Klumme

En ny kulturkamp er begyndt

Venstres nye kampagne handler om langt mere end offentlige ydelser til et par på kontanthjælp med tre børn. Det handler om retten til at definere danske værdier
Debat
7. marts 2015

Det var en stolt finansminister Claus Hjort Frederiksen, som i slutningen af november 2010 i et interview med Politiken kunne fejre VK-regeringens ni års fødselsdag under rubrikken »Vi vandt kulturkampen«.

»Vi har haft fat i nogle meget fundamentale ting. Det gælder kampene for ytringsfriheden og religionsfriheden, og det gælder princippet om, at når man kommer til Danmark, så skal man yde, før man kan nyde. Og når jeg kigger på det politiske spektrum, så er meget gået i borgerlig-liberal retning. Socialdemokraterne og SF’erne bevæger sig rigtig meget over i vores retning. Meget af den politiske debat finder sted på borgerlig-liberale præmisser«, sagde han.

Den kamp, der i ti år sørgede for, at de borgerlige havde regeringsmagten, blev for alvor aktiveret igen i begyndelsen af denne uge, da Venstre lancerede kampagnen Firehundrede-fireoghalvtredstusinde-tohundrede-og-femten kroner eller med tal: 454.215,00 kroner. Det beløb, som et par på kontanthjælp med tre børn samlet kan få i offentlige ydelser.

Venstre vidste godt, at venstrefløjen ville begynde en krig om tal. I mails til medlemmerne var der direkte links til de officielle svar fra Beskæftigelsesministeriet, hvor dokumentationen for kampagnen kunne findes, og på partiets hjemmeside kunne de særligt interesserede klikke sig gennem fire forskellige svar fra ministerier, der uddybede budskabet om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Selv om det er vigtigt at klæde partisoldaterne på med fakta, er venstrefløjens råb om talmanipulation, fordi børnecheck og boligsikring, som er med i Venstres tal, er ydelser, andre end kontanthjælpsmodtagere også får, en krigsskadeomkostning, partiet gerne tager i den større sags tjeneste. Det samme gælder, når medierne påviser, at der kun findes et forsvindende lavt antal kontanthjælpsmodtagere, som reelt har mulighed for at få Venstres beløb i samlede offentlige ydelser. En lignende pointe genlød for et års tid siden, da Venstre sammen med de øvrige borgerlige partier harcelerede mod de østeuropæere, som sendte børnechecken hjem til deres familier i udlandet. Her gemte sig heller ikke noget voldsomt provenu. Men i begge tilfælde gemmer der sig en debat om niveauet for offentlige ydelser og rimelighed. Den debat vil Venstre vinde.

Derfor har partiet også inden for ganske kort tid præsenteret flere politiske forslag, som bringer offentlige ydelser i spil.

»Man kan allerede trække forældre i børnechecken, hvis de ikke lever op til forældrerollen. Det skal man også kunne, hvis forældre har et barn, der mobber meget, og forældrene ikke vil deltage i at løse problemet,« sagde politik ordfører for Venstre Inger Støjberg til Ritzau i sidste uge, da partiet fremlagde et udspil, der skulle styrke indsatsen mod mobning i folkeskolen.

Lige så kontant var partiets integrationsordfører, Martin Geertsen, da partiet i december præsenterede dets nye integrationsudspil:

»I Venstre er vi ikke bange for at stille krav til mennesker. Heller ikke flygtninge og indvandrere. Derfor foreslår vi, at den ydelse, flygtninge og indvandrere får, skal starte på SU-niveau,« sagde han i en pressemeddelelse.

Offentlige ydelser er blevet udset af Venstre til at være en af slagmarkerne i den kommende valgkamp. Og indtil videre ser det ikke ud til, at centrum-venstre har fundet en opstilling, der er i stand til at vinde værdikampen. Længe stod afskaffelsen af fattigdomsydelserne som et af den nuværende regerings mest røde initiativer og som noget af det eneste, Socialdemokraterne og SF fik lov til at beholde efter turen i Det Sorte Tårn med Radikale Venstre, men det er for længst glemt. Nu skal centrum-venstre genfinde argumenterne for, hvorfor det er nødvendigt med et økonomisk fintmasket sikkerhedsnet i Velfærdsdanmark. Ellers går det, som daværende integrationsminister Søren Pind i foråret 2011 sagde til Politiken:

»Nej, kulturkampen slutter aldrig, og det kan aldrig blive de borgerliges ansvar, at modstanderne ikke kan etablere et intellektuelt modspil.«

Casper Dall er leder af Informations Christiansborg-redaktion.

