Klumme

Abefest i det Hvide Hus

Politistyrken i Ferguson, Missouri, er præget af racisme. Men man kan hverken fyre eller lovgive sig ud af problemet
9. marts 2015

De pæne amerikanske medier censurerer dagligt et ocean af ytringer. Alle mainstreammediers nyhedsudsendelser beeper bandeord ud. Efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Paris viste det sig også, at et flertal af medierne havde tegningeforbud, når det gælder profeten Muhammed. Racistiske ytringer høres og tillades aldrig. Som i aldrig.

USA er også et af de lande i verden med den mest omfattende lovgivning mod såkaldte hate crimes (forbrydelser straffes hårdere, hvis anklagemyndigheden kan godtgøre, at et overgreb bunder i ofrets race, etnicitet, køn eller seksualitet). På universiteter har man kvoter for minoriteter, og en af de få ting, medlemmerne i Kongressen kan blive enige om, er at bandlyse ytringer, der bunder i race. De store medier opererer også med de facto stramme multikvoter for farven på nyhedsværter og debatpaneler.

Derfor trådte de samme medier også varsomt, da det i sidste uge kom frem, at en grundig undersøgelse af politistyrken i byen Ferguson, Missouri, foretaget af det føderale justitsministerium havde fundet beviser for udbredt racisme i korpset. Ikke fordi det var svært for medierne at rapportere om den måde, politiet forholdt sig til borgerne på. Her stod tallene klart frem med historien om, at 85 procent af de borgere i Ferguson, som politiet stopper på vejene, er sorte. 90 procent af alle bøder gik til sorte, og 93 procent af alle anholdte var sorte. Politiet brugte også langt oftere fysisk magt mod sorte end mod hvide. Ud af de 53 betjente i det lokale korps er 50 hvide, mens blot tre har minoritetsbaggrund.

Men hvad skulle man gøre med historien om de racistiske e-mails, som nogle betjente havde sendt? E-mails, der f.eks. gengav vittigheden: »Der er ingen chance for, at præsident Obama bliver genvalgt, for hvornår har en sort mand sidst haft det samme job i over fire år?« Skulle det nævnes? Og skulle tv-stationer og aviser vise et billede, som en anden politimand sendte, og som viste nogle topløse, dansende tilsyneladende afrikanske kvinder med titlen »Førstedame Michelle Obamas jubilæumsfest på gymnasiet«. En tredje e-mail gengav præsidenten som en chimpanse.

Medierne endte med den salomoniske løsning at henvise til de racistiske e-mails, men ikke gengive billederne. »At gengive ordlyden er ikke med til at styrke racismen,« som en redaktør forklarede på NPR.

De tre betjente, der havde sendt føromtalte e-mails, blev også afskediget, og borgmesteren i Ferguson sagde, at det hele var utilstedeligt og uacceptabelt. Afgående justitsminister Eric Holder (der selv er sort) bebudede imidlertid, at man skal langt videre: Racismen skal udryddes i Ferguson, og hvis ikke de lokale myndigheder kan tage ansvaret alvorligt, vil forbundsmyndighederne sætte ind. Men det er en sisyfosopgave. Man kan ikke lovgive sig fuldstændigt ud af en strukturel racisme, som handler om fordelingen af ressourcer. Afroamerikanere er langt fattigere, dårligere uddannet og derfor dårligere lønnet og langt mere kriminelle end både hvide og asiater. Som forfatter og professor i New York Kwame Anthony Appiah siger i det seneste nummer af magasinet Foreign Affairs, »er meget forblevet det samme, uanset at lige så meget har forandret sig«, når det gælder spørgsmålet om race i USA i de seneste 50 år. For uanset, at race er en social og ikke en biologisk konstruktion, når det gælder om at forklare samfundsfænomener, gør denne erkendelse ikke i sig selv, at det bliver nemmere at finde løsningen på problemet.

Et eksempel: Uanset om sociologer konkluderer, at forklaringen på, at sorte fædre langt oftere end hvide forlader deres børns mor, ikke er, at afroamerikanske mænd fødes med et troløshedsgen, men derimod skal findes i elendige levevilkår og dårlig uddannelse, gør det ikke den politiske udfordring mindre.

