Klumme

En opsang til socialdemokratismen

Med en blomstrende politikerlede vinder Alternativet dag for dag nye vælgere. Det kan føre til Helle Thorning-Schmidts genvalg, men hvor ville det dog være forfriskende, hvis det genvalg førte til, at Socialdemokraterne adopterede Alternativets begejstring
Debat
6. juni 2015

Uffe Elbæk sad i lænestolen på et af Informations kontorer på Christiansborg. Dagen før var en milepæl nået i Alternativets korte partihistorie: Partiet havde rundet de magiske godt 20.000 godkendte vælgererklæringer. Den historie var gået hele medie-Danmark rundt.

Uffe Elbæk havde haft en hård arbejdsdag, for alle ville høre om landets nyeste parti.

Det var altså en tydeligt træt partiformand, der sank ned i lænestolen, mens jeg selv satte mig i sofaen og tændte diktafonen. Nu skulle vi høre, hvad Alternativet egentligt er for et parti.

»Jeg tror, vi er et længselsparti i stedet for et protestparti. Vi længes efter noget, der er bedre, og vi ved egentlig godt, at det er muligt. Vi kender bare ikke helt vejen, og vi tror, vi er ene om at tænke sådan. Men sådan er det ikke. Vi er ikke alene om det,« blev Uffe Elbæk citeret i Information dagen efter.

Men Elbæk sagde noget mere, som aldrig kom med i avisen. Det lød sådan:

»Hold kæft, mand. Det med længsel fandt jeg lige på. Det kom bare til mig. Det er da det, vi er,« sagde han. Og siden har Alternativet markedsført sig som et længselsparti. Et parti, der tør drømme om et bedre samfund.

For tænk, hvis det nu ikke kun var Folketingets yngste parti, der ville være et længselsparti. Forestil dig, at det var et af landets ældste partier, der turde lægge visioner for fremtiden frem i stedet for blot at ønske at bevare det Danmark, vi kender.

Når man har tabt et valg, er graden af selvransagelse naturligvis større, end når man har ’vundet’ et valg. Men selv hvis Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne genvinder retten til at sidde i Statsministeriet fire år mere, bør partitoppen ransage sig selv: Har vælgerne stemt på Socialdemokraterne i begejstring for partiet og projektet, eller har Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt blot været det mindst ringe bud i 2015? Jeg tror mest på det sidste, hvis rød blok den 18. juni mønstrer mere end 50 procent af stemmerne.

På den ene side har de borgerlige partier samlet sig om at pege på en statsministerkandidat, som gennem det seneste halvandet år har scoret historisk lavt i samtlige målinger vedrørende hans person. Siden GGGI-sagen for alvor tog fart i efterårsferien 2013, har Lars Løkke Rasmussen været Helle Thorning-Schmidt underlegen i troværdighedsmålingerne. På den anden side er det på magisk vis lykkedes Helle Thorning-Schmidt at trylle eder og forbandelser over løftebrud, selskabsskattelettelser, Dong-salg og reformer en masse væk. Men det fjerner ikke indtrykket af, at der er tale om et fravalg af andre partier snarere end et tilvalg af Socialdemokraterne.

I Storbritannien har tidligere partileder og premierminister Tony Blair præcist analyseret, hvordan Labour bør genopfinde sig selv efter valgnederlaget i maj:

»Labour må stå for ambition og håb såvel som for medfølelse og omsorg. Hårdtarbejdende familier ønsker ikke kun, at vi fejrer deres hårde arbejde; de vil vide, at de gennem hårdt arbejde kan klare sig godt, stige i graderne, opnå noget. De ønsker at blive rigere, og det er vigtigt, at de ved, at vi ikke kun tolererer det; vi arbejder for det,« skrev han kun to dage efter det britiske valg i The Observer.

Hvis Thorning vil være et tilvalg, kan hun passende lytte til Tony Blairs råd til det slagne Labour: Gør Socialdemokratiet til et begejstringsprojekt, hvor ambitionerne er høje, og man stræber efter noget bedre i stedet for blot at bevare det, man kender.

