellerupfrue som Pia Kjærsgaard
tror som sædvanlig - med sit store ego - at hun kan tillade sig at sige Vi danskere,
når hun ssnakker..

Elisabeth Andersen, Peter Taitto, Rune Petersen, Søren Roepstorff, Pia Qu, lars abildgaard, Dan Johannesson, Carsten Mortensen, Mads Berg, Thomas Borghus, Henrik Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Emil Eiberg-Jensen

Hvis Carsten Jensen vil gøre sig nyttig for humanismen,
og Mellemøsten og Nordafrikas befolkninger,
bør Carsten Jensen starte ved begyndelsen,
og adressere den overbefolknings adfærd,
som giver Mellemøsten og Nordafrikas befolkninger,
de konflikter og krige,
som i de seneste år har skabt flere og flere flygtninge.

For hvis vi i Danmark begynder at praktisere et frit optag af flygtninge,
fra Mellemøstlige og Nordafrikanske lande med overbefolkning,
så vil vi Danmark være med til at fremme en adfærd,
der skaber mere og mere lidelse for Mellemøsten og Nordafrikas befolkninger.

Derimod vil Danmarks afvisende asyl politik,
anspore Mellemøsten og Nordafrikas befolkninger,
til at overveje deres familieplanlægning.

Hvis vi i Danmark praktiserede Carsten Jensens frie indrejse og asyl politik,
ville vi være med til at understøtte den lidelses skabende overbefolknings adfærd,
som i dag praktiseres overalt i Mellemøsten og Nordafrika...

Danmark og EU skal arbejde for,
at al hjælp til asylansøgere og flygtninge,
bliver brugt i nærområderne,
på at indrette ordentlige og sunde flygtningelejre,
som ud over at kunne fungere som husly,
også kunne fungere som uddannelses centre i socialt medborgerskab.

Gerne flygtningelejre med administrations huse og bolig barakker,
som senere kan flyttes til Syrien når freden kommer.

Socialdemokraterne bør stå fast på deres politik,
og bruge Danmarks økonomiske midler til hjælp i konflikternes nærområder,
og helt holde op med at give asyl til flygtninge i Danmark.

På den måde kan vi hjælpe flest mennesker,
og på bedste måde støtte fx Syriens genopbygning når freden kommer.

Carsten Jensen kan studere overbefolkningen på World Population Reviews hjemmeside:
http://worldpopulationreview.com/countries/

Viktor Knudsen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Jørn Boye, Morten Pedersen, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg, Troels Ingvartsen, ellen nielsen, torben - nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

MKN,

nej, ikke hvis det kan undgås!

Men det er, som du også gør, vigtigt at erkende, at vi befinder os i en sådan.

randi christiansen

Så hvad, vi må konstatere, er, at vore ledere - inkl. en desperat enhedsliste gidseltaget imellem et humanistisk menneskesyn, som byder at hjælpe, og våbenindustriens alt for velvillige tilbud om assistance - abbonnerer på en betænkeligt udvidet version af begrebet forsvarskrig - i nyere tid begyndende med afr's skifte på danmarks vegne til aktiv krigsførelse i stedet for fredsbevarende aktiviteter. Og dermed fuldkommen illegitimt har pålagt samtlige danskere et medansvar for de bombninger, som dræber civile og skaber flygtningestrømme. Med simpelt flertal at gennemføre det er en svinestreg, yderligere udhuling af og misbrug af det repræsentative demokrati. Krig er ikke folkets ansvar, og under ingen omstændigheder det store mindretals, som sagde nej. Det er deres, som påtager sig ledelsesansvar og i kraft heraf vælger aktiv krigsdeltagelse - hvilket ydermere er dybt uetisk at gøre på et ikke blot tvivlsomt grundlag men også på et yderst spinkelt mandat.

Helge Sørensen, Dan Johannesson og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Endnu en tak til Carsten Jensen, Danmarks sidste samvittighedsstemme, for en blændende velskrevet og knivskarp kritik af en dansk regering, der har mistet al menneskelig anstændighed.

