Læserbrev

TTIP-kritik er ikke baseret på myter

19. januar 2015

Ulla Colding, Århus

Ifølge Mogens Jensen (S) er de kritiske indvendinger mod TTIP-aftalen baseret på myter, tvivl og frygt for forandring (»Mogens Jensen om TTIP-aftale: En progressiv løftestang til hele verden, den 8. januar«). Men sagen er jo, at i hvert fald ISDS-delen af aftalen af mange anses for at være særdeles problematisk, og at den indirekte vil kunne få en effekt på vores tiltag. ISDS kan for eksempel risikere at komme til at betyde, at vores egne regeringer undlader at stille skrappere miljøkrav eller undlader at forbedre sundhedsmæssige reguleringer. Dermed undgås det, at amerikanske virksomheder sagsøger EU’s medlemsstater med kæmpemæssige erstatningskrav for fremtidig mistet indtægt.

Canada har eksempelvis tidligere trukket et forslag om skærpede advarsler mod rygning på cigaretpakker tilbage efter trusler om at få en ISDS-sag på halsen. Det at undlade at gennemføre et demokratisk fremkommet ændringsforslag for at undgå sagsanlæg, er en kendt mekanisme, der kaldes chillfaktoren eller køleeffekten. Den er blandt andet blevet påpeget af FN’s handelsorganisation UNCTAD.

ISDS-sagsanlæg er grumme, da erstatningskravene er så store. Eksempelvis sagsøgte tobaksgiganten Phillip Morris Uruguay med et erstatningskrav på 11 milliarder kroner, energiselskabet Vattenfall sagsøgte Tyskland med et erstatningskrav på 25 milliarder kroner, og medicinalvirksomheden Eli Lilly sagsøgte Canada med et erstatningskrav på tre milliarder kroner.

Lukkede døre

Desuden er det problematiske ved ISDS-modellen, at den overtrumfer de nationale domstole, og at der ikke er appelmuligheder. Sagerne behandles typisk for lukkede døre af specialiserede private erhvervs- og investeringsadvokater, der udelukkende har virksomhedens tarv for øje. De er ikke forpligtede til at inddrage generelle samfundshensyn i deres afgørelser.

Til trods for alt dette vil Mogens Jensen klart afvise, at amerikanske virksomheder i fremtiden vil kunne sagsøge EU og EU’s enkelte medlemsstater i tilfælde, hvor ny lovgivning – eksempelvis skrappere miljøkrav – skader amerikanske virksomheders interesser. Mogens Jensens bekymring er udelukkende, at myter kan dræbe aftalen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • lars abildgaard
  • Erik Jensen
Ejvind Larsen, lars abildgaard og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu