Kommentar

Goldman Sachs’ og DONG’s ansatte kendte hinanden godt

En analyse af netværkene omkring DONG-forhandlingerne viser, at der var flere tætte forbindelser mellem DONG og Goldman Sachs. Tidligere studie- og arbejdskolleger sad på hver sin side af forhandlingsbordet, og DONG’s direktør kendte ansatte i Goldman Sachs fra bestyrelsesarbejde
28. maj 2015

Salget af statsejede DONG-aktier til Goldman Sachs var for mange danskere et salg til en fremmed, amerikansk investeringsbank. Analyserer man imidlertid de netværk, som de forhandlende personer fra DONG, Goldman Sachs og de danske pensionskasser indgik i, mens forhandlingerne stod på, var Goldman Sachs ikke så fremmed endda. Faktisk var der flere personlige forbindelser mellem topledelsen i DONG og ansatte i Goldman Sachs.

Værdien af personlige relationer i en forhandlingssituation er svær at sætte tal på – særligt når forhandlingerne foregår bag lukkede døre. Men når der er tale om et statsligt aktiesalg for et tocifret milliardbeløb, må det være rimeligt nok, at offentligheden kender til dem.

Tætte relationer

En kortlægning af netværkene omkring forhandlingerne viser først og fremmest, at DONG’s direktør Henrik Poulsen havde personlige relationer til ansatte i Goldman Sachs. Poulsen sidder nemlig i bestyrelsen for rengøringsfirmaet ISS sammen med managing director i Goldman Sachs Andrew E. Wolff og senior adviser i Goldman Sachs Charles Lamb Allen. Det gjorde han også i 2013, hvor forhandlingerne om DONG-aktierne stod på.

At Poulsen arbejdede sammen med to Goldman Sachs-ansatte i ISS’s bestyrelse, behøver naturligvis ikke betyde, at han af den grund skulle være venligere stemt over for at sælge DONG-aktierne til Goldman Sachs. Men fra et netværksperspektiv stod Goldman Sachs i en mere fordelagtig position end de danske pensionskasser, som ikke havde en tilsvarende direkte forbindelse til DONG’s chef.

Og det var ikke kun topdirektøren for DONG, der have personlige forbindelser til Goldman Sachs. Det havde også senior director og senere vicepræsident i DONG Morten Weicher, der i 2013 var manden med det finansielle overblik og ansvaret for fusioner og opkøb. Weicher har nemlig tidligere arbejdet i Goldman Sachs – i øvrigt sammen med en anden dansker, Michael Speecht Bruun, der senere blev executive director og repræsenterede Goldman Sachs i aktieforhandlingerne.

De to tidligere kolleger, der i 2013 forhandlede aktiesalg på hver sin side af bordet, har også læst økonomi sammen på Københavns Universitet og afleverede speciale samme år med samme vejleder.

Den personlige relation har dog »ingen betydning haft overhovedet«, understregede DONG’s tidligere kommunikationschef over for Jyllands-Posten.

Vi kan som udenforstående iagttagere af forhandlingerne ikke vide, om de tidligere studie- og arbejdsrelationer har haft betydning i professionelt regi. Dog peger en hel del sociologisk forskning på, at sociale relationer har betydning – også i professionelt regi.

ATP’s direktør uden netværk

Pensionsselskabet ATP endte som bekendt med at blive en del af den endelige salgsaftale og investerede for 2,2 milliarder kroner i DONG. Af DR’s aktindsigter og dokumentar om salget fremgår det imidlertid, at ATP var potentiel hovedkøber indtil forhandlingernes sidste øjeblik.

Ser man på netværkene omkring forhandlingerne, indtager ATP en meget perifer position. Det skyldes især, at ATP fik ny direktør midt i forhandlingsprocessen. Carsten Stendevad kom til ATP fra en karriere i New York i marts 2013. På dette tidspunkt sad han hverken i bestyrelsen for nogen større danske virksomheder eller i en VL-gruppe (netværk for virksomhedsgrupper, red.) Han var således et forholdsvis ubeskrevet blad i dansk erhvervsliv.

Om ATP’s perifere placering i netværkene omkring DONG-forhandlingerne havde betydning for, hvor mange aktier de fik lov at købe, er uvist. Ligesom vi heller ikke kan vide, om de personlige forbindelser mellem DONG og Goldman Sachs var medvirkende til, at Goldman Sachs endte med at blive hovedkøber. Men at ATP ikke havde gode netværkskort på hånden, er der ingen tvivl om.

I den for nylig udkomne bog om aktiesalget Det bedste bud af Anders-Peter Mathiasen kan man læse, at det især var de ledende medarbejdere i DONG, der kørte forhandlingerne, mens Finansministeriet spillede en mindre rolle. At der var flere personlige relationer mellem forhandlerne fra DONG og Goldman Sachs er derfor en ikke helt uvæsentlig oplysning, som fortjener at være kendt af offentligheden. Vi finder aldrig ud af, hvilken rolle de personlige relationer spillede under DONG-forhandlingerne. Men det kan næppe have været en ulempe for investeringsbanken, at DONG-ledelsen havde personlige relationer til flere af bankens ansatte.