Hvis Thorning leverer et comeback af historiske dimensioner, og det lykkes at genvinde Statsministeriet, har hun mulighed for at definere et socialdemokrati, som folk vælger til af lyst. Lykkes det ikke at genvinde regeringsmagten, kan Mette Frederiksen passende tage imod Blairs råd og gøre dem til sine egne pejlemærker. Der er nemlig brug for et parti i Danmark, som skaber begejstring. Politikerleden trænger til at blive udfordret.

Casper Dall er leder af Informations Christiansborgredaktion.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

"Hold kæft, mand. Det med længsel fandt jeg bare lige på. Det kom bare til mig. Det er da det, vi er" (sagde formand Elbæk fra Længselspartiet)

Tak for sangen, Casper Dall. Zirkus Nemos Bager Jørgen har ikke levet forgæves ;o)

Preben Haagensen, Karsten Aaen, Ebbe Overbye, Tage Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Meen .... faktisk rydder helle .. og os andre ... stadig op i ghettoer og debattone efter sidste gang et flertal i socialdemokratiet blev 'begejstrede' over ....
....over noget de ikke fattede noget som helst dybere af andet end end at det var da fanden til crowd control - det må vi berige os med.

Peter Ole Kvint

Når de ledende danske partier er korrupte. Hvordan skal man så stemme dem ud?

Michael Bruus

"Der er nemlig brug for et parti i Danmark, som skaber begejstring. Politikerleden trænger til at blive udfordret."

Den køber jeg og jeg mener at Alternativet er det parti.

Og jeg tror ikke at socialdemokratiet kan blive et sådan parti, de kan flytte sig, men det vil tage lang tid at komme ud af den fastgroede regnearkstænkning.

Grethe Preisler, Ole Hilby, Vibeke Hansen, peter fonnesbech og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Alternativet er tillokkende for alle vi, der er dødtrætte af politikerned "døde" taler.
Hvis der skulle sættes talebobler på Helle Corydon og Løkke Samuelsen så ville de være tomme,....altså hvis indholdet skulle vises i taleboblerne.
De etablerede siger kun det forventede og det de tror bringer dem til magten,...magten ikke for vælgernes skyld, men for deres egen.
Derfor slynger de disse tillærte floskler af , " Det skal kunne betale sig at arbejde", "skattelettelser for de højeste, laveste, mellemindkomster og de hårdest ramte", " boligskatten skal op,...eller ned" ect , ect.
Alternativet tør tænke anderledes og sige tingene anderledes og hatten af for det.
Mange gode bud på at gøre det anderledes og forbedre, fint nok.
Men dykker man ned i substansen, hvad så??

Flygtninge indvandrerne synes man i alternativet, at retorikken er skrækkelig omkring, hvilket er sandt nok, men nogen løsning andet end at vi skal tale pænt om "dem" bydes der ikke på.
At vi åbner vore grænser helt og tager alle med behov til os, har i bedste fald kun en meget begrænset levetid , som løsningsmodel, over for problemets omfang i fremtiden.
Pæn tale kan ikke gøre det.

Et andet eks. er paradokset 30 timers arbejdsuge, samtidig med medlemdsskab af EU?
Arbejdskraftens, kapitalens og varernes fri bevægelighed, vil til en hver tid ødelægge og umuliggøre ALLE former for kraftige forbedringer af vort arbejdsmarked, hurtigere end man kan sige Alternativet. Det må alle kunne indse.
Det samme gør sig så iøvrigt også gældende for alle andre indretninger af den økonomiske politik end EU har bestemt.
Så medvind på cykelstierne og gratis offentlig transport bliver det så ikke til, uanset hvor meget alternativt man tænker, så længe der ikke er sammenhæng i alle de gode intentioner med de reelle muligheder.
Og så er der jo alligevel ikke forskel på Alternativet og de andre, der siger en masse op til et valg, som de ikke har den fjerneste chance for at opfylde.
Hvad de så alle udmærket ved.
Det ved vi så også,....og er stadig lede ved det.