Klummen er udtryk for klummistens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Carstensen

»Nej, kulturkampen slutter aldrig, og det kan aldrig blive de borgerliges ansvar, at modstanderne ikke kan etablere et intellektuelt modspil.«
»Nej, janteloven slutter aldrig, og det kan aldrig blive venstrefløjens ansvar, at modstanderne ikke kan etablere brugbare incitamenter som modspil.«

peter fonnesbech, Lars Dahl, Lene Christensen, Anne Eriksen, Vibeke Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Skulle det nu være en sejr i kulturkampen at gøre offentlige nedskæringer til kardinalpunkter for kulturdebatten, samtidig med at kulturdebatten pakkes ind i et mediemonopol, der står for fortielse af den topstyrede deregulering af kapitalismen. Åbne og gennemskuelige pengestrømme og ærlig snak om samfundets tabuer og dets udvikling i autoritær retning, i stedet for en bøvet debat om en hund der påstås at forestille Muhamed - det ville give et ægte kulturløft.

Torben Arendal, Michal Bagger, Erik Jensen , Torben K L Jensen, peter fonnesbech, Bent Gregersen, Lise Lotte Rahbek, Lene Christensen, Dorte Sørensen, Morten Jespersen, Rasmus Kongshøj, mikkel føge, Karsten Aaen, lars abildgaard og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Niels Chr. Nielsen

Måske er det alligevel (endelig, efter talrige forsøg) lykkedes Venstre at overskride den almindelige danskers fornemmelse for ret og rimelighed. Det vil da være en lettelse, hvis folk endelig siger fra over for forsøgene til at tale til det laveste i os: misundelse og udskamning.

Torben Arendal, Einar Carstensen, Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Lene Christensen, Lars Hansen, Dorte Sørensen, Rasmus Kongshøj, Carsten Søndergaard, Preben Haagensen, Anne Eriksen, Vibeke Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Man er nødt til at forklare tingene, som de er, hvis venstrefløjen skal have vind i sejlene: folk får kun en mindre del for deres arbejde af, hvad det er værd. Ved at afkræve relativt høje personskatter, tvinger man lønnen op, så firmaerne får lov til at udbytte en smule mindre - fordi den almindelige borger får almene opgaver løst for skattepengene, som ellers skulle betales ud af en oven i købet lavere løn.

Troels Brøgger, Lars Dahl, Morten Jespersen, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

»I Venstre er vi ikke bange for at stille krav til mennesker. Heller ikke flygtninge og indvandrere. Derfor foreslår vi, at den ydelse, flygtninge og indvandrere får, skal starte på SU-niveau,« sagde han i en pressemeddelelse." Citat af Martin Geertsen, taget fra artiklen.

Igen ser vi at politikerne ikke aner hvad de taler om. Og ej heller forstår at skelne mellem flygtninge og indvandrere! Flygtninge er en ting. Indvandrere er en anden. Om jeg forstår at Venstre, DK's Liberale Parti, vil bestemme, hvad firmaer mm. og mv. skal give en polsk eller rumænsk eller ungarsk indvandrer til DK! i løn. Og jeg går ikke ud fra, at Martin Geertsen - eller Venstre - vil lave om på at indvandrere har ret til dagpenge i det her land, såfremt de opfylder betingelserne herfor.

Fattigdomsydelserne blev jo afskaffet.....dengang regeringen hed AFR. Men så kom SR-regeringen....og den indførte fattigdomsydelserne igen. Ikke for mennesker på kontanthjælp, og dog...Folk under 30 år kan nu kun få kontanthjælp på SU-niveau. Og man har stort set frataget folk muligheden for at førtidspension, før de er 40 år. Og en hel masse andre tiltag.....

Ift. Claus Hjorts udtalelse er det jo korrekt, at de borgerlige har vundet værdikampen. Bl.a. fordi de borgerlige gav los for afdragsfrie lån, som bl.a. førte til overophedning af økonomien i 2006-2008. Og dette med de afdragsfrie lån førte bl.a. til, at en hel del mennesker fra den lavere overklasse og øvre middelklasse samt en del af resten af middelklassen ikke længere følte sig solidarisk med de andre personer - og klasser - i samfundet.

Og dermed fik Anders Fogh sin hede drøm opfyldt - han fik ændret danskernes sind.....fra at være et kollektivt orienteret samfund hvor alle tog vare på hinanden. Til at være et egoistisk samfund....

Einar Carstensen, Jørn Sonny Chabert, Herdis Weins, Birgitte Pedersen, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Lars Dahl, Lise Lotte Rahbek, Lene Christensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

anti-intellektuelle påstår sig intellektuelle.

