Læserbrev

Den lovgivende magt er taget til Bruxelles

12. juni 2015

Det er svært at forestille sig et Danmark uden den udøvende og den dømmende magt. Men hvad med et samfund uden den lovgivende magt? Måske behøver vi ikke at forestille os det. For måske er det faktisk en realitet i dagens Danmark.

I 1972 blev Danmark en del af EU, og en udflytning af den lovgivende magts egentlige opgave begyndte. Alligevel har vi et Folketing, der 40 år senere stadig sidder og lader som om, at intet er hændt, mens det, det er til for, primært foregår i Bruxelles.

Præcis hvor meget, der faktisk foregår i EU, er svært at få noget at vide om. Politiske aktiviteter, som har stor relevans for samtlige danske borgere, er nemlig ikke underlagt statistisk oplysningspligt i samme grad som borgernes aktiviteter.

Men befolkningen har krav på at få oplyst, hvor stor en andel af lovene, der er genereret i Bruxelles, og hvor stor en andel af bestemmelser og bekendtgørelser, der er direkte udspring af beslutninger truffet i EU.

Det er i længden uholdbart, at firmaet Danmark har ansatte, som bliver ved med at fastholde deres job, mens de ikke er meget for at fortælle om, hvordan det egentligt går med jobbets indhold.

Skal Folketinget i det lange løb kunne bevare sin eksistensberettigelse, må det redefineres, hvad dets opgave skal være. Af indlysende grunde må befolkningen drages aktivt med ind i processen og være med til at finde ud af, hvad der i fremtiden skal kunne berettige et parlament på 179 mennesker. For lige nu kan man fristes til at spørge, om vi overhovedet behøver et Folketing, og hvilken funktion det har?

Vi må erkende, at et væsentligt problem i Danmark er, at man har folk siddende i toppen af magtpyramiden, som stopper udvikling og forandring, fordi de selv udgør en væsentlig del af problemet.

Det problem opstår, når man fjerner opgaver uden at forholde sig til, hvad man så skal stille op med dem, der engang udførte dem.

Birgitte Asmussen, Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Andreas Åbling Petersen
Andreas Åbling Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu