Klumme

Slavere og trælle

Der skal være balance mellem rettigheder og pligter, siger Morten Østergaard. Hvis man tog ham på ordet, burde arbejdsløses pligter være ganske få og meget små, så begrænsede deres rettigheder er
Debat
4. december 2014

Jeg kan blive helt grædefærdig over den danske offentlighed. Senest med DR’s udsendelser Hvis de fremmede forsvandt, som nu to mandage i træk har mistænkeliggjort danske arbejdsløse.

Mistænkeliggørelsen burde i stedet rettes mod castingen. Når Tina i 40’erne får ondt i ryggen af i flere dage at gå og bukke sig i et salatbed mange timer i træk, så interviewer man som kontrast en purung bulgarsk studine, der synes, at arbejdet er let. Når DR indledningsvis præsenterer en deltager, der viser sig aldrig at møde op, undrer man sig ligeledes. Udebliver man som arbejdsløs, der har sagt ja til at medvirke på landsdækkende tv for at få et job? Og i begge udsendelser kommer en dansker for sent. Men det kan da umuligt være, fordi de arbejdsløse er castet til at illustrere arbejdsgivernes indvendinger mod danskere, vel?

Når indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) så i tilgift bruger det meste af den mellemliggende uge på floskuløs moralisme over for dagpengemodtagere, ja, så bliver man lidt ulykkelig på landets vegne.

Vi er blevet et samfund, der sparker nedad!

At folk ikke kan tjene en løn, der matcher dagpengene ved at tage arbejde, bliver til, at de ikke anerkender, at der skal være »balance mellem rettigheder og pligter«, som Morten Østergaard så selvvelbehageligt formulerer det. Hvis man tog ham på ordet, burde dagpengemodtagernes pligter jo være ganske få og meget små, så begrænsede deres rettigheder er. Men næh nej, det er skam ikke det, den selvgode, velbjærgede minister mener. Han mener, at folk kraftedeme skal arbejde for en løn, der lige akkurat overstiger dagpengene, selv om de smadrer både ryg og led. Kald det balance én gang til.

»Jeg synes, at det er en hån mod de 95 procent af arbejdsstyrken, der er i arbejde, hvis vi accepterer, at der blandt de sidste fem procent er nogle, der siger, at forskellen er for lille, så derfor foretrækker de at blive på dagpenge,« fremturer han.

Han er sig åbenbart ikke bevidst, at han derved implicerer, at vi i virkeligheden alle hader at gå på arbejde. Det gør vi ikke, hr. minister, men mon ikke de fleste af de 95 procent af arbejdsstyrken ville hade at skulle gøre et værelse rent på 20 minutter til en løn, der omtrent svarer til dagpenge? Ministerens udsagn er plat gidseltagning af alle os, der har et udmærket arbejde og aldrig ville drømme om at føle os forhånet – medmindre vi da selv blev tvunget til rengøring på de præmisser.

Hertil kommer, at udsendelserne også er gidseltagning af de østeuropæiske kvinder, som tager til Danmark, fordi lønnen her gør dem mindre fattige, end hvis de blev hjemme. Dem kan en nystrøget, pletrenset rengøringsdirektør spille ud mod den danske arbejdskraft som »mere energiske og omhyggelige«. Man kommer i tanke om, at ordet slaver på dansk betyder både trælle og østeuropæere. Det ligner en tanke, når de tages som gidsler, der må købe sig fri ved at, ja, slave for en – for arbejdsgiveren – yderst lukrativ betaling. Det er dog næppe en tanke, som strejfer glatte chefer og nævenyttige ministre.

Det mest provokerende, i det mindste for én i den journalistiske branche, er imidlertid, at DR køber præmisserne og flosklerne blankt og laver underholdning ud af folks misère uden overhovedet at problematisere, at det er kapitalens løntryk, der kværner løs. Uden skygge af kritik kolporterer man direktører, der ikke kan få »gode danske medarbejdere«. Speaken spørger: »Vil de have dem? Kan de (danskerne) klare det?« Som om det var »Hvem vil være millionær« – mens billedsiden viser en sovende mand på en sofa! Kan man ikke forlange, at et licensbetalt public service-medium gjorde opmærksom på den større kapitalistiske sammenhæng?

Også det kønsopdelte arbejdsmarked æder man bevidstløst. DR kunne i det mindste udfordre mændene til at skure lokummer og skære salathoveder. Så kunne kvinderne stable europaller. Jeg vil tro, det er en beskæftigelse, de fleste kvinder magter. Men endnu en gang problematiseres det ikke, at kvinderne har det tungeste og sureste arbejde. Uden at jeg vil hævde, at der skulle være noget skægt ved europallestabling, ville det trods alt være et tegn på, at tilrettelæggerne ikke bevidstløst reproducerede alle facetter af den herskende tankegang, men i et eller andet – om end nok så lille omfang – tænkte selv. Det er ikke for meget at forlange.

Karen Syberg er kulturskribent.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

"Klummen er udtryk for skribentens (Karen Syberg) egne holdninger"
Gid den også var udtryk for dagbladet informations holdninger

Tak kære klummeskriver
fra en trofast læser

Martin Sørensen, Birgitte Gøtzsche, Niels Duus Nielsen, Eva Bertram, Mads Kjærgård, Erik Nissen, Niels Engelsted, Annette Hjort Knudsen, Jens Falkesgaard, Vile Werneby, Karsten Aaen, Bodil Waldstrøm, Elisabeth Andersen, Dennis Berg, Kim Øverup, Jan Weis, Michal Bagger, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Erik Jensen , lars abildgaard og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Det er sågu sørgeligt at blive hensat til at savne mere kristen næstekærlighed blandt ens gode medborgere udi landet her... specielt som ateist...

Jens Falkesgaard, Carsten Pedersen, Vile Werneby, Kim Øverup og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Godt brølt løvinde!