Preben Haagensen, Britt Kristensen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Mikkel Madsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Casper Dall:
Hvis Thorning vil være et tilvalg, kan hun passende lytte til Tony Blairs råd til det slagne Labour: Gør Socialdemokratiet til et begejstringsprojekt, hvor ambitionerne er høje, og man stræber efter noget bedre i stedet for blot at bevare det, man kender.

En fantastisk kommentar af lederen af Informations Christiansborg redaktion i betragtning af, at Tony Blair støttet af mediemogulen Rupert Murdoch forvandlede Labour til et neoliberalt yuppieparti for finansverdenen og efterlod det i ruiner, som det næppe kommer til at rejse sig fra i mange, mange år.

Randi Christiansen, Preben Haagensen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Eva Bertram, erik winberg, Britt Kristensen, Ole Hilby, Peter Hansen, Henriette Bøhne, Knud Chr. Pedersen, Karsten Aaen, lars abildgaard, Lene Christensen, Felix Austin, Steen Sohn og Lars Jorgensen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Felix Austin

For ikke så længe siden havde information en artikel om Alternativets integrations poletik, så det er ikke helt rigtigt hvad du skriver.

Og når det kommer til EU, så lyder dit skriv, rigtig meget som Thorning og Løkke, ”EU siger, Piv Piv”, augmentation.

Sorry.

Lars Jorgensen

Ja, begejstring er bare så dejligt - og tomt!

Folk var også ellevilde af begejstring for Mussolini og Hitler.

Jeg giver ikke et sekund for 'Alternativets' politik, før vi ser en sand værdipolitik folde sig ud i praksis. Alt andet risikerer blot at være den rene tomme luft og ønsketænkning.

Og som Niels E. skriver - så er storløgner & krigsforbryder Blair og 'New Labours' Thatcher-fortsættende politik sgi ikke noget, nogen med fornuften og oplysningen i behold kan ønske sig!

Britt Kristensen, Peter Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Lars Peter Simonsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Torben R. Jensen

Socialdemokraterne var begejstrede før seneste valg, og begejstringen h0ldt indtil Corydon blev finansminister.
Selv om Mette F. er dygtig, så er begejstring nok ikke en af hendes spidskompetencer. Men der er måske en chance for, at Socialdemokraterne kan få flertal med den røde blok uden De Radikale - Det burde give lidt mere fleksibilitet for en ny S mindretalsregering.

Preben Haagensen, Vibeke Hansen, Lars Peter Simonsen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Michael Bruus

Essensen er det jeg forsøger at trække ud.
Jeg beskriver ikke Alternativets partiprogram i detaljer.
Der er som sagt mange udmærkede tanker og ideer i det program, der så ikke er ladesiggørbare af andre dele af programmet.
Det er man så næppe uvidende om i partitoppen, eller også ret enfoldige.
Hvilket gør Alternativets valgkamp ret traditionel og lidet opsigtsvækkende, fordi det er nøjagtig samme taktik som resten af partierne bruger.
Sådan lidt gyldne løfter uden indhold??

Michael Bruus

Sæt den offentlige sektor fri(alternativet)
Og prøv så at se hvad LISBETH KNUDSEN skriver på b.dk

http://lisbethknudsen.blogs.berlingske.dk/2015/06/06/velfaerd-i-endelose...

Social bærdygtighed (Alternativet)
Og prøv så at se hvad b.dk mere skriver i dag.

Landet, der holdt op med at give mening
http://www.b.dk/nationalt/landet-der-holdt-op-med-at-give-mening

Blå b.dk skulle da være de sidste som deler synspunkter med alternativet, med sådan er det altså ikke.

Alternativet rammer en nerve i samfundet, en nerve som spænder fra DF til EL
Prøv at gå ind på http://www.politiko.dk/vaelgervandringer og se hvor Alternativets vælger kommer fra.