/O

Kirsten Lindemark, Carsten Søndergaard, Kirsten Svejgaard, Dan Johannesson, Ellen Chakir, Torben Lund, Steffen Nielsen, Mads Berg, Hans Larsen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Mads Kjærgård, Steffen Gliese og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Jeg anbefaler emils kommentar bortset fra synspunktet om nul asyl. Selvom det vil være en dråbe i det blodige hav, som er skabt af inkompetence og korruption, har vi i dk trods alt mulighed for at hjælpe nogen. Og det skal vi gøre - men den omend meget velformulerede og velargumenterede retorik, som bl.a. carsten jensen lægger for dagen, er for ufuldstændigt et grundlag at beslutte udformningen, herunder kvoter, af dansk flygtningepolitik på. Så vi hører gerne en repons på vore indvendinger fra hr jensen.

Hallelujah, Carsten!
Jeg kan godt se din point, og hvordan vi bedre burde ta vores ansvar - ikke kun for at bombe terrorister, men også for nogle af de mennesker der rent faktisk banker på vores port...

Mads Berg, Henrik Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Hvad med alle de andre flygtninge? Hvorfor skal vi særligt have flygtninge fra Syrien?
Congo DR har mange flere flygtninge, som har ventet i længere tid.

Tak for en artikel der tager bladet fra munden og siger tingene rent ud. Desværre en sjældenhed i dagens ultrakonformistiske Medie-Danmark, også i Information.

Gad vide hvor mange menneskeliv, udover vores faldne helte, den danske indsats i krigen i Afghanistan har kostet. Så kunne man se hvad en død Afghaner - skyldig eller uskyldig - koster os, sammenlignet med en herlevende.

Tænk hvor meget godt man kunne gøre for 20 milliarder kroner i et ludfattigt land som Afghanistan, hvis man brugte disse penge konstruktivt!

Carsten Søndergaard, Helge Sørensen, Kirsten Svejgaard, Henrik Christensen, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Emil Ejberg Jensen,
tak for linket. Fortolker du disse data sådan at de lande Carsten Jensen omtaler skulle være overbefolkede?
Så se lige efter en gang til...

Når man nu undrer sig over hvorfor at vi modtager flygtninge fra de lande vi bomber, så var det måske en idé, bare til at starte med, at få lidt styr på hvor 'mange' vi modtager, ud af den samlede gruppe globalt. (hint: under 5% i Europa, samlet set).
Når man så har forstået det, kan man begynde at undrer sig over at hvem der tager imod alle de andre flygtninge vi er med til at skabe - bl.a. fordi vi har haft en løgnagtig krigsforbryder som statsminister. (hints: Hans navn har initialerne AFR og Libanon har taget 1.500.000 syriske flygtninge, bare som ét eksempel).
- Nu håber jeg bare at du undrer dig over hvorfor du ikke havde brugt bare ét lille øjeblik til at komme frem til noget der minder om de faktiske forhold, før du luftede din manglende forståelse for mennesker på flugt og i den største nød, som prøver at finde en fredelig plet, hvor de kan opfostre deres børn - Torben Nielsen.
- Så vil jeg undre mig over at nogle individer ikke kan se ud over deres næsetip - og tilmed flager med det, uden rødmen i kammen, imens.

Henrik Christensen, Dan Johannesson, Ellen Chakir, Rune Petersen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

@Curt Jensen
Overbefolkning er ikke interessant i antal indbyggere pr. Kvadratmeter, ("hele verdens befolkning kan stå på Bornholm") men i hvor meget befolkningen er vokset, især i områder hvor levegrundlaget ikke vokser synderligt. Syrien havde i 1960 samme indbyggertal som Danmark, nu er der 4 gange så mange. Irak havde 6 millioner indbyggere i 1960, nu er der 35 millioner.

Viktor Knudsen, Morten Pedersen, Jonathan Smith, Preben Haagensen, Kaj Spangenberg og Emil Eiberg-Jensen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Når spørgsmålet om Danmarks militære engagementer/krigsdeltagelse bringes ind, så må man gøre sig klart at man gør spørgsmålet mere indviklet; så er "dagsordenen" åben.
P.S: Ikke for at være "personlig": Man skal ikke gøre hele problematikken alt for "eksotisk".

Kære alle.

Hvornår mon det går op for jer at flygtninge fra Syrien er kristne og kurdere? Og altså ikke specielt religiøse? Og at de fleste flygtninge fra Syrien har en uddannelse, som man kan se her i Politikens artikel fra den 27/10/2014, link: http://politiken.dk/magasinet/feature/ECE2436495/de-syriske-flygtninge-o...