Lene Timmermann, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak, Karen Syberg.
Tak for at gennemskue og skrive det fir mange helt indlysende:
"Dengang de fremmede forsvandt" er ikke virkeligheden.
Det er et planlagt, redigeret tvprogram med castede medvirkende, som fungerer som partsindlæg i en klassekamp.
Det sørgelige er oven i købet, at det er et programkoncept fra England, som har helt de samme problemer med den dovne, uformående og krævende underklasse sat overfor den sæsonarbejdere fra østlandene.

Noget kunne tyde på, at det er hele europas underklasse, den er gal med.
Regeringerne må vælge sig nogle bedre og mere underdanige borgere.

Lene Timmermann, Birgitte Gøtzsche, Claus Jensen, Eva Bertram, Niels Engelsted, Jens Falkesgaard, Torben R. Jensen, Carsten Pedersen, Karsten Aaen, Herdis Weins, Bodil Waldstrøm, Elisabeth Andersen, Dennis Berg, Kim Øverup, Steffen Gliese, Henrik Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Michael Bundgaard Pedersen

Betingelsesløs Grundindkomst til alle, og arbejdudbydere vil igen efterspørge dansk arbejde, da de ville kunne betale den og den betalte ville kunne modtage betalingen i fred,frihed og værdigt.

Se film om grundindkomst,der kommer til afstemning i Schweiz 2016
http://www.basisindkomst.dk/ide-og-historie/film/

og vigtig blog:
http://modkraft.dk/blog/erik-christensen/m-rkelygten-og-hvordan-man-dr-b...

Annette Hjort Knudsen, Jens Falkesgaard, Carsten Pedersen, Karsten Aaen, Kim Øverup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Bundgaard Pedersen

Erhvervsstøtte kunne omlægges til menneskestøtte istedet.

AFR fik lavet nye chefstillinger i det offentlige for 73mia kr . For det beløb kunne man f.eks give hvert barn ml 0-15 år 5000 kr i måneden til en tryg opvækst eller alle ml 15 og 23 år 10.000 kr i måneden til at etablere sig med.

Eller hvad med en forkortelse af optjeningsperioden for dagpenge.Koster kun 0.8 mia.

Subsidierede man mennesker istedet med ret til at tjene mere ville mange problemer løses istedet for rigide,nedværdigende og ukonstruktive ydelser .

Claus Jensen, Eva Bertram, Annette Hjort Knudsen, Jens Falkesgaard, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Pil Christensen har skrevet en meget rammende replik til Morten Østergaard på Modkraft.

Tilbage til almissestaten

Som hun meget rigtigt påpeger, så er der sket et normskred i forhold til velfærdsstatens dage. Den gang mente man, at alle burde leve gode liv, også arbejdsløse, mens den offentlige mening i dag er degenereret til smålig forargelse hver gang man finder en arbejdsløs, der har lidt mere end bare til at overleve.

I øvrigt må man også undre sig over at de blå lejesvende i DR ikke går lidt mere til de arbejdsgivere, der udnytter de underbetalte østarbejdere. Når nu arbejdstempoet gør at arbejderne ødelægger ryg og led, så er det jo ganske relevant at konfrontere arbejdsgiveren med dette, og spørge om ikke hans påståede problemer med at skaffe dansk arbejdskraft kunne være selvforskyldte.

Desuden kunne det også være spændende at spørge arbejdsgiveren om han overhovedet har forsøgt at tilbyde danske arbejdere en løn, der var til at leve for, og som udgjorde en rimelig kompensation for det hårde og trælse arbejde.

Men det gør man ikke. Den politisk korrekte holdning i dag er jo, at ethvert problem på arbejdsmarkedet - reelt eller indbildt - skyldes dem, der har allermindst at skulle have sagt på arbejdsmarkedet, nemlig de arbejdsløse.

I øvrigt viser DR's borgerlige kampagneprogram at dagpengesystemet til dels stadig virker, på trods af politikernes angreb. Meningen med dagpengesystemet er jo at dæmme op for dårlige løn- og arbejdsvilkår i lige så høj grad som det er at holde liv i de arbejdsløse. Men den slags går man heller ikke op i ude i Ørestaden.

Skulle DR stå og mangle et koncept har jeg et forslag, som står til fri afbenyttelse. Programrækken hedder "Da de fremmede forsvandt - Christiansborg Special", og går i al sin enkelthed ud på at Morten Østergaard, Lars Løkke, Joachim B. Olsen og alle de andre politikere der har gjort en karriere ud af at gentage den idiotiske frase om at "det skal kunne betale sig at arbejde", skal ud og lege østarbejdere i et par uger. Sæt slipsedrengene til at skure lokummer, rede senge og smadre kroppen, og spørg dem så hvad der er en hån - at arbejdsløse stadig har lidt rettigheder tilbage, eller at det overhovedet er tilladt at arbejde i Danmark under så usle vilkår.

Birgitte Gøtzsche, Michal Bagger, Jens Falkesgaard, Carsten Pedersen, lone bording, Elisabeth Andersen, Karsten Aaen, Herdis Weins, Lise Lotte Rahbek, Kim Øverup, Jan Weis, Claus Kristoffersen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
John Christensen

Der kommer et valg inden længe. Licensen kan du jo også spare hvis du vil DR til livs.

Kedelig udvikling (mangler et bedre ord) vores ellers trygge samfund bevæger sig i retning af.
FØGH

Erklærer mig helt enig med skribenten, Karen Syberg her over, og også med Pil Christensen fra Selskabet til samfundskritisk forskning.

Det er krise til opstand (www.information.dk/478606)

FIGHT BACK - NO TO CORPORATE OVERTAKE

John Christensen

Konkurrencesamfund min bare r..
TAG DET VÆK!

God dag der ude

Hvad er en sociopat?

Er du trist, føler dig skyldig, uduelig, ingenting kan, så kan du være udsat for en sociopat. - Psykisk vold og evt. fysisk vold følger en sociopat. - Sociopat og psykopat er ca. det samme.