Det syntes jeg er opsigtsvækkende.

Niels Engelsted

Michael
Blå b.dk skulle da være de sidste som deler synspunkter med alternativet, med sådan er det altså ikke.

Ja, hvilken gåde, hm, hm.

Michael Bruus

Niels Engelsted

For mig er gåden, hvordan jeg skal fortolke dit svar, kan jeg få en ledetråd, eller vil du uddybe, så vi kan springe gættelegen over.

Felix Austin

Michael Bruus

Jeg kan læse i dine link, en opremsning af en masse fejl og mangler ved den måde vi har indrettes os på.
Så langt og så godt.
Jeg så bare ingen løsninger og forslag til at kunne gøre det anderledes??

Og jeg så heller ikke dit svar på det paradoks jeg antydede, som jo er af ret bastant karakter.
Hvordan kan man i Alternativet mon forestille sig Danmark som en lille isoleret Ø i det store EU-hav.
En Ø der uantastet og frit kan forandre og udbygge samfundet til det bedre og samtidig være bundet af hamonisering og enslighed i alle dele af den økonomiske tænkning og systemets regelsæt??
Fra finans-sektoren til transport, fra landbrug til energi er vor handlefrihed pantsat og afgivet til EU, i håb om at vi er bedre og dygtigere end resten af markedet på de samme betingelser og alligevel mener Alternativet at kunne tilbyde fundamentalt anderledes måder at gøre tingene på??
Hvordan hænger det sammen synes du??

Lars Peter Simonsen

Alternativet er, alt andet lige, ikke et rødt parti. Elbæk er efter eget udsagn ikke socialist...

Felix Austin

Lars P. Simonsen

Nu er det jo ikke pine død nødvendigt at placere et parti i den traditionelle rød/blå-blok opdeling, når det kalder sig Alternativet??
Spørgsmålet er om ikke Alternativet er gammel vin på nye flasker??
En anden måde at tilbyde vælgerne håb og drømme, som man er ganske klar over er uden for rækkevidde,......fordi disse drømme og håb bliver opvejet og udlignet af hindringer i eget partiprogram.
Dette kan man jo så henvise til at vælgerne har stemt på, når virkeligheden melder sig på banen.

Steffen Gliese

Skræmmende, at de eneste, socialdemokraterne forventes at lancere er stadig mere arbejde og mere ligegyldigt forbrug.

Preben Haagensen, Lene Christensen og erik winberg anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Peter Hansen

Det skræmmende er vel, at det er socialdemokraternes og alle andre partiers eneste mulige politik, og at den er baseret på bindinger ingen vil/tør tale om, selvom disse bindinger umuliggør selvstændige beslutninger på alle betydende områder.
Op til 80% af vort lovgivningsarbejde anslås af flere, at være videreekspedition af EU lovkrav og regler.
Tilbage er burhønsenes forhold, knallerternes hastighed og føreren alder at bestemme om i folketinget. Nu som for 20 år siden, hvor de var de samme temaer.

Alligevel forsøger man at gøre det til et valg.
Et valg imellem blokke??
Og politik på en masse områder, der både er fastlagt og reguleret i enkeltheder og i en virkelighed hvor det økonomiske råderum er fastlagt.
Det er en skræmmende forestilling.

Steffen Gliese

http://www.b.dk/nationalt/landet-der-holdt-op-med-at-give-mening - her står det råt for usødet, hvor galt det er gået.

Steffen Gliese

Felix, det er en myte med EU - som i øvrigt snarere blander sig i burhøns end socialpolitik.
Den store naive forestilling blandt dem, der nu er politiske ledere, er, at den brede arbejdende befolkning mest af alt er interesseret i fortsat at skulle slave i deres ansigts sved for det daglige brød. Det er jo ligesom hverken retfærdigt eller demokratisk.

