Klumme

Tillykke, Thorning!

Hun nåede aldrig at slå ham. Men efter 10 år som formand for Socialdemokraterne har Helle Thorning-Schmidt opnået noget helt andet: Hun ligner Anders Fogh Rasmussen
Debat
11. april 2015

Forårssolen bragede igennem denne dag i april 2008. 100 facebookbrugere plus det løse fra Mediedanmark var troppet op ved Marienborg. På pladsen foran statsministerens repræsentationsbolig havde de snøret løbeskoene og var klar til at tilbagelægge de godt syv kilometer rundt om Bagsværd Sø – med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen i front.

»Allerførst! Et stort velkommen til jer alle sammen. Jeg er så glad for, at så mange Facebook-venner er mødt op her i dag,« råbte Fogh Rasmussen i en megafon, da han bød velkommen ved arrangementet. Anledningen var statsministerens 10 års jubilæum som formand for Venstre.

Inden den officielle reception og øvrige festivitas havde Fogh via det sociale medie inviteret interesserede til at deltage i en af hans absolutte yndlingsbeskæftigelser: løb. En beskæftigelse, han helst lavede hver anden dag, når det ikke blev til kajak, cykling eller helt almindelig fysisk træning.

For tilbage i 00’erne har det helt sikkert krævet sin mand at være formand for et politisk parti 10 år i træk. Ligesom det i 10’erne ganske sikkert stadig kræver sin kvinde at have samme tjans. Så mange formænd for politiske partier er det alligevel ikke forundt at fejre 10 års jubilæum på posten, men søndag den 12. april kan Helle Thorning-Schmidt gøre Anders Fogh Rasmussen kunsten efter. I Socialdemokraterne går Thorning-Schmidt med den bedrift i fodspor, der tidligere er trådt af blandt andre P. Knudsen, Thorvald Stauning og Anker Jørgensen.

Selv om de socialdemokratiske partimedlemmer valgte Helle Thorning-Schmidt, fordi hun mente, hun kunne slog Anders Fogh Rasmussen, lykkedes det hende aldrig. Ved folketingsvalget i 2007 fik Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt med 25,5 procent af stemmerne det ringeste valgresultat siden 1906, og ved folketingsvalget i 2011 var Anders Fogh Rasmussens smuttet til NATO og havde overladt Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen.

Men selv om Helle Thorning- Schmidt aldrig nåede at slå Anders Fogh Rasmussen, har hun opnået noget helt andet: Hun er kommet til at kopiere ham. Går man en tur i arkiverne, kan skudsmålene af Fogh fra hans 10 års jubilæum stort set overføres til Thorning.

»Fogh kan se tilbage på fine stunder i EU, og i den hjemlige politik er han den ubestridte leder af både regeringen og sit eget parti. Så politisk er han urørlig, men jeg vil nødig se ind i hans sjæl. Jeg mener, at han har solgt ud af alle principper,« sagde Weekendavisens Ulrik Høy til Jyllands-Posten ved Foghs jubilæum.

Eller som Enhedslistens Frank Aaen i samme anledning til Ritzau forklarede:

»Anders Fogh Rasmussens genistreg har været at føre liberal politik, mens han har lydt som en reformeret socialdemokrat – godt hjulpet af Socialdemokraterne, der har klaget over, at han har stjålet deres politik. I ly af det gennemfører Anders Fogh Rasmussen en forandring af det danske samfund med mere ulighed, velfærd med mest til dem, der har råd, en udenrigspolitik baseret på krig og en lomborgsk miljøpolitik.«

I de kommende dage vil Helle Thorning- Schmidt sikkert kunne læse lignende ting – denne gang blot om sig selv. Hun kan også se tilbage på de fineste stunder i EU, og efter Margrethe Vestager forlod dansk politik, har der ikke været tvivl om, at Thorning-Schmidt er lederen af regeringen. Enhedslisten vil sikkert beskylde hende også for, at hun har solgt ud af alle principper – og måske sågar sige, at hun lyder som en reformeret socialdemokrat, der har stået i spidsen for mere ulighed.

Efter Foghs 10 års jubilæum blev han ikke længe i dansk politik, og selv om Thorning og S-tropperne gør alt, hvad de kan for at sikre et genvalg af regeringen, kan sammenligningen mellem Thorning og Fogh sandsynligvis fortsætte: Genvinder hun ikke Statsministeriet, vil hendes dage som S-formand være talte.

Til den tid vil alle de midlertidigt skrinlagte drømme hos de menige socialdemokrater om en ny formand i skikkelse af Mette Frederiksen blive fundet frem igen.

De tanker tænkes dog slet ikke i Statsministeriet i dag. I disse dage siges der kun: Tillykke, Thorning!

Casper Dall er leder af Informations Christiansborgredaktion.

Klummen er udtryk for klummistens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her