Klumme

Åbent brev til Angela Merkel

Sparepolitikken har fejlet, skriver fem førende økonomer i en advarsel til den tyske kansler: ‘Historien vil huske dig for dine handlinger denne uge’
Debat
10. juli 2015

Den endeløse nøjsomhedspolitik, som Europa har tvangsfodret det græske folk med, virker simpelthen ikke. Nu har Grækenland højlydt sagt, at det kan være nok. Som det meste af verden vidste, at det ville gå, har EU’s finanspolitiske krav knust den græske økonomi, ført til massearbejdsløshed, banksystemets sammenbrud og gjort gældskrisen langt værre, så den græske statsgæld nu er steget til ubetalelige 175 procent af bruttonationalproduktet.

Økonomien er nu knækket, skatteindtægterne styrtdykker, produktionen og beskæftigelsen er i nedgang, og virksomhederne mangler kapital.

De humanitære konsekvenser har været enorme. 40 procent af de græske børn lever nu i fattigdom, børnedødeligheden er på himmelflugt, og ungdomsarbejdsløshed er tæt på 50 procent. Korruption, skatteunddragelse og tidligere græske regeringers dårlige regnskabsførelse har bidraget til at skabe gældsproblemet. Grækerne har efterkommet en stor del af den tyske kansler Angela Merkels opfordringer til nøjsomhed: lønnedgang, besparelser på de offentlige udgifter, pensionsbesparelser, privatisering, deregulering og skattestigninger. Men de seneste års såkaldte ​​tilpasningsprogrammer i lande som Grækenland har ikke resulteret i andet end en ’Great Depression’ af et omfang, som Europa ikke har kendt til siden 1929-33. Den medicin, som er blevet ordineret af det tyske finansministerium og Bruxelles, har åreladet patienten, men ikke helbredt sygdommen.

Reducer den græske gæld

Vi opfordrer i fællesskab kansler Merkel og trojkaen til at overveje et kursskifte for at undgå flere katastrofer og gøre det muligt for Grækenland at forblive i eurozonen.

Lige nu er den græske regering blevet bedt om at sætte en pistol for panden og trykke på aftrækkeren. Kuglen vil trist nok ikke kun dræbe Grækenlands fremtid i Europa. Følgevirkningerne vil dræbe eurozonen som et fyrtårn for håbet om demokrati og velstand og kan få vidtrækkende økonomiske konsekvenser i hele verden. I 1950’erne blev Europa opbygget på baggrund af gældseftergivelse, især for Tyskland, hvilket gav et stort bidrag til efterkrigstidens økonomiske vækst og fred. I dag er vi nødt til at omstrukturere og reducere den græske gæld, give økonomien et pusterum, så den kan komme sig, og give Grækenland mulighed for at betale af på en reduceret gældsbyrde over en lang periode.

Dristigt og generøst

Tiden er inde til at tænke de seneste års straffende og mislykkedes nøjsomhedsprogram igennem og til at acceptere en større reduktion af den græske gæld i forbindelse med de reformer, som Grækenland har hårdt brug for.

Vores budskab til kansler Merkel er klart: Vi opfordrer dig til at tage dette afgørende ansvar for Grækenland, Tyskland og resten af verden på dine skuldre. Historien vil huske dig for dine handlinger i denne uge. Vi forventer og regner med, at du vil tage det dristige og generøse skridt i Grækenlands retning, som vil komme Europa til gavn i mange generationer.

Den globale kampagnegruppe Avaaz har organiseret dette åbne brev til Angela Merkel på baggrund af indsamlingen af en halv million underskrifter mod det mislykkedes spareprogram i Grækenland. Heiner Flassbeck er tidligere statssekretær i det tyske finansministerium; Thomas Piketty er professor i økonomi på Paris School of Economics; Jeffrey D. Sachs er professor i bæredygtig udvikling ved Earth Institute, Columbia University; Dani Rodrik er professor i international politisk økonomi, Harvard Kennedy School, og Simon Wren-Lewis er professor i økonomisk politik, University of Oxford.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spildte ord på ballelars

Professoren i Cambridge, A.C. Pigou, udgav i 1933 sit svar på kapitalismens krise i værket »The Theory of Unemployment«. Konklusionen var: Det mest effektive middel mod arbejdsløsheden er fortsat lønnedgang, balance på de offentlige budgetter og begrænsning af pengemængden. Disse konklusioner var den herskende økonomiske teori, der blev doceret i Cambridge, ...men som i følge Keynes burde høre en svunden tid til...

Men det er ikke desto mindre den lære Merkel og hendes økonomiske rådgivere, stadig den dag i dag, følger.

Økonomer har kun praktisk interesse når deres teorier understøtter kapitalismens kortsigtede profithensyn. Sådan er det.

Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, HC Grau Nielsen, Ole Henriksen, Lene Santora, Torben R. Jensen, Jens Jørn Pedersen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

I forbindelse med påkrævede langsigtede (sociale/økonomiske) reformer kan man diskutere to ting, dels hvad der vil være det rigtige at gøre, dels hvordan man kan håbe på at det kan blive gennemført.

