International kommentar

En skødesløs grusomhed

For at ramme terrorgruppen al-Shabaabs finansieringskilder har USA lukket for bankoverførsler til Somalia, som kan gøre forskellen mellem liv og død for mange mennesker i et af verdens fattigste lande
Debat
23. februar 2015

Terrorismen har fået en ny hverveofficer, der har potentiale til at blive verdens mest magtfulde. Det drejer sig om USA’s kontor for valutakontrol, Office of the Comptroller of the Current (OCC). Her har man netop truffet en beslutning, der vil kunne forårsage en humanitær katastrofe i et af verdens fattigste og mest uroplagede lande, og hvis følgevirkninger vi risikerer at kunne mærke i årtier.

På OCC’s ordre må ingen amerikanske banker længere overføre penge til Somalia. Kontoret, som sorterer under det amerikanske finansministerium, begrunder sin beslutning med, at nogle af disse penge vil kunne finde vej til den somaliske terrorgruppe, al-Shabaab. Og det er korrekt. Ganske som pengemidler i enhver anden nation vil kunne finde vej til kriminelle der. Så hvorfor lukker vi ikke for alle telefonnetværk for at hindre terroristerne i at kommunikere? Hvorfor forbyder vi ikke landbruget at bruge gødning, der også kan bruges til fremstilling af sprængstoffer? Ja, hvorfor stopper vi ikke alle ure for at hindre bevæbnede bander i at planlægge deres næste ugerning?

Livsvigtige pengestrømme

Pengeoverførslerne til Somalia fra den somaliske diaspora beløber sig i mellem 1,2 og 1,6 milliarder dollar om året. Det svarer til godt halvdelen af landets bruttonationalindkomst, og 40 procent af befolkningen er totalt afhængige af dem for at kunne overleve.

Det anslås, at kun ganske få tusind af disse dollar over de seneste 10 år er blevet viderekanaliseret til formodede terrorister i Somalia. Nu vil afskæringen af pengeoverførslerne sandsynligvis dræbe flere mennesker, end terrorister nogensinde vil kunne overkomme.

Af en britisk regeringsrapport fremgår det, at under hungersnøden i Somalia 2011 »reddede britiske somaliere hundredtusinder af liv ved at sende penge til deres familiemedlemmer, før hjælpeorganisationerne kunne nå at mobilisere«. Statslige hjælpeorganisationer benytter samme uformelle banksystem – Hawala – til at sende penge til 1,5 millioner mennesker, hvorved yderligere hundredtusinder reddes. I dag mangler omkring tre millioner af Somalias syv millioner indbyggere mad. Uden pengeoverførsler står landet over for en mulig hungersnød.

Pengeoverførslerne fra udlandet betaler også for mange somaliske børns skolegang, for boliger, for nystartede virksomheder og alle de måder, hvorved et land kan løfte sig ud af afhængighed og kaos.

Fattig, men dog et forbillede

Somalia hører måske nok til verdens allerfattigste lande, men dets pengeformidlingssystem ses i vidt omfang som et forbillede. For at sende elektroniske penge over mobilnettet, opkræver hawala-mæglerne et gebyr på kun fem procent mod et globalt gennemsnit på ni procent og et afrikansk gennemsnit på 12. I en nation, der holdes som gidsel af svært bevæbnede bøller, og som mangler næsten al infrastruktur, er disse bemærkelsesværdige mennesker – der ofte i lige så høj grad motiveres af ønsket om at holde deres landsmænd i live som af at tjene penge – livline for bittesmå ørkenbosættelser over hele nationen.

Hawala er en af Afrikas store succeshistorier. Men systemet kan ikke fungere, hvis banker i donorlandene får forbud mod at overføre midler til Somalia. Det amerikanske finansministeriums nye paranoide regulativ truer således pengeoverførsler fra hele verden, da ingen banker ønsker at forspilde muligheden for at gøre forretning med amerikanske virksomheder.

Racisme

Ingen lider mere under al-Shabaab end somalierne. I de områder, som bevægelsens få tusinde mænd kontrollerer, har de forsøgt at forbyde samosaer med den begrundelse, at deres trekantede form kan ses som en påkaldelse af kristendommens hellige treenighed. De pisker kvinder for at gå med brystholder, har svoret, at de vil forbyde internettet, og påtvunget en overvejende sufiislamisk befolkning deres egne fundamentalistiske wahhabi-doktriner. De har desuden ført krig imod vaccinationsprogrammer, hvilket nu forårsager udbrud af polio og mæslinger. I fredags stormede militante ind på et hotel, hvor flere ministre holdt møde, og dræbte mindst 11 .

Så hvad vil der ske, hvis man tager et land, der lider under terrorisme, massiv ungdomsarbejdsløshed og truslen om hungersnød, og forsøger på at afskære det halvdelen af dets pengetilførsler? Så tvinger man pengeoverførslerne under jorden, hvorved de bliver desto lettere at opsnappe for terrorister. Man ødelægger håbet, gør unge mænd mere modtagelige for at lade sig rekruttere af en organisation, der lover dem status og ret til at plyndre. Gennem en uretfærdig kollektiv straf oppisker man vrede og forurettelse, så terrororganisationer trives, og som hjælper al-Shabaab til at ødelægge Somalias økonomiske liv.

HSBC-banken fordømt

Sammenlign denne meningsløse ødelæggelse med den amerikanske regerings fortsatte udstedelse af licens til storbanken HSBC. I 2012 blev HSBC fordømt af et senatsudvalg for at omgå sikkerhedskontroller, der skulle »blokere for transaktioner med terrorister, narkobaroner og slyngelstater«.

HSBC formidlede milliarder af dollar for mexicanske narkobaroner og leverede tjenesteydelser til saudiske og bangladeshiske banker med tilknytning til finansiering af terrorister. Men det kom aldrig til nogen straffesag, fordi det amerikanske justitsministerium vurderede, at der stod alt for mange arbejdspladser på spil.

Så for at beskytte amerikanske arbejdspladser undlader den amerikanske regering at reagere på ulovlig overførsel af milliarder af dollar og dømmer samtidig folk på Afrikas Horn til døden på grund af ulovlig overførsel af et par tusinde. Der findes kun ét ord for dobbeltmoral af denne art: racisme.

Somaliere tæller som så mange andre af verdens folk kun i vores bevidsthed, når vi ser dem som en trussel. Og hvis amerikanske politiske foranstaltninger gør denne trussel mere sandsynlig i fremtiden, ja, så vil det blot blive en ny regerings problem til den tid. Indtil da tæller de ikke.

George Monbiot er britisk skribent og mest kendt for sin miljøaktivisme.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Luk ned for disse infame grupper. Ingen reklame, ingen penge, ingen aktivitet!

Philip B. Johnsen

Verdens suverænt største samarbejdspartner, for alle typer af kriminalitet er, som de fleste ved, Wall Street og The City of London, hvilket gør det, at USA vælger 'denne' gruppering ud nu, mere opsigtsvækkende pga. den nød den bringer, end det kriminelle aspekt.