Kommentar

Arm i arm med terrorismen

Når Merkel, Cameron, Hollande og Thorning demonstrerer sammen med israelske terrorister i Paris, kan jeg kun se én begrundelse: For vore politiske ledere er der en afgrundsdyb forskel på franske, algeriske og palæstinensiske liv
Når Merkel, Cameron, Hollande og Thorning demonstrerer sammen med israelske terrorister i Paris, kan jeg kun se én begrundelse: For vore politiske ledere er der en afgrundsdyb forskel på franske, algeriske og palæstinensiske liv

Phillip Wojazer

15. januar 2015

Det var et vigtigt og højtideligt øjeblik, da Europas førende politikere i søndags deltog i demonstrationen i Paris mod to islamistiske terroristers massakre på 12 personer. Men højtideligheden frøs til is, da det viste sig, at statslederne gik arm i arm med en af verdens førende terrorister, den israelske premierminister Benjamin Netanyahu. Israels seneste massakre i Gaza kostede omkring 2.000 mænd, kvinder og børn livet.

Hukommelsen er kort. I dag ved de færreste, at Israel fra 1948 introducerede terrorismen i Mellemøsten ved at massakrere hundreder, måske tusinder af indbyggere i palæstinensiske landsbyer for at skabe lebensraum til jøder. De færreste husker, at Israel i 1982 støttede kristne militsers massakre mod palæstinensiske flygtninge i Sabra og Shatila. Antallet af dræbte kunne ikke fastslås, men menes at ligge et sted mellem 800 og 3.500 civile. Både FN og en israelsk undersøgelseskommission fastlog, at Israel var medansvarlig for massakren.

Om få år risikerer vi også at have glemt den massakre, Israel i fjor foretog i Gaza. Nogle få vil måske huske Israels forklaring om, at de omhyggeligt opfordrede palæstinenserne til at forlade deres huse, før de blev bombet. Men de fleste vil have glemt fortsættelsen, nemlig at når palæstinenserne så samlede sig på formodede sikre steder, f.eks. en FN-skole, et hospital eller en strandbred, blev disse tilflugtssteder også bombet.

Ingen reality-krimi i Gaza

Hvorfor demonstrerede Europas ledere ikke i fjor mod den langt mere omfattende zionistiske terror? Hvorfor flyttede de ikke til Gaza for ved deres tilstedeværelse at formindske massakren? Dermed kunne de også have givet tv-seere verden over et uforglemmeligt billede af, at vi i de vestlige demokratier ikke accepterer terrorisme med jødisk fortegn.

Og hvorfor iværksatte de europæiske ledere ikke en klapjagt på de israelske terrorister af samme omfang som den, der blev iværksat mod de islamistiske terrorister? Man vidste jo endog, hvor de israelske terrorister befandt sig, nemlig i Knesset.

Og hvorfor sendte Danmarks Radio mon ikke tilnærmelsesvist samme antal journalister til Gaza, som de sendte til Paris? Jeg gætter på, det skyldes, at DR med deres live-udsendelser kunne forvandle tragedien i Paris til en uforpligtende reality-krimi, der forudsigeligt ville få drabet på terroristerne som en happy ending. Denne mulighed havde de ikke i Gaza, hvor seerne måtte efterlades i undren over, hvorfor de skyldige ikke blev fanget.

Fransk statsterror

De seere, som havde deres hukommelse intakt, måtte også undre sig over DR’s kommentarer. Terrorhandlingen i Paris blev gjort til den alvorligste terrorhandling i Frankrig siden Anden Verdenskrig. Det passer mildest talt ikke.

Den alvorligste terrorhandling foretog fransk politi mod muslimske demonstranter i Paris 1961. 30.000 demonstranter, de fleste med algerisk baggrund, protesterede mod den franske krigsførelse i Algeriet. Fransk politi dræbte ved den lejlighed 200 demonstranter – mange ved at de blev slået i jorden og kastet i Seinen, andre ved at de blev torteret til døde i politiets varetægt. Massakren blev beordret af politichefen Maurice Papon, som under den nazistiske besættelse af Frankrig havde samarbejdet med SS om at sende 1.500 franske jøder til de tyske udryddelseslejre. Det blev han dømt for i 1998. Men han blev aldrig dømt for terrordrabene på 200 muslimer. Det lykkedes endda de franske myndigheder at holde omfanget af denne terroraktion skjult i årtier.