Det er klart, at det en illusion at tro, at det en let sag at få det rigtige gennemført bare ved at appellere til visse centrale beslutningstageres individuelle (formodede) samvittighed. Men det er lige så klart, at man bestemt ikke bør tie stille med sin holdning og viden om, hvad der vil være det rigtige at gøre. For kun gennem en udbredt bevidstliggørelse af de bestående uretfærdigheder og den bestående ufornuft vil det på et tidspunkt være muligt at skabe de forandringsskabende reformkræfter, der skal til.

Så al respekt for Piketty altså trods alt. Hvor der er lys, der er der håb.

Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, Ivan Breinholt Leth og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Når ledelsen fejler, så skal der findes en syndebuk, for ledelsen vil ikke indrømme deres fejltagelser.
Den fattige vil altid komme til at betale!

Rasmus Kongshøj, HC Grau Nielsen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

hmm... der er ingen tvivl om økonomernes politiske ståsted, og derfor kun logisk at de skriver som de gør. De forholder sig slet ikke til at der er andre lande der har gennemgået reformering af deres økonomier og er kommet ud på den anden side med positive udsigter. Hvorfor skal Grækenland belønnes for deres slendrian? reformer er udeblevet siden 2010, sågar har man annulleret de få reformer der blev forsøgt for Syriza kom til magten - nu ved lov.
Det er gratis at være teoretisk. Grækenland mangler troværdighed i deres forslag. Det seneste forslag tyder på at ikke er til at stole på - men trods dette så vil de gerne have mere end 50 Mia. Eur.
amatører.

Jens Jørn Pedersen

Peter Nielsen
Læs lige en gang mere det du skriver. Du blæser blot med vinden. Prøv lige at forstå helheden!

Klaus Vink Slott, HC Grau Nielsen, Hans Paulin, Toke Andersen og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Jens Jørn Pedersen, nej jeg blæser ikke med vinden, men forholder mig til den dybt utroværdige Græske regering, deres annullering( ved lov) af de få gennemførte reformer. Jeg forholder mig til at Grækenland har haft 5 statsbankerotter siden 70´erne. Jeg forholder mig til at Grækerne har fået lån på visse betingelser som de sidenhen er rendt fra. Jeg forholder mig til at der er eftergivet privat gæld i Grækenland for at redde bankerne - dette kan ikke isoleres fra resten af grækenland, da et kollaps af bankerne ville få vidtrækkende konsekvenser for alle grækere. jeg forholder mig til at Grækerne vi mere end 60. mia i lån som de brugte på lønstigninger til offentlige ansatte der fik mere end fordoblet deres lønninger, trods krisen, og at pensionssystemet for disse garanterer min. 92 % af lønnen i pension - vel at mærke den løn man havde op til pensionering. Jeg forholder mig til at Grækerne nu kommer med et forslag der overstiger de krav de stemte nej til, men samtidig ønsker mere end 50 Mia. Euro i 3 årigt lån, UDEN at have udvist nogen som helst vilje til at honorere de krav der var ved tidligere långivning - ergo er det indtil videre skuespil. Jeg forholder mig til at det er Grækerne selv der har udvist utrolig dårlig statsforvaltning. jeg forholder mig til at ca. 80 procent af samtlige græske virksomheder er familieejet med 4 eller færre ansatte. Jeg forholder mig til at grækerne nægter at privatisere off. virksomheder for således at reducere off. udgifter.
Jeg forholder mig til at grækerne selv skal til at vise at de kan og ikke leve for andres penge en gang til.

Niels K. Nielsen, evert friberg-jensen, Bent Nørgaard og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Peter Nielsen
Du fortsætter blot!
Du er måske også i ledelsen?

Peter Nielsen

Jens Jørn Pedersen
ja jeg fortsætter, og jeg synes at det nu er grækernes tur til at vise solidaritet med resten af de lande i EU der har måtte gennemgå reformer for at komme igennem krisen. Det er grækernes tur til at vise at de kan. Jeg synes helt ærligt at grækerne pisser lande som Italien, Spanein, Portugal, Estland, Irland op og ned ad ryggen.
De skal absolut ikke have særbehandling, go de har svindlet og snydt konstant siden de gjorde sig klar til at komme i Euroen. euroen var bare en ny måde hvorpå de kunne finansiere deres episke overforbrug.
om jeg er i ledelsen? Hvad mener du dog med det. Du er måske på gulvet?

Helene Kristensen

eurozonen som et fyrtårn for håbet om demokrati og velstand - det er da kun velstand for eliten og kapitalen. Folket får som sædvanlig lov at betale, det meste når det går godt, det hele når det går skidt.

Torben Selch

APM slikker sig om munden.. grækerne ligger ned og en af grækernes klenodier indkomstmmæssig, deres havnenalæg ligger som en blottet lækkerbidsken, lige til at stikke hugtænderne i.