Niels Engelsted

Michael,
ingen gåde, jeg forklarer.
Lad os tage udgangspunkt i dit første link fra Lisbeth Knudsen, hvor hun appellerer til, at vi sætter den offentlige sektor fri. Hvad mener de borgerlige, når de taler om at sætte den offentlige sektor fri? De mener, at den offentlige sektor skal frigøres fra det statslige bureaukrati ved at dens ydelser udliciteres til private aktører og på sigt privatiseres. Danmark følger samme neoliberale OECD-manuskript som alle andre lande, og det næste, der står på programmet, er netop udliciteringen af den offentlige velfærd og det offentlige sundhedsvæsen. Hvis Venstre kommer til magten vil de første skridt blive taget til at udlicitere vores sygehuse, vent og se. (Og hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil det samme formentlig ske og med de samme argumenter.) Lisbeth Knudsen er en smart dame, tro ikke, at hun ikke ved det. Når du så opfatter hendes ord som en støtte til Alternativets forestillinger, hvad må man så tro? At Alternativets politik om en bredere samarbejde mellem det offentlige, det private og det civile liv ikke kommer til at gå ud på præcis det samme?

Og for lige at tage Sven Brinkmann-linket med. En så tåget og vanskeligt tolkbar tale om meningen med livet og det personlige ansvar, burde få alle advarselslamper til at lyse. Bare for en sikkerheds skyld. I tågerne kan sagtens gemme sig det mest reaktionære tankegods, hvis det skulle udmøntes i politik.

Obama blev berømt med den tale hvor han sagde, at der ikke var blue states and red states, only the united states. Det lyder som om, at Alternativet siger nogenlunde det samme. Der findes ikke en blå blok og en rød blok, men Alternativets tredje vej hævet over blokkene. Men se hvordan det gik i Amerika, modsat Obamas kønne ord om Yes, We can og Hope and Change, blev de fattige udplyndret og de rige belønnet. Hvorfor skulle vi ikke være bange for at blive narret igen?

Preben Haagensen, Torben Kjeldsen, Peter Hansen, Torben R. Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet, skiftet, gik ud på, at politikerne i langt højere grad tiltog sig bestemmelsesretten under påskud af, at de betalte; men det er jo ikke dem, der betaler, det er borgerne, der betaler skat, og derfor har et legitimt krav på, at midlerne fordeles af folk, der ved, hvordan de anvendes til et direkte formål, ikke som middel til noget andet.
Man skal ikke støtte "kunstneriske" projekter, som man har gjort i mange år, for at yde en social indsats overfor folk, man ikke ved, hvad man ellers skal stille op med - man skal gøre det for at de bedste kan præstere noget til gavn for alle dem, der skal nyde godt af det. Der er forskel på en amatørscene, der kan få støtte fra kommunen og et gratis lokale på en skole at øve i, og så professionelle kunstnere, der som alle andre professionelle mennesker i samfundet har krav på at få deres faglighed anvendt til fællesskabets gavn.
Man blev ikke kaospilot, hvis man ikke kunne argumentere godt for sin plads på holdet, har jeg altid hørt.

Steffen Gliese

Det, som er fejlen i hele tankegangen, er, at man benytter den samme logik på hele feltet.
Men man skal selvfølgelig automatisere og skære ned på ansatte i produktionsvirksomhed og på de farlige områder for at kunne indsætte mere sundhedspersonale, give folk mere tid til at blive kloge på sig selv og verden og hinanden og alt det andet, der giver mennesker velvære og oplevelsen af betydning i livet.

Henrik Bjerre

Tag nu ikke denne slags artikler så tungt. "Den stigende politikerlede", "det nære samfund svækkes", "ungdommens stigende uansvarlighed" .... er meget udmærkede emner når der skal fyldes sider ud ovenpå en lidt begivenhedsløs fredag ... men der står det samme i denne slags artikler som det gjorde sidste år, for 5 år siden og for 100 år siden.

Lars Løkke Rasmussen har vist sig endnu dårligere form end frygtet i starten af valgkampen, og de det mest interessante er lige nu de Radikales prøveballon. Skal vi melde os ud af regeringen - ved at komme med endnu more komiske forslag end Alternativet?