Karsten Aaen,

Realkreditinstitutterne fik lov til at udbyde afdragsfrie lån fordi en række udenlandske banker var begyndt at udbyde afdragsfrie boliglån til konkurrencedygtige priser. Der har altid ( i hvert fald de sidste 100 år) været mulighed for afdragsfrie lån, og den almene boligsektor har benyttet sig af sådanne. Det var i øvrigt ikke et stridspunkt mellem regering og opposition, da loven om realkredit blev ændret.

Steffen Gliese

Men det ændrer ikke på, Frank Hansen, at ethvert tænkende menneske kunne forudse, at det var ren idioti.

Karsten Aaen, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Jeg synes, Casper Dahl er alt for pessimistisk på centrum-venstres vegne. Som jeg oplever det, har Venstres kontanthjælpskampagne været en politisk maveplasker for partiet, der næsten kommer på højde med dengang, Öslem Cekic slæbte Joakim B. Olsen ud til "fattig-Carina".

Der er blevet gjort tykt nar af kampagnen på de social medier, og Venstre har IKKE vundet den diskussion, så vidt jeg kan se. Det har ikke bare været en "krigsskadeomkostning" men reelt skadeligt for Venstre, bla. fordi de har fået den lige i hovedet igen med henvisninger til deres egen formands luksus-forbrug.

Meget tyder på, at danskerne rent faktisk synes, at Venstres åbenlyse talmanipulation er lidt FOR tyk. Og måske også, at det rent faktisk er usmageligt i den grad at hetze mod en i forvejen svag gruppe.

For mig at se står det 1-0 til venstrefløjen lige nu, men "kampen" er selvfølgelig ikke forbi. Og får vi en blå regering, skal de da nok finde ud af at skære i kontanthjælpen og andre offentlige ydelser, der hersker der overhovedet ingen tvivl om.

Einar Carstensen, Niels Chr. Nielsen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

@Karsten Aaen

Der er meget rigtigt i det, du skriver. Men det kan vel også tænkes, at et flertal af danskerne måske synes, at der er fundet en passende balance mellem rettigheder og pligter nu, og at der dermed ikke er behov for at finde yderligere besparelser på kontanthjælp og andre overførselsindkomster?

For de fleste er det her jo ikke en "enten-eller" diskussion. De fleste - inklusive undertegnede - vil gerne have både en stærk og holdbar dansk økonomi og et fintmasket socialt sikkerhedsnet.

En ny kulturkamp? Hvis den hidtil førte kulturkamp hovedsageligt har handlet om den aggressive banalisering af 'de andre' og omformningen af danskerne til nytteteoretiske smådyr, så fortsætter man jo i samme spor. Det er så vidt øjnes fortsat perkerne, de arbejdsløse og drømmen om personlig, høj friværdi, som lægger bro til Venstres støvletramp ... det eneste nye er vel at fronterne har flyttet sig betragteligt, nogle er tilmed afløst af konsensus (det skal kunne betale sig at være borgerlig).

Karsten Aaen, Bent Gregersen, Niels Duus Nielsen, Lars Dahl, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lars Hansen, hvis den danske økonomi ikke på nuværende tidspunkt betragtes som bomstærk, har vi været i krise fra Arilds tid. Og sandheden er jo også, at selvom vi fik eftervirkninger af finanskrisen, så har det på intet tidspunkt lignet det, vi gennemgik i 80erne og 90erne. Når der peges på problemet, relaterer de til, at de besiddende klassers grådighed er uden ende, og at resten af samfundet derfor må holde igen for at tilfredsstille deres insisterende omfortolkning af laster til dyder.

Jørn Sonny Chabert, Karsten Aaen, Birgitte Pedersen, Anne Eriksen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Problemet er vel at der er forskel på et sikkerhedsnet og en hængekøje !

Kulturkampen vandt dansk højre, sagde Claus Hjort... Ytringsfrihed: Tja - det lykkedes Venstre, at sætte den dagsorden i daglig tale, at vi nu har retten til at fortabe os i svine hinanden til, at vi mangler retten til at kigge politikerne i kortene, så vi kunne have noget at tale om.
Faktum er, at vi i dag bruger utroligt store resurser på, dels at vedligeholde tilsviningen af hinanden, samtidig med at optrappe kampen mod de, der ikke vil finde sig i det, men er indstillet på at slå ihjel for at understrege deres pointe.
Diplomati er at sluge kamler. Men der har mennesker imellem set i min historiebog ikke været nogen alternativer til høfligt diplomati andre end krig - inklusive disse kriges kollateralskader.
Hurra!

