Læserbrev

Kvindelige politikere hånes alene for deres køn

Debat
6. juni 2015

Valgkampen har allerede vist flere eksempler på, at kvindelige politikere er blevet udskammet alene på grund af deres køn. Det er et farligt skråplan, fordi det giver mandlige politikere nogle helt urimelige fordele – som var deres køn en kvalifikation i sig selv.

Dagen efter, at valget blev udskrevet, refererede TV 2’s hjemmeside fra Zenia Stampes (R) Facebook-side, hvor hun skrev, at hun som mor til et barn på tre uger blev beskyldt for at være en dårlig mor, fordi hun ikke »sad derhjemme og ammede«. Samme dag, som valget blev udskrevet, bragte BT’s hjemmeside nyheden om, at Johanne Schmidt-Nielsen (EL) ikke falder for sit partis rotationsprincip, men kan tage endnu en valgperiode. Kommentarerne fra læserne lød: »Så slap vi ikke for skrigeskinken i denne omgang,« og »Hvem har hun knaldet med for at blive?«. Kommentarerne spiller udelukkende på de to politikeres køn og udseende foruden deres status som kvinder. De er dermed alle som en dybt sexistiske. Ville en mandlig politiker nogensinde blive mødt med den form for kritik?

Eksemplerne er symptomatiske for den måde, medierne og vælgerne generelt vurderer kvindelige politikere på, der i bestemte situationer bliver karakteriseret med ord som stram, sur, sippet og skrap. Mandlige politikere bliver derimod i tilsvarende situationer snarere karakteriseret med ord som fokuseret, seriøs og skarp. Kvindelige politikere vurderes også i høj grad på deres gardarobe. Et eksempel er Helle Thorning-Schmidt (S), som i 2011 under en rejse til Libyen sammen med andre danske politikere havde medbragt en rød laktaske. Den affødte avisoverskrifter som »Helle tog sin designertaske med i krig«. Selv under den hårdeste kritik af Lars Løkke (V) og Anders Fogh er deres udseende samt deres roller som politikere, mænd, fædre og seksuelle væsener kun yderst sjældent blevet inddraget.

Vi har brug for politikere, vælgere og medier, som siger klart fra over for uvanen med at fokusere på de kvindelige politikeres køn.

Hvis vi ikke konfronterer denne uvane, bliver det sværere at komme den indforståede og nedladende sexisme til livs både i det politiske liv og i samfundet som sådan.

Henrik Marstal, forfatter

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her