Sarah Steinitz og Torben Vinter er kandidatstuderende ved sociologi på Københavns Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Steen Sohn
  • Karsten Kølliker
  • Anne Eriksen
  • Lise Lotte Rahbek
  • lars abildgaard
  • Benny Larsen
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • John Hansen
  • Dorte Sørensen
Benno Hansen, Steen Sohn, Karsten Kølliker, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Benny Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, John Hansen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Hansen

Hvordan kan det være, at det ikke kommer bag på nogen, at de er en udbredt grad af indspisthed og nepotisme i forbindelse med salget af Dong og i øvrigt af andre statslige virksomheder. Vi forlanger mere åbenhed i de lukkede fora. Det er trods alt befolkningen er ejer virksomhederne. Vi vil ikke acceptere en skalten og valten med vores fælles, samfundsskabte værdier.

Niels Engelsted, Benny Larsen, Anne Eriksen, lars abildgaard og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Føj for pokker, hvor den sag dog lugter

Niels Engelsted, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Heller ikke disse oplysninger vil sikkert gøre indtryk på dem (herunder Corydon), som mener, at alt er foregået efter bogen. Man har jo efterhånden indtryk af, at det i toppen af samfundet og erhvervslivet er helt normalt, at diverse beslutningstagere deltager i beslutninger, selv om de set udefra i forskellige grader er inhabile.

Man vil sikkert undskylde sig med, at disse personer i særlig grad er kompetente indenfor de pågældende områder, og derfor nødvendige i processen - men det bliver de bare ikke mindre inhabile af.

Er der mon overhovedet taget stilling til habilitetsspørgsmålet i forbindelse med DONG-forhandlingerne?

Benny Larsen

Er der mon overhovedet taget stilling til habilitetsspørgsmålet i forbindelse med DONG-forhandlingerne?
Ja det er der, danskerne/borgerne er ikke habile til at få sandheden, vi tåler og forstår den ikke, så lad os alle takke don Corydon for at dølge vores dumme uvidenhed.

Michael Kongstad Nielsen

Fint, bliv endelig ved med at grave. Hvad med PFA Pension, der købte for 0,8 mia. kr. aktier. Og hvad Danske Bank Corporate Finance, der ifølge aktstykke 37 har rådgivet Finansministeriet i sagen, og som afgav "en fairness opinion" over for ministeriet om de samlede aftaler, herunder bl.a. tegningskursen af de nye aktier og den salgsret (put option), hvorefter investorerne på nærmere aftalte vilkår kan sælge deres aktier tilbage til staten.

Er der nogle personlige relationer mellem Danske Bank Corporate Finance, Goldmann Sachs, DONG og andre involverede?

Niels Engelsted, Anne-Marie Krogsbøll og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Godt spørgsmål, Michael Kongstad Nielsen, og var der ikke noget med at Danica Pension (Danske Bank) havde en aktieandel i New Energy Investment, som var Goldman Sachs-selskabskonstruktionen som formelt købte aktieandelen?

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg synes også, jeg kan huske noget om tvivlsomme forbindelser ad omveje (Danica Pension) mellem Danske Bank og DONG, Michael.

Anne-Marie Krogsbøll

Anne-Marie Krogsbøll

28. maj, 2015 - 19:05

Stilladsarbejdere strejker mod løndumping på DONG-byggeri.
http://modkraft.dk/artikel/stilladsarbejdere-i-aktion-mod-l-ndumping-i-d...

Så vidt jeg har forstået, har det staten fortsat majoriteten i DONG. Burde det så ikke være muligt at indføre kædeansvar, så sådanne historier som denne her kan undgås?

Nå nej - det vil Goldman Sachs nok ikke synes om.

Finansministeriet skal som ejer sikre "statens interesser" -

- men disse omfatter ikke bare at sælge evt. dele til den højt mulige pris -

- men men også at varetage alle de oprindelige formål, bl. a.

forsyningssikkerheden.

Desuden er mange mindre vindmølle- og solcelleejere tilsluttet nettet som underleverandører.

Disse leverandører skal kunne levere strøm gennem nettet til kunderne - dvs. det er også udvekslingsnet for disse private brugere.

Opretholdelsen af denne facilitet er også en af Dongs forpligtelser.

Hvis disse forpligtelser bliver fejlgengivet - eller undertrykt - i rapporter til finansministeriet, er det et indicium for mandatsvig.

Jan Bonde Nielsen kunne netop dømmes, fordi han havde afgivet vildledende oplysninger i processen.

Ser vi på nyere domme, er der blandt andet Steen Bryde og Sten Gude-sagerne ( se Google).

Steen Bryde forsøgte at overtage rederiet Nordic Tankers, men afgav forskellige modstridende løfter og flyttede rundt med aktiver.

Problemet er, at der ikke kan rejses en sag, før der kan påvises modstridende oplysninger.

Påvisningen af modstridende oplysninger er derfor et afgørende led i sagsrejsningen.

Steen Bryde idømtes fire års fængsel i 2014.

http://www.mx.dk/penge_erhverv/nyheder/story/21906442