Læserbrev

Lovligt falskmøntneri

Debat
10. april 2015

For tiden kører der to forskellige spor i debatten om de danske husholdningers økonomi. Det ene spor er et ønske om, at danskerne får så lav indkomst fra arbejde og overførselsindkomst som muligt. Det bliver begrundet med, at der skal være større incitamenter til at tage arbejde, og at vi skal være konkurrencedygtige på det globale marked. Det andet spor er – måske paradoksalt – at der på den anden side jubles, når danskerne får større købekraft. Og for at gøre paradokset større er det stort set de samme mennesker, der jubler her, som også ønsker, at danskerne får lavere indkomster. Den større købekraft, der jubles over, kommer dog ikke fra løn- og overførselsindkomster, men fra stigninger i aktiekurser og boligpriser. Hvordan hænger det sammen?

Udbetaling af løn og overførselsindkomster er en belastning for firmaernes og statens regnskaber. Virksomhedernes konkurrenceevne bliver naturligvis bedre med lavere lønudgifter, og statens økonomi bliver bedre med lavere overførselsindkomster, der samtidigt virker lønpressende.

Men på den anden side ønsker man jo et stort privatforbrug, der giver økonomisk aktivitet. Men det er skam også muligt, for finten er, at man, som nutidens pengesystem er skruet sammen via lånemarkedet, kan foretage en pengeskabelse, som falder i lommerne på aktørerne på bolig- og aktiemarkedet.

Det er dét, som de historisk lave renter medfører. Reelt er det en statsstyret og lovlig form for falskmøntneri.

Nye penge skabes, og nogle mennesker får dem til at bruge for næsen af andre. Og det hæmmer ikke engang konkurrenceevnen.

Bobler og ulighed

Det er problematisk af flere grunde. For det første er pengeskabelse selve motoren i bobleøkonomi, boligbobler og aktiebobler.

For det andet er det et demokratisk problem, fordi det begunstiger visse samfundsgrupper økonomisk og lader andre tilbage. De privilegerede er bolig- og aktieejerne. De andre er typisk de lavtlønnede og dem på overførselsindkomsterne, der som sagt også på anden vis presses. For at føje spot til skade foregår det hele usynligt.

Asbjørn B. Christensen, Herlev

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her