Jeg drager ikke det franske politis terroraktion frem for at undskylde de islamistiske terroristers utilgivelige handlinger, men for at vise, hvorfor franske muslimer i årtier har haft et anstrengt forhold til den franske stat. Det er også sådan, Michael Haneke bruger denne glemte katastrofe i sin film Skjult (2005). Her udgør den en forståelsesramme for filmens nutidshandling.

Vestlige statsledere demonstrerer imidlertid ikke, når terrorismen har et kristent eller jødisk fortegn. Når Angela Merkel, David Cameron, François Hollande og Helle Thorning-Schmidt går arm i arm med israelske terrorister i Paris, kan jeg kun se én begrundelse: For vore politiske ledere er der en afgrundsdyb forskel på franske, algeriske og palæstinensiske liv.

Denne holdning er udtryk for en kynisme, som overgår enhver forstand.

Christian Braad Thomsen er filminstruktør og forfatter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Henrik Christensen
 • Andreas Trägårdh
 • Chris Green
 • curt jensen
 • Marie Louise Virlev Andersen
 • Bo Carlsen
 • Morten Lind
 • lars abildgaard
 • Ivan Breinholt Leth
 • Maiken Guttorm
 • Per Torbensen
 • peter fonnesbech
 • Tom Paamand
 • Hans Larsen
 • Anker Nielsen
 • Jens Frederiksen
 • Michal Bagger
 • Anders Vang Nielsen
 • Søren Blaabjerg
 • Rune Petersen
 • Anne Eriksen
 • Carsten Mortensen
 • Torben Selch
 • Jan Pedersen
 • Ervin Lazar
 • Toke Andersen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Niels Duus Nielsen
 • Bill Atkins
 • Søren Roepstorff
 • Tove Lodal
 • Kim Øverup
 • Aase Bak-Nielsen
 • Viggo Helth
 • Erik Jensen
Henrik Christensen, Andreas Trägårdh, Chris Green, curt jensen, Marie Louise Virlev Andersen, Bo Carlsen, Morten Lind, lars abildgaard, Ivan Breinholt Leth, Maiken Guttorm, Per Torbensen, peter fonnesbech, Tom Paamand, Hans Larsen, Anker Nielsen, Jens Frederiksen, Michal Bagger, Anders Vang Nielsen, Søren Blaabjerg, Rune Petersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Torben Selch, Jan Pedersen, Ervin Lazar, Toke Andersen, Palle Yndal-Olsen, Niels Duus Nielsen, Bill Atkins, Søren Roepstorff, Tove Lodal, Kim Øverup, Aase Bak-Nielsen, Viggo Helth og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aase Bak-Nielsen

TAK! Det er godt, nogen husker historien, som politikerne gerne vil glemme.

Henrik Christensen, Espen Bøgh, curt jensen, lars abildgaard, Per Torbensen, Arne Lund, peter fonnesbech, Hans Larsen, erik winberg, William Grensen, Søren Blaabjerg, Rune Petersen, Carsten Mortensen, erik mørk thomsen, Toke Andersen og Amir Sabzian anbefalede denne kommentar

Den er god, bortset fra at massakren i Paris ikke er begået af "islamiske terrorister", men CIA-skabte IS som intet har med islam at gøre.

Andreas Trägårdh, Tom Ti, Ib Hansen og William Grensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Amir Sabzian

Det anede mig nok, at CIA stod bag.
Det er også godt at vide, at IS ikke har noget med Islam at gøre.
Har du forsøgt at få IS til at forstå det?

Per Torbensen, Jan Mogensen, Jørn Boye og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Jeg har også hørt at Mossad har udsat særligt glubske, trænede hajer ved ægyptiske badesteder, for at skræmme turisterne væk, og at israelerne smugler AIDS ind i de arabiske lande, via vandmeloner...

