Læserbrev

Læserbreve

Debat
3. juni 2015

ADHD er ikke en folkesygdom

Kristian Gert Sørensen, udviklingskonsulent hos Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser

Uddannelsesverden er begyndt at tilgodese elever med lette psykiske diagnoser såsom ADHD. Det går ikke. Uddannelsesverdenen trænger til en opsang.

Det er blevet helt normalt at sige: »Han har jo også ADHD, så han kan altså ikke sidde stille« eller »Han kan jo ikke tie stille, du ved jo, at han har ADHD«.

Men den tankegang medfører desværre, at hvis en elev ikke kan sidde stille i timen, tolker vi det ikke som uhensigtsmæssige opførsel, men som typisk ADHD-adfærd. Det gør, at unge, som får konstateret ADHD, får særbehandling, da de ikke kan leve op til almindelige forventninger på grund af deres diagnose.

Problemet er, at vi hermed negligerer den enkeltes ansvar samt begrænser elevens muligheder for at lære at begå sig i sociale sammenhænge. Konsekvensen bliver, at ellers velmenende lærere og pædagoger nedjusterer deres forventninger til, hvordan man bør agere i sociale sammenhænge og dermed gøre de unge en bjørnetjeneste.

Selvfølgelig er der unge, der har psykiske diagnoser, som er så svære at leve med, at de har behov for psykologhjælp. Men overordnet set er de lette diagnoser ikke en folkesygdom. Vi må ikke gøre det til en sovepude, så vores unge bliver uduelige voksne, som ikke kan leve op til helt almindelige forventninger.

I Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser er vores uddannelsesforløb baseret på konsekvenspædagogik, hvor omdrejningspunktet er at leve op til samfundets forventninger, så vores elever kan blive livsduelige borgere, som kan få et job og begå sig på arbejdsmarkedet. Derfor accepterer vi ikke diagnosen som en undskyldning. En diagnose skal ikke stå i vejen for, at vores elever bliver velfungerende samfundsborgere.

Hjælp mandlige sygeplejersker

Mads Engstrøm Nielsen, Odense

At flere danske mænd ikke vælger at blive sygeplejeske handler om kultur. Vi forbinder sygepleje med noget feminint. Men der er intet feminint i at være sygeplejerske. Det er blot et fagområde, der er domineret af kvinder.

I Danmark er cirka tre procent af alle sygeplejersker mænd. Syv ud af 10 kvindelige færdiguddannede sygeplejersker ønsker sig flere mandlige kolleger, og med så stort et ønske fra arbejdsmarkedet skulle man tro, at landets sygeplejeskoler gjorde en stor indsats for at fastholde os mandlige studerende. Det er dog ikke, hvad vi oplever.

Flere og flere mandlige sygeplejestuderende frafalder uddannelsen, inden de er færdige. Det kunne afhjælpes ved, at skolerne tilbød de mandlige studerende samtaler eller vejledning om, hvordan det er at være ene mand blandt så mange kvinder.

Skolen kunne også gøre mere for at styrke sammenholdet mellem de enkelte mandlige studerende, der er på skolen. Men skolen tænker i højere grad på økonomi. De er ligeglade med, om en mand falder fra uddannelsen, da de hurtigt kan få en kvindelig studerende ind og overtage pladsen, da skolerne har lange ventelister.

Medicin skader sundheden

Erika Asmuss, Folketingskandidat (R), Vestjyllands storkreds

Der er brug for en grundlæggende kursændring på sundhedsområdet, hvor stigende medicinudgifter får regionerne til at spare på plejepersonalet.

Vi må gøre mere for at få nedbragt medicinudgifterne. Medicin er et tveægget sværd, som har bivirkninger.

Derfor skal det bruges med forsigtighed og kun, når andre muligheder er forsøgt. Men i dag er medicin næsten altid det, man forsøger sig med først.

Vores krop er udstyret med fine evner til at helbrede sig selv, og mange naturlige livsstilstiltag, urter, kosttilskud eller terapi kan være at foretrække frem for medicin.

Vores sundhedsvæsen mangler især gode svar på problemstillinger i relation til eksempelvis smerter, lette depressioner, tarmlidelser, stress og allergi.

Derfor bør vi invitere de private og alternative behandlere mere på banen. Vi kunne eksempelvis indføre et sundhedsfradrag – som vi kender det fra ’håndværkerfradraget’ – til at gå til alternativ behandler.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her