Mærkværdig som historien gentager sig med krøller på halen - i 1953 fik Tyskland eftergivet 50% af deres gæld. 2. verdenskrig var sønderlemmende hård mod Grækenland, som fik nedbrændt mange af deres byer - som straf mod modstand mod tyskerne og italienerne.

Nu slikker APM sig om munden i 2015 - som man gjorde i 1942:

"A.P. Møller talte i Studenterforeningen,
februar 1942, altså næsten 2 år efter tyskerne havde
besat Danmark. Her citerer Møller fra Hitlers Mein Kampf om værneviljen
og tilføjede, der i har han (Hitler) ret som i så meget andet.
Denne udtalelse fik mange af tilhørerne til at udvandre i protest.
Til gengæld var der stor ros i Nazisternes dagblad, Fædrelandet,
der takkede Møller for den mandige måde hvorpå han
i lørdags gav sine meninger til kende.

https://enhedslisten.dk/a.p.-moellers-tyskvenlighed

Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, HC Grau Nielsen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Min holdning til EU er at EU kun burde handle om samhandel. resten skulle være op til de enkelte stater selv. nu er det desværre kommet så vidt at EU favner langt ind i centralnervesystemet i enhver regering. Når det så er sagt, så er EU ikke skyldig når det kommer til at folket betaler. hvis man ser på EU siden begyndelsen så har ethvert medlemsland nydt godt af velstandsstigning i enhver henseende. Dette er uomtvisteligt, og det gælder for alle samfundslag. Så skal man spørge sig selv om levestandarden skal hæves gennem støtteordninger eller om det skal ske gennem landenes egen udvikling og "organiske vækst".

Curt Sørensen

Den europæiske og den græske krise:

EU kunne være blevet til mange ting og visionerne var store hos dets initiativtagere. Men som sædvanligt i historien har mægtige økonomiske interesser og stormagtspolitik sejret.
Grækerne er differentieret i forskellige klasser, grupper og fraktioner. De har rige oligarker, en ikke moderniseret stat, korruption, klientilisme , en økonomi præget af en stadig stor primær sektor, en helt anden moderniseringshistorie end den vestlige, mange århundrede under fremmedherredømme, sen nations- og statsbygnikng , en ikke så fjern fortid præget af borgerkrig og efterfølgende militærdiktatur o.s.v. . Men alt dette fik deres nye regering ikke tid og lov til at forsøge at rette bod på. Institutionerne, teknokraterne, den europæiske finanselite , og nordeuropæiske centrum-højre politikere havde en helt anden målsætning og en helt anden politik , som de drev igennem: 'reformer' der ovenfra skulle forvandle landet så det lignede mainstream økonomiens lærebøger.
Det flugter godt med den generelle udvikling i EU gennem de sidste mange år: Maastricht traktat, Euroen, stabilitetspagt, finanspagt, Lissabon traktat o.s.v. er alle udtryk for denne drift mod højre over i ultraliberalismens utopi. En bevægelse der så på ejendommelig måde har været sammenflettet med Eurokratiets drømme om en stadig udvidelse og magtforøgelse. Dette forklarer igen den udbredte modstand fra både venstre og højre.
Der er også en politisk dimension i alt dette: EU-eliten, teknokrater, de europæiske stormagters centrum- højre politikere , finansfolk, 'eksperter', bankøkonomer, kommentatorer, og mainstream presse har været ved at vælte over hinanden for at sikre i forvejen stærke kapitalinteresser, blande sig i et angiveligt suverænt lands indre anliggender og tromle dets demokratiske institutioner og valgte ledere.
Kreditorer har i sin tid investeret i græsk statsobligationer,for at gøre en god forretning, og det gjorde de ( af disse og ikke af altruistiske grunde). Så kom krisen og som andre aktører på et marked kunne de så have lidt et tab. Det er den markedslogik,som man jo ellers hylder så meget. Men det skete ikke. Institutionerne trådte til og trods oprindelige betænkeligheder i IMF sikrede institutionerne, at tyske og franske bankers tilgodehavender ved 2010 bailouten blev konverteret til græsk statsgæld til disse, og det vil i sidste instans sige regeringer og befolkninger. De tyske og franske banker slap af krogen således som det er sket ved en række baylots rundt omkring i verden i årenes løb ( jfr Stiglitz: Globalization and its discontents). Hver gang er en krises omkostninger blevet væltet over på befolkningerne, medens finansfolkene bag operationerne slap fri. Ved samme lejlighed blev der gennempresset nogle 'strukturreformer' som skulle sikre og udbygge den liberalkapitalistiske samfundsorden ( se f.eks, Naomi Klein: The Shock Doctrine) Det var også det der skete i Rusland i 90érne i Yeltsin perioden ( se klassikeren om Yeltsin årene: Reddaway & Glinski: Market Bolshevism).