Peter Hansen,

Tænk, jeg synes at det hører under de almindelig frihedsrettigheder om man ønsker et afdragsfrit lån eller ej, såfremt man kan finde nogen, der er villige til at tilbyde det. Det er ikke noget staten skal blande sig i på samme måde, som staten heller ikke bør blande sig i hvordan folk udlever deres sexliv.

Niels Engelsted

Frank dog,
det frie marked eksisterer ikke. Staten sætter masser af grænser for den frie udfoldelse, hvis den ikke mener, at udfoldelsen er i samfundets interesse. Børnearbejde, lejemord og organhandel er for eksempel forbudt, selv om man kan finde nogen, der er villige til at tilbyde det. Så hvorfor ikke også afdragsfrie lån, hvis man mener, at de udgør en alvorlig risiko for samfundslivet?

Einar Carstensen, Lise Lotte Rahbek, Lars Dahl, Sven Elming, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Jeg synes ikke de sociale ydelser/dagpenge er for generøse, men Venstre har jo en pointe med at det er muligt at etablere en "livsstil på overførsel". Det kan aldrig 100 pct undgås.

Jeg ville gætte på at dette gælder for 10-20 pct af dem der modtager disse ydelser, og som tidligere nævnt burde man overveje om ikke det var værd at indføre noget mere fysisk aktivering: Stå i kø for at få udbetalingen, marcher, spille skak, ekstra vinduespudsning af offentlige bydninger, statshusmandsbrug (måske økologiske) etc. Der er jo nogle jobs der ikke skabes fordi de klares af folk på overførsler der arbejder sort og samfundet burde have glæde af alle arbejdsføre.

peter fonnesbech

" Hvilket herlig indlæg".

Det er lige netop dens slags hvor "The Usual Suspects" blandt kommentatorene går i med begge ben, og absolut skal give besyv. Det indrømmer jeg gerne.

Egentligt har jeg allermest lyst til bare endnu engang at komme med en længere remse af eder og forbandelser taget direkte fra Tintin og Olsenbanden, og hvor jeg eller kan finde kvalifiserede remser. Men det er jo ikke særligt interlektuelt, vel.

Det første, som undrer mig her er, at hvordan i alverden CHF kan påstår at Venstres smålige og perdide misundelses kampagne, ( iøvrigt på et tvivlsomt grundlag) er en " KULTURKAMP "?

Her er man natuligvis tilgivet , hvis helt oprigtigt ikke ved hvad kultur er for en størrelse, hvor stort og vidspændende dette begreb er, og hvis man ikke selv er videre kultiveret.

Det må åbenbart være tilfældet for både CHF og Venstre som helhed.

I kan til nød snakke om en værdikamp, men lad være med at tage for store ord i munden, når i ikke ved , hvad de betyder.

I har tydeligvis ikke styr på Aksel Sandemose og har langt fra et afklaret forhold til Raskolnikov.

Men mobbe det kan i , det må man lade jer.

" Skal vi ikke kalde det for en helt MODERNE JANTELOVSKAMPAGNE ".

For det er vist mere i overenstemmelse med sandheden.

Troels Brøgger, Erik Jensen , Anne Eriksen, Jørn Petersen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

"En ny kulturkamp er begyndt"

Øhh, er der en journalist der har sovet de seneste mange år. Den begyndte altså i 2002.

Oscar Ibrahim

Dansk indenrigspolitik.. Det er så skide usexet.

Knud Chr. Pedersen

Kommentatorerne har det nemt. Politik er Christiansborg. Intet over eller ved siden af. Kun Christiansborg. Skønt med en fast arbejdsdag det samme sted. Ingen udfordringer, bare spinne derudaf i samme hjernedøde søvngænger tempo, som alle andre fjumrer rundt i, og hvor det er blevet et journalistisk adelsmærke at kunne præsentere ligegyldighederne som den rene raketvidenskab, uanset hvad. Og til en fantastisk gage, ingen konkurrencestat eller social dumping her. Friværdien er sikret. En livstids/livsnyderstilling (liv snyder eller livs nyder, godt ord, mon ikke) som politisk smagsdommer, hvad kan man ønske sig mere?

Troels Brøgger

ERG hvor er det surt hvis folk køber den!
Jeg vil virkelig håbe at de debatører der mener at kunne se at "danskerne" endelig har nået en bundgrænse for hvor meget plat de vil akceptere fra Venstre HAR RET.
Desværre har jeg min tvivl - håber inderligt den bliver gjort til skamme.

Krig
Tilsvining
Lyve
Bedrage - og meget andet af samme skuffe er venstres form for kultur -

VI GLÆDER OS HELT VILDT