Læsetid: 4 min.

Først pisser de på os, bagefter siger de, at vi lugter

Syd- og Sønderjylland gav DF massiv opbakning ved valget. Forklaringen er i høj grad, at globaliseringen og strukturreformen har kostet arbejdspladser, samtidig med at centraladministrationen gør sit til at afvikle landsdelen. Og når mange så står tilbage som arbejdsløse, håner København dem
Debat
22. juni 2015

Der har siden valget været mange forklaringer i spil på, hvordan mon det kan være, at syd- og sønderjyderne har stemt så massivt på Dansk Folkeparti, som det er sket. Forklaringerne har ikke alle været lige kvalificerede, og en del har endog været præget af fordomme om sønderjyder, der ikke har afveget stort fra de mest formørkede fordomme om indvandrere.

Men fordomme er fordomme, uanset om de fremsættes på en centerbodega eller på en hovedstadscafé, og de udspringer ofte af uvidenhed. Jeg har ikke stemt på DF. Men jeg kender ganske mange, der har. Mine samtaler med dem peger på en række grunde. Jeg gør ikke krav på videnskabelig systematik. Men hvis et lod ned i folkedybet kan give et fingerpeg, så er dette mit bud.

Globaliseringens bagside

Venstre plejer at være størst i Sønderjylland – men vælgerne har straffet partiet på grund af Løkkes mange møgsager. Det er den ene grund.

Den anden grund er, at Sønderjylland i 1990'erne var én af Danmarks mest industritunge regioner, målt i forhold til indbyggertallet – tænk på Danfoss, Brdr. Gram og andre store arbejdspladser. Og selv om man synes at tro det i København, så sidder sønderjyderne altså ikke som de indavlede hillbillies i filmen På udflugt med døden (Deliverance) og spiller banjo, mens de venter på, at nogle byboere skal sejle forbi i en kano ... Det var – og er sådan set stadig – en industrialiseret landsdel.

Men mange tusind arbejdspladser er forsvundet til Østeuropa eller Kina – og alle de nye, kreative job lander i de store byer, ikke i Nordborg eller Vojens. Der er mange i Sønderjylland, der ikke føler, at de har haft stor gavn af globaliseringen.

Samtidig – og det er den tredje grund – har strukturreformerne næsten systematisk fjernet offentlige arbejdspladser fra landsdelen. Seminarier, kaserner, sygehuse, domhuse er væk. Der er en følelse af, at centraladministrationen gør sit bedste for at afvikle landsdelen. Og når mange så står tilbage som arbejdsløse eller lavt uddannede, bliver der peget fingre af dem fra København. »Først pisser de på os, bagefter siger de, at vi lugter!,« som én af mine bekendte udtrykte det.

Kriminelle udlændinge

Der er også det der med grænsen. Jeg besøgte arresthuset i Sønderborg i 2013, da bygningen havde hundredårsjubilæum. Arrestforvareren fortalte mig, at samtlige indsatte var indbrudstyve fra Litauen. Samtlige indsatte! Der er rigtig mange, der er frustrerede over indbrud og utrygge ved, at politiet nu er op til en times kørsel væk. Det er den fjerde grund.

Den femte grund er, at Kristian Thulesen Dahl betragtes som en meget troværdig og sympatisk partileder – og han er opstillet i Sydjyllands storkreds. Han har trukket rigtig, rigtig mange stemmer.

Men hov, hvad med de fremmede? Betyder de ikke noget? Jo, det gør de vel nok. Men mest på en temmelig indirekte måde. Folk vil sådan set gerne hjælpe mennesker i nød, det gælder også inkarnerede DF-vælgere. Men der er en dyb frustration over, at det tilsyneladende er komplet umuligt at smide kriminelle asylansøgere ud igen. Så hellere slet ikke tage imod nogen, synes logikken at være. Det er den sjette grund.

Den syvende grund er, at mange sønderjyder flere gange ugentligt bliver mindet om den høje moms og de mange afgifter i Danmark, nemlig når de tager ned til Tyskland og handler ind. Og det er ikke kun øl og sodavand, det er alle dagligvarekøb. Der er kæmpekøer af danskere ved tyske supermarkeder – og her snakker vi ikke kun grænsekiosker her. De køber ind for tusindvis af kroner; alle sammen; de bliver klippet, går til tandlæge, får serviceret bilerne. At det er dybt frustrerende landsdelens detailhandlende, siger sig selv.

Ø- og Å-opbakning skræmmer

Der er sikkert flere grunde, men ovenstående er de grunde, jeg oftest har hørt i Sønderjylland. Mange sønderjyske vælgere mener, at deres interesser varetages bedst af DF. Det må nu være op til de øvrige partier at overbevise dem om noget andet.

Debatten om de mange stemmer viser i øvrigt, at der er et stort skel mellem de store byer og landområderne: Mens befolkningen i hovedstaden er skræmt over, at DF har fået et godt valg i Sønderjylland, er folk hernede skræmt over, at københavnerne har stemt på Enhedslisten og Alternativet.

Læs også: Valget, der delte Danmark

Enhedslisten opfattes som et parti, som har et meget tvivlsomt forhold til den private ejendomsret, og hvis holdning til bilister er, at de jo bare kan tage S-toget. Alternativet opfattes som et parti, der vil løse en finanskrise ved at foreslå en omgang ’kluddermor’.

Så vil man fremme sammenhængskraft og gensidig forståelse i Danmark, er det oplagt at få nogen til at forklare sønderjyderne, hvorfor byboerne har stemt på de to partier.

René Rasmussen er museumsinspektør på Sønderborg Slot

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

'Så vil man fremme sammenhængskraft og gensidig forståelse i Danmark, er det oplagt at få nogen til at forklare sønderjyderne, hvorfor byboerne har stemt på de to partier.'

Hæ - god pointe.

Gary Prince, Morten Pedersen, Flemming Berger og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

"Samtidig – og det er den tredje grund – har strukturreformerne næsten systematisk fjernet offentlige arbejdspladser fra landsdelen. Seminarier, kaserner, sygehuse, domhuse er væk. Der er en følelse af, at centraladministrationen gør sit bedste for at afvikle landsdelen. Og når mange så står tilbage som arbejdsløse eller lavt uddannede, bliver der peget fingre af dem fra København. »Først pisser de på os, bagefter siger de, at vi lugter!,« som én af mine bekendte udtrykte det."
citat fra artiklen.