Lige så længe RV-slingrefisene kan påvirke og overdominere dansk politik med sine pt. sølle 7,5 % (Berlingske Barometer) i helt urimelig grad – lige så længe vil dansk politik være en svikmølle af udemokratiske og inhumane dimensioner – en flok latterlige typer, hvis sociale herkomst fortaber sig i tågerne, småborgerfolk med udprægede ’sociopatiske’ træk er i stand til at skifte side, som det passer dem og lægge store samfundsgrupper for had uden at skamme sig – og denne tyndskæggede og lettere opulente overbudding er til enhver tid lattervækkende i al sin ynkelighed …

Niels Duus Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Klara Liske, Michal Bagger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Ynkeligt, Østergaard
http://www.information.dk/517622

Jeg synes, at programmet bag om facaden fik gjort gode ting: overenskomst for hotelrengøringen, omvending fra DF-fremmedfjendskhed til glade medarbejdere for de to på betonfabrikken. Det er det bedste eksempel på, at afviklingen af velfærdsstaten har betydet en blåfarvning af vælgerne. Hvis det stadig var tanken at holde folk på dagpenge skadesløse ved tab af arbejde - som jo aldrig kan være deres egen beslutning - ville venstrefløjen stå stærkt og fagbevægelsen ligeså. Når folk presses, kommer rovdyrmentaliteten op i dem.
En sådan tænkning er også baggrunden for de andre fremskridt i samfundet: bedre psykisk og fysisk arbejdsmiljø, løbende lønfremgang, almindeligt sammenhold og større tolerance mellem mennesker. Det bedste i mennesker kommer op i dem, når de har overskud.

Allan Nørgaard Andersen

Jeg tror at man må indstille sig på at en analyse, som den Karen Syberg præsterer så glimrende, rummer en kompleksitet som overstiger hvad økonomiministeren kan kapere. Ikke fordi han er mindre begavet end andre, men fordi hans økonomi- og samfundsforståelse er kalkeret over de herskende borgerlige forestillinger. Og der er ensidigheden i forståelsen af hvordan tingene hænger sammen efterhånden så forsimplet, at det ikke giver de ledende sovjetkommunister noget efter.
Således er det heller ikke så mærkeligt at manipulation og propaganda sniger sig ind i TV-programmerne. Producenterne har ikke andet at holde sig til end den herskende ideologi. Så naturligvis vælger de deltagere og vinkling, sådan at resultatet stemmer med forhåndsforståelsen . Ellers, tænker de vel, ville udsendelsen jo være misvisende.

Niels Duus Nielsen, Eva Bertram, Elisabeth Andersen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Kim Øverup, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der var også en anden perle: "alle kan jo ikke alt", sagde en af deltagerne om sine medkæmpere. Og det er jo sådan set også det, vores såkaldt pluralistiske - i modsætning til plutokratiske - samfund helst skulle afspejle.

Lise Lotte Rahbek

Jeg undrer mig over, at DR kan blive ved med at finde deltagere til deres fremstilling af virkeligheden.

Eva Bertram, Niels Engelsted, Vibeke Rasmussen, Denise Jerian, Grethe Preisler, Bodil Waldstrøm, Herdis Weins og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbæk: Det viser jo bare at hjernevasken virker og er aldeles biologisk nedbrydelig. Alle søger mod eksponering og kendthed uanset deres situation. Måske finder de meningen undervejs, tænker de - men de bidrager blot til at slå den generelle absurde meningsløshed fast med syvtommersøm :-(

Vibeke Rasmussen, Denise Jerian og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kim Øverup - du har nok ret.

Jeg tænkte bare på, at I programmet blev det fremhævet, at der var deltagere/skuespillere eller hvad vi nu ´skal kalde dem, som ikke mødte op eller meldte sig syge. Så havde man som seer også en god grund til at forarges over arbejdsløse, vi IKKE fik at se.

Om fraværet havde med tvprogrammet og eksponeringen, eller med arbejdet som sådan at gøre, det finder vi aldrig ud af.

Vibeke Rasmussen, Kim Øverup, Bodil Waldstrøm og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Karen Syberg skriver:

Uden skygge af kritik kolporterer man direktører, der ikke kan få »gode danske medarbejdere«. Speaken spørger: »Vil de have dem? Kan de (danskerne) klare det?« Som om det var »Hvem vil være millionær« – mens billedsiden viser en sovende mand på en sofa!

Det er værd at kaste et eftertænksomt blik på netop denne, ganske korte sekvens i programmet.
Sammenstillingen af lydspor og billedside er afslørende:

Lydsporet:

Lydsporet er et speak, indtalt af den fra programmet 'Detektor' kendte journalist Thomas Buch Andersen. I programmet 'Detektor' undersøger Thomas Buch Andersen om de 'fakta' der præsenteres i den politiske debat nu også holder til et nærmere eftersyn. Hans troværdighed må derfor siges at være høj. Dette er en væsentlig pointe.

I speaket siger Thomas Buch Andersen (start 1:09):

" I de næste to udsendelser følger vi helt almindelige arbejdsløse danskere, som vi har givet muligheden for at overtage nogle af de jobs, som udlændingene normalt har. Vi vil se om de kan klare tempoet, om det kan betale sig for dem at tage arbejdet, eller om de hellere vil blive på overførselsindkomst."

Billedsiden (start 1:09):

- To voksne, 4 børn, og en hund sidder på trappestenen foran et gult murstenshus.
- en voksen kvinde og en dreng, foran et rødt hus og to personbiler.
- En ikke nærmere bestemt produktionsvirksomhed. en mand i arbejdstøj kommer gående
- to kvinder ved en arbejdsstation, en form for samlebåndsarbejde.
- En kvinde med moppe og støvsuger på et hotelværelse.
- Nærbillede af en mand i arbejdstøj, der kigger ud i luften, mens han tygger.
- En kvinde der gør et toilet rent
- En mand der sover på en sofa, med et tæppe over sig. Der ligger en fjernbetjening indenfor rækkevidde.