Ofir Gilad, Preben Haagensen, Jan Mogensen, Jørn Boye og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Alle automatkonspirationsteoretikere bør i Charlie Hebdo-sagen lige forholde sig til, at de to drabsmænd selv måtte låne penge i den lokale bank til at indkøbe deres våben-

Henrik Christensen, Andreas Trägårdh, lars abildgaard, Nic Pedersen, Ole Meyer, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Simon-Matti Hørlyck Campbell

Og hvad med de mennesker i øjeblikket bliver massakreret af Boko Haram i Nigeria?
Hvornår kommer der et Je suis Doro Baga? Denne massive fokus på terrorangrebet i paris, er en hån mod de mennesker som virkelig har noget at miste.

Ofir Gilad, Helge Rasmussen, curt jensen, erik mørk thomsen, Morten Lind, lars abildgaard, Thomas Holm og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Viden om planlagte terror aktioner kan godt bruges konstruktivt af diverse efterretningstjenester, det er der ikke nogen der er i tvivl om.

Det er især godt hvis man ønsker at skabe en målrettet stemning.

curt jensen, Morten Lind, lars abildgaard, erik winberg, Benjamin Lau Jensen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Er hele historien ved at vende tingene på hovedet - begynder det måske at gå op for folk hvilket maskaradespil de er en del af og bliver benyttet til - af mere og mere tydelige dobbelt-standarder?

Hvad med den vestligt støttede neo-fascistiske massakre i Odessa i Ukraine 2. maj 2014 hvor mindst 48 blev indespærret og brændt samt andre 200 såret. Hvor var de glade politiske selfier henne til begravelserne og sørgecermonierne?

Hvad med vestlig fordømmelse af denne Nazi-svensker som opererede i Kiev's parallel bander?
http://www.liveleak.com/view?i=54f_1421032808
Men som svensk Säpo udtalte - vi lader dem gladeligt rejse frem og tilbage - for de bliver nok ikke mere radikaliserede end de er i forvejen.

curt jensen, Tom Ti, Per Torbensen, Peter Jensen, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Mads Kjærgård, Bill Atkins, Nic Pedersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Der er intet værre end de konspirationståber man altid kan høre når der sker noget skelsættende. Det er simpelthen Usa der stod bag 9/11 og angrebene i Madrid, london og Paris...

Det ser man desværre ofte på de sociale medier. Disse vanvittige komspirationsteorier. Det er altså mennesker man aldrig kommer til at kunne nå.

Om man kan nå Christian Braad Thomsen ved jeg ikke, men jeg finder det dog sandsynligt, selvom han ikke kan finde sig for god til at sammenligne tragedier, der netop ikke er sammenlignelige.

Tragedien i Paris er åbenlys. Den er et direkte angreb på vores verdslige verden. Der er mange ting galt med situationen i mellemøsten, men det er altså et noget mere kompleks billede og bør ikke bruges til at relativere tragedien i Paris.

Den er en selvstændig debat værd, men det kræver en mere nuanceret tilgang end den CBT leverer her.

Preben Haagensen, Jørn Boye og Britt Kristensen anbefalede denne kommentar

Her er en fin artikel fra EXPO, der er et meget anset og troværdigt medie omkring ekstremisme. Den viser sort på hvidt, at Israels ambassadør i Stockholm argumenterer på samme useriøse og lave niveau som de yderste højre radikale.
www.expo.se/nyheter.html

Simon Campbell:

Sidste år blev teenager dræbt af en spritbilist her i nærheden. Beboerne i den lille by samledes og tændte lys på åstedet og bar skilte med påskriften "Stop spritkørsel", "Sæt farten ned" og lignende.
Ifølge din logik var deres handling således også en hån mod "mennesker virkelig har noget at miste".