USA er – med et andet citat fra Foreign Affairs, der havde »Balladen om Race« som temaforside i sidste uge, nok et postracistisk, men ikke et postracial samfund. Og så længe, der findes dybe, strukturelle forskelle i dagligdagen, kommer man ikke til at udrydde dybe kulturelt overleverede forestillinger om, hvordan disse racer gestalter sig. Det gælder i øvrigt også forskellene mellem mænd og kvinder – man kan heller ikke lovgive sig ud af al kønsdiskrimination.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC.

Klummen er udtryk for skribenten egen holdning

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Ken Pedersen

Altså, når politiet og retsvæsnet i en by reelt har sat sig op som en bande, der målrettet intimiderer og afpresser en bestemt befolkningsgruppe (som det er tilfældet i Ferguson -- og ganske mange andre steder), så forekommer det rimeligt at skride ind med mere håndfaste midler end blot at vride hænder i bekymring.

At fyre tre medarbejdere, der har skrevet tåbelige og nedrige ting i arbejdsmails, fremstår her meget klart som en undskyldning for ikke at gøre det åbenlyst nødvendige: Nedlægge Ferguson PD og bygge noget fungerende, ikke-tyrannisk op fra bunden. Det er ikke individuelle "bad apples", der skal ud, det er hele organisationen med dens bundrådne, korrupte og forråede kultur.

Hvor ville det dog være rart, hvis danske journalister - og Dansk Sprognævn - gik væk fra den oldnordiske betegnelse "Afroamerikaner." Det er flere årtier siden, man gik væk fra denne betegnelse i USA, hvor man bruger beskrivelsen african-american - eller sort, som Annegrethe Rasmussen også gør i begyndelsen af sin klumme.

Som en sagde, da man ønskede at gå væk fra udtrykket: "Vi kommer ikke fra Afro, men fra Afrika."

Philip B. Johnsen

Det USA'ske økonomiske apartheid system, er den gamle racisme, intet nyt under solen, udtænkt til udbytning af fattigdom, af magthaverne (den økonomiske elite, der styre politikkerne), slaveri og intet andet, 2015 amerikanske slaver, der med to job, ikke kan brødføde deres børn.

Det USA'ske økonomiske apartheid system, fungere ved fattigdom bliver arveligt, forårsaget af fysisk dårlig trivsel, fra barnsben, ikke råd til ordentlig mad og sundhed generelt, for mennesker uden sundhedsforsikring, uden økonomisk mulighed for, at bryde social slave arv.

Der er hvide blandt de fattige, de bliver udbyttet, på samme måde, som de farvede økonomiske apartheid slaver, politiet skyder dem ikke så ofte og de kommer ikke så ofte i fængsel, men livet er det samme, med fattigdom og ingen vej ud af den.

Here Are The Racist Emails Ferguson Officials Passed Around
Fra link:

Ferguson officials routinely sent racist emails:

A November 2008 email stated that President Barack Obama would not be president for very long because "what black man holds a steady job for four years."
A March 2010 email mocked African-Americans through speech and familial stereotypes, using a story involving child support. One line from the email read: "I be so glad that dis be my last child support payment! Month after month, year after year, all dose payments!"
An April 2011 email depicted President Barack Obama as a chimpanzee.
A May 2011 email stated: "An African-American woman in New Orleans was admitted into the hospital for a pregnancy termination. Two weeks later she received a check for $5,000. She phoned the hospital to ask who it was from. The hospital said, 'Crimestoppers.'"
A June 2011 email described a man seeking to obtain "welfare" for his dogs because they are "mixed in color, unemployed, lazy, can't speak English and have no frigging clue who their Daddies are."
An October 2011 email included a photo of a bare-chested group of dancing women, apparently in Africa, with the caption, "Michelle Obama's High School Reunion."
A December 2011 email included jokes that are based on offensive stereotypes about Muslims.
Link: http://www.npr.org/blogs/codeswitch/2015/03/04/390725377/here-are-the-ra...

e-mail
Link: http://nymag.com/daily/intelligencer/2014/02/scott-walker-racist-republi...