Klumme

Elbæks længsler

Opgøret med den politiske konformitet er Alternativets største - og eneste - mulighed for at sikre overlevelse på Christiansborg. Men samtlige ubekendte faktorer skal falde ud til Uffe Elbæk & Co.’s fordel, før Folketinget for alvor skal omdannes til ’politisk laboratorium’
Debat
28. februar 2015

Ganske stille og roligt er der kommet flere og flere hylder i hjørneskabet i Alternativets mødelokale på Christiansborg. For 15 måneder siden var der kun to. Der stod København og Aarhus på dem. Senere kom Odense til. Men det gik langsomt. Også for langsomt. Faktisk så langsomt, at Uffe Elbæk en periode tvivlede på, om Alternativet nogensinde ville nå at få skaffet 20.260 godkendte vælgererklæringer. For Alternativet, som hans nye parti var døbt, havde tilsyneladende kun klangbund i de store byer, hvor onde tunger vil påstå, at det kun var den kreative gøglerklasse, der på det tidspunkt støttede op om Danmarks nyeste parti.

Men pludselig begyndte der at ske noget. Flere hylder i skabet fik en label klistret på, og for et par måneder siden inviterede Uffe Elbæk mig ind i mødelokalet, hvor han stolt slog ud med armene foran skabet, som om det var verdens syvende vidunder.

»Nu er det hele Danmark, der støtter os! Alle 98 kommuner er repræsenteret,« forklarede han, mens jeg læste Struer, Læsø og Halsnæs. På Christiansborg deler vi nærmest kontor. Kun godt 20 meter og et par trappetrin adskiller Alternativets to kontorer fra Informations ditto. Så da stemmerne forleden blev hævet, og klapsalverne strømmede ud på gangen, var der ingen tvivl om, hvad der var sket: Alternativet havde nået en magisk grænse. Mere end 20.000 godkendte vælger- erklæringer, og nu handler det kun om at skrabe sammen til bufferen, før bunken af demokratisk opbakning fra danskerne til Uffe Elbæks politiske projekt bliver afleveret hos Økonomi- og Indenrigsministeriet.

En, der har prøvet det før, er Naser Khader, nu konservativ folketingskandidat, men tidligere partileder for Ny Alliance.

Han havde under to år i spidsen for partiet og formåede – på trods af alverdens selvforskyldte benspænd – at overkomme den ellers så høje børnedødelighed blandt nye partier. Ny Alliance kom over spærregrænsen.

»Ny Alliance var nærmest en folkebevægelse, og vi blev afkrævet svar om alle mulige politikområder, før vi havde lært hinanden at kende i partiet. Det var en alt for stor mundfuld,« husker han i dag, da Altinget spørger ham i forbindelse med Alternativets snarlige godkendelse.

»Det er derimod bedre at starte i det små, bygge partiet op i ro og mag og holde sig til de politiske kerneområder frem for at brede sig alt for meget ud til at begynde med. Det har Uffe Elbæk gjort, og derfor har Alternativet faktisk et godt udgangspunkt ved næste folketingsvalg,« lyder vurderingen fra Naser Khader til Altinget.

Samtlige politikere på Christiansborg dømmer ellers Alternativet ude på forhånd. Centrum-venstre-partierne håber ikke, det lykkes for Alternativet at lokke vælgere fra dem, og de borgerlige partier dagdrømmer om, at Alternativet kan blive en magnet for stemmespild for regeringen og dens støttepartier. Det sidste er også en af årsagerne til, at især borgerlige politikere på sociale medier gennem den seneste tid hyppigt har opfordret til at levere en vælgererklæring til Alternativet.

Hvis Uffe Elbæk & Co. skal gøre dommedagsprofetierne til skamme, er der to faktorer, som bliver altafgørende: Kan Uffe Elbæk stå distancen? Og kan Alternativet ramme en folkestemning a la Ny Alliance, hvor de nødvendige 70-80.000 danskere har så stor politikerlede, at de vælger at stemme på noget helt, ja, alternativ?

De fleste husker, hvordan Naser Khader på tv rodede rundt i sit partis politik. På det område er Alternativet nødt til at udstråle langt større professionalisme, for ellers stempler vælgerne ud, før de når at stemple ind.