Det er klart at diverse politikeres indblanding og udtalelser i forbindelse med angrebet i Paris er skamløse forsøg på at tjene kontant stemmekapital for deres politik og intet andet, men der er altså også forskel på hvordan man oplever en tragedie der foregår langt væk fra en og meget nær. Sådan er mennesket indrettet. Det betyder ikke at der er mangel på fordømmelse af Boko Harum, og at vi ikke skal gøre det yderste for at bekæmpe dem. Hvem ved, måske har angrebet i Paris måske netop også skabt ekstra fokus på islamistisk terror i Afrika, noget som jo har gået for sig i årtier, også uden at nogen her i Vesten er gået på gaden og hævdet solidaritet med ofrene.

Leopold Galicki

Aase Bak-Nielsen,

"TAK! Det er godt, nogen husker historien, som politikerne gerne vil glemme."
Og hvor langt tilbage i historien skal vi gå?

Vil du også takke mig for følgende:
Kun 4-5 år før 1948: 4000 - 5000 danske statsborgere hærger i SS-uniformer i de områder, Vestukraine / Hviderusland, (dengang polske områder), hvor næsten hele min slægt blev udryddet.

Du, Aase, æder det åbenbart råt, når den selvretfærdige Leif Braad Thomsen skriver:
”Og hvorfor iværksatte de europæiske ledere ikke en klapjagt på de israelske terrorister af samme omfang som den, der blev iværksat mod de islamistiske terrorister? Man vidste jo endog, hvor de israelske terrorister befandt sig, nemlig i Knesset.”

LBT og du mener åbenbart, at når Israel bomber, så er det særligt beregnet på at dræbe de civile, mens når danske piloter har bombet i Libyen og nu i Irak og Syrien, så rammer de plet på ”terrorister” og på de værste skurke? Når det gælder de ca. 1000 bombetogter foretaget af danske piloter i Libyen, sendte DR så dengang sine reportere for at se hvem og hvordan var blevet ramt af de danske bomber?

Eller når Tyrkiet, et af de militært største NATO-lande, har ødelagt 6000 kurdiske landsbyer og dræbte mindst 35 000 kurdere, ja, selvfølgelig, så var det aktioner mod terrorister.
Ifølge LBTs kritiske blik er det i denne verden kun de jødiske statsledere, som er terrorister, og H.T. Schmidt, F. Hollande, B. Obama, D. Cameron og de andre der har deltaget i Paris-demonstrationen forleden, er det slet ikke.

Her på Informations kritiske tråde er der flere, der gang på gang viser, at de kan være og er ligeså kritiske over forholdene og magthaverne i deres eget land, og dette lands aktuelle allierede, som de er over for Israel. De kan se fascistoide, endda rent fascistiske, tendenser i deres eget land og i Israel. Derfor er deres kritik af Israel og jøder ikke hykleriske. Den positive årsag til det er, tør jeg sige, at vi har et solid fælles erkendelsesgrundlag.

Men det som LBT præsenterer i denne her kommentar, og som du Aase som sagt åbenbart æder råt, er hverken en værdig venstreorienteret kritik af Israel eller et forsvar af muslimer.

Trond Meiring, Per Torbensen, Preben Haagensen, Jan Weis, Levi Jahnsen, Jan Mogensen, Peter Jensen, Jørn Boye, Britt Kristensen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Vang Nielsen

Democracy Now! har supplerende svar på rede hånd til Christian Braad Thomsens mange (ledende) spørgsmål: http://www.democracynow.org/2015/1/13/glenn_greenwald_on_how_to_be

Her kan høres fra Glenn Greenwald og Lisa Stampnitzky hvordan "terror" helt på definitionsplanet i praksis fuldstændigt er forbeholdt tilfælde hvor vold begås mod Vestlige stater og befolkninger, og aldrig omvendt. Det er grusomme fortællinger om fjendebilleder og statsmonopolet på vold der stikker under her...

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Benjamin Lau Jensen anbefalede denne kommentar
Britt Kristensen

Jeg så på TV et muslimsk ægtepar med små børn, der flygtede fra Vestbredden til Israel. De forklarede, at israelere aldrig kunne finde på at bruge børn som mål for bomber, som visse andre. Disse "visse andre" kunne derefter erklære deres uskyld og Israels skyld i, at børnene blev dræbt.