Der er altså ikke tale om muslimer og hvis der er tale om muslimer er det kurdere, som har den samme tilgang til religion som de fleste danskere har. Og mennesker som har en uddannelse, læs venligst her:
Martin Zeissler fra Sønderborg/Als siger:
"»Vi kom i dialog med syrerne med det samme, og jeg har kun positivt indtryk af dem. Det er højtuddannede og veludviklede mennesker. Der er måske fire bønder imellem, resten er tandlæger, læger, ingeniører, forretningsdrivende, frisører. De er rare mennesker. Jeg er tryg ved dem alle sammen. Vi har ikke haft en eneste episode eller negativ oplevelse«."

Lidt om Martin Zeissler:

"Martin Zeissler er 41 år og står i spidsen for en større håndfuld frivillige danskere, som har kastet sig ind i arbejdet med at tage imod de i øjeblikket næsten 200 syriske flygtninge, som midlertidigt er flyttet ind i nogle udrangerede lejligheder i et boligkompleks i Nordborg. Her har Udlændingestyrelsen lejet sig ind i cirka 50 lejligheder frem til udgangen af 2016 i en række røde blokke, som stod for at skulle rives ned. Ifølge styrelsens opgørelse fra juni i år har Sønderborg Kommune taget imod flest flygtninge i Danmark."

Et glimrende eksempel på en mand, og på nogle mennesker, som møder de her syriske flygtninge med åbenhed, nysgerrighed og tillid. Og også et glimrende eksempel, at vi som danskere betragtet gør brug af vores fine civilsamfund til at lave noget for de her flygtninge, som staten, regionen, eller kommunen ikke kan.

Og min erfaring fra mit arbejde som underviser i dansk som andetsprog er - også det her:

"Få dage efter ankom syrerne, og Martin Zeissler indkaldte flygtningene til et møde sammen med de frivillige. »Så sagde vi ’hello’ og spurgte til deres behov. Vi troede, at mange af dem ville sige tøj, men de sagde: Vi vil gerne lære dansk, vi vil gerne integreres, vi vil gerne vide, hvordan det er at bo her, og vi vil gerne lære nogen at kende«."

Når DF - eller andre - siger, at flygtninge og indvandrere ikke vil lære dansk ved jeg, af egen erfaring, aty det er en stor løgn. Kun brugt til at holde det danske folk i frygt for de fremmede - og kun brugt til at give de fremmede hele skylden for alle det danske samfund økonomiske og sociale problemer...

Peter Taitto, Carsten Søndergaard, Mads Berg, Thomas Borghus, Ellen Chakir, John Hansen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Gode eksempler, Karsten Aaen. Desuden må man jo netop huske på alle de kommuner, der ret faktisk ville have et faldende befolkningstal hvis ikke der var flyttet folk af anden etnisk herkomst til kommunen. Det er et stort problem med affolkningen mange steder, hvilket sandsynligvis ikke bekymrer befolkningen i de større byer. Desuagtet er det som beskrevet overfor en velkommen ting, at få flere med frisk blod til byen. Personligt har jeg selv skrevet mig på listen hos HUSENFLYGTNING, fordi min kone og jeg har både plads og økonomisk overskud til at bidrage i flygtningedebatten; også med at huse mennesker, der ikke har noget at bo i.
Det kan vi, fordi vi, som mange andre, der er født og opvokse her har fået en masse privilegier. Nu er det på tide, at betale lidt tilbage til andre der ikke har noget. God jul.

Rune Petersen, Carsten Søndergaard, Henrik Christensen, Karsten Aaen, Mads Berg, randi christiansen, Ellen Chakir og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Thomas Borghus

Torben Nielsens pointe var vel nærmere at det er plat populisme af Carsten Jensen at påstå at irakerne, afghanerne og syrerne flygter pga. danskernes militære indsats, hvilket forekommer indlysende al den stund at de næppe ville flygte til DK hvis DK for dem fremstod som fjenden, der gik efter at dræbe den almindelige irakiske/afganske/syriske borger.

Det kan meget vel være at krig ikke har nogen berettigelse som konfliktløser, men flygtningene der kommer fra de omtalte lande, har tydeligvis fattet at Danmark ikke per se har nogen intention om at forfølge dem - i modsætning til IS, Ashad, Saddam, sunni vs. shia, Taleban etc.

Carsten Jensen fremstiller jo danskerne som djævelen selv, og det er tydeligvis ikke sådan det opfattes ude i verden.