Vibeke Rasmussen

I lørdagens middagsradioavis på P1, kunne Fyens Stiftstidendes bagsideredaktør fortælle om, hvordan en grafik de havde fået lavet til lørdagens udgave, var blevet opsnappet af medlemmer af Alternativet, som begejstret havde spredt den på internettet. Som følge deraf, var redaktionen nu i bekneb for en ny illustration.

Grafikken, som det havde været meningen, at læserne skulle foreslå tekst til, bestod af en rød og en blå ballon repræsenterende hhv S og V, samt et grønt ballondyr i form af en enhjørning repræsenterende Alternativet.

Nu er det så, at jeg spekulerer på, 1) om Å lader hånt om, og eventuelt ønsker helt at afskaffe, ophavsretten? Og 2) om den åbenlyse begejstring over at blive afbildet som enhjørning, er tegn på naivitet, uvidenhed eller selvironi?

Michael Bruus

Niels Engelsted

"Velfærdsdebatten trænger til, at vi sætter den offentlige sektor og dens ledere og medarbejdere mere fri til at nytænke løsningerne. Vil det ind i mellem give nogle fejl? Ja. Men dem ser vi også ind i mellem nu i det nuværende stærkt kontrollerede og regelbundne miljø."(Lisbeth Knudsen)

Det ligner Alternativet, Altså er der samklang i det der skal forandres.

Jeg læser at du skriver: blå blok vil gå privatiseringens vej(hvis de følger deres normale mønstre) og det tror jeg du har ret i.

Og her adskiller Alternativet sig noget: som du selv skriver: Alternativets tredje vej hævet over blokkene. Altså nye tanker og dermed nye løsninger.

Men uanset hvordan vi vender og drejer det så er der enighed om at noget skal ændres, og det er den grundlæggende enighed jeg ser.

Vibeke Rasmussen

I øvrigt vil jeg gerne betakke mig for, at Socialdemokraterne også udvikler sig til et længsels(!)parti. Med frit valg på alle hylder, æh? Personligt ville jeg s'mæn' stille mig ganske tilfreds med en formand, der 'bare' har en ideologi og en vision for partiet.

Ovenfor bliver der skrevet om Mette Frederiksen, at "begejstring nok ikke [er] en af hendes spidskompetencer". Det vil jeg til hver en tid langt foretrække for selfie-narcissisme!

Preben Haagensen, Lene Christensen, Torben R. Jensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Felix Austin

Ja, jeg opremser fejl og mangler ved den måde vi har indrettes os på og påviser at der bredt over det politiske spektrum er forbavsende enighed om disse fejl og mangler og at Alternativet ser ud til at være katalysator of denne enighed.

Niels Engelsted

Michael,
med alt respekt, det var ikke noget betryggende svar. Tværtimod bestyrker det min frygt.

Michael Bruus

Niels Engelsted

Og hvad går denne frygt på?

Vibeke Rasmussen

Er Berlingeren "blå"? Nu er det godt nok længe siden, jeg senest har set papirudgaven, men jeg tjekker jævnligt b.dk., og her har der da, i hele Ss nu over et halvt år(!) lange valgkampagne, været udvist en kolossal, nærmest næsegrus, beundring og begejstring for Helle Thorning-Schmidt. Til tider har det fremstået næsten som regulær forelskelse.

Samtidig har sidens syn på og fremstilling af Lars Løkke Rasmussen været tilsvarende voldsomt negativ. Så jeg véd da snart ikke. Var chefredaktøren "rød", da hun ledede Aktuelt? Er hun nu "blå", fordi hun leder Berlingeren? Men ok … man kan jo godt samtidig både være "blå" og støtte Helle Thorning-Schmidt. Så der er jo dét … :-/

Grethe Preisler

At overvære en mediedækket såkaldt partileder-debat mellem Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen er som at være tilskuer til en "debat" mellem en lettere desperat og forpjusket hunkat på næstnederste gren i et pæretræ og et astmatisk gadekryds af en mops, som har haft det for godt for længe til foretage sig andet end æde, sk*de og sove - og knurre ad postbude og skraldemænd, der kommer for tæt på stakittet om huset, hvor Mopsemand 'vogter'.

