Kronik

Hvad viser krystalkuglen for 2015?

Sociologen Ulla Holm har suttet på pegefingeren, sat den op mod vinden og fået et vink om tendenserne i det nye år. Her er hendes bud på, hvad vi kan forvente os på 15 udvalgte områder i 2015
Sociologen Ulla Holm har suttet på pegefingeren, sat den op mod vinden og fået et vink om tendenserne i det nye år. Her er hendes bud på, hvad vi kan forvente os på 15 udvalgte områder i 2015

iBureauet/Mia Mottelson

31. december 2014

Det store samtaleemne

Det mest ophedede samtaleemne i 2015 bliver, hvorfor der ikke er sorte emoji-ansigter i iPhones’ emoji-menu. De fleste racer er repræsenteret som emojis: Asiatisk ansigt, indisk ansigt (med turban) og hvidt ansigt.

Men den sorte race er ikke repræsenteret som emoji. Ovenpå det forgangne års skandalesager om negerkonger i Pippi Langstrømpe, negerlakridshoveder i Skipper Mix, hollændernes Zwarte Piet og fængslingen af Dan Park for racistisk kunst, vil det sorte ansigt, der glimrer ved sit fravær i emoji-menuen, blive genstand for lange og mange diskussioner om indbygget racisme i mobilteknologien. Er det racistisk, at der ikke er nogen sorte emojis? Eller er det netop racisme at afbilde den sorte som emoji? Kan en hvid heteroseksuel mand overhovedet designe en sort emoji uden at diskriminere? Ville det være ok med en sort emoji, hvis den var designet af en sort? #EmojiGate

Dan Jørgensen starter en debat under overskriften ’Dansk madkultur i fare på iPhone’. De eksisterende mad-emojis består af 80 pct. asiatisk mad, 15 pct. McDonald’s og 5 pct. italiensk mad. I 2015 vil Dan tvinge Apple til at indføre stegt flæsk som emoji.

Køn

For ti år siden solgte man værktøj til kvinder ved at male det lyserødt og give det blødere former. Nu er tiden kommet til mændene, som vil være kvinder som rigtige mænd!

Derfor vil alt, der kan sættes bro foran, hitte i 2015. Det kan godt være, det ser ud som om, forskellen mellem kønnene bliver mindre og mindre, nu hvor mænd også laver mad, går til yoga og tager barsel. Men kønnet er ikke dødt af den grund. Kønsforskellen vil fremover markeres på nye og mere subtile måder a la brogamats – maskuliniserede yogamåtter i skovmandstern – og yogatasker designet som træbjælker, pilehylster og XXXL burritos. Skyr er jo allerede en form for brogurt.

EU

I 2015 er det slut med at sælge EU som Fredens Projekt. Historier om stigende efterspørgsel efter krigsturisme til lande som Afghanistan, Syrien og Irak kalder på en ny fælles europæisk fortælling: ’Europa – Holocaust, folkedrab og skyttegrave – over 100.000.000 mennesker slagtet siden Renæssancen’.

Sociale medier

I 2015 er der ingen, der gider like dit billede fra halvmaraton.

I 2015 indfører LinkedIn en funktion, der gør det muligt at blokere meddelelser om, at nogen i netværket har fået et spændende nyt job.

Emojis kan sige meget mere end ord, og de er meget lettere at bruge. Men overgangen fra tekst- til emoji-baseret kommunikation forudsætter, at emojis rent faktisk udtrykker, hvad vi føler og mener. Derfor vil vi i 2015 få en emoji der forestiller en mand, der trænger tørt ind – og en emoji, der forestiller en Lolita-dukke, som bider i en pude. #bidipudenskat #trængertørtind

Sex

Hvis sex følger tendensen på andre områder, taler alt for, at vi kommer til at se mere sex i naturen i 2015. Det er bare et spørgsmål om tid, før Joan Ørting og Stenalder-Thomas støder ind i hinanden på en livsstilsmesse, og så vil overskrifterne i Politiken lyde: »Mennesket er skabt til at knalde i trækronerne«, »Lær at bruge en flintestens-dildo« og »Sådan snitter du din egen cock ring af fyrretræ«.

Krop

2015 bliver numsens år. Miley Cyrus, Nicki Minaj og Kim Kardashian har banet vejen for en helt ny kommunikationsform, hvor vi taler til hinanden med numsen.

Så sig farvel til det sagte ord, og vend røven til næste gang, nogen vil høre din mening. #Don’tAssDon’tTell

Mad

I 2015 bliver det pinligt at skilte med, at man har været ude på Amager Fælled og samle urter ind til aftensmaden – især hvis man begrunder det med hensyn til miljøet.

I 2015 er der ingen, der gider høre om, at du har været til pluk-selv i en æbleplantage på Fyn.

I 2015 er der ingen, der vil sige New Nordic. Hvis de gør det, vil de opleve, at de bliver inviteret til færre fester.

I 2015 kan folk godt gennemskue dig, når du siger, du har fået et nyt liv, efter du holdt op med at spise hvede.