Må jeg stilfærdigt gøre opmærksom at det var med DF's stemmer - og udelukkende med DF's stemmer - at VK-regeringen lavede strukturreformen, som blev gennemført i 2007-2011. Og at det var DF som stod fadder til forslaget om 2årig dagpengeret i stedet for 4årig dagpengeret. Og at DF konsekvent har stemt for skattelettelser....og for nedlæggelse af de små sygehuse i regionen. Samt at DF, i regionerne, og i kommunerne, gang på gang stemmer for nedskæringer og indskrænkninger af hjemmeplejen og hjemmeplejen til de ældre.....

Og hvem var det lavede en politireform. VK og DF.....jeg siger det bare....

Dansk Folkeparti nu i næsten 20 år kørt friløb. Ingen! og jeg mener ingen! har stillet dem kritiske spørgsmål om noget som helst. Og når nogen stiller dem kritiske spørgsmål, ja så siger DF da bare, at eliten ikke forstår os, fordi DF, vi er de sande repræsentanter for folket og for folkedybet....og for stemningen blandt det danske folk. Og det upåagtet at DF har været med til at lave alle de ting som VK stod for i 00'erne...

Helle Abel, Sup Aya Laya, Martin Madsen, Kurt Nielsen, Ebbe Overbye, Jørgen Garp, Thomas Aniss, John Christensen, Thomas Krogh, Joakim Rasmussen, Brian Nocis Jensen, Peter Günther, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, Peter Larsen, Einar Carstensen, Dennis Hauge, Michel Steen-Hansen, Vivi Rindom, Preben Haagensen, Kasper Kjær, Christel Gruner-Olesen, Troels Brøgger, Eva Bertram, Glenn Lynge Andersen, Carsten Pedersen, Birger Johansen, Per Jongberg, Lone Trunte, Flemming Berger, Helge Nielsen, Ellen Chakir, Lene Christensen, Anders Graae, Ole Frank, David Zennaro, Henning Pedersen, David Adam, Jakob Silberbrandt, Niels Duus Nielsen, Søren Sørensen, Niels Engelsted, Torben R. Jensen, Torben Nielsen, Søren Cramer Nielsen, Jan Bisp Zarghami, Mark Strøm, Bernhard Drag, Anders Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Finn Dalgård, Mads Kjærgård, Nanna Wulff M., Carsten Wienholtz, Lise Lotte Rahbek, Malan Helge, Benny Jensen, lars abildgaard, Bjarne Sinkjær, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Steffen Gliese, Ole Henriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Overdrivelse fremmer som sædvanligt forståelsen "De køber ind for tusindvis af kroner; alle sammen; de bliver klippet, går til tandlæge, får serviceret bilerne" - Joooo, nogen gør det. Men det er de få.

Rasmus Valentin

Er meget enig med René Rasmussen. Det ikke godt nok når den selvudnævnte elite i København blot affærdiger tilslutningen til Dansk Folkeparti med en forklaring om fremmedhad og manglende forståelse for andre kulturer. ”Se os på Nørrebro, vi lever side om side med hinanden og stemmer på Enhedslisten, så hvad er problemet?”.
Problemet er som René Rasmussen beskriver er at vi ikke forstår hinandens problemer og ser blindt på hinandens muligheder for at løse dem. Hvad er venstrefløjens løsning på at der sidste år blandt indvandrere var omkring 100.000 fuldtidspersoner på offentlig forsørgelse (hertil er langt størstedelen ikke-vestlig)?

Jeg vil anbefale folk at læse Danmarks Statistik publikation for ’Indvandrere i Danmark’. Ikke for at give et skræmmebillede, men det er den mest objektive vurdering for hvad indvandring har af betydning for samfundet.
Problemet er at debatten tabuiseret at man risikerer at blive slagtet hvis man siger, at forskellene de etniske grupper imellem har kulturelle årsager. Dette efterlader hele debatten og løsningen hos Dansk Folkeparti, hvor resten af det politiske korrekte Danmark står forarget på sidelinjen og hælder sukker i Cafe Latten for at klare den bitre smag.
Det på tide vi tager et opgør med et af vores tids største dogmer, der har vokset sig så store at de sidder på 37 mandater og accepterer at vi i den første tid vil blive racister og fremmedfjendske, men at vi senere vil blive belønnet for at have taget opgøret. Opgøret med at efterlade den tabulagte debat hos DF og få hele Danmark til at erkende at der eksisterer et problem med indvandring der går ud over Valby Bakke, og at denne problematik kan løses ved at vi ser på indvandrerne som er ressource til samfundet og ikke en klient der skal sættes over i hjørnet og leve af sociale ydelser.
Jeg så et sjovt klip under valgkampen, det var en ung somalisk fyr der ved metroen havde en samtale med Johanne Schmidt Nielsen om at der var for mange der havde det nemt med at komme på førtidspension. Her hentydede han til dem fra hans eget bekendtskab og omgangskreds, der nok endnu engang havde forsøgt at snøre en sagsbehandler. Johanne blev helt hvid i hovedet og forsøgte febrilsk at få den unge mand til at erkendte at det da ikke kan være så nemt som han får det til at lyde. Uden at anerkende der faktisk var et problem, prøvede hun af få den unge gut til at vakle på hans egne oplevelser og ville dreje debatten hen imod at det selvfølgelig kun er dem der har brug for hjælp som får det.
Og det er præcis denne flygtighed og dansen om den varme grød, der gør det åbent lyst for enhver at når Dansk Folkeparti råber ”Ud med indvandrere!” så løber de med opmærksomheden fordi alle andre er berøringsangste.

Statistikken viser at de ikke-vestlige indvandrere som klarer sig bedst, ikke nødvendigvis er dem som har en høj uddannelse eller er ressourcestærke. Det indvandrere som ikke forfalder til den kedelige statistik, klarer sig som oftest bedre, når de får stillet de samme krav som danskere.

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, Kim Øllgaard, Morten Pedersen, Troels Brøgger, Hans Aagaard, Uffe Illum, Egon Maltzon, Helene Kristensen, Felix Austin, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Apropos overdrivelse. Sønderjylland bare vokser og vokser... Nu mener medierne det går helt op til Esbjerg i vest og Vejle i øst. Selv Fyn ligger i farezonen for at blive indlemmet.

Men Sønderjylland går fra den dansk/tyske grænse til syd for Kolding - Ellers hedder det Region Syd, som Sønderjylland er en del af.

Måske uvidenhed skal med som punkt 8.

Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Dennis Hauge, Glenn Lynge Andersen, Flemming Berger, Lene Christensen, Uffe Illum, Karsten Aaen, Jens Pedersen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er meget klart: de to partier er de eneste, der for alvor har vist vilje til at gøre op med den NPM-tankegang, der bl.a. nedlægger de institutioner i Sønderjylland, der klages over her - mens vi har til gode at se Dansk Folkeparti sikre folk noget som helst, der er i modstrid med denne tendens, der stammer fra finansministeriet.
Igennem 30 år er folk mere og mere blevet ofre for netop de abstrakte begreber, som sund fornuft har skærmet vores samfund imod: beslutninger truffet på baggrund af statistik og troen på at penge har en værdi i sig selv. Det er det, oprøret også drejer sig om.
Mht. offentlig trafik så er det ønsket, at der skal udbygges, så f.eks. de fantastiske muligheder, som vi har fået på Lolland-Falster indenfor de seneste år, skal gælde for hele landet; men det er rigtigt, at den almindelige kamp imod forbrugsnarkomanien skal afløse folks lyst til at udstille deres økonomiske formåen med privatbiler af anselig størrelse. I det hele taget er statussymboler ikke noget, der er højt i kurs hos Øs og Ås vælgere - de vil hellere hjælpe folk til et mere autentisk liv efter den også i Syd- og Sønderjylland kendte model "Et virksomt, jævnt og muntert liv på jord".

Kurt Nielsen, Morten P. Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Einar Carstensen, Lone Trunte, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Herman Hansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Jørn Andersen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er lykkedes df at bedrage deres vælgere big time, og de eneste resultater, som df kan sælge sig selv på, er grænsebommene og en ældrecheck garneret med store ord og fedt flæsk. Som halehæng til lars løkke og co kan den uvederhæftighed og inkompetence blive ret uhyggelig. Rød bloks nedladende hån af df koster dyrt.

Det kunne være en vigtig opgave for især alternativet at invitere til i fællesskab at bygge en kommunikationsbro mellem df og den lemlæstede og skamferede røde blok. Men det betyder selvf at rød stue må komme ned fra klatretræet og henvende sig med respekt og empati til de mange df vælgere. Det burde være muligt uden at sælge ud af visionerne og samtidig give dem et realitetstjek.

Jørgen Steen Andersen, Morten Pedersen, Jakob Silberbrandt, René Petersen, Flemming Berger, Torben R. Jensen, Torben Nielsen, Felix Austin, Herdis Weins og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Vi hører gang på gang, hvad partierne gjorde i fordumstid.

Det afgørende er vel, hvilken politik de enkelte partier fører i dag.

Det gælder næsten samtlige partier, at de har flyttet sig kraftigt væk fra deres rødder.

Sagen er at der er meget lille forskel på de fleste af folketingets partier, så de burde kunne samarbejde.

Jakob Silberbrandt, Flemming Berger og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Efter valget var mange venstreorienteredes umiddelbare reaktion at give fordommene frit spil, og opfatte sønderjyderne som en flok småtbegavede racistiske bonderøve. Jeg faldt også selv i fælden, og grinte med på forslag om at DF's grænsebomme skulle opstilles ved Kongeåen.

Men det nytter bare ikke noget at have den indstilling. Som artiklen påpeger, så har sønderjyderne rigtigt mange gode grunde til at vælge gammelpartierne fra. Hvis man bor i Udkantsdanmark og ikke har en akademisk uddannelse, så gør man ret i at have den opfattelse, at Christiansborg ikke vil én det godt.

Sønderjylland valgte Danmark til i 1920, men nu er det som om Danmark vælger Sønderjylland fra. Arbejdspladser forsvinder, offentlige institutioner og services centraliseres langt væk, busruter lukkes ned etc.

Samtidig skal man ikke undervurdere den kulturelle afstand mellem politikerne og befolkningen i Sønderjylland. Der er meget langt fra de københavnersmarte akademikere, der dominerer politik og så til faglærte udkantsdanskere. DF har som de eneste forstået betydningen af dette skel, og har iscenesat sig selv som den jævne befolknings ligemænd.

Når vi venstreorienterede griner af DF's røde pølser, kolonihaver og dansktop, så er det os selv der er til grin, for det er netop ting som disse, der gør at titusindvis af vælgere identificerer sig med DF.

Mange udkantsdanskere er med god grund bange for hvad udviklingen og globaliseringen vil betyde for dem, og her bliver DF's løfter om at alt kan blive som i "de gode gamle dage", og at man kan stole på DF'erne fordi de er som én selv, meget tillokkende.

Venstrefløjen burde stå meget stærkere i Udkantsdanmark, og opsamle kritikken af centralisering, social dumping og elitært økonom-vælde, men det sker bare ikke. Den manglende kulturelle identifikation gør, at udkantsdanskerne går over til DF i stedet.

Det venstrefløjen bør gøre, er dels at formulere en klar og overbevisende udkantspolitik, kræve stop for centraliseringer, kræve en geografisk retfærdig fordeling af offentlige arbejdspladser og services, og så er der det med bilerne. - Privatbilisme er miljømæssigt set noget lort, men uden for de store byer er der ikke noget reelt alternativ. Dette alternativ skal selvfølgelig opbygges, men indtil det sker, så skal venstrefløjen forsvare almindelige menneskers mulighed for at køre i bil, og i stedet søge at begrænse miljøbelastningen ved at gøre bilerne så klimavenlige, som man nu kan.

Også på det kulturelle område, skal venstrefløjen tænke udkanten ind. Venstrefløjen har, fortjent eller ej, et ry for enten at være nogen der maler graffiti i Ungdomshuset eller danser trommedans på AFUK. Dette image skal bekæmpes, og der må nogle "bonderøve" i front, så også almindelige arbejdere i udkanten kan identificere sig med venstrefløjen. Vi skal ikke kun være inkluderende overfor subkulturer, men også overfor mainstream og folkedyb.

Kurt Nielsen, Morten Jespersen, Dorthe Mortensen, Preben Haagensen, Jakob Silberbrandt, Troels Brøgger, Hans Larsen, Glenn Lynge Andersen, Lone Trunte, Flemming Berger, Uffe Illum, Ole Frank, Steffen Gliese, Henrik Leffers, Hans Paulin, Niels Duus Nielsen, Kjeld Smed, jesper glinvad, Torben R. Jensen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Lilli Wendt, olivier goulin, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Wienholtz, Herman Hansen, Felix Austin, Benny Jensen, lars abildgaard, Marianne Christensen, Herdis Weins og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

"Den femte grund er, at Kristian Thulesen Dahl betragtes som en meget troværdig og sympatisk partileder – og han er opstillet i Sydjyllands storkreds. Han har trukket rigtig, rigtig mange stemmer." Men hvad har han egentlig leveret - udover et tilforladeligt ydre og et velsmurt mundtøj?