Nej om vi gider høre mere på dem. Så hellere løse billet til Cirkusrevyen på Bakken, hvor 'duellerne' genopføres i rePrice af rigtige markedsgøglere. Aktører som kan deres metier og ikke giver sig ud for at være andet, end de er.

Vibeke Rasmussen

^Hæ-hæ^. :-)

Niels Engelsted

Michael,
frygten er, at Alternativet trods de fine nye etiketter viser sig at være endnu en radikal aftapning med den samme radikale, det vil sige borgerlige politik.

Per Torbensen, Randi Christiansen og Felix Austin anbefalede denne kommentar

Tony Blair som rød ledestjerne? Den største neo-liberalist siden Thatcher?
Hvem skal begejstres? Hvis det er de rige og eliten, så skal det nok lykkes ved at efterfølge Blair's eksempel.

Felix Austin, Lene Christensen, Steffen Gliese og Eva Bertram anbefalede denne kommentar

»Hårdtarbejdende familier ønsker ikke kun, at vi fejrer deres hårde arbejde; de vil vide, at de gennem hårdt arbejde kan klare sig godt, stige i graderne, opnå noget. De ønsker at blive rigere..."
Hvilket prægtigt mål og kilde til begejstring! Åh, at stige i graderne...

Randi Christiansen, Lene Christensen, Lise Lotte Rahbek, Jens Illum og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Thorning og selvransagelse kan knap nok siges i samme sætning. Rationalet synes snarere at være, at har man magten, så har man magten, og så må støtterne ellers overveje, om de foretrækker noget andet og kan bringe sig til at trække stikket. Men selv hvis Thorning virkelig ønskede at begejstre, ville det da være synd, om det var ud fra en så flad opfattelse, at det, hårdtarbejdende familier går og ønsker sig, bare er at blive rigere. Hvis der virkelig er så galt fat, er der ikke meget at begejstres over, og er ikke netop en tankegang som Blairs årsag til miseren snarere end løsningen?

Steffen Gliese, Torben R. Jensen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
Felix Austin

Peter Hansen

Jeg synes så, at det er meget naivt at undervurdere EUs indflydelse på vor lovgivning og vore politikeres råderum.
At afvise EUs indflydelse med en smart bemærkning og fortsætte med en debat der i bedste fald er inderlig ligegyldig, er måske ønskelig for de der helst vil føle deres demokratiske sindelag vedligeholdt af ord uden indhold, og den rene virkelighedsflugt.
Fordi langt de fleste forhold er bestemt af andre fora og at disse fora har mod på at bestemme endnu mere, er en uomgængelig kendsgerning for de der ønsker at se den.
At disse institutioner er endnu længere fra det vi normalt opfatter som demokratisk er vist også gængs viden, for de der ikke forblændes af vort lillelands fortid som en tryg ramme med lige muligheder for alle,...eller ønsket om at forsøge at blive sådan.

Henrik Bjerre

@Vibeke Rasmussen

Berlingske Tidendes papirudgave (som jeg nu og da får stukket i hånden i en flyver) er en udmærket avis med masser af nuancerede synspunkter.

Hvis man endelig skal være firkantet motivfortolkende - og vil se Berlingske Tidende som et organ for store danske virksomheder selv efter rederiet solgte aktierne - så er det da klart at denne interessegruppe hellere ser Helle Thorning-Smith end Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

En international virksomhed har det bedst med en statsminister der kan omtale og interagere med andre landes befolkninger og regeringer på en respektfuld måde. Desuden er prislappen til DF hvor en indisk programmør skal have lært at sige "Rødgrød med Fløde" før de må arbejde i Danmark ikke særlig smart for dem.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Casper Dall skrev: "eller har Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt blot været det mindst ringe bud i 2015? "

Det er et godt alternativ, Casper - jeg vil mene, at du har taget det fra Informations eget motto: Den mindst ringe avis - hvis nogen kan huske det ;-)

Idet jeg vil tillade mig at mene, at sådan har det været i over 100 år i dansk politik. Hvor Socdem har herset og regeret og skabt det samfund, som alle tager patent på i dag: Velfærdssamfundet.