Bemærk i øvrigt at DK ikke har noget militært engagement i Syrien.

Christina Fischer

Jeg bliver så flov over Danmark og den danske holdning om at vi ikke har råd til at lade flere flygtninge komme ind i vores overdådige overflodsland. Jeg tror Danmark netop trænger til at få flere kulturer ind, så de konservative fremmefjendske danskere, kan lære noget om hvordan verden ser ud.

Rune Petersen, John Hansen og Mads Berg anbefalede denne kommentar

@Curt Jensen

Emils link viser en befolkningsvækst der fordrer en fordobling af de henholdsvis 35 og 31 millioner i Irak og Afghanistan i løbet af hhv. 25 og 30 år. Hvis du tænker på befolkningstætheden, så tag lige et kig på Grønland. Store dele af disse lande er jo ørken/bjerge.

randi christiansen

Bare mærkeligt at alle humanisterne ikke engagerer sig tilsvarende i de stakkels forsømte skæbner, herunder især børn og unge, som må hutle sig igennem i dagens danmark. Men det er måske blevet hverdag - eller for svært at forholde sig til - og til de dybereliggende årsager, fx at pengemagten og dens lakajer, forvaltningen, pisker alle rundt i et stadig hastigere tempo, mens de åbner dørene for at private og virksomheder kan tage stadig mere af fællesejet i skattely, og mens de præcisionsbomber vores brødre og søstre ude i verden og end ikke synes at overveje egen andel i diverse miserer, fx isis. Del og hersk er en af deres agendaer, en anden at udsprede troldsplinten i øje og hjerte. Denne 'vi' retorik burde være under en sprogekvilibrist som carsten jensens værdighed.

@Randi Christiansen

Hvor ved du fra, at "alle humanisterne" (alle; virkelig?) ikke bekymrer sig eller gør noget for at hjælpe alle dem, der har det svært i dagens Danmark?

1)Dette en debatindlæg m. tråd, der specifikt omhandler måden, vi behandler syriske krigsflygtninge, så det ville da være en smule off-topic, hvis en "humanist" begyndte af flage med sin bekymring for andre, der har det svært.
2) ifølge dig beviser man åbenbart , at ved at udvise bekymring og harme i spørgsmålet om sig syriske krigsflygtninge samtidig er ude af stand til være optaget af andre menneskers lidelser.

Det ene udelukker ikke det andet, så jeg synes dit argument er noget vrøvl; ærlig talt.

Elisabeth Andersen, Rune Petersen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men, Mads Berg, der er dog så meget i det, at det er, hvad radikale hele tiden praktiserer: at slå dårligt stillede danskere i hovedet med, hvor forfærdeligt andre har det.
Ligesom VKO gang på gang talte om verdens urocentre, som om de var lande på samme vis som Danmark, som kunne leve op til de samme rettigheder som her, hvorfor man sagtens kunne udvise folk uden at udsætte dem for fare, selvom enhver ved, at det var den rene løgn.

Kirsten Svejgaard

Som så ofte før får Carsten Jensen sagt sandheden præcist og uden omsvøb. Og hvad ser man så i ufatteligt mange kommentarer? Løgne, platheder og udenomssnak! Hvad har den såkaldte overbefolkning med krigen i Syrien at gøre? Hvad har de hjemlige nedskæringer på det sociale områder med bombningerne at gøre - (bortset fra at "vi" måske ville have råd til at tage os endnu mere af vore egne, hvis vi holdt op med at bruge milliarder og atter milliarder på at føre krig i lande, hvor vi ikke har noget at gøre)?

Hvornår hører vi DF kræve, at vi skal holde op med at smide penge ud på kampfly og bomber? Næ nej, det hører vi ikke! Ifølge Pia Kjærsgaard med følge, Støjsender med følge, den danske regering med følge er det alt sammen ofrenes skyld.

Selvfølgelig har vi råd til at tage imod en lille håndfuld af de millioner af mennesker, hvis liv vore soldater er med til at smadre! Selvfølgelig er det ikke nogle tusind flygtninges skyld, at vi i Danmark har fået regeringer, der lader de rige blive rigere og de fattige blive fattigere og i øvrigt er i fuld gang med at sælge hele Danmark. Det er ren manipulation og løgn at påstå det modsatte.

Carsten Søndergaard, Jens Wolff, Mads Berg, Niels Engelsted, Palle Pendul, Steffen Gliese og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Hvem påstår, at det er flygtningenes skyld? Det tror jeg, var en lille løgn, der røg over disken der fr. svejgård - og mht hvorvidt det er relevant at udbede sig en adresse på regningen, så hjælper det måske på forståelsen at erindre sig, at vore gamle skal spise gammel ! mad, at vore børn skal vokse op i underbemandede institutioner, at fattige familier, børn og unge må gå for lud og koldt vand. Derfor er mit spørgsmål kun : hvem bliver regningen for flygtningene mon tørret af på? Skattelyflygtningene? Nej vel, tværtom tillader dele af reservatfolket på borgen sig at sige til danskerne, at de skal løbe endnu hurtigere og stramme livremmen endnu mere ind (hvornår går de selv foran med et eksempel herpå?) samtidig med at danskerne forarmes stadig mere.

Jeg synes simpelthen, at det er underlødigt at undlade det perspektiv - især når man tillader sig at inddrage samtlige danskere i det regnestykke og benytter sig af 'vi' formen.

Jørn Boye, Torben Nielsen og Troels E. Lund anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

randi,
kun nysgerrig, men mener du, at det er vore flygtningeforpligtelsers skyld, at velfærden skæres ned og uligheden vokser?

@Kirsten Svejgaard

Nu begrænser Carsten Jensen sig jo ikke til at omtale Syrien. Hvis denne artikel skulle handle om Syrien, hvorfor skal danske bomber så nævnes? Danmark har intet militært engagement i Syrien.

CJ blander det hele sammen i en stor pærevælling. Kan man virkelig sammenligne den nuværende danske indsats mod IS i nordirak, med besættelseskrigen samme sted i 2003?

I Dabaab i Kenya findes en lejr med 400.000 flygtninge fra Somalia. I Kakuma, samme land, er der en lejr med 180.000 flygtninge primært fra Sydsudan, nogle har opholdt sig der i årtier. Efter hvilken målestok, og hvem skal vi hjælpe? Først til mølle? Dem der trods alt har ressourcer nok til at nå til Danmark?

Overbefolkning har temmelig meget med det store billede at gøre, for den er medvirkende til en veritabel befolkningsvandring fra komplet håbløse forhold i Afrika og Mellemøsten mod Europa. Ja, vi kan godt modtage en håndfuld nu og her, vi kan også klare at klimaet sandsynligvis bliver 0,1 grad varmere globalt næste år.

Men ligesom alt tyder på at klimaet er del af en trend, tyder endnu mere håndfaste tal på at befolkningsvandringen kun tager til i fremtiden, når den årlige befolkningsforøgelsesrate er på 2,2-3,5%, svarende til en fordoblingstid på 20-30 år, for en lang række lande i benævnte område. Lande der i forvejen har befolkninger på 30-150 millioner, men som slet ikke har noget at tilbyde så mange nye borgere.

Det burde være det mest presserende og indlysende spørgsmål, hvor og hvordan der hjælpes flest og mest retfærdigt, for de midler der afsættes, og hvordan man skal forholde sig til denne trend på sigt.

Og der kan jeg så kun være enig i, at det i hvert fald ikke er med åbne bombelemme, men lad nu være med at overdrive betydningen af den danske indsats, og tag lige at nuancere. Den nuværende indsats i nordirak f.eks., har den ikke trods alt hjulpet mod en nedslagtning af kurdere, shia'er og yazidier, selv om den sikkert også har haft andre følger?

Kaj Spangenberg, Jørn Boye, Troels Ingvartsen og Morten Pedersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor er der aldrig kritik af de mange mange lande i eu som modtager langt færre flygtninge end vi gør? Vi kan sagtens være vores tal bekendt. Hvis alle EU lande tog samme procent, så var problemet løst, men hvorfor er der nærmest ingen der flygter til Polen eller Slovakiet?

Hvis vi sænkede vores overførsler til andre landes niveau ville det hele blive harmoniseret.

Men man vil blæse og have mel i munden. Jeg vil gerne lukke mange flere ind, men det er ikke rimeligt at Danmark skal bære en langt større økonomisk byrde end så mange andre EUlande. Det må løses.

Det andet synspunkt er for helligt og naivt. Bare kom til Danmark alle mand og få verdens højeste overførselsindkomster. Det vil være ødelæggende for alle parter

Morten Sørensen, Jørn Boye, Henning Jacobsen, Troels Ingvartsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Sider