Kommentar

Uden somaliere var det aldrig gået

Der bruges mange kræfter på at undgå radikalisering og parallelsamfund blandt flygtninge og indvandrere. Men i stedet for kun at tænke på, hvad vi vil hindre dem i at gøre, bør vi fokusere på deres ressourcer og på, hvad vi gerne vil have, de er med til at gøre både for sig selv og for det danske samfund
Debat
13. februar 2015

Der er voldsomt politisk fokus på indsatser, der kan hindre radikalisering af unge i det danske samfund, og det er fint. Men et fokus på, hvad samfundet vil hindre, kan let blive lidt snævert. Det er mindst lige så vigtigt at se de positive muligheder og potentialer, der er, både for det danske samfund og for mennesker med en anden etnisk baggrund. Potentialet er ikke kun dansk, det er også internationalt og af betydning for dansk økonomi i fremtiden.

For fem år siden var jeg en af medstifterne af FairFishing, Somaliland, der i dag beskæftiger 25 somalilændere i havnebyen Berbera i Somaliland, og som har været med til at sikre langt større fiskefangster og bedre indtjening for Somalilands endnu alt for få fiskere. Samarbejdet fortsætter nu med forbedring af fiskernes udstyr og træning. Der er en næsten overvældende interesse fra Somalilands regering og fra internationale organisationer i Somaliland, fordi tilgangen er uhyre praktisk og både jord- og havnær. Det er man ikke vant til fra internationale organisationers side.

Ildsjæle med indsigt

Uden ildsjæle var det ikke gået. Og det var ikke gået, hvis der ikke havde været danskere med somalisk baggrund blandt ildsjælene. Somaliere har et blakket ry i Danmark, og ikke alle klarer sig godt. Men fra begyndelsen har FairFishing haft et tæt samarbejde med repræsentanter for den somaliske diaspora i Danmark. Der er holdt dialog- og informationsmøder, og det har været afgørende, at vi fra begyndelsen har haft veluddannede, kompetente, unge somaliere i FairFishings bestyrelse. De har kunnet fjerne sproglige og kulturelle barrierer i Somaliland, og de har været brobyggere, når vores tilgang skulle gøres forståelig i en somalisk sammenhæng – både på havnen, over for lokale myndigheder, over for lokale medier og i kontakten til andre med somalisk baggrund herhjemme. Mahad F. Aden og Said Hussein har i høj grad været virksomme bestyrelsesmedlemmer i den lille organisation, der bygger på et meget højt niveau af frivillighed. FairFishing har haft brug for deres danske uddannelser som henholdsvis revisor og bachelor i offentlig administration, men i meget høj grad også for deres somaliske tilgang og indsigt. Den ene er tillige generalsekretær i Somali Diaspora Organisation i Danmark og har derfor en særlig tilgang til somalierne i Danmark.

For os andre har somaliskdanskerne været øjenåbnere i forhold til at se potentialer og muligheder i den somaliske gruppe i Danmark. Det er rigtigt, at der er mange somaliere på overførselsindkomst, men der er også styrker og muligheder, og der bliver flere, som tiden går. Som bekendt bliver mennesker stærkere af at bruge deres styrker.

Se mulighederne

Somaliland har et fantastisk potentiale som fiskerination. FairFishing er en ren non-profit-organisation finansieret af fonde og privatpersoner. Men på sigt er der muligheder for kommercielt samarbejde med danske virksomheder. Det ’nye Somaliland’ og dets ledere er præget af mennesker, der har fået uddannelse og mange kompetencer i Europa og/eller Nordamerika. De er kommet hjem for at deltage i opbygningen. Et langsigtet kommercielt samarbejde forudsætter kontakter, forståelse og involvering af somaliskdanskere i Danmark.

Somalia er kendt som en skrøbelig stat, og udfordringerne er mange. Men der er muligheder. Andre steder – som jeg ved mindre om – er det nok endnu lettere. Jeg ved, at danske firmaer med interesse i det tyrkiske marked er på jagt efter veluddannede tyrkiskdanskere, men også at mange fra denne gruppe smutter til Tyrkiet og finder jobbene selv, hvis ikke de danske firmaer er hurtige nok.

Jeg ved også, at veluddannede arabiskdanskere er i højt kurs, når danske virksomheder vil eksportere til et arabisk marked.

Lige nu modtager Danmark og andre europæiske lande store grupper af syriske flygtninge både med arabisk og kurdisk baggrund. Mange af dem er veluddannede. Hvis man kan se ud over de øjeblikkelige udfordringer, kan man se en fremtidig konkurrence mellem europæiske nationer om at udnytte de nye muligheder for at få en styrket placering på det mellemøstlige marked.

Det handler ikke kun om, hvad vi vil hindre grupper med en anden etnisk baggrund i at gøre. Det handler i høj grad om det positive alternativ, om hvad vi gerne vil have, de er med til at gøre, både for sig selv og for det danske samfund.

Knud Vilby er medstifter af FairFishing, Somaliland

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her