Preben Haagensen, ellen nielsen og Jørn Boye anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Der er intet værre end de konspirationståber man altid kan høre når der sker noget skelsættende. Det er simpelthen Usa der stod bag 9/11 og angrebene i Madrid, london og Paris..."

Men havde der været rigtigt mange af dem i Tyskland i 1933, så havde Hitler aldrig fået magten!
Der har for øvrigt masser af intelligente mennesker, gennem tiderne, som ikke bare købte det magthaverne prøvede at sælge, at jorden var centrum i universet fx, pøblen har altid været mere end villige til at smide dem på bålet, har senere hyldet dem som helte, men aldrig helt fattet, at historien gentager sig selv, og at tvivlen og evnen til at stille spørgsmål, selv til det, der virker indlysende korrekt, vedbliver med at være en nødvendighed og ikke bare noget, der hører historietimerne til. Og så er det jo lidt underligt, at folk der har lavet en måske lidt alternativ men egentlig objektiv video om begivenhederne i Paris, de oplever at myndighederne fjerner den. Mig bekendt har Europa da ikke indført censur endnu? Er det ikke ytringsfriheden vi kæmper for? Eller? http://stormcloudsgathering.com/

Jens Jørn Pedersen

Begrebet demokrati "smager" forskelligt.
Når en stat begår terror, kandes det ikke sådan, kun når det er vore fjender der begår det (Assad).
Ytringsfrihed er en kompliceret sag!
Forsamlingsfrihed - ja, når det er med, men ikke imod!
"Den, der har magten, har loven på sin side!"

Grete Bjorholm-petersen

mht. til Israels rerrorisme henviser jeg til Ilan Pappes bog "The Etnic Cleansing of Palestine", 2004.
På dansk 2012 "Den etniske udrensning af Palæstina". som kilde er her bl.a. anvendt 'Isreal State Archives Publications', 'Central Zionist Archives', 'Haganah Archives' og flere dagbøger bl.a. Ben Gourions dagbog.
Forfatteren er israeler, men bor i Storbritanien, efter at livet i Israel blev meget svært

Niels Duus Nielsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Jeg vil foreslå, at vi får et årligt topmøde mellem alle landes ledere, så de kan komme nærmere hinanden over en kop vin.
Kulturforskelligheder kan kun overvindes ved forsøg på gensidig forståelse.
Det er lettere at opbygge had til en, man ikke kender, men mener at kende.

KOM NU I GANG MED SAMARBJEDE I STEDET FOR MODARBEJDE!

I Danmark er den største synder i opbyggelse af modarbejde Dansk Folkeparti!

Braad T. "glemmer", at de danske sosser lige siden sidst i 50'erne har haft særdeles hjertelige relationer til israelske politikere. Og uanset hvad disse end gør, så har det ikke ændret noget som helst i det nære venskab. Derfor ser det heller ikke ud til at genere Helle Thorning, at klistre sig næsten op ad Nethanyahu.
Og læg i øvrigt mærke til, hvem det er hun gør arm i arm med: David Cameron. Hvis det så endda havde været partifællen Jens Stoltenberg.
Havde Obomber været tilstede, så havde hun atter haft lejlighed til at tage et selfie.

Mads Kjærgård:

"Men havde der været rigtigt mange af dem i Tyskland i 1933, så havde Hitler aldrig fået magten!"

Næh, det var snarere fordi der netop var så mange konspirationsteoretikere i Tyskland, nemlig dem der var villige til at tro at der rent faktisk var en jødisk-bolsjevistisk plan om at overtage verdensherredømmet, at han kom til magten.

Ivan Breinholt Leth

Terrorisme er et yderst relativt begreb, som til enhver tid defineres af de, som har magten. Hitler brugte det mindst ligeså flittigt som Netanyahu.

Jens Jørn Pedersen

Ja nogen kalder det terrorisme andre frihedskamp eller kamp for at opnå noget bestemt strukturelt.

Robert Ørsted-Jensen

Det er sgu ikke nogen nyhed at politiske leder er hamrende dygtige til at gribe enhver chance for at komme på forsider og på TV - selv drabet på folk de selv har sagsøgt og beskyldst for alt muligt igennem årene - kan være anvendelige når lejlighed bydes.

