Læserbrev

Læserbreve

Debat
26. marts 2015

SU går også til kost og logi

Lisbeth Pieszak, Svendborg

Kære unge Emilie Rasmussen. Med dit forslag i indlægget »Afskaf byturs-SU’en« den 24. marts rammer du de svageste: nemlig børn af eneforsørgere.

Eneforsørgere rammes i forvejen hårdt af, at alle børneydelser stopper, når den unge fylder 18 år. Det er en indtægtsnedgang på ca. 3.000 kroner om måneden. Det er mange penge, når der kun er én indtægt. Desuden rammes eneforsørgere af, at såfremt den unge har et lommepengejob, lægges den unges indtægt oveni husstandsindkomsten, så snart den unge fylder 18 år – og det giver så også en lavere boligsikring.

Jeg kender til flere eneforsørgere, der har været nødt til at smide den unge på porten.

De fleste eneforsørgere må bede den 18-årige om at betale for kost og logi. Så hvis SU til hjemmeboende på ungdomsuddannelser fjernes, må man spørge sig selv: Er det samfundets tak til dem, der har været alene om at opdrage et barn? Og fremmer eller hæmmer dette tiltag ønsket om, at flere unge tager en ungdomsuddannelse? En stor del af SU’en går ikke til café eller byture, men til ganske almindelige leveomkostninger. Velkommen til virkeligheden, Emilie!

Støjbergs hetz mod de fattigste

Hans Erik Avlund Frandsen, Græsted

I en kommentar den 18. marts afviser Inger Støjberg (V) forarget beskyldningerne om, at hun skulle mene, at kontanthjælpsmodtagere er »dovne, ligeglade eller nassere«. Hun ved skam godt, at »et liv på kontanthjælp ikke er et liv i sus og dus«. Venstres motiv er alene en medfølelse med de stakkels mennesker, der »sidder på perronen uden en chance for at hoppe på toget«. Men hvad er det reelt, Inger Støjberg får sagt?

For det første placerer hun uden videre dem, der forsørges af det offentlige »uden for fællesskabet«. Ifølge hende selv drejer det sig om næsten 800.000 ledige. Nu er der kun godt 180.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark, men Inger Støjberg tæller også førtidspensionister og syge med – alle, der er i den arbejdsdygtige alder. Menneskelige kvaliteter har de åbenbart ikke – i hvert fald ikke kvaliteter, der kan kvalificere dem til at være med i fællesskabet.

Inger Støjberg skriver, at ikke bare mange, men »langt de fleste arbejdsløse gerne vil have et arbejde«. Men hvorfor har de så ikke et? Svaret kunne være, at der ikke er noget arbejde at få, eller at de har problemer i en størrelsesorden, der gør det umuligt at klare et almindeligt job. Det kan man naturligvis ikke afhjælpe ved at gøre forskellen på at være i arbejde og på overførselsindkomst større – altså ved at skære ydelserne ned, som Venstre foreslår. Der skal nok være nogle, der presses i arbejde med en lavere ydelse. Men hvad så med alle de andre? De kan så forblive uden for fællesskabet – blot fattigere end før.

Ukritisk nej til lovlig hash

Kristian Gry, København

Mikkel Schous artikel »Et år efter stormen« den 21. marts er en lang slikken røv på Danmarks forfejlede og forældede narko-politik, når det gælder fænomenet hash. Artiklen er en lang reklamesøjle for politiets arbejde – eller rettere for misbrug af ressourcer i deres håbløse kamp mod hashsalget på staden.

I flere og flere lande i verden og stater i USA sker den stik modsatte bevægelse af den danske: afkriminalisering, liberalisering og legalisering samt en bedre prioritering af politiets, retsvæsnets og fængselsvæsnets ressourcer.

Det ville klæde Information, hvis I magtede at forholde jer kritisk til den nuværende politik. Hvorfor er der ikke et eneste kritisk spørgsmål til den førte politik i artiklen? Operation Nordlys har ingen effekt på andet end politimesterens resultatliste og på konservative politikere på alle fløje, der kan godte sig over en række anholdelser.

Det er anholdelser, der i de fleste københavneres øjne er illegitime, da hashrygning ikke opfattes som kriminelt. Hvis Information støtter den nuværende danske narkopolitik i forhold til hash, hvilket lader til at være tilfældet, så synes jeg, I skylder at dokumentere over for jeres læsere, hvorfor det er godt, at hash fortsat skal være ulovligt.

Jeg vil desuden gerne se regnestykket for Operation Nordlys. I ville blive forbløffede over det massive antal mandetimer, Københavns Politi har brugt på blandt andet Operation Nordlys. Og har I tænkt over, hvad det koster samfundet at sætte flere hundrede bag tremmer?

Der er beskidt i Thornings stue

Preben Wilhjelm, Frederiksberg

»Stuerene, det bliver I aldrig«. Sådan sagde daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen i åbningsdebatten i Folketinget i 1999. Det har han siden fået mange hug for. Men Poul Nyrup Rasmussen havde jo ret.

DF har ikke rokket sig en tomme siden – i hvert fald ikke i retning af anstændighed. Når DF har kunnet komme ind i varmen, er det ikke fordi, de er blevet stuerene, men fordi stuen er blevet lige så beskidt blandt andet takket være Socialdemokraternes nylancerede kampagne.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her