I en valgkamp, der med overvejende sandsynlighed kommer til at handle om økonomi og udlændingepolitik, bliver det en udfordring for Uffe Elbæk og Alternativet at skabe et opgør mod den politiske konformitet. Protestpartiet mod det politiske establishment. Også selv om Uffe Elbæk ikke er meget for at tage ordet ‘protestparti’ i sin mund:

»Vi er et længselsparti i stedet for et protestparti. Vi længes efter noget, der er bedre, og vi ved egentlig godt, at det er muligt.«

Casper Dall er leder af Informations Christiansborgredaktion.

Klummen er udtryk for klummistens egne holdninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Det er meget sjovt at læse, hvad Casper Dall har fået fat i, når man som jeg har jeg været med til at lave det 'hjørneskab', han taler om og set, hvordan det jævnt og roligt blev fyldt op med vælgererklæringer måned for måned. Så lige i min gamle kalender, det tog nøjagtigt et år, inden målet var nået.
Bæredygtigheden som er partiets vigtigste område, nævner Dall ikke med et ord, og han undrer sig ikke over, at det ikke netop er bæredygtigheden, der bliver valgets hovedemne og dermed klimaforandringerne og temperaturstigningen.
'Den politiske konformitet' som Dall taler om, så vi fx lige i Clement-debatten, hvor Venstre nu nærmest erklærer sig grøn. Det minder om for nogle år siden, hvor Venstre erklærede sig som arbejderparti. Ja, i dag findes der faktisk kun grønne arbejderpartier. Ren svindel selvfølgelig, for det er bare noget med at tage en grøn overall på, og råbe: "Det har vi også hele tiden sagt". Det sædvanlige nummer: først være imod, så dreje lige så langsomt for til sidst at sige, at det var 'vores' oprindelige ide.
Rasmus Helveg Petersen har lige tilkendegivet: klimaforandringerne er fakta, de er menneskeskabte og vi bliver nødt til at reagere på dem. Det vil vi også snart høre fra Venstre. Alternativet vil blive indhentet. Man kan sige, at selv om det taber, vil det vinde, men mon ikke der er en grænse for, hvor meget Venstres grønne overall kan skræve? Jeg tror Alternativet vil vinde på den rigtige måde.

Lars Knudsen, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj og Emil Urhammer anbefalede denne kommentar

Med Uffe Elbæks enestående evne til at udtrykke sig klart og tydeligt skal det da nok lykkes hans bevægelse at kapre to-tre mandater fra venstrefløjen.

Niels-Simon Larsen

Ja, Steen Sohn, på linje med så mange andre kan du kun komme med en kort, syrlig bemærkning. Det ville ellers have været rart, om der kunne komme kvalificeret modspil på den lange bane, men den ligger hen som en brakmark, fordi den ikke bliver brugt. Sjældent hører man fra din kant noget om et helt anderledes samfund, det der skulle komme efter revolutionen. EL gør det mest i at holde det daglige skidt fra døren. Det er fint nok, men hvad med samfundet bagefter? Det er jeres akilleshæl, som det altid har været. I virkeligheden er der nok ikke så stor forskel på EL og AL, men sproget og atmosfæren i partierne er forskellig.

Æ mand i æ tyn å æ kuen i æ balle.

Bæredygtig varm luft for kulørte balloner udsendt med klare og tydelige politiske budskaber, til dels tyvstjålet fra andre, via en bærefrekvens med en konstant amplitudemodulation og med mange huller i det samlede budskab – og mange ikke oppustede balloner i det formodede samlede Uffe Elbæk UE-univers …

For at kunne overføre UE-signaler fra et sted til et andet, skal du have et komplet system, der forvandler dit signal - UE-senderen og UE-modulatoren er to dele af denne system og de er begge nødvendige til fremstilling af systemet for at fungere efter hensigten …

Klart, at senderen er den del, der spreder UE-signalet i æteren, så den kan modtages af antennerne et andet sted, her er den elektriske sendeeffekt og antenneforeningens professionalisme afgørende for rækkevidden - UE-modulatoren, på den anden side, er ansvarlig for, at budskaberne, som rider på ryggen af bærebølgesignalet, er fri for forvrængning og ikke kan risikere at blive stemplet som varm luft i jyske prøveballoner af kværulanter og andre, der endnu ikke har set UE-lyset …

Men både modulator og sender lyder i dette særtilfælde, til en vis grad, at være mangelfulde, men underholdende i al deres spøjse signalforvrængning …