Grækerne selv har kun set en brøkdel af de penge der i årenes løb er tilflydt Grækenland som 'hjælpepakker'. Over 90 procent af pengene er strømmet tilbage i gældsbetalinger. Men hjemme i Grækenland er de blevet påtvunget den neoliberalistiske dogmatismes austerity politik. Den har ikke hjulpet landet spor men tværtimod reduceret BNP med 25 procent, fremkaldet en generel arbejdsløshed på 25 procent og en ungdomsarbejdsløshed på 50 procent. Ikke desto mindre insisterer Bruxelles og de nordeuropæiske eliter på yderligere ’reformer’ og i Europaparlamentet bliver lederen af en angivelig suveræn stat svinet til af superliberalistiske brøleaber.

Grækenland burde selvfølgelig aldrig have været med i Euroen. Det samme gælder en række andre sydeuropæiske lande. Og iøvrigt også lande som Bulgarien og Rumænien. Man kan ikke lave en valutaunion og etablere en fælles valutapolitik for lande der er så vidt forskellige som
de nord-, øst- og sydeuropæiske.
Det er i øvrigt også en fejl at EU som led i det storpolitiske spil har rullet sit område så langt mod øst. Men det er en helt anden og omfattende diskussion. Men den handler også om økonomiske interesser og stormagtspolitik.

Rasmus Kongshøj, Jes Enevoldsen, Stig Bøg, Hans Paulin og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Jeg forholder mig til, ECB og Merkel suger blod som sædvanlig, det gør de også om 10 år.
Jeg forholder mig til, at grækerne arbejder 40% mere end tyskerne.
Lige nu slikker ECB og IMF sig om munden med et skævt smil på læben.

Rebekka Birk Krarup

( Undskyld - men betyder E U ikke europæisk union ? - betyder union ikke forening / forbund ? - Og - er en forening / et forbund ikke noget man har for at hjælpe hinanden når det kniber ? )

Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, Nille Torsen, HC Grau Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Selch

Vestager kunne have hjulpet Grækenland og den nye spæde regering med at lægge pres på de Schweiziske banker - hvor Yanus Varoufakis gerne ville have fat i de penge som ulovligt er undsluppet græsk skat. Det gør man ikke.
Vestager har nu i mere end et år - haft en rødglødende sag liggende omkring - Der Führer Juncker bevidst har hjulpet store firmaer til skatteundragelse med at føre penge via Luxemborg og i skattely. Snylte staten Luxembourg har omdannet staten fra en jernindustri-nation til et direkte Casino skattely. Men intet har Vestager fortaget sig hidtil.
Prøv at se denne fig. fra juni 2015 - det er jo en helt bizar synliggørelse af luxembourgs GDP/borger - set i forhold til de øvrige lande i Europa. GDP/borger i LuxLeak-landeter 1/3 større end selv Norge, der flyder i olie. Og så står den selvsamme mand og tordner mod Grækenland.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/GDP_per_capi...

Rasmus Kongshøj, Bo Carlsen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Er det ikke bare en lille smule sygt, med dette; "frels din sjæl mens tid endnu er", til Angela Merkel, når det nu engang er fortidens græske politikere der har svigtet såvel deres land som deres folk, med deres korruption og politiske ideologi af ligegyldighed overfor deres politiske arbejde, som de ikke gad udføre, men gerne ville have både titel, respekt og lønnen for.

Efter 6 bankerotter siden 1829 er det blevet en politisk vane, der skal udryddes for fremtiden,
- men græske politikere og administration har været særdeles uvillige til at se i spejlet med åbne øjne, men i stedet fastholdt et billede af deres egen dejlighed forbundet med stolthed som folkefærd og definition for deres selvforherligelse og skønhed.

Der er intet stolt ved et folks politikere der gang på gang lever af andre folks penge via gældsætning, gældsætning og atter gældsætning, som eneste administrative middel til en god livsstil og et sikkert politisk genvalg, og det er præcis de holdninger der skal gøres op med, ikke blot i Grækenland, men også i andre Europæiske lande i EU, hvor især Irland 0g Italien gør sig uheldigt bemærket i nogenlunde samme stil.

Resten af mellem- og Nordeuropas befolkninger skal ikke forsørge denne særlige græske model til evig tid, når Grækenland selv kan bidrage langt mere til sin egen selvforsørgelse, og med de udligning ordninger for mia. som Grækenland i tiden har nydt godt af, er det ganske uforståeligt at de ikke selv har indset nødvendigheden af selv at udvise lidt solidaritet med alle arbejdere i Mellem- og Nordeuropa, men i stedet blot set det som trækæsler for græsk livsstil i lånesporet, lånesporet og atter i lånesporet til livsstil til overflod.

Peter Nielsen

Rebekka Birk Krarup, det er muligt og Grækerne har fået 2.500.000.000.000 i hjælp samt eftergivelse af privat gæld.

Kan vi ikke snart blive fri for sammenligningen mellem Spanien, Irland og Grækenland? I den tyske debat forlyder det, at Spanien kører med et underskud på budgettet på 6 %, derfor er der naturligvis en lille fremgang, når det drejer sig om BNP og arbejdsløshed. Irlands økonomi er delvis baseret på eksport, derfor er det naturligt, at det går lidt frem, når man ligesom Grækenland har sænket lønnen med 30 %. Grækenland har kun en lille eksport, men skal leve af hjemmemarkedet, hvor lønnen er faldet.