I 2015 vil Bulletproof-konceptet nå nye højder. Blend alt, hvad du spiser, med smør, og sig, du oplever et boost på alle niveauer af dit liv. Det store gastrohit i 2015 bliver bæredygtig bacon fra grise, der ikke har haft sex med mennesker.

Sport og sundhed

Subkulturer er alle dage blevet brugt til at tilføre mening til noget, der dybest set er meningsløst. Det gælder fremover også i forhold til sundhed og sport. I oktober brød Health Goth ifølge amerikanske medier igennem i USA som det nye års afløser for palæo/CrossFit-livsstilen. Health Goth handler om at kombinere sundhed med dødsdrift.

Vi kan derfor forvente, at Nike i 2015 ændrer sit slogan fra Just Do It til Just Die.

Health Goth vil også betyde håb forude for alle Danmarks træningsafhængige: Endelig vil vi kunne træne os selv til døde, uden at det bliver sygeliggjort af bekymringsindustrien.

Thomas Rode vil fortælle danskerne, at vi er skabt til at bevæge os, som man gjorde på Victoriatidens øde slotte. Og så vil han udgive en bog om, hvordan vi fjerner spindelvæv og slæber kister for at få en mere naturlig muskulatur og mere velvære i hverdagen.

Går du til yoga, skal du fremover bare blive liggende i Dead Body Pose.

TV

Oven på det forgangne års debat om DR-serien 1864, der udviklede sig til et større drama end serien selv, vil et nyt reality-koncept se dagens lys på DR2 i 2015: Den Store Klagedyst. Der er allerede forlydender om, at Carsten Jensen og småbørnsforældre fra Politiken Debat skulle være på deltagerlisten.

Kunst

De danske kunstnere, som aldrig bliver nævnt i medierne, har med Dan Park endelig fået inspiration til et vindende koncept, som de vil bruge i det nye år.

Vi vil således se billeder af Dan Jørgensen, der tager en orne bagfra med disclaimeren: Det er ikke dyresex, men en kommentar til debatten om dyrevelfærd.

Mode

Glem alt om, at normcore skulle være et opgør med moden. Der er ingen forskel på normcore og al anden mode – og 2015 vil ikke blive året, hvor vi kommer hinanden mere ved, fordi vi går i tennissokker og camping-habit.

Normcore er en ironisk leg med det normale, hvorimod du stadig vil blive set ned på af modefolket, hvis du rent faktisk er normal. Så pas på med tennissokkerne i 2015!

I 2015 vil vi få et modemagasin om high fashion inden for politik, litteratur, videnskab, u-landsarbejde, offentlig forvaltning, sygdomme, pædagogik og PR etc.

Jeg glæder mig allerede til temanumrene ’De hotteste allergier lige nu’ og ’Mand, Heteroseksuel og Hvid? – 100 emner du ikke må skrive om’.

Bolig

Vi lever i en velfærdsstat, der bruger meget energi på at blande sig i borgernes private liv. Derfor vil man i 2015 indføre en afgift på Mega Mussel-porcelæn – for middelklassens eget bedste.

Politik

Ordet Udkantsdanmark er i det forgangne år blevet anklaget for at skabe et misvisende billede af provinsen som et hul i jorden. Derfor vil politikerne i 2015 omdøbe Udkantsdanmark til ’nærområde’.

Sprog

I 2015 vil vi indse, at ’fremadrettet’ er et helt overflødigt ord.

’Cool’ vil forsvinde ud af slangordbogen efter massivt pres fra SF og Enhedslisten. Sprog konstruerer virkeligheden, og hver gang vi siger cool, skaber vi en forestilling om, at global opvarmning ikke er et problem.

Drømme

Mænd vil i 2015 drømme om plastickirurgi og brotox – botox til mænd, selvfølgelig.

Kvinder vil drømme om aldrig mere at skulle bage selv.

Alle vil drømme om at have sex med dyr. Sådan virker forbud.

Ulla Holm er sociolog

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Madsen

Ordet Udkantsdanmark er i det forgangne år blevet anklaget for at skabe et misvisende billede af provinsen som et hul i jorden. Derfor vil politikerne i 2015 omdøbe Udkantsdanmark til ’nærområde’

Helt enig - godt set!

Søren Kristensen

Problemet er bare at rent syntaktisk du kan ikke uden videre erstatte Ukantsdanmark (som alle jo ved hvor ligger) med nærområde (som findes alle steder, Søllerød inklusive). Hvad med at udskrive en konkurrence. Det gik jo fint med at få sat navn på nationalretten, på den måde? Det var så et hint til indenrigsministeren, men hvem er det nu lige det er?

Søren Kristensen

Selv om det so last year drejer det her sig stadigvæk om politisk korrekthed og følgelig skal Udkantsdanmark erstattes af et mere positivt eller i værste fald neutralt begreb, som fx. "provinsen". Helsinge kommer fx. ind unde begrebet.