Felix Austin

Spørsmålet er så, når man begynder at gå direkte imod egne vælgere, eget historiske grundlag og egne realiserbare valgløfter, om det mindst ringe parti ikke også er blevet for ringe til at vælgerne ønsker at vise det tillid igen.

Steffen Gliese

Men der er jo ikke andre end partimedlemmerne til at ændre partiets kurs, og så længe folk ikke ønsker at melde sig ind og påvirke retningen, får de neoliberale lov til at løbe med klatten, på trods af den forfejlede analyse og værdiopfattelse. Det er meget svært med den værdiopfattelse, fordi dette abstractum penge er så håndgribeligt, at det er svært at forstå, at det altså kun er et middel uden værdi i sig selv til at transportere værdien af en type indsats over til en anden type indsats, der således kan blive betalt for.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Peter Hansen skrev sent i nat ... "Men der er jo ikke andre end partimedlemmerne til at ændre partiets kurs" - og den forstår jeg ikke helt.

Selvom vores ærede leder - fr. Thorning også er medlem - så ER hun en enorm kraft i mit parti, der påvirker høj som lav - især i en valgkamp.

Bl.a. har hun løftet partiet i meningsmålinger, så rød blok faktisk fører jf. seneste Voxmeter-måling fra i dag. For 5 uger siden sagde Voxmeter og alle de andre, at rød blok lå på 45% mod blå bloks 55% - og nu er det skiftet ud til 51.9% mod 48.2%

Hvem skyldes det nu lige - de menige medlemmer? Potentielle S-vælgere??

Nej, det skyldes ledelsen - idet jeg godt vil medgive, at oppositionens leder giver os et let løb ...

Grethe Preisler

"Die Partei, die Partei, die hat immer Recht!
Und, Genossen es bleiben dabei"

Det er godt nok sjovt at høre en gammel socialdemokratisk 'Genosse' synge med på Nik & Jay-versionen af Oscar Hansens "Damark for Folket" fra 1934, som DF også har taget til sig som sin egen.

Michael Bruus

Niels Engelsted

Ok, som jeg ser Alternativet, vil de tage det brugbare fra blå poletik og det brugbare fra rød og sætte det sammen på nye måder.

Så ja, der vil være blå tanker; iværksætterriet er typisk blåt, men blåt, nu med menneskelighed, som jeg ser dem.

Jeg tror de har fat i den lange ende af en ny fremtid. (I særdeleshed fordi de ser ud til at kunne nå hele det politiske spektrum)

Grethe Preisler

Når jeg ser et rødt flag smælde på det store kolde bord!

Kaviar, det' hvad vi har - og et dobbeltriflet bestik fra Georg Jensens sølvsmedje ligger nu engang bedst i arbejdshænderne på dem, der "formede verden om til en lysere tid" da Ruder Konge var knægt og Thorvald Stauning lods på Barken Margrethe af Danmark.

Niels Engelsted

Michael,
fint, men blåt med et menneskeligt ansigt er vel præcist sådan radikale i egen selvforståelse altid har set sig selv?

Vibeke Rasmussen

Angående De Radikales selvforståelse, havde en gæst i Sigge Winther Nielsens 'Policast' – i forbindelse med en vurdering af, hvorvidt R var bekymrede over den store tilbagegang i meningsmålingerne – den udlægning, at i De Radikales selvforståelse betød det ikke så meget, om partiet havde fire eller fyrre mandater, bare de havde de afgørende mandater.

Hvilken politisk "farve" de mandater så har indflydelse på, betyder vist heller ikke så meget?