Arne Kruse Nielsen

Underlig RETORISK "brev" vs. opfordring om lands vs. regering der misligholder låneaftaler, udskriver valg på grundlag af misligholdt "TERMINS" aftale alene afdrag på IMF anno 1. juni 2015 udsat til 30. juni 2015 ... egentlig "OPSÆTTELIGT" frækt bare at meddele långivere at seneste bod og bedring på ydeligere frist OGSÅ også var en "nød-løgn". Valg manøvre JA / NEJ om SAG hvis TEMA frist VAR udløbet .. reelt meningsløst. Efterfølgende da også bekræftet, udlåner IMF havde mandat til ydelige gældsættelse, med "KUNDE" der stod med misligholdt og endda forlænget 1. juni 2015 nød-låns termins ydelse 2 RESTRANCER terminer udeståend anno 1. juni & 1. juli hver på 1,6 mia. altså hele 3,2 mia. EURO) lover bod og bedring uden det hjælper, har fortsat låne-forbrugs misbruget hele 5 år på nødlån. Seneste FIDUS ... ansøger EU om ydeligere gældsætning i 50 mia. klassen, med kriselån - til hårdt prøvede EU nabo lande ... der ydeligere i måske 10 år har måtte tage imod migrant gennem rejsende fra Tyrkiet i størrese 32.ooo via den 94 km smalle fysiske grænse (som dansk - tyske) inden de fik sat hegn og mure op. Der er lige et snit på 100 om dagen. Grækenland havde kun asylplads til ca. 1.000.

Arne Kruse Nielsen

Lidt svar ... til Stig Bøg ... Betænk Spanien HAR haft lignende historisk erfaring med MAUERNE´s milde herredømme og hersen helel 35o år ... Landet altså den dag i dag mindes med national højtidighed, og pudsigt nok IRLAND også erindre deres historie ved national ved at fejre / festligholde Vikingerne med deres holdning til landets friheder overfor British overherredømme og bindinger man vist skal have en doktor-grad for at gennemskue - det historiske kludetæppe, herunder British / Skotland relationerne.

Jes Enevoldsen

Til Peter Nielsen:
Hvis du ikke opdeler den græske nyere historie i 1. Op til krisen 2. Kriseårene og 3. De sidste 6 mdr. med Syriza, men påstår at der ikke er forskel, kommer du ingen vegne i forståelsen. Og hvis du blot taler om "grækerne" kommer du heller ingen vegne. Der er altså forskel på at være skibreder og buschauffør - også i Grækenland. Og de har levet den græske historie meget, meget forskelligt.
I den sidste uges debatter her på Information er der blevet hevet utroligt meget dokumentation frem, som viser hvordan arbejdsløshed, beskæring af pensioner, lavere lønninger, forbrug, flere selvmord, depressioner, højere børnedødelig osv. har ramt grækerne siden 2010. Jeg har selv prøvet at give mit lille bidrag. Kilderne har ikke været græske men OECD, Eurostat og andre "pålidelige" kilder.
Hvad jeg kan læse mig frem til er, at de græske pensioner er blevet skåret radikalt ned, de min. 35 års arbejde er blevet til 40. Pensionssystemts andel af BNP er faldet med mere end 2% osv.
Så lad os nu være konkrete:
Kan du dokumentere følgende fra dit indlæg:
-At de offentligt ansatte har fået fordoblet deres lønninger i kriseperioden
- At de stadig får 92% af de sidste lønninger i pension.
Lige meget hvor jeg læser (googler) kommer jeg frem til det modsatte.

Du nævner at Grækenland har haft 5 statsbankerotter siden 70 erne. Dem kan jeg heller ikke finde?
Merryll Lynch har lavet en opgørelse over de sidste 210 år, som siger at Grækenland har haft 6 af slagsen, hvilket er mindre end Østrig og Spanien men lidt mere end Tyskland og Protugal.

Rasmus Kongshøj, Bill Atkins, Henriette Bøhne og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Wegner

@Torben Selch, 10:59

APM er for sent ude. Kineserne har allerede været der.

http://www.spiegel.de/international/business/china-seeks-gateway-to-euro...

Lidt for følelsesladet for min smag. Ja, efterkrigstidens europa blev præget af gældseftergivelse og (marshall-) hjælp, men det var der en grund til: Den røde fare i øst, som havde stærke kommunistiske støtter i mange vestlige lande. Det var nødvendigt at trække vesteuropa op af dyndet, ellers var der fare for, at landene ville være gået over på Sovjetunionens side.

Idag er der ikke nogen trussel i samme klasse, som nødvendiggør redningen af dette relativt lille land.
Selvom jeg tror de tager fejl. Der er flere dimensioner i dette:
1: Eksemplet - både det negative (det rå og kyniske i afstraffelsen af værgeløs fælle) såvel som det positive (hvis Grækenland klarer sig, så kan andre (=Spanien, Portugal, Italien) gøre det samme).
2: Verdensøkonomien - den er ikke så stabil, som mange prøver at italesætte den. Lehman Brothers var en lille tue, som man først troede var ubetydelig, men det var hvad der igangsatte nedsmeltningen i 2008. Grækenland kunne få samme rolle.

