Læserbrev

’Vi’ er ikke vrede på Yahya Hassan

Debat
9. marts 2015

Litteraturredaktør Peter Nielsen skriver i artiklen »Yahya igen« i Information den 27. februar om, hvordan digteren Yahya Hassan har »gjort det igen«. Men den bemærkning er fordrejende og fejlbehæftet.

Der er ikke meget, der tyder på, at Yahya Hassan har haft en plan fra starten, da han for nogle uger siden lagde sig ud med alt og alle på Facebook. Forløbet var ikke noget, han gjorde, men snarere noget, der opstod.

Yahya Hassans åbenlyst spontane reaktion på Henrik Dahls kommentar var baseret på en banal misforståelse. Han troede, at Henrik Dahl svinede ham til, mens, Henrik Dahl blot skrev om ordet formodentlig.

Yahya Hassans verbale overfald på mig er heller ikke den magtdemonstration af ytringsfrihed, som det efterfølgende er blevet gjort til. Bredsiden er tilmed afsendt midt om natten. Måske var den hellige poet simpelthen blevet udmattet? Dagen efter føler det unge menneske i hvert fald et behov for at forklare sig og komme med udglattende erklæringer, der grangiveligt ligner noget, der kunne være skrevet af en jurist fra et større dansk forlag. Og sådan kunne man blive ved. Yahya Hassans Facebook-opdateringer var ikke en happening eller et stunt. Det var hat og briller.

Det gjorde ikke ondt

Det mest bizarre er dog, at Yahya Hassans medløbere har den irriterende idé, at vi – hvem vi så end er – nu får igen af samme mønt, som vi har brugt, når vi har stået fast på, at man gerne må tegne satiretegninger i Danmark. Og, at vi så ikke kan tåle vores egen medicin. Eller som Peter Nielsen skriver: »Det gjorde lidt ondt.« Men jeg ved simpelthen ikke, hvor han har dét fra. Hvorfra ved han, at vi er vrede, kede af det, knuste, grådlabile? Som udgangspunkt har ingen skrevet tarveligt tilbage. Vi har ikke så meget som forsvaret os selv. Mit eneste svar til Yahya Hassan var, at han da må sige, hvad han vil, så længe han husker på, at der er noget, der hedder injurielovgivning.

Endelig vil jeg gerne spørge: Er det virkelig en mand, der har svinet muslimer i en sådan grad, at han er under konstant PET-bevogning, fordi muslimer vil ham til livs, som skal belære danskerne om, hvordan de skal tale til muslimer?

Kristian Ditlev Jensen, forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad hjertet er fuldt af løber munden som bekendt over med på et tidspunkt. Således også for vores ven forfatteren Kristian Ditlev Jensen:
"Er det virkelig en mand, der har svinet muslimer i en sådan grad, at han er under konstant PET-bevogning, fordi muslimer vil ham til livs, som skal belære danskerne om, hvordan de skal tale til muslimer?"
"danskerne"! Yahya Hassan er altså ikke omfattet af den forskruede DF betegnelse for befolkningen i det givne område Danmark "danskerne"! Interessant, er han også af en anden race Kristian Ditlev Jensen?

Niels Duus Nielsen, Ivan Gullev og Lars Jorgensen anbefalede denne kommentar

Jørgen Garp: Yahya Hassan viser med hele sit liv, alt sit væsen og alle sine ytringer, at han ikke er dansker, og at han heller aldrig bliver. Han har en helt grundlæggende mangel på forståelse og respekt for, hvordan man gebærder sig i et demokratisk samfund. Herudover har han selv, bl.a. på TV2 News (Kulturen på News) udtalt sig i formen "I" til journalisten i betydningen "I danskere". Så han ved jo også godt selv, hvad han er, og hvad han ikke er.

Rasmus Paludan - din kommentar er kun en anelse mere intelligent end tagpap.

Niels Duus Nielsen

Rasmus Paludan, det er da godt, at du ikke var ung i 60'erne og 70'erne, så ville du da for alvor blive rystet over den manglende respekt for takt og tone. Alle hippierne og de venstreorienterede kritiserede alt og alle på en måde, som af den lidt ældre generation blev opfattet som en "helt grundlæggende mangel på forståelse og respekt for, hvordan man gebærder sig i et demokratisk samfund". I dag ville de samme hippier og venstreorienterede nok blive betragtet som "udanske" af mennesker som dig.