Else Marie Arevad, Niels Møller Jensen, Jørgen Steen Andersen, Lene Christensen, Ole Frank, Torben Nielsen, Carsten Wienholtz, Herman Hansen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er meget dumt at overse udkanternes ressourcer.

Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt, Lone Trunte, Flemming Berger, Sabine Behrmann, Lene Christensen, Steffen Gliese, Torben Nielsen, Lilli Wendt, Herman Hansen, Felix Austin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

@randi christensen:

Han har leveret et velkendt ansigt at stemme på, der ikke lyder som et talende A4-ark, ikke lyder som om han ser ned på alle der spiser røde pølser og ikke har en universitetsuddannelse, og som tager almindelige folk og deres bekymringer alvorligt.

At dette image for en stor dels vedkommende er ufortjent, er en anden snak.

Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Morten Pedersen, Jakob Silberbrandt, Sabine Behrmann, Uffe Illum, Hans Paulin, Niels Duus Nielsen, Torben Nielsen, Tue Romanow, lars abildgaard, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Nu kan de altså ikke sidde i Sønderjylland og spise stalddørsprodukter og drikke billig tyske grænse-øl til, mens de udlægger Enhedslisten som et parti, som har et meget tvivlsomt forhold til den private ejendomsret og så græde snot over at mange tusind arbejdspladser er forsvundet til Østeuropa eller Kina

Arbejdsgiverne har den fulde ret til at skalte og valte med de danske arbejdspladser: sende dem til udlandet, nedlægge dem osv.

Prøv nu lige at få lidt hold på de politiske realiteter derovre i Sønderjylland: Har Dansk Folkeapati nogensinde ytret sig om, at ville bevare danske arbejdspladser på danske hænder? ...udover altså lige ved at gøre livet besværligt for de tilrejsende eu-arbedere. Stem bare fortsat på DF det gør ingen forskel.

Kurt Nielsen, Ebbe Overbye, Jørgen Steen Andersen, Preben Haagensen, Jakob Silberbrandt, Eva Bertram, Lene Christensen, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Karsten Aaen, Torben Nielsen, olivier goulin, Bernhard Drag, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Herman Hansen, lars abildgaard, Randi Christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Må jeg stilfærdigt gøre opmærksom at det var med DF's stemmer.........."

Karsten,
det er jo det "forbandede" ved DF, at de først har lagt stemmer til en masse ting og siden har formået at overbevise mange vælgere om, at de er stærkt imod de samme ting.

Else Marie Arevad, Kurt Nielsen, Ebbe Overbye, Brian Nocis Jensen, Peter Larsen, Troels Brøgger, Glenn Lynge Andersen, Sabine Behrmann, Ellen Chakir, Lene Christensen, Per Torbensen, Janus Agerbo, Ole Frank, Henning Pedersen, Steffen Gliese, Niels Engelsted, Karsten Aaen, Torben Nielsen, John de Summer-Brason, Tue Romanow, Finn Dalgård, Lise Lotte Rahbek, Carsten Wienholtz, Malan Helge, Steen Sohn, lars abildgaard, Randi Christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

En af DF's grundpiller er offermentaliteten; de er ude efter os, behandler os urimeligt. De er akademikerne, københavnerne, de venstreorienterede, de radikale, EU-bureaukraterne etc., mens vi er det ægte folk, almindelige mennesker, med sunde, fornuftige værdier. Enhver kritik kan derfor affejes som deres forsøg på at sværte os til, og bekræfter blot offermentaliteten. Tulles uvederhæftige bortforklaring bliver derfor langt mere troværdig for DF-vælgeren end den saglige kritik.

Derfor kommer man nok ikke særligt langt med at kritisere DF. I stedet bekæmpes DF langt bedre ved at elske dem ihjel. Hvis venstrefløjen tilbyder at hjælpe DF med at gennemføre alle velfærdsløfterne, omfavner folkeligheden og selv kører på med "elite mod folk"-fortællingen, bliver det lige pludseligt svært for DF at bevare offermentaliteten.

Else Marie Arevad, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Morten Pedersen, Jakob Silberbrandt, Glenn Lynge Andersen, Flemming Berger, Lene Christensen, Uffe Illum, Per Torbensen, Ole Frank, Torben R. Jensen, Karsten Aaen, olivier goulin, Lise Lotte Rahbek, Carsten Wienholtz, lars abildgaard og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Venstrefløjen må insistere på at få df ud af busken, så alle kan se, hvem de egentlig er. Der må etableres ordentlig kommunikation imellem venstrefløjen og df, ellers blir df fortsat spist til morgenmad af den snu familien sort.

Else Marie Arevad, Jørgen Steen Andersen, Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
John de Summer-Brason

Rene Rasmussen har nogle gode velformulerede pointer. Men det er noget farligt stads, når han fuldstændig forbigår det forhold, at de tre kredse, hvor Dansk Folkeparti får aller-allerfleste stemmer procentuelt - Aabenraa, Sønderborg, Tønder - faktisk er kredse som stemte TYSK ved Folkeafstemningen i 1920. De nationale følelser er nogle seje, strukturer som ikke bare forsvinder fra den ene dag til den anden. Og med de nationale følelser følger også nogle kulturelle præferencer. Det jeg vil siger er, at DF's dominans i de tidligere så tysksindede byer kan tolkes som en regression til nogle autoritære strukturer - som måske mere hører til den tyske end den danske historie...

Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Torben Nielsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Kolonihaver er da om noget efterspurgt i storbyen.

Britt Kristensen, Vivi Rindom, Flemming Berger, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Lokalt tilhørsforhold betyder en del i provinsen.

Mette Frederiksen er populær i Nordjylland, Søren Gade i Vestjylland, og Thulesen i Sønderjylland. vikaren fra Helvede på Fyn. Det skyldes at folk er trætte af kun at kunne stemme på københavnske akademikere, hvis interesse for Danmarks befolkning ender ved Valby Bakke.

Det Thulesen kan levere er en interesse for,hvordan det går i den egn han er opvokset.

Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen, Uffe Illum, Torben Nielsen, Helene Kristensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Rasmus Kongshøj

Godt skriv 22. juni, 2015 - 11:59

Kunne andre, som du også begynde at få øje på det væsentlige, i stedet for at sidde og være fornærmet i bybussens varme, mens de prøver at få øje på horisonten.

Morten Pedersen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, Lilli Wendt, Vibeke Rasmussen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Ud over forargelse i Tyskland og resten af EU kommer og måske snuppe en eller to banditter med fingerene i kagedåsen kommer "grænsebomme" ikke til at betyde en dyt. Og de kommer da slet ikke til at betyde flere arbejdspladser her i Sønderjylland.

Uffe Illum, Ole Frank, Bernhard Drag og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Vi stemmer på Enhedslisten fordi vi lugter af pis, og de er de eneste, der tilbyder et bad og noget rent tøj! Ja hvis vi nu skal blive i metaforernes verden!

Kurt Nielsen, Mark Strøm, Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt, Flemming Berger, Uffe Illum, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Shafi M., lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Finn Dalgård

Arbejdsløsheden er langt større på det socialdemokratiske Fyn end i det DF-dominerede Sønderjylland. Så det er nok ikke forklaringen.
Kan modstanden mod grænsehandel være det? DF lover jo at afskaffe de afgifter, som skaber grænsehandel, så for en sønderjyde er det nemt at finde en DF-politiker at være enig med på det punkt. Man skal læse et andet sted i DF-programmet for at opdage, at skatter og afgifter først skal sænkes, når de offentlige udgifter ikke længere skal vokse. Og til den tid er det indkomstskatterne, der står først.
Sådan er det jo med populister: Det lyder godt, men det er måske hverken seriøst eller ærligt.
Og sådan er det med politiske kommentatorer: Deres fantasi rækker ikke til at forestille sig vælgere, der ikke sætter deres kryds på et oplyst grundlag.

Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Randi Christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Finn Dalgård

Arbejdsløsheden er langt større på det socialdemokratiske Fyn end i det DF-dominerede Sønderjylland. Så det er nok ikke forklaringen.
Kan modstanden mod grænsehandel være det? DF lover jo at afskaffe de afgifter, som skaber grænsehandel, så for en sønderjyde er det nemt at finde en DF-politiker at være enig med på det punkt. Man skal læse et andet sted i DF-programmet for at opdage, at skatter og afgifter først skal sænkes, når de offentlige udgifter ikke længere skal vokse. Og til den tid er det indkomstskatterne, der står først.
Sådan er det jo med populister: Det lyder godt, men det er måske hverken seriøst eller ærligt.
Og sådan er det med politiske kommentatorer: Deres fantasi rækker ikke til at forestille sig vælgere, der ikke sætter deres kryds på et oplyst grundlag.

Når nu skribenten tillægger en ven artikel-overskriften, så må det vel være tilladt at påpege, at det var socialdemokraten Svend Auken, der brugte udtrykket over for Uffe Ellemann-Jensen på et valgmøde på Aarhus Universitet i sin tid:

"Først pisser du på mig, og så siger du, at jeg lugter."
Sagt af Svend Auken til Venstres daværende leder Uffe Ellemann-Jensen til et valgmøde på Aarhus Universitet.

Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Vivi Rindom, Jakob Silberbrandt, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Hvad angå ""afvikling af en hel landsdel" er jo netop V og DF ansvar. Det var Løkke, med støtte fra Thulesen, gennemførte kommunalreformen i 2007 og således udsultude landsdelene for al udvikling. Vælgerne i Sønderjylland skulle derfor straffe DF og V.og ikke den røde blok.

Kurt Nielsen, inger margrethe thora møller, Glenn Lynge Andersen, Flemming Berger, Janus Agerbo, Henrik Leffers, Randi Christiansen, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Larsen

Mange har travlt med at beskylde DF for at slippe for let, lyve og fordreje sandheder. Men som eksilsønderjyde, som løbende har kontakt med folk i området, kan jeg sige, at jeg tror, at folk ligesom har prøvet både Venstre og Socialdemokratiet - og tingene er ikke blevet bedre for sønderjyderne, snarere tværtimod. Arbejdspladserne flytter stadig fra området, flere og flere bliver fortsat arbejdsløse og det eneste de hører fra kommunerne er, hvor meget der skal spares. Så når alt andet ikke har virket, hvorfor skulle man ikke forsøge sig med et alternativ, som i det mindste ser ud til, at befinde sig i området i valgkampen.

Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt, Preben Haagensen, Felix Austin, Lise Lotte Rahbek, Kjeld Smed, Vibeke Rasmussen, Rasmus Kongshøj og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

DF deltog under VKO fra 2002 til 2011 i at
1. halver dagpenge perioden
2. tage børnepenge fra familier med mere end 2 børn(de fik altså kun til 2 børn og ikke 5 børn), som ramte mange danske familier særdeles hårdt.
3. Skærer ned på de offentlige budgetter så hjemmehjælpen måtte indskrænkes.
4. Indgik i aftaler der gav skattelettelser som jo ikke kunne bruges i det offentlige(det kan jeg så godt lide).

DF forringede altså arbejdsløses dagpengeperiode, forringede børnefamiliers økonomi, forringede de ældres hjemmehjælp og gik med til blå politik i form af skattelettelser.

Nu er jeg ikke imod alt blå politik(det er liberalister ofte ikke), men hvordan skal sådan noget gavner Sønderjyderne?

De har da skudt sig selv i foden ved at stemme på DF. Nu forringes deres situation da endnu mere end før. Alt i alt ser det ikke ud til at det gavner at stemme på DF. For mig ser deres politik mere ud til at handle om at dæmonisere alt udenlandsk end at gavne det danske folk.

Hvis man så tror at DF på magten gavner vores samhandel og turisme så skal man nok lige tænke sig en ekstra gang om. Det bliver en dyr omgang det her. Venstrefolk skulle havde blevet ved med at stemme på Venstre eller stemt Liberal Alliance i stedet for.

Ebbe Overbye, Niels Møller Jensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Larsen, Peter Hansen, Glenn Lynge Andersen, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

"Hvad angå ""afvikling af en hel landsdel" er jo netop V og DF ansvar. Det var Løkke, med støtte fra Thulesen, gennemførte kommunalreformen i 2007 og således udsultude landsdelene for al udvikling. Vælgerne i Sønderjylland skulle derfor straffe DF og V.og ikke den røde blok."