3: Alternative muligheder for Grækenland - der er muligheder for en alliance med BRICS-landene, alternativt med Rusland alene. Dette vil hive Grækenland ud af NATO's (USA's) interessesfære og over i "fjendens". Nok ser Grækenland ubetydelig ud, men vil som eksempel kunne vise sig at være vigtigere end dets størrelse ellers retfærdiggør.

Karla F. Fontane

Tyskland skal altså betale mere, eller hvordan skal vi forstå det? Er Grækenland nu en del af Tyskland ELLER EU? Det er ret underligt at folk hele tiden råber op efter at Tyskland er nogle svin, og at de ikke gider at betale. Det er faktisk Tyskland der har gjort mest i Grækenland-tragedien. Hvorfor kan de lande (især USA) som råber op, at Grækenland bør hjælpes, ikke bare selv smide penge efter dem? Det er ret nemt at pege på andre, når der skal hjælp til, og så spille moralapostel. Hvorfor så hyklerisk? Jeg synes ikke, at det er Tysklands tur til igen at kaste penge i hovedet på Grækenland; denne gang kan det være hyklernes tur til endelig at træde i handling, istedet for at kæfte op. Her er især tale om: Skandinavien, England, Frankrig og USA.

Jørgen Mathiasen

@Karla F. Fontane
Der har været sagt meget under de sidste 5-6 måneders græske krise også om Tyskland. Det sidste har især afsløret, at danskerne langt fra er bare nogenlunde opdateret om Forbundsrepublikken. Det er fortsat sådan, at halvdelen af befolkningen midt om natten kan forklare, hvad problemet med stemmemaskinerne i Florida er, men mindre en 3% kan redegøre for, hvem Volker Kauder er.

På finansministermødet i Eurogruppen i dag kommer Wolfgang Schäuble til at foretage en afvejning mellem hans interesse for at tiltrække konservative tyske vælgere og Tysklands europæiske interesse. Han og Merkel betaler enten en national pris eller en europæisk pris i den igangværende proces, og uanset larmen fra de bayerske stamborde og fra Bild Zeitung taler alt for, at regeringen og Forbundsdagen i sidste ende vil tillægge Tysklands europæiske interesse den største vægt. Det vil indebære, at Forbundsdagen skal stemme for en hjælpepakke 3, og dermed kommer Tyskland til at sende flere penge til Grækenland - penge retur fristes man til at sige, for Tyskland har et gevaldigt handelsoverskud i samhandlen.

Man kommer næppe uden om at diskutere EUs fremtidige politiske konstruktion, hvad der vel skaber kuldegysninger under de brede bøde og noget endnu værre i UK. Resultatet kan blive en cementering af et EU i to eller tre kredse med halveurolandet DK i kreds to og UK i kreds tre.

Niels K. Nielsen

Næste gang du er i Grækenland, og hele familien har spist på restaurant, så bed om at få lov til at skylde. Og hvis ikke det er muligt, så bed om en rigtig kvittering med moms, skat, tobaksafgift, spiritusafgift, elafgift og og og - så slipper du måske alligevel for at betale ....

Niels K. Nielsen

Til alle jer, der gerne vil hjælpe Grækenland, så er her en mulighed for donation: www.greecedebtfree.org.

Skriv gerne her, hvor meget du selv har bidraget med af egne beskattede penge - og vis verden, hvor stor opbakning der er til, at grækerne fortsat forsørges af andre.

Peter Nielsen

Jes Enevoldsen, vil du dermed plædere for at der ikke er et fælles ansvar i Grækenland , og at alene de multinationale selskaber har kørt landet i sænk siden 70´erne. Hele 5 gange endda?
Det må da være rekorden i naivitet.
Jeg skiller ikke et land ad for at forklare hvorfor de ikke kan få budgetterne til at hænge sammen. Grækerne selv er godt klar over de fejl der er i systemet, men de vil ikke gøre noget ved det. Hvorfor skulle de? De har altid fået dækket deres overdrevne forbrug af andre.
selvfølgelig er der forskel på at være milliardær og fattig, men der er 11 mio. sjæle i landet, og de har et kollektivt ansvar. Du kan ikke fraskrive befolkningens ansvar i det her, og slet ikke dække det ind under banker og multinationale selskaber alene.
redningen af bankerne var ikke uvæsentlig. lad grækenland stå med et kollapset banksystem, så skal du se kaos.
De skal kort og godt gøre som de får besked på og se at få betalt det tilbage de har soldet op uden at gennemføre én eneste reform....
min sympati findes overhovedet ikke for den Græske tragedie for de har selv skabt den, og nu må de tage ansvaret for deres lort i egen have. Gad vide om der overhovedet findes en revisionsuddannelse i Grækenland - man skulle ikke tro det.