Mere beklageligt er det at så mange andre så ikke længere er istand til at se sagens kærne i øjnene

Mads Kjærgård

"Næh, det var snarere fordi der netop var så mange konspirationsteoretikere i Tyskland, nemlig dem der var villige til at tro at der rent faktisk var en jødisk-bolsjevistisk plan om at overtage verdensherredømmet, at han kom til magten."

Det kunne hænde! Interessant pointe! :-) Så kan man jo konkludere, at vi alle på et eller andet plan er konspirationsteoretikere! De der tror på, at der er en verdensomspændende muslimsk plan om at ødelægge Vesten, og de der tror, at det er vore politikere og de multinationale selskaber, der er ude på at ødelægge demokratiet ved at introducere en sådan teori! ;-)

Mads Kjærgård

Men havde jeg så kaldt Nazisternes påstand om et verdensomspændende jødisk komplot for løgn, så var jeg vel blevet kaldt en konspirationsteoretiker? (Ja hvis ordet fandtes dengang, nogle siger, at det er CIA, der har opfundet det i 1964, for at lukke munden på kritikere af Warren kommissionen og stoppe spørgsmål omkring mordet på J. F. K.)
Måske bør man undgå ordet, idet det efter min mening er misvisende! Jeg vil i stedet sige, at havde der i 1933 været betydeligt mange borgere, der var skeptiske overfor nazisternes udlægning af visse begivenheder, så havde historien set anderledes ud. Så det ændrer ikke den centrale pointe om, at det er vigtigt at være årvågen og stille spørgsmål og ikke bare acceptere den officielle udlægning af begivenhederne.

"som i årevis har bekæmpet racisme og Fransk politi hvad angår nordafrika, kolonier og invandring med deres tegninger"

Lige præcis!

Merkel, Cameron, Hollande og Thorning stod arm i arm, men kun med hinanden. En meget lille flok, fjernt og godt isoleret fra den farlige omverden af sikkerhedsvagterne.

Benjamin Lau Jensen, Niels Duus Nielsen, Robert Ørsted-Jensen, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Nu var der som hr Braad Thomsen belejigt glemmer et samsurium af statsoverhoveder til marchen og langt fra alle var guds bedste børn, blandt andet Netanyahu men også Ahmet Davutoglu,
Sheikh Abdallah ben Zayed al-Nahyan(UAE) og Egyptens udenrigsminister.
At Netanyahu som sædvanlig opførte sig som en gorilla i en glasbutik er der ingen tvivl om, men jeg kan ikke helt se hvad hr Braads problem er.

Robert Ørsted-Jensen

Braad Thomsens pointe er såmænd bare den sædvanlige om at hvis man pludselig befinder sig i selskab med folk man ikke kan li så skal man altid forlade selskabe med det samme. Det er den der med min fjendes fjende - eller min fjendes ven også bør ses og som enten min fjende eller min ven. men sådan ener ikke at foretrække for sober omtanke. Ntanyahu er der ikke fordi han overhovedet bryder sig om de der døde tegnere eller journalister, han har endog tidligere grupperet dem med nazister og jødehadere (som han er i vane med at gøre hvergang hans politik kritiser).

Næe fyren er der for at bilde verden ind at han skam også lever under terrorismens åg, for at bilde os ind at alle muslimer i hans område også er terrorister og at han er den gode forsvarer af demokrati og ytrinsgfrihed.

Leopold Galicki,
Pisser du ikke på det forkerte træ? Jeg ser dine oplysninger om Danske SS-soldates hærgen i Ukraine som en tilføjelse, ikke en modsigelse både til artiklen og de kommentarer der ligger på linje med artiklen. De vestlige politikere bliver da ganske kraftigt kritiseret for deres dobbeltmoral, og fokus på Israels magtmisbrug og statsterrorisme er ikke en frikendelse for de europæiske politikere, tværtimod. Anledningen til denne fokus på Israel er den uforskammethed som Netanyahu viser ved at stille op til pressefoto i Paris.

peter fonnesbech

Hvor det dog fantastisk, hvordan alle mulig kommentatorer , politikere og statsledere hylder ytdringsfriheden i højlydte toner.

