Klumme

Valget er overstået

Terningerne er kastet, og det politiske landskab for de næste fire år ligger fast. Skal vi så ikke love hinanden, at vi næste gang debatterer på et sagligt niveau i stedet for at opfinde alle mulige løsagtige historier om modstandere
Debat
20. juni 2015

Henrik Nissen sagde det ganske rammende i tirsdagens udgave af Jyllands-Posten:

»Politikerne har så travlt med at hamre hinanden i hovedet med de andres fejl. De skændes som børn og afbryder hele tiden hinanden.«

Han arbejder til daglig som isoleringsmedarbejder, og han indrømmer, at hans interesse for politik »lider« under valgkampen.

Henrik Nissens oplevelse af valgkampen 2015 er ikke enestående. Ifølge Jyllands-Posten og analyseinstituttet Wilke mener otte ud af ti danskere, at tonen mellem politikerne i valgkampen ikke er præget af gensidig respekt.

Man behøver ikke lede længe for at bekræfte danskernes opfattelse. Den 11. juni satte tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard (V) sig til tasterne og tweetede:

»Uanset hvad S hiver op af hatten, vil et nyt rødt flertal lempe udlændingepolitikken. Og det ved Thorning også godt.«

Med mindre Tina Nedergaard kan se ind i fremtiden, ved hun en uge før valgdagen intet om, hvordan styrkeforholdet i rød blok bliver, og hvilken politik der i så fald vil blive ført på udlændingeområdet. Men det eksempel er ikke det værste. Det mest grelle står Socialdemokraterne for.

Den 4. juni præsenterer Venstre partiets udspil på sundhedsområdet, og der går ikke mange minutter, før man kan læse om det på Socialdemokraternes facebookside:

»Den 18. juni står du over for et klart valg: Vil du have dankortet eller sygesikringskortet op af lommen, når du bliver syg? Socialdemokraterne siger helt tydeligt: Du skal ikke have penge med, når du går til lægen. Venstre har i dag fremlagt et sundhedsudspil, hvor man ikke afviser at indføre brugerbetaling på lægebesøg,« skriver det regeringsbærende parti.

Hvorfor skulle Venstre i partiets udspil skrive, at partiet ikke vil have brugerbetaling? Venstres Lars Løkke Rasmussen har allerede sammen med de tre øvrige, borgerlige partiledere for flere måneder siden i en kronik forsikret danskerne om, at der ikke kommer brugerbetaling på lægebesøg. Det kan blive nogle meget lange politiske udspil, hvis partierne fremover også skal skrive om alt det, de ikke vil.

Men det var ikke kun på Facebook, Socialdemokraterne fremturede den noget besynderlige kritik af Venstres udspil: »Der er nogle ting, der giver anledning til bekymring. For det første synes jeg, Venstre skulle have benyttet lejligheden til en gang for alle at fjerne usikkerheden om, hvorvidt vi skal til at betale penge, når vi går til lægen«, sagde sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Ritzau om en usikkerhed, Socialdemokraterne selv har skabt.

Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen har i valgkampen lovet, at reformkursen skal holdes for en ny regering, og Socialdemokraternes Bjarne Corydon har proklameret, at vi er nødt til at »udvide reformbegrebet«, så det ikke kun handler om at øge arbejdsudbuddet, når der skal laves ændringer af velfærdssamfundet. I de seneste fire år har det især været samfundets svageste, som med reformer af kontanthjælp og førtidspension har holdt for for at bidrage til fællesskabets bedste.

Nu er valget overstået, og reformkursen bliver holdt. Så kunne det være skønt for demokratiet, hvis de næste fire år blev brugt på at reformere debatkulturen mellem politikerne og deres partier, så næste valg til Folketinget handlede om sandheden om ens egen og andres politik.

Det er fattigt, når ens bedste svar på andres politik er en bevidst usandhed. Så hellere tage diskussionen af de politiske uenigheder om prioriteringen, når der nu rent faktisk er fremlagt konkret politik. Det bliver vælgerne klogere af. Det andet skaber kun politikerlede.

Casper Dall er leder af Informations Christiansborg-redaktion.

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

DF er blevet den helt store vinder ved dette valg, ved meget konkret at love guld og grønne skove og alt der imellem.

Medier og jounalister har om nogen ansvaret for ikke tage diskussionen om den økonomiske priotering, hvis eller når DF fik betydelig regeringsindflydelse.

Så når Casper Dall åbenbart i bagklogskabens ulidelige klare lys, noget kringlet efterlyser en "diskusion om politiske uenigheder om prioriteringerne om den fremlagt konkret politik" er det som minimun 4 år for sent, da DF gyldne tulliardløfter, som der har lokker hundredetusinder af danskere ind i kolonihavehuset aldrig har været til nogen egentlig diskussion - oftest blot affærdiget.

DF har endda været så åbenlyse sikre på de sløve og apatiske medier, at de har valgt Danmarkshistories nok mest provokerende valgslogan med orderne: "Du ved, hvad vi står for", hvilket til dels gælder indvandringspolitikken, men ellers intet andet. Ikke mange ord om financeringen af deres lyksaglige " frit valg på alle hylder"

DF må idag slå sig på lårerne af grin over deres massive erobningstogt, der ikke krævede et eneste offer blandt stormtropperne, men som tværtimod kunne vokse sig større i takt med mediernes snorken

End ikke Sass Larsen alvorlige opsang til medierne i begyndelsen af valgkampen om at at afkræve DF de økonomiske beregninger for deres valgpropaganda fik nogen reaktion i medierne, hvorved Dansk Folkeparti uden beregni fik fjernet det sidste spinkle forsvar, der gav dem lov til at forme Danmark efter deres eget forvrængede verdensbillede .

Det resultat er mildt sagt uværdigt for hele den samlede presse, og ikke mindst for for det flertal af befolkningen som frustreret og magtesløse har måtte se det ekstreme højre marchere ind i magtens centrum uden skyggen af modstand.

Det er en liden trøst, at Casper Dall sidder tilbage med dårlig samvittighed, men det ændrer ikke på at ansvaret for tabet primært må placeres hos medierne, der åbenlyst har snorksovet på deres vagt.

Man må håbe, at DF støvletramp i gaderne vil få dem til at vågne op, så DF kan få en størrelse som ikke kan udgøre nogen truslen mod Danmarks mange minioriteter og vores omdømme blandt vores samarbejdspartnere over hele verden.

Dagen d. 18 juni 2015 vil gå over i historien som en skamstøtte over demokratiet og i særdeleshed den fjerde statsmagt der glemte alt om den altid vågne vagthund, som bider sig fast i magtens ben og som giver hals ved alle de ting der ser forkerte ud.

Højlydt snorken på vagten er ikke det samme som at glamme og konfrontere, og lad DF være de første til at mærke dette, når medierne engang vågner af deres tornerosesøvn. Der står faktisk temmeligt meget på spil for Danmark dennegang.