Peter Nielsen

Dennis Berg, Portugal, Italien, Spanien, Irland og Baltikum har gennemført reformerne og er i gang med at vinde det tabte terræn tilbage. Selv dem skylder Grækerne penge nu... er det rimeligt? Jeg synes ikke det er rimeligt at grækerne ikke skal gennemgå samme reformering og i sidste ende betale de tusindvis af milliarder tilbage som de har lånt de seneste 5 år uden at gøre noget af det der blev bedt om.

Peter Nielsen:
Den fede har ikke sunget endnu på denne krise. Du kan ikke være sikker på, at dine nævnte lande ikke eksploderer igen.

Søren Wegner

Vedr. Portugal, som jeg kender en smule til...

Den portugisiske gæld beløber sig pt. til 130,3% af BNP, en stigning fra 106,6% siden Coelho blev valgt i 2011.
Minimumslønnen er 500 Euro om måneden, svarende til 3,12 Euro i timen (ca. 23 kroner), hvis du arbejder 40 timer om ugen - en lille forbedring ift. 2014. Beløbet er før skat. Som minimumslønnet betaler du 25,5% i skat; tjener du blot lidt mere - fx. 600 Euro om måneden - er skatten på 39,5%. De 11% går til sygeforsikring og pension; resten går til staten.

Portugal har den højeste emigrationsrate i Europa - mere end 5 millioner portugisere bor nu udenfor Portugal. De fleste er unge borgere, herunder ikke mindst 'halve familier', hvor enten faren eller moren rejser ud i håbet om at kunne forsørge familien derhjemme. Coelho har direkte opfordret sit folk til at forlade landet (hvilket i øvrigt 'gavner' arbejdsløshedstallene, der således holdes kunstigt lave).

Arbejdsmæssigt er der en voxende tendens til midlertidige kontraktansættelser (700.000 mennesker eller 20% af arbejdsstyrken i 2013). De, som ansættes på denne vis, underlægges arbejdsgiverens nåde, idet truslen om, at andre får jobbet er så reel, at man tvinges til at takke ja, uanset forholdene.
Hvis det firma, du skal ansættes af, nægter at skrive en kontrakt, er du nødt til at bruge de såkaldte 'grønne kvitteringer'. Disse købes på skattekontoret og du skal have dem, før arbejdet begynder. Med de grønne kvitteringer følger at system, hvor arbejdsgiveren er fritaget for at betale for bl.a. sygedage, ferie, pension og forsikring. Sidstnævnte er du tvunget til at have, så den må du selv betale. Enhver form for risiko, som er forbundet med arbejdet, står for arbejdstagerens egen regning. Arbejdsgiveren er helt og aldeles fritaget for ansvar overfor sine ansatte.
Systemet med de såkaldte 'grønne kvitteringer' var ment som en midlertidig løsning, men det synes nu at være groet fast på det portugisiske arbejdsmarked.

I løbet af de 4 år, hvor Coelho har ledet landet, er der forsvundet næsten 300.000 jobs. Mange af de tilbageværende jobs er dårligt betalt eller endog helt uden løn, hvilket lader sig gøre, fordi jobbet påstås at give arbejdserfaring. Men når denne periode med ubetalt erfaringsdannelse udløber, bliver man fyret og en ny ansættes for at kunne få samme 'tilbud'. Selv staten ansætter folk på denne vis.

Alt dette betyder, at køerne til den såkaldte 'fattigmandssuppe' (et kirkeligt velgørenhedsprojekt, der uddeler suppe én gang om dagen) samt køerne til jobcentrene bliver længere og længere. Der er ingen køer ved bankerne som i Grækenland, bl.a. fordi folk ikke har penge tilbage, når regningerne er betalt. (Der findes ingen økonomisk håndsrækning til arbejdsløse fra staten som i Danmark).

Hertil kommer ældre mennesker, der ikke har råd til medicin og end ikke råd til transporten til hospitalet, når de bliver syge. Og børn, der sendes på hospitalet i skoletiden, fordi de besvimer pga. sult - ofte er skolefrokosten den eneste mad, de får.
Næsten alle familier har mindst et medlem uden arbejde. Pensionister tvinges tilbage på jobmarkedet, fordi ingen i familien har arbejde, og regningerne hober sig op. Hele familier tvinges til at flytte 'hjem' til forældrene.

Dette er blot nogle af de 'forbedrede' forhold som den menige portugiser må leve under i disse tider...

Steffen Gliese, Dennis Berg og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Grækerne har gennemført de dogmatiske nyliberale reformer, Trojkaen har forlangt. Man har skåret ned i pensioner, sundhed og lønninger og solgt det græske folks fælles ejendom for en slik gennem den ene privatisering efter den anden. Resultaterne er ikke udeblevet; fattigdommen er eksploderet, der er lange køer ved suppekøkkenerne, sundhedsvæsenet er kollapset, og personalet må købe nødvendigt udstyr af egen lomme. Nynazisterne marcherer i gaderne, børn vokser op i fattigdom og pensionister må rode efter mad i skraldespandene.