Er et af problemerne ikke også at heller ikke den "røde blok" (der jo lige har haft regeringsmagten i 4 år) ændrede på de reformer?
At der faktisk ikke er nogle politikere overhovedet, uanset partifarve, der faktisk spilder tanker på landsdele der valgstrategisk allievel ikke betyder så meget)

Er problemet ikke at alle politikere er en flok forbandede løgnagtige opportunister der er fuldstændigt ligeglade med politik (der jo i øvrigt føres fra EU nu om dage), bare de kan få lov til at blive genvalgt...

...og at det derfor er nemt for et parti der nærmest har slået sig op på at være populistisk har nemt ved at fiske stemmer fra de frustrerede vælgere der stadigvæk tror at valg nytter noget?

Britt Kristensen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Felix Austin, Randi Christiansen og Anders Hansen anbefalede denne kommentar
Egon Maltzon

Nu er jeg jo indfødt københavner, så det er lidt trist at blive slået i hartkorn med en elite, der betragter, eller i hvert tilfælde beskriver sig selv som intellektuel.
Ganske som det først går op for dem at der kan være afledte problemer med indvandring når deres søn bliver slået ned på sin blå mandag, anerkender de først når folket ikke stemmer som de skal, at der måske er andre mennesker med andre prioriteringer end dem selv her I landet.

Og før vi gør det til et regional problem, kan man jo checke valgresultatet for DF på denne side:
http://www.kmdvalg.dk/main

Brøndby 25.8% +9,7%
Tåstrup: 23.9 + 9.8%
Rødovre: 22.2% +7.6%
Hvidovre: 25.4% +8.9%
Jeg tror godt vi kan tage grænsehandel og udflytning af offentlige arbejdpladser ud af ligningen.

Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Carsten Aagaard, Einar Carstensen, Jakob Silberbrandt, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Felix Austin, Hans Aagaard, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Niels Duus Nielsen, Anders Hansen og Mads Madsen anbefalede denne kommentar

Gode pointer her, især den med at Sønderjylland faktisk har meget industri i stationsbyerne og på Als, det er langt fra bønder det hele, men altså, der er også andre ting i spil her. Er selv sønderjyde i eksil og ca. syd for Haderslev løber det man kan kalde "krakkemut-linjen", hvor dialekten for alvor slår ind og indvandrere konsekvent omtales som "krakkemutter". I Haderslev Ugeavis læste jeg for et halvt års tid siden et læserbrev, hvor en - sandsynligvis - ældre mand luftede sin bekymring for at flygtningene fra Syrien fik penge på lommen og gik og kiggede på pigerne. I Sommersted fik man for et års tid siden et asylcenter og facebook-gruppen "Nej tak til asylcenter i Sommersted" har omkring 10 gange så mange medlemmer som "Ja tak til asylcenter i Sommersted". Det var ikke noget videre tolerant miljø at vokse op i og det kan ikke overraske at størstedelen af de unge flytter og ikke ser sig videre tilbage. Langt hen ad vejen kan det også beskrives som "Først gi'r i os fingeren og nu vil i ha' vi skal komme tilbage med arbejde til jer."

Kurt Nielsen, Troels Brøgger, Glenn Lynge Andersen, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, Peter Knap og Anders Hansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Søren larsen - i det valg mellem pest eller kolera, som du beskriver, overses det reelle alternativ, liste å - men det kræver nok en intensiv indsats at få kommunikeret muligheden for at tilgodese alle berettigede parter. En mulighed som ses i det faktum, at vi befinder os på en planet med iboende lovmæssigheder, som, hvis vi erkender og respekterer dem, tilbyder et godt liv for alle. En forudsætning er selvfølgelig at den håbløse, gammeldags, kannibalistiske konkurrencestatsmodel bliver erstattet med enighed om den bæredygtige, inkluderende samarbejdsmodel, som har respekt for planetens cirkulære økonomi.

At overlade ansvaret for de økologiske aftryk til det private mere eller mindre indsigtsfulde initiativ er en på alle måder uhensigtsmæssig rammestyring - men det er familien sort for dum og/eller korrupt til at fatte - og df ... ja, hvad er de? Der er en tydelig dissonans mellem ord og handling i partiet - hvor dumme og/eller korrupte er de så?

Det er vanskeligt at forstå, at intelligente mennesker kan ignorere betydningen af de økologiske aftryk og dermed vigtigheden af en optimal miljø-og socioøkonomisk bæredygtig omstilling, men trods alt forstår stadig flere, at den mulighed er reel og vigtigheden af at realisere den - derfor alternativets fremgang.

Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Det virker på mig som om artiklens forfatter griber efter et halmstrå, at forklare stemmer udfra udflytning af virksomheder, offentlige institutioner og arbejdspladser må siges at være en ualmindeligt søgt argumentation, der da heller ikke rigtigt forklare noget som helst. For denne udvikling der er gået i DF's favør er altså ikke et fænomen der er forbeholdt til Sønderjylland og Sydjylland alene, men ses også på vest og sydvest Sjælland. DF har ovenikøbet haft helt suveræne valg i mere traditionelle røde lejre som vestegnen. Menneskerne disse steder kan næppe beskyldes for at se deres arbejdsmuligheder forsvinde, eller fise over grænsen i pendulfart når de skal shoppe, det på trods af at det over en bred kam er dyre at være sjællænder end Sønder og syd jyde.

Oveni vil jeg nok påstå at koncentrationer af udlænding og danskere med anden etnisk herkomst i alle områder der støder op til københavn er betragteligt større end i det sydelige del af Jylland, og ser man på der hvor de største koncentrationer, altså storbyerne, så stemmer de stadig rimeligt meget rødt, det kan man så undre sig over. Ifølge overstående logik burde de jo valfarte til DF, men det gør de ikke i samme grad især når man ligger i at vi på byggegrunde og overalt hvor man befarer sig konstant høre polsk ikke mindst i områder med stor byggeaktivitet såsom københavn.

Bottom line er at der ikke er en klar grund og simpel forklaring på hvorfor DF har så stor succes som de har, der er formentligt mange grunde, jeg er sikker på at ikke alle kan forklares ud fra begivenheder eller sågar politiske holdninger. Jeg syntes i denne debat at man glemmer at vi mennesker i mange sociale sammenhænge har flok mentalitet, at vi agere ud fra normer og værdier hvor man bor, der er så at sige utal af grunde der alle spiller ind på hinanden, så forklare det ud fra grænsebomme virker ærligt talt stupidt.

Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Nu er DF altså ikke Sønderjylland og Sønderjylland ikke DF. Over 70% af de sønderjyske vælgere stemte IKKE på DF.

Iøvrigt er der stort set samme DF tilslutning på syd/vest Sjælland...

Britt Kristensen, Morten Pedersen, Torben R. Jensen, Lone Trunte, Rasmus Kongshøj, H.C. (Hans Christian) Ebbe, Mads Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mads Madsen rammer med sine hårde ord måske meget godt den følelse, som politikerne i ellers progressive partier kan have udviklet: vi yder og yder igennem lovgivningen, men takken er alligevel utilfredshed og stemmer til partier, der absolut intet yder til fællesskabet.
Jeg tror, at det er en del af baggrunden for velfærdsforringelserne, at nogle har vist deres mindre flatterende sider i kamp med nogen, der virkelig har brug for en hjælpende hånd på liv og død-planet.

Søren Larsen

Randi Christiansen: Jeg tror, både Alternativet og Enhedslisten - som kronikøren beskriver - ligger for langt væk fra den verdensopfattelse, som de fleste sønderjyder har. Idéen om, at de der lidt alternative mennesker - hvilket kan siges om begge partier - skal have stemmerne, er måske en frygt for at de stemmer endnu flere Københavnsk-sindede ind på tinge. Langt hen ad vejen ligner de fra Dansk Folkeparti måske bare mere den gængse sønderjyde (måske er de det endda), hvor fordommene om Ø og Å er, at de alle er københavnere, århusianere, kunstnere og måske endda veluddannede teoretikere, som aldrig nogensinde har udført en ærlig dags arbejde. Det er dem, som - bortset fra kunstnerne måske - altid har været på Christiansborg, dem har de prøvet af, og de virkede ikke. (Men jeg ved det ikke, som alle andre gætter jeg bare)

Så fik vi plantet den lige midt i smasken igen fra jysk side, - offerrollen, "det er o' de sklde Kjøvenhavneri altid".

Og så kunne man endda tilføje spørgende, - og ikke de snart har fået nok motorveje, som de kan gå sig en aftentur på, og blive lidt i godt humør igen!

Det er ikke politikerne på Christiansborg der er skyld i de mange arbejdspladser, der er flyttet udenlands, det har man i nemlig besluttet i virksomhedsledelserne, så her går man absolut forkert i byen med den kritik, som må siges at være meget under lavmålet, og som klart forringer vores anseelse af borgernes "klarsyn" i landsdelen betragteligt.

Vi andre er sandelig også godtog grundigt trætte af de mange Østeuropæiske kriminelle, som optager vore fængsler, snart sagt overalt i Danmark, og jo spørgsmålet hører til hos fortidens politikere, hvilket også kan blive nutidens politikeres andel, når de ønsker mere EU, på såvel rets samarbejdet og EUROen indførelse.

Der er brug for mindre EU og meget mindre Østeuropa med de åbne grænser, og vort retsvæsen viser det næsten dagligt klart og tydeligt, med udvisningsdomme der intet som helst betyder i virkelighedens verden, og som politikerne selv har skabt.

Vort eneste fornuftige forsvar og svar er, atter at få disse lande sat udenfor EU's grænser, så det bliver effektivt når en person udvises, og visa ikke blot udstedes proforma i løs vægt i fremtiden.

- En udvisning skal være en udvisning, og den skal være effektiv!

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, Jakob Silberbrandt, Troels Brøgger og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Eu fantasterne overser, at det ikke er nok at åbne grænserne for eu's meget forskellige lande og efterfølgende forvente, at så jævner det hele sig sn ca automatisk ifht miljø-og socioøkonomiske forskelle. Det er muligvis tilfældet for den europæiske elite, som har designet systemet, som derfor tydeligvis passer rigtig godt til dem selv. Men det er ikke rimeligt, at den almindelige borger skal betale med eksistentiel utryghed af forskellig slags, som fx, den der opstår, når meget fattige mennesker invaderer vore land-og byområder, uden at der er arbejde til dem, og uden at forvaltningen formår at hjælpe dem. Eller når østeuropæisk arbejdskraft underbyder danske lønninger. Eller når samme kan sende børnepenge ud af landet. Eller når eu systemet ikke formår at gøre op med skattely-og snyd, ikke reelt ændrer på bankernes kontrol med det finansielle system og i øvrigt løser problemerne der med at lade seddelpressen køre. Inkluderer lande - grækenland og de østeuropæiske - som ikke er klar. Osv. Det er underminering af vores samfund. Det er meget ringe, dumt og/eller korrupt politisk håndværk. Og her i landet giver det opbakning til df's sleske, opportunistiske tale.

Og søren larsen, som sagt, så er der en stor kommunikationsopgave forbundet med, at få df og liste å segmenterne til at tale sammen. Det er mit indtryk, at netop dette er en af alternativets spidskompetencer.

Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Rasmus Kongshøj og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Basalt set har jeg nok bare ikke noget til overs for mennesker, der stemmer fremmedfjendsk ligegyldig hvilke undskyldninger de skulle finde på. Dertil er den tidsmæssige afstand til 30'erme for kort.

Randi Christiansen

Rikke - fremmedfjendsk? En alt for overfladisk banalyse. Situationen kan sammenligenes med, at jeg inviterer gæster hjem til dig - selv bliver væk, og lader dig betale festen. For dernæst at beskylde dig for at være ugæstfri - og fremmedfjendsk, hvis du tillader dig at være utilfreds med arrangementet.

Dårlig opførsel. Dårlig planlægning. Dårligt politisk håndværk. Bare dårligt arbejde.

Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Troels Brøgger og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Som har den 1%'s umiskendelige mærke. Følg penegene - find de ansvarlige. Det er deres ansvar, hvem ellers?

Randi - slet ikke enig i din forsimplede anekdote.

Dette valg handler mennesker og de værdier, de tillader sig at leve under - herunder retten til småligt at udstøde andre mennesker med baggrund i eksempelvis tro, nationalitet og seksualitet etc (alt sammen overfladiske kendetegn for en gruppe af mennesker - men ikke menneskelige individuelle værdier).

Valget handler om at lukke sig om sig selv - i troen på at lukke vi alle de "uværdige" ude, klarer vi os bedre.