Måske giver det en naturlig anledning til at filosofere lidt over ytringsfrihedens optimale betingelser i der vestlige demokratier.

For hvad med whistleblowerne, Edward Snowden, Manning og Frank Greve.

"Je suis Snowden, Je suis Manning , Je suis Frank Greve."

Og hvad med transperansen i grundlaget for vigtige beslutninger tages på højeste niveau.
Indsigt i den kommende handelsaftale mellem Eu og USA, eksempelvis
Hvorfor er aftalen ikke lagt åbent frem til diskusion ?
Ligesom dele af aftalen mellem staten og Dong blev delvis mørkelagt i procensen.

For hvis ytringsfriheden skal have optimale betingelser i vores samfund, som skal al vigtig og vedkommede information lægges åbent frem inden der tages vigtige beslutninger der berører os alle sammen, så borgere og interesseorganisationer på et oplyst grundlag kan give deres besyv med i debatten i ytringsfrihedens hellige navn.

Jeg synes, at den dimension i debatten i den grad mangler.

Rune Petersen, Jørn Petersen og Leopold Galicki anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

peter fonnesbech
Jeg er ikke totalt og aldeles uenig i alt hvad du skriver. Men jeg synes nu man skal passe på at man ikke ender med at bebrejde et lille radikalt og enstreorienteretfransk satireblad som Charlie, at ytringsfriheden ikke er perfekt og at statslederere som ellers hadede bladet nu forsøger at slå plat og opnår politisk gevinst på at gå på gaden. M.A.O. – man bør være forsigtig at man ikke ender med at skyde budbringeren

Altsammen temmelig uretfærdigt - de gjorde deres bedste og det døde de af, det bør kalde på respekt.

Desuden er problemet med manglerne ved ytringsfriheden stadig det klassiske som salig Marx pegede på - nemlig at vi fundamentalt set lever i et økonomisk diktatur garneret med en smule politisk demokrati og ytringsfrihed.

michael parly pedersen

Tak Christian Braad Thomsen, vi er nødt til at perspetivere det der er sket, og ikke som nogen ønsker at gøre det, f.eks. Helle ThorningSchmith, Lars løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl, lade som om, at terrorhandlinger blot kommer ud af den blå luft. Historien bliver ikke kun glemt lige i øjeblikket, den bliver i den grad grundigt fortrængt. Hadet mod vesten kommer ikke ud af ingenting. Allerede nu har vi skubbet billederne fra det irakiske fængsel Abu-ghrahib langt, langt væk, sammen med f.eks. viden om det veldokumenterede faktum, at invasionen i Irak, med bl.a. dansk deltagelse, skete på baggrund af en stor veltilrettelagt løgn fra George Bush og hans nærmeste medarbejderes side. En krig der har kostet over en halv million menneskeliv. Vestens imperialistiske politik i mellemøsten, centralasien og andre steder i verden har tilsyneladende aldrig fundet sted. Franskmændenes kolonipolitik i Algeriet er også skubbet ud af bevidstheden, og USA's massive basepolitik i hele mellemøsten og vestens samarbejde med despoter i Saudi Arabien, Bahrain, Qatar og mange andre steder. Despoter der på en langt række felter ligner Islamisk Stat op af dage. Hykleriet vil tilsyneladende ingen ende tage. Terrorhandlingerne stopper ikke med mindre, at vi tør analysere danmarks egen krigs og udenrigspolitik, men naturligvis også andre af vores allieredes politik på samme felter. Fortsætter vi i blinde med vore vavittige politik og uden en grundig analyse af vores egen fremfærd, så vil den ene terrorgruppering afløse den anden i en uendelighed. Men det er måske det der er meningen, så vi kan fastholde fjendebilleder der kan undskylde en imperialistisk politik og holde det militærindustrielle kompleks kørende med en fed, fed indtjening.