Sætter vi nu billede og lydside sammen, får vi følgende udsagn:

- Helt almindelige arbejdsløse danskere har mange børn. Eller også er de enlige mødre, som bor i ikke helt små røde huse, med ikke blot en, men to biler til rådighed. Den slags jobs som udlændinge normalt har, er monotont samlebåndsarbejde eller rengøringsjobs. De helt almindelige arbejdsløse danskere kan ikke klare tempoet, fordi de bruger for meget tid på at holde pause (den tyggende mand).

Særligt afslørende er sammenstillingen af speak og billede i den sidste del af klippet:

Først har vi billederne af kvinden der gør et toilet rent, mens Thomas Buch Andersen siger:
"[vi vil se] om det kan betale sig for dem at tage arbejdet". Umiddelbart er der ingen meningsfuld sammenhæng mellem udsagnet i lyd og billede. Det er derfor op til seeren selv at skabe den sammenhæng, dvs. at fortolke budskabet. Jeg vil hævde at en nærliggende fortolkning vil være: 'Det handler slet ikke om at det ikke kan betale sig at arbejde. Det handler om at ganske almindelige arbejdsløse danskere ikke gider beskidt arbejde'.

Og endelig har vi så den sekvens, som Karen Syberg også har bemærket: Sammenstillingen af speaket "eller om de hellere vil blive på overførselsindkomst", med billedet af den sovende mand på sofaen foran fjernsynet. Her sættes der lighedstegn mellem at være på overførselsindkomst og at ligge og dovne på sofaen. Bemærk fjernbetjeningens placering!

Hele denne sammenstilling af lyd og billede er lavet bevidst, med et bestemt formål. Valget af Thomas Buch Andersen til at indtale speaket er også bevidst, og truffet med et bestemt formål.

I sidste ende afslører programmet måske ikke så meget om 'helt almindelige arbejdsløse danskere'? Måske afslører det mere om relativt højtlønnede, danske journalisters selvforståelse?

Niels Duus Nielsen, Michael Bundgaard Pedersen, Eva Bertram, Mads Bech Madsen, Michal Bagger, Erik Jensen , Nicolas Olsen, Niels Engelsted, Annette Hjort Knudsen, Vibeke Rasmussen, Toke Andersen, Denise Jerian, Jørn Sonny Chabert, Jens Falkesgaard, Dennis Berg, Torben R. Jensen, Rasmus Kongshøj, Kim Øverup, Steffen Gliese, Karsten Aaen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"Slavere og trælle"
Hvor i alverden kommer østeuropæerne ind i billedet?

Der er da et fint journalistisk arbejde i den nærmeste fremtid med at interviewe de medvirkende og få deres side af historien. Det kunne f.eks. være interessant at høre nærmere fra netop de to, der ikke mødte op - den gartneruddannede især, fordi han så energisk fortalte om, hvordan ikke lod sig gå på at lidt smerter den første tid. - Og ret beset må man jo indrømme, at enhver, der dyrker sport, godt ved, at den første tid betyder ømme lemmer. Sådan er det jo.
Jeg skal ikke forsvare ansættelsesvilkårene, men dog gøre opmærksom på, at det arbejde, som danskerne ikke udfører, bliver udført alligevel af nogle andre. Hvis vi har ondt af danskerne, bør vi også have ondt af de andre.
Hvor vi sniger os henad med denne analyse er, at det, der ikke er råd til i virksomheder af alle slags, er profit og mange gange højere lederlønninger. Var virksomhederne baseret på solidarisk overskudsdeling, ville alle - også kunderne - profitere af det.

Jens Falkesgaard, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Fremragende artikel. Det glæder mig, at der stadigvæk er journalister i Danmark, der lader menneskelighed gennemlyse deres arbejde. - Jeg elsker at følge med i samfundsdebatten og politik, men jeg må sige, at det gør mig mere og mere dårligt tilpas. Hvad er det dog, der sker med Danmark?

Erik Jensen , Denise Jerian, Dennis Berg, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj og Kim Øverup anbefalede denne kommentar

Enig, og M. Østergaard anser jeg for en konsekvent dum skid !

Erik Nissen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

En tilføjelse:

Den sekvens jeg beskriver ovenfor, er placeret helt i starten af det første program. Den sætter derfor rammen for vores fortolkning af alt det, der følger efter. Jeg vil hævde at der er tale om bevidst og grov manipulation, og at programserien som helhed med rimelighed kan siges at have et politisk sigte.

Køber man ikke den præmis, må man alligevel erkende at den beskrevne sekvens afslører en række for-forståelser hos de for programserien ansvarlige journalister, hvilket efter min mening blot afdækker et helt grundlæggende demokratisk problem i vores medierede samfund.

Vibeke Rasmussen, Toke Andersen, Denise Jerian, Jens Falkesgaard, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Bodil Waldstrøm og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Nu kom jeg (desværre) til at se lidt af programmet om blok på bistand, hvor DR påstår, at de følger to-tre mennesker fra en boligblok i Holbæk, hvor de her mennesker er på bistandshjælp/kontanthjælp. En af personerne var vist på at automekanikerværksted? Hans sygefravær var noget højt, så chefen tog en snak med ham. Problemet sådan som jeg opfattede det var at chefen ikke fattede eller måske ikke kunne fatte,
at den her mand ikke var en normal mand fra middelklassen. Han, altså manden som var på auto-værkstedet, ikke chefen, havde lidt nederlag på nederlag i sit liv. Og han er vant til at bare han gør som systemets folk vil have ham til, så kan han blive fri for deres indblanding. Hele hans krops emmede af opgivenhed og alt har jeg prøvet, intet virker. Før den her mand - og sikkert også andre - skal have et job bliver man nødt til at give ham små succes-oplevelser, et lille skridt ad gangen. Nu ved jeg så heller ikke, hvorfor man lige har sendt den her person ud til et autoværksted eller hvad han lavede der...

