Læserbrev

Vi er ikke imod åbenhed

Debat
17. april 2015

Informations Johannes Hau Nørgaard og Sebastian Abrahamsen skriver i artiklen »Danmark ville holde forhandling om frihandelsaftale hemmelig« den 10. april, at Danmark går forrest i forsøget på at mørklægge oplysninger om frihandels­ aftalen TISA (fri verdenshandel med serviceydelser). Det er en fordrejet historie.  

Sagen er, at EU netop har offentliggjort de såkaldte forhandlingsdirektiver for TISA, og Danmark stemte for offentlig­gørelsen. For der er ingenting i dette forhandlingsmandat, der ikke tåler offentlighedens lys.

Danmark har tidligt i processen sammen med en række andre medlemslande diskuteret og gjort opmærksom på, at offentliggørelse af forhandlings­mandater generelt også kan have negative følger. Og at vi derfor sammen med andre lande har ønsket en grundig og principiel diskussion af spørgsmålet i EU-ambassadørkredsen. Men den danske politik har ikke ændret sig en tøddel – vi ønsker stadig mest mulig åbenhed i EU og internationale frihandelsforhandlinger.

Der kan være gode grunde til, at nogle forhandlingsdokumenter er fortrolige. Det ved alle, der har prøvet at forhandle. Tænk bare på en overenskomst­forhandling. Det er ikke altid smart at afsløre alle ens interesser og røde linjer for modparten. Og i en EU-sammenhæng kan det svække medlemslandenes indflydelse på Kommissionens forhandlingsstrategi, hvis alle dokumenter er frit tilgængelige. 

Disse principovervejelser ændrer dog ikke ved, at der hverken står noget hemmeligt eller suspekt i mandatet for TISA-forhandlingerne, hvis formål om mere frihandel jo er en dansk mærkesag. Hvis man selv vil forvisse sig om det, kan mandatet findes på EU-Kommissionens hjemmeside.

I øvrigt fremgår det i artiklens allersidste sætning, at Danmark har bakket op om offentliggørelsen af forhandlingsdirektiverne.   

Information har altså kendt til sagens rette sammenhæng. Men historien om mørklægning af forhandlingerne har været for fristende. Og så skidt være med, hvordan tingene ser ud i virkelighedens verden.

Mogens Jensen, handels- og udviklingsminister for Socialdemokraterne

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her