Og det mest naive og dumme i det hele er, at Danmark er et lille land uden nogle væsentlige råstoffer - et lille land, der ikke har en kinamands chance for at klare sig inden bag muren, der selvfølgelig holde de mange millioner af flygtninge og fattige uden for landets grænser (det kan endda være, at de forsvinder, hvis vi lukker øjnene længe nok) - fordi muren samtidig holder resten af den verden udenfor, som vi har så desperat brug for.

Og når vi om ganske få år har 33% flere ældre, der skal forsøges af resten af os, så begynder isollationskrisen virkelig af kradse, for så er der ingen til hverken at passe eller betale for dem.

Den fremmedfjendske del af befolkningen har valgt et fattigt og isoleret Danmark.

Jørgen Steen Andersen, Peter Hansen, Glenn Lynge Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Anders Hansen

@Randi

Prøv at google "dansk folkeparti citater"

Her er hvad man finder:

http://www.b.dk/nationalt/her-er-en-raekke-af-de-mest-kontroversielle-df...

http://www.humanisme.dk/hate-speech/pia_kjaersgaard.php

og mere på denne side her:

http://www.humanisme.dk/hate-speech/samlet.php

Det er da fremmedfjendsk og særdeles foruroligende. Hvem kan kalde sig liberal eller borgerlig og stemme på DF? Ærlig talt?

Felix Austin

Rikke Nielsen

Når du først fastslår hvad valget handler om, eller hvad du tror valget handler om, hvor du påstår at nogle småligt udstøder "andre" med baggrund i tro ect. ect., er det så netop ikke det du selv begår??

Du forsøger at udelukke DFs vælgere ved at påstå dem dumme og naive?
Hvis det var tilfældet så skulle du jo hjælpe disse mennesker, hvis du var så skide human som du vil fremstå, fremfor at stigmatisere dem på baggrund af din egen tro og formodning??

Du kan jo starte med at forklare mig og en masse andre mennesker, hvorfor du mener at de millioner af flygtninge du taler om, pludselig har ret til at forringe vilkårene for danske statsborgere, uden at danskerne har ret til at forsvare deres rettigheder.
Når vi skal være rigtigt humane så handler det i sidste ende om at afgive.
Man afgiver i form af enten velstand, muligheder eller rettigheder. Langsom i småbidder eller i et hug, men man afgiver.

Alle mener til eks. at flygtninge/indvandrere skal arbejde.
Øges arbejdsudbuddet, så sænkes lønnen og skatteindkomsten tilsvarende og dermed forsvinder overskuddet til at hjælpe.
Opfattes det som et fremskridt??
For flygtningen ja. For arbejdsgiveren?? Ja. For lønmodtageren?? Næppe.

Hvad med at være human i et hug??
Vil du afgive dit job til en flygtning i morgen, eller var det naboens job du mente??

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Felix Austin, hvis du kan klare mit job, er du da velkommen til at "få det" ;-)

Jeg vedgår gerne min intolerance overfor fremmedfjendske danskere - især fordi de kommer til at ødelægge det land jeg elsker - hvorfor deres fremmedhad kommer til at gå ud over mig - vil jeg det eller ej!

Jørgen Steen Andersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Rikke Nielsen

Jeg vil ikke have dit job, giv det til en flygtning hvis du er træt af det, men forvent ikke at alle andre vil opgive deres næring på grund af dine fordomme om dem.

Trist at du vedgår intolerance overfor de mennesker du opfinder som fremmedfjendske.
Og respekt for fremgangsmåden får du ikke af mig.
For mig fremstår du som en selvhævdende og menneskefjendsk person der blot promoverer sig selv, på andres bekostning med de udsagn du kommer med.

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, Preben Haagensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Jeg tror ikke problemet er med df er så stort.
Pia rykkede partiet et godt stykke og tulle er endnu mindre fremmedfjendsk. Giv ham tid til at rykke partiet.

De mest fordomsfulde bemærkninger i denne tråd er kommet fra jydehaderne.

Randi Christiansen

Rikke - "Dette valg handler mennesker og de værdier, de tillader sig at leve under - herunder retten til småligt at udstøde andre mennesker med baggrund i eksempelvis tro, nationalitet og seksualitet etc (alt sammen overfladiske kendetegn for en gruppe af mennesker - men ikke menneskelige individuelle værdier).
Valget handler om at lukke sig om sig selv - i troen på at lukke vi alle de "uværdige" ude, klarer vi os bedre."

Her er ikke tale om en 'forsimplet anekdote' men om en præcis analogi, hvilket du ikke tilbageviser med din overfladiske, fordomsfulde og fejlagtige analyse af årsagerne til stemmefordelingen. Du tilhører lige præcis det intolerante, snæversynede og selvretfærdigt fordømmende segment, som får mange danskere til at se blåt, hvor de burde se rødt. Dette valg handler om noget helt andet end det, du nævner, nemlig om at disse mennesker helt reelt ser deres hverdag truet pga - som skitseret i mine indlæg 20.47 og 21.12 - en dårligt gennemtænkt flygtninge og indvandrerpolitik. Hvilket du tydeligvis ikke mærker noget til i din hverdag - så er det også nemmere at kloge sig på andres vegne. Walk a mile in my shoes, du ved.

Kurt Nielsen, Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, Marianne Christensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jonas - det første link er inaktivt. Næste er ret omfattende, men jeg har læst ca halvdelen. Jeg synes, det kunne være interessant, om du ville tage et enkelt citat og forklare mig, hvori det urimelige og fremmedfjendske består. Modstanden mod dagplejemødre og dommere i burka fx?

Britt Kristensen, Dorthe Mortensen og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

"Jeg tror ikke problemet er med df er så stort."

Ikke for at sammenligne (og dog) så var det jo også noget tyskerne sagde i 30'erne - før de anede noget om hvor langt nazierne i virkeligheden var parat til at gå.
Sådan undskyldninger henad "jaja, de mener det jo ikke rigtigt, det med jøderne, og de fører jo egentligt en god politik..."
(Jeg er født og opvokset i tyskland, så er en anelse utryg ved alt hvad der hedder militant nationalisme)

DF's vælgere er altså som udgangspunkt grundlæggende intolerante (faktisk ikke så meget anderledes end de indvandrere de altid kritiserer, underklasse er nu engang underklasse, uanset hudfarve) og selv om partiet gør en dyd ud af at holde medlemmerne i kort snor så ryger der altså nogle ret så afslørende finker af panden en gang imellem.

Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Sider