Og jeg så også lidt af den dag de fremmede forsvandt; jeg tænkte også...det er klart det er langt hårdere for en 40-årig dansk kvinde at plukke salat end for en 20-årig ung bulgarsk eller dansk kvinde. Og i andre lande har man altså forlængst indført maskiner som plukker salaten, selv i Japan har små scooter-lignende maskiner, som plukker deres ris...

Vibeke Rasmussen, Annette Hjort Knudsen, Denise Jerian, Jens Falkesgaard, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nej, det forstår du ikke, Lise Lotte,

det er fordi du ikke har de fornødne kvalifikationer til at bestride Morten Østergaards gode embede som økonomiminister i en hvilken som helst regering, der måtte være flertal for at danne efter næste folketingsvalg.

Det første du må lære er at tælle til til 90: 1, 2, 3,...... mange ;-)

lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Anders Fogh åbnede døren for de fattige østlande og Claus Hjort lukkede samtidig muligheden for de suplerende dagpenge til danske sæsonarbejdere. Et glimrende dagpengesystem der muluggjorde små sæsonarbejdspladser særlig i udkantsdanmark. Et dagpengesystem der gav de ufaglærte en tiltrængt pause fra de hårde akkorder i fiskeri skovbrug landbrug gartneri og tilhørende industri. Også arbejdsmænd i byggeri jord og beton og løst ansatte i hotel og restaurant og turisterhverv fik udlignet med dagpenge. I dag bliver danskere stadig straffet og virksomheder der udnytter billig arbejdskraft belønnet. At Mette Morten Margrethe øgede straffen med længere genoptjening nyttejob og en jungle af aktivering og praktikordninger har kun forplumret fakta og skabt yderligere fiktion. Som DR vores fælles fjernsyn nu er hoppet i med begge ben i sumpen - Boblen og profitten på østeuropæisk arbejdskraft kan kun holdes i live med mere fiktion og imploderer når fakta går op for de fleste-

Karsten Aaen, Toke Andersen, Jens Falkesgaard, Steffen Gliese, Kim Øverup, Herdis Weins og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Om fraværet havde med tvprogrammet og eksponeringen, eller med arbejdet som sådan at gøre, det finder vi aldrig ud af."

Nej, det gør vi nok desværre ikke. Det kunne ellers være interessant at høre deltagernes version af eksperimentet fra start til slut. Fx:

Hvordan blev rollerne(!) besat (altså den såkaldte 'casting'!)? Hvilke spørgsmål blev ansøgerne(!) stillet?

Hvorfor udeblev nogle uden at melde afbud? Selv efter, for 'rullende' kamera, at have givet arbejdsgiveren hånd på aftalen?

Hvorfor kom én, som angiveligt var meget interesseret i at tage jobbet, så alligevel flere timer for sent allerede på anden arbejdsdag?

Hvorfor meldte nogle fra, før de overhovedet var begyndt?

Hvorfor var, i hvert fald én, med i optakten, hvorefter vi aldrig så mere til ham?

Hvorfor var jobmulighederne ikke i alle eksperimenterne realistiske? En af kvinderne, som faktisk både kunne klare jobbet og gerne ville ha' det, fik i stedet for et job ret betuttet overrakt en kasse æblemost og besked om at henvende sig ved begyndelsen af næste sæson!

Havde tilrettelæggerne ('casteren') kalkuleret med, at flere nok ville få rygproblemer?

Og mange, mange flere spørgsmål, som det burde være et oplagt emne for en undersøgende journalist at grave sig ned i. At andre, private, tv-stationer laver reality-tv, med alt hvad det indebærer af manipulationer, må man leve med. Men når DR gør det, må det være rimeligt at processen bliver undersøgt/afsløret. Men måske har deltagerne underskrevet en form for fortrolighedskontrakt?

At DR havde sat værten fra det fakta-tjekkende program Detektor ind som vært, udelukker jo at han gør det, men der er vel andre journalister derude, der interesserer sig for fakta?

Eva Bertram, Erik Jensen , Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

""Slavere og trælle"
Hvor i alverden kommer østeuropæerne ind i billedet?"

Se udsendelsen og du vil finde svaret.

Ov Ja undskyld, Min nye PC sprang to gange forbi et vigtigt afsnit:

"Hertil kommer, at udsendelserne også er gidseltagning af de østeuropæiske kvinder, som tager til Danmark, fordi lønnen her gør dem mindre fattige, end hvis de blev hjemme. Dem kan en nystrøget, pletrenset rengøringsdirektør spille ud mod den danske arbejdskraft som »mere energiske og omhyggelige«. Man kommer i tanke om, at ordet slaver på dansk betyder både trælle og østeuropæere. Det ligner en tanke, når de tages som gidsler, der må købe sig fri ved at, ja, slave for en – for arbejdsgiveren – yderst lukrativ betaling"

Jens Thaarup Nyberg

Jeg tror Syberg bli´r forbudt.

Vibeke Rasmussen

Jesper Hansen, jeg må indrømme, at til trods for, at jeg havde set udsendelserne, troede jeg også ved første øjekast, at der var tale om en stavefejl. Men tværtimod og desværre er dobbeltbetydningen af rubrikken næsten alt for sand.

Annette Hjort Knudsen

Vil blot lige henlede opmærksomheden på Michael Bundgaard Pedersens indlæg om betingelsesløs basisindkomst til alle. Måske det også kunne blive den første forudsætning for at give manden på autoværkstedet sin værdighed tilbage? Så kunne umyndiggørende og ydmygende kontrolsamtaler afløses af succesoplevelser, selvværdet kunne blive styrket og den gode cirkel sat i gang, der til sidst får ham til at ranke ryggen, møde verden og bidrage med det han helt sikkert har at give.

