Læserbrev

Det nemme skal være det miljørigtige

Debat
19. juni 2015

Løsningen på vores klimaproblemer er langt fra begrænset til det, vi kan gøre som individuelle forbrugere. Vi skal ændre de samfundsnormer, som gør, at det normale, det nemme og det billige for den enkelte forbruger er at ødelægge miljøet.

Når vi ser på udfordringerne ved at omstille os til et klimavenligt samfund, er det værd at kigge på den meningsmåling, der blev bragt i avisen i Information i forbindelse med artiklen »Danskerne bekymrer sig om klimaet, men ændrer ikke vaner«. Meningsmålingen sidder nemlig lige præcis fast på de samfundsnormer, som ødelægger miljøet og klimaet.

For syv år siden holdt jeg selv op med at flyve og falder dermed også helt uden for meningsmålingens rammer. Jeg er meget glad for at køre med tog, men kan også mærke, at den internationale togdrift i Europa er blevet ringere og dyrere, bl.a. på grund af EU’s krav om privatisering og udbud. Til gengæld er flybilletter blevet uanstændigt billige. Derudover er de små biler blevet meget billigere, og den industrialiserede kødproduktion i Danmark er også med til at gøre det billigt at spise klimabelastende.

EU’s traktatfæstede transport- og landbrugspolitik er nogle af grundene til, at vi i Enhedslisten er modstandere af EU. Vi har brug for et grundlæggende brud med den samfundsmodel og de samfundsnormer, der får folk til at ødelægge miljøet. Disse vestlige normer, hvor fly, biler og kød gøres til det normale, burde være et større emne i den offentlig debat.

Der er brug for politik, afgifter, tilskud og infrastruktur, der gør det nemt, billigt og selvfølgeligt at gøre alt det, der er miljø- og klimavenligt. Samtidig skal det gøres dyrere og besværligere at gøre det, der skader miljøet og klimaet. Undtagelser kan være brug for bestemte steder, men ikke som den dominerende samfundsnorm. Vi må også begynde at udfordre profitmotivet som grundlag for økonomisk aktivitet og tænke i demokratiske beslutninger og behov i stedet for.

Jean Thierry, medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her