Steffen Gliese, Michael Bundgaard Pedersen, Henrik Christensen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Tak, Karen Syberg - kunne det ikke blive Informations nye linje?
Prøv at se på hele rengøringsbranchen - ude på skolerne går nu højtuddannede akademikere fra bl.a. Bulgarien - de er unge og vanvittigt effektive. Tempoet er sat, så de er garanteret nedslidning til invaliditet i omkring 40-årsalderen.
De er ren gevinst for arbejdsgiverne - men hvem skal forsørge dem, når deres bevægeapparat ikke kan mere?
Tag det emne op! Få fat i fysioterapeuter til at fortælle, om den slags arbejde er bæredygtigt!

Vibeke Rasmussen, Erik Jensen , Henrik Christensen, Bodil Waldstrøm, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Respekt!! Fin artikel. Nedenunder artiklen står der, at Klummen er et udtryk for skribentens egne holdninger. Jeg tror det vil være afgørende for mit abonnement fremover, at det også bliver avisens holdning. Andet vil ikke være til at leve med.

Eva Bertram, Henrik Christensen, Bodil Waldstrøm, Mads Kjærgård, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Morten Østergård burde egentligt være undskyldt! Han har aldrig lavet noget der ligner hårdt arbejde i sit liv og han kommer aldrig til det. Han er allerede nu sikret livsvarig understøttelse, så hvad ved han om hårdt arbejde? Og det er jo præcis problemet i dag, hvor mange politikere har vi, som har prøvet kræfter med det virkelige arbejdsmarked? Næ, det er folk, der møder når det passer dem, tager et par "hjemmearbejdsdage" om ugen, og shopper lidt i arbejdstiden, skulle de have lyst til det. Har været sekretær for et Folketingmedlem, så jeg ved hvad jeg taler om. De synes måske selv de arbejder hårdt, men de har ingen ide om, hvad hårdt arbejde er. De er i sandhed Danmark's ny adelklasse eller "Bigbrotherhood"

Max Hansen, Leopold Galicki, Erik Jensen , Steffen Gliese, Vibeke Andersen, Bodil Waldstrøm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mads Kjærgård
Det er et åbent spørgsmål, hvovidt befolkningen skal blive ved med at undskylde politikere, som aldrig har smagt de præmisser, som det meste af befolkningen er underlagt.
Jeg tror ikke, det holder.
Personligt vil jeg aldrig igen stemme et parti eller en person ind i regering, som aldrig har været underlagt almindelige arbejdsmarkedsvilkår og som ikke vil indrømme, at arbejdsløshed er en naturlig del af markesmekanismerne i kapitalistiske systemer.

Det levner mig et udvalg på nær 0 kandidater til demokratiske valg.

Mads Kjærgård

Lise Lotte

" ikke vil indrømme, at arbejdsløshed er en naturlig del af markedsmekanismerne i kapitalistiske systemer."

Nej forstår hvad du mener, men faktisk er det jo netop, hvad de siger! De 5 % er vistnok, så vidt jeg husker det, netop forudsætningen for at økonomien kan fungere i et kapitalistisk samfund if. Milton Friedmann, kommer man under, så vil lønpresset stige med inflation til følge. Så det er iskold beregning. Men det siger de jo så ikke åbent! Folk der har forstand på de dele, har fortalt mig, at en del af "problemet" er, at universiteterne stort set kun har undervist i Monetarisme de sidste mange år, så hos de unge politikere, specielt de med økonomisk har baggrund selvfølgelig, har dette paradigme bidt sig fast! Jeg hører selv til en af de, der blev undervist i Keynes og der var det 2 % arbejdsløshed man opererede man, som værende fuld beskæftigelse. For øvrigt holder de 5 % jo ikke vand, fordi at mange er kunstigt ude af statistikkerne og sådan har det været i mange år tilbage. Kan huske jeg engang var til et møde, hvor mange fra fagbevægelsen deltog, det var under Nyrup. Emnet var, at nu, hvor der var fuld beskæftigelse, hvordan fastholdt man så de svageste, altså en ny arbejdsmarkedspolitik, kan ikke huske hvad de kaldte det. Jeg spurgte så en fra LO, om hvordan det var med de 100.000, der var i arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger på det tidspunkt, og derfor ikke talte med. Svaret var et lidt forlegent smil og et hø hø! Ja han troede nok, det var min spøg at bringe det op, for nu havde man jo en S regering, og så skulle man ikke komme med den slags! Ja sandheden er, at jeg var en kummerlig embedsmand, jeg stillede de helt forkerte spørgsmål på de helt forkerte tidspunkter! :-) Nå men personligt synes jeg, at der skal nogle flere partier ind, og jeg har sendt en stiller erklæring til Alternativet, ikke jeg stemmer på dem, for jeg stemmer, efter mange år som Socialdemokrat for øvrigt, kun på Enhedslisten. For mig er de andre partiet blot en stor klump af det samme, i forskellige nuancer af blåt! Men jeg håber at Alternativet finder stillere nok, og kan komme ind, således at der måske virkeligt kommer et alternativ eller et opbrud og noget nytænkning. Men om Uffe Elbæk kan gøre noget tja, som bekendt, så kommer 80 procent af alt politik fra EU, et anderkendt faktum, som man dog prøver at skjule. Udviklingen har derfor også været til at forudse, jeg har, i al beskedenhed været med til at lave et projekt på RUC i 1995, som meget præcist forudså denne her udvikling i velfærdsstaten, altså en gradvis afvikling og overgang til det man kalder den "Kontinentale" model! Ganske vist tror jeg, at vi var dygtige nok, men vi var ikke geniale, men alle fakta pegede dengang i denne retning, men du kunne ikke overvise folk om det. Ligesom folk heller ikke reagerer nu. Spurgte forleden dag en underviser på den skole, hvor jeg er for tiden, hvad vedkommende mente om forslaget til den ny gymnasielov, svaret var: "Hvafor for en ny gymnasielov?" Folk følger ikke med! Hvad angår DR's udsendelse, så er jeg overbevidst om, at det er politiske bestillingsarbejde, og du har ikke en kinamands chance for at få verificeret, om det du har set er rigtigt, men den er gået lige ind hos mange. Men det er jo lidt som når du ser, de der, "spørg folket" på tv, du aner ikke hvem de har valgt ud. Af den grund ser jeg sjældent tv, de manipulerer med seerne! Bare se på dagens nyhed, om at en kæmpegruppe danskere i deres egen lejlighed bliver gereret af tobaksrøg, der er tale om 14 procent, dvs. 86 procent bliver ikke generet. Så kunne man jo også have valgt overskriften, "hovedparten af danskere føler sig ikke generet af tobaksrøg fra naboen" ikke? Det er lidt som man serverer det, men ikke ligegyldigt. Lidt ligesom når offentlige virksomheder skal sætte kødet bagerst i kantinen, så folk tager det grønne, ren manipulation! Bare nogle eksempler, men efter min mening så lever vi i 1984 staten, og nogle af os indser vi bliver manipuleret, men hovedparten? Nej! Så jeg tror at befolkningen bliver ved med at undskylde politikerne, og vende hovedet den anden vej. Der skal mere til! Men vi må håbe! :-)

Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Eva Bertram, Max Hansen, Leopold Galicki, Bodil Waldstrøm, Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger ????

Er det her ikke Information? Er avisen begyndt at blive bange for holdninger, som vil gøre at de mister blå læsere?
eller kan avisen ikke finde et ben at stå på længere, og vil tilgodese sig selv, uanset hvilke politiske standpunkter der måtte komme i avisen, i stedet for at have sin egen mening.

Mads Kjærgård

Ja jeg har altid været en kummerlig DJØFer, jeg lærte aldrig, at fremme en dagsorden, som jeg ikke var enig i, eller som forekom mig amoralsk, så jeg søgte nye græsgange. Og det er nok årsagen til at jeg i dag, går i et nyttejob, og bl.a. skifter lokumspapir. Nyttigt nok, for hvad skulle folk gøre uden. Men var jeg en sand DJØFer så ville jeg skrive et 20 sider langt memorandum til ledelsen, om at indsætte kontrolure og nye standere som kun udleverede et 1 stykke papir af gangen. Så kunne man måle på papirforbruget, og hvor lang tid folk bruger på lokum. Hver medarbejder skulle så tillige månedligt aflevere en oversigt over deres forbrug. Det kunne man så ansætte 20 statistikere og en kontorchef til at komme med rapporter om. Så kunne man i stil med sygesamtaler have lokumssamtaler og advarsler om for megen toilettid.

Dernæst kunne man lave et ministerium og udnævne en minister for lokumspapir, de kunne så sende rapporter til EU, som igen kunne ansætte 1000 fuldmægtige og chefer til at udarbejde rapporter og direktiver på området. Ja det er sådan Danmark og EU virker i dag. Ja nu tror folk nok at det er langt ude, men jeg har arbejdet med på mange EU projekter, og der skal du faktisk skrive ned når du holder pause, dvs. også når du går på lokum. Det hele er endt i et gigantisk papirnusseri, hvor vi lever af, ikke at klippe hinanden, men at kontrollere hinanden. Det er derfor intet virker mere!

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Annette Hjort Knudsen, Henrik Christensen, Bodil Waldstrøm, Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

A pro pos EU, så stod det jo i det første udkast til Lisabon traktaten, at social inklusion skulle ske via arbejdsmarkedet! Jeg spurgte så, om man ved sådan en strategi ikke risikerede "working poors"
Men det fik jeg ikke noget svar på, tror heller ikke, at det blev indskrevet i vort svar. Men det lader jo til, at det netop er denne strategi vi ser i fuld udfoldelse i disse dage, hvor arbejdsmarkedet i hovedparten er udset til at stå for den sociale inklusion. Dvs. Mette Frederiksen arbejder lige efter EU's drejebog. Ja og nu skal jeg nok holde min kæft. Men synes lige den skulle med. Ja og så lige en ting til, når jeg var en dårlig embedsmand, så var helt sikkert fordi jeg havde prøvet for meget, set for mange ting, selv prøvet at være på røven. Man tænker anderledes og mere empatisk. Så til de der siger at Østergård ville have godt at, at prøve noget af den medicin, han foreskriver for andre, der kan jeg kun give dem ret. Men så ville han nok ikke komme langt i partiet!

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Annette Hjort Knudsen, Steffen Gliese, Henrik Christensen, Leopold Galicki, Bodil Waldstrøm og Erik Jensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gu skal du ej holde kæft, Mads Kjærgård?
Tværtimod.
jeg tror netop at denne tids misere bunder i alt for mange mennesker som har holdt kært alt for længe !
Lad os - ikke for guds men for demokratiets skyld - tale om hvor fabelagtigt åndssvagt det er, at der stadig findes arbejdspladser, som intet menneske kan holde til i fysikken i mere end max 10 år på fuld tid.
Lad os tale om EU-harmonisering
Lad os tale om et folketing fuld af mennesker, som aldrig har udført det arbejde, som de vil have befolkningen til at konkurrere om til de bliver 70.
Lad os tale om løntrykkerjobs.
Lad os tale om overvågning og kontrol uden forudgående mistanke.
Lad os for høvlen blive ved og ved og ved som de gjorde i datidens fagforeninger, til folk fattede at det ikke var menneskene, men systemet, det er galt med !

Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Kim Øverup, Henrik Christensen, Grethe Preisler, Bodil Waldstrøm og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja lad det komme ud, om ikke andet så føler man renset før man skal i seng. Og man kan jo håbe, at nogle vil begynde at tænke, vil da også lige sige, at de mennesker, jeg arbejder sammen med nu. Helt nede i bunden af kælderen. (I bogstaveligste forstand) de har en god forståelse for politik, de aner blot ikke hvad de skal gøre, for de er bundet på hænder og fødder. Der er en, han har arbejdet hårdt igennem i en løntilskudsstilling de sidste 9 måneder i håb om at blive ansat fast, men nu er nyttejobberne jo komme til, og de er fuldstændig gratis! Så hans chancer er nada. Jeg bliver fx heller aldrig pedelmedhjælper, selvom jeg ligger en betydelig indsats hverdag, og det er ting, der skal laves, bl.a. toiletpapiret som omtalt, men også kørsel og håndværksmæssige ting. Men efter mig kommer der blot en anden. Men han var meget påvirket og ked af udsendelsen fra DR. Jeg synes det er noget svineri. De kunne jo have filmet ham, møder til tiden hver dag, og tager sin tørn og holder sig altid i godt humør, er venlig og hjælpsom.
Nu kan han starte forfra i et nyttejob. Og han søger og søger, men han er omkring de 50 og der sker altså et eller andet der i forhold til arbejdsmarkedet. Det er velkendt, men der er ingen der indrømmer det, jo arbejdsministeren gjorde i sidste uge, men det var nok en fejl!

Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Annette Hjort Knudsen, Bodil Waldstrøm og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Jan Weis

Aldrig har så mange isoleret sig i afmagt og angst - der er intet konstruktivt i de udmeldinger der bliver givet, det er forhalinger - aldrig har så mange mistet deres rettigheder, mens intensiteten i formålsløse ydmygende nedværdigelse og indblandinger af uforberedte mennekser stiller indirekte krav i form af trusler om straf - det er lavmålet af lavmål, og sådan føler man sig efter en tur i sociopat-maskinen

Rasmus Kongshøj, Annette Hjort Knudsen, Bodil Waldstrøm, Grethe Preisler og Jan Weis anbefalede denne kommentar

*nedværdigelser

Jeg forventede, at et afsluttende tredje afsnit af "Den dag de fremmede forsvandt" ville besvare alle de dumme spørgsmål, og efterlade politikerne med deres automatreaktioner og panikkrav om stramninger totalt afklædte i al deres uformåenhed. Men det er desværre længe siden, at DR havde format til den slags.

Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Steffen Gliese og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Det havde været befriende hvis politikerne talte rent ud af posen, og fortalte hvor meget de længes efter tjenestefolk der vaskede det gulv de dagen efter skulle brække sig verbalt udover om for høje lønninger til samme -

Prøv det selv - og bliv slidt ned af firmaer der overgår hinanden i at udnytte deres personale ved tilbud der er urealistiske.
Hvis man vil have et rent gulv at brække sig ud over, og ikke evner selv at rydde op efter sig, må man betale den tid det tager - så bliver alle glade, og kan brække sig efter behag

Henrik Christensen

@Mads Kjærgård: Tak for mere klarhed fra virkeligheden.

Desværre kan din historie om moral, værdier og integritet også fortolkes derhen, at man skal følge med de frygtelige og nedbrydende strømme i 'apparatet' for at undgå udstødelse til nyttejob og andre vederstyggeligheder.

Og således får de uselvstændige, underkuede, frygtsomme, mobbede, åndeligt udfordrede og tilsvarende alt for store del af den danske, og udenlandske, befolkning blot endnu en fordom cementeret omkring, at lade sig fortsat underkue.

Så jeg er enig med Lise Lotte Rahbek i, at vejen frem må være at genrejse Sultens Slavehær og Moralens Vogtere i kampen for at afsløre svigt, bedrag og udnyttelse, og fremme stolthed, anstændighed og fortjent respekt.

Desværre skal vi nok have involveret lidt mere end Informeren for at gøre en virkelig forskel... men lad os støtte de alternativer, der er og opstår i det politiske og faglige landskab, fremme disse mindst lige så meget som vi kritiserer det andet.

Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Annette Hjort Knudsen, Steffen Gliese og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Annette Hjort Knudsen

Efter at have læst de mange glimrende indlæg siden sidst jeg var på nettet - ikke mindst fra Mads Kjærgård og Klara Liske - får jeg blot lyst til at gentage nok engang: vi bliver simpelthen nødt til at frisætte hinanden fra den smålige kontrol og nedværdigende, meningsløse omgang med hinandens liv og tid, som velfærdsstaten har udartet til. En basal grundydelse UDEN MODKRAV vil sikre den basale velfærd til alle, uden at det går ud over friheden til at arbejde (der bliver jo ikke modregnet i lønnen), muligheden for at sige nej til urimelige vilkår (man har jo grundydelsen at falde tilbage på). Samtidig bliver der plads på arbejdsmarkedet til mennesker, som kun kan arbejde i få timer - enhver time lagt bliver honoreret, og ingen arbejder derfor for ingenting, som det er tilfældet i dag. Slaveriet er (igen) ophævet, og virksomhederne har en fleksibel arbejdsstyrke at trække på. Ikke ved systematisk underkuelse, trusler og tvangsforanstaltninger, men ved at indgå aftaler, som er i alles interesse. Ikke mindst borgernes og "almenvellets"

Sebastian Blousgaard

Der er folk her som antyder, at Jimmi er en opdigtet person - at han er castet til at spille en rolle, som passer ind i den (borgerlige) grundfortælling om dovne danskere på overførselsindkomst, som angiveligt skule være DRs hemmelige motiv bag programserien "Den dag de fremmede forsvandt". I så fald må det siges at være en meget engageret method acting præstation han leverer, sådan at ofre sine egne tænder for rollen. Hvis vi nu i stedet antager, at Jimmi rent faktisk eksisterer og at han mere eller mindre er på den måde han bliver vist i programmet, hvad mener i så at der skal gøres for at hjælpe ham?

Sebastian Blousgaard

Der er folk her som antyder, at Jimmi er en opdigtet person - at han er castet til at spille en rolle, som passer ind i den (borgerlige) grundfortælling om dovne danskere på overførselsindkomst, som angiveligt skule være DRs hemmelige motiv bag programserien "Den dag de fremmede forsvandt". I så fald må det siges at være en meget engageret method acting præstation han leverer, sådan at ofre sine egne tænder for rollen. Hvis vi nu i stedet antager, at Jimmi rent faktisk eksisterer og at han mere eller mindre er på den måde han bliver vist i programmet, hvad mener i så at der skal gøres for at hjælpe ham?

Sider