Resultater i form af mindre gæld og bedre økonomi er imidlertid udeblevet. Trojkaens straffepolitik har kun gjort Grækenland fattigere, og gælden endnu mere håbløs.

Det er meget fint at man moraliserer, og forlanger at grækerne bare skal betale tilbage. Faktum er imidlertid, at det kan de ikke. Verden har aldrig set et økonomisk opsving af en sådan størrelsesorden, som ville være nødvendigt for at gøre Grækenland i stand til at betale tilbage.

Når gælden nu en gang er ubetalelig, så må den eneste fornuftige løsning være at få den saneret, så der igen kan komme en positiv udvikling i Grækenland. Det vil selvfølgelig betyde at långiverne må tage et tab, men det er ikke anderledes end alle andre låneforhold; låner man ud til nogen, der ikke kan betale, er pengene tabt.

Kreditorerne har i det græske tilfælde også været yderst letsindige, og har siddet alle fakta om græsk økonomi overhørig, i den tro at Eurolandene nok skulle dække gælden. Det er kun rimeligt, at de også må bære tabet.

Efter en gældssanering bør EU hjælpe grækerne med at opbygge et effektivt skattevæsen og en effektiv korruptionsbekæmpelse. Det kan hverken ND eller Pasok stå for, da de to gammelpartier om nogen har været centrale i misrøgten af den græske stat. Alligevel foretrækker Bruxelles åbenlyst de to korrupte gammelpartier ved magten, frem for Syriza, der er de eneste, der har en realistisk chance for at kunne bekæmpe korruptionen.

Steffen Gliese, Torben R. Jensen, Dennis Berg og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Fælles for de kriseramte lande var at de levede over evne, langt mere end hvad økonomien kunne tåle. Når regningen så skal gøres op, må de være glade for at få hjælp, som selvfølgelig skal betales tilbage. Det føler grækerne sig for fine til.....

Peter Nielsen

Grækerne skulle hellere tale om en længere tilbagebetalingsperiode end gældsslettelse.

Søren Wegner:
Det er helt utroligt at høre. Jeg fatter simpelthen ikke, hvad der skal til, før folk flytter røven og gør noget ved situationen. Skal man virkelig så langt ned, at man er truet af sultedøden, før der kommer oprør?

Peter Nielsen:
Kunne du spare os for din en-dimensionelle øb-og-bøv-argumentation?
Du bliver nødt til at sætte dig ind i problematikken, istedet for bare at kaste dig i bølgerne med moraliserende neo-liberalistisk dogmatik.

Torben Nielsen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Dennis Berg,kunne du spare os andre for din socialistiske øv bøv ensporede ansvarsfraskrivelse på vegne af grækerne. Stop din Neo socialistiske ævl og sæt dig nu ind i grækernes svineri med stat og penge. Du har vist kun en rolle i pladen og den er latterlig at høre på. Krisen opstod ikke for 5 år siden og grækerne skal lære at betale regningen. Så jo jeg er komplet ligeglad med om pensioner ikke udbetales og om sygehusene ikke fungerer. Så må de få hjælp af FN i form af nødhjælp. Eller er de for fine til det?
Det har intet med kapitalisme at gøre, hvis du ellers kan forstå det. Det handler om at grækerne skal udvise ansvarlighed noget som socialisme ikke kan gøre når kistebunden er tom og der ikke er mere tilbage af andre folks penge.

Peter Nielsen

Og lad dem da endelig gøre oprør. Det får de ikke flerepenge af.

Peter Nielsen: Grækerne skylder 173% af BNP. Det er umuligt at tilbagebetale, det ved enhver, og det er også derfor, at IMF anbefaler et haircut. Det har sgu ikke meget med socialisme at gøre, men ene alene at følge lidt med i debatten.
Det er mange år siden, at gældsfængsler blev afskaffet, og det var der en grund til. Du kan selv slå op hvorfor, hvis du ikke ved det.
I mellemtiden kan du vælge om du vil være Øb eller Bøv.

Peter Nielsen:
"Og lad dem da endelig gøre oprør. Det får de ikke flerepenge af."

Du kunne vist godt trænge til at læse op på lidt historie også.

Peter Nielsen

Dennis Berg, grækerne har levet over evne og lånt til at komme igennem krisen, nu vil de så ikke betale tilbage. De kan forlænge tilbagebetalingen men de skal betale tilbage. Anarkisterne skal nok lave ballade men de er jo sikkert også på overførselsindkomster hele bundet. Du trænger til at læse op på græsk politik og på hvor meget der betales i skat i landet. Men det er lettere at belønne dem for ikke at reformere. Indtil videre har grækerne udvist usolidarisk arrogance overfor EU som har reddet dem siden de ved svindel kom med i euroen.

Her er lidt Piketty om netop hvordan Tyskland igen og igen har undladt at betale sin statsgæld gennem historien.
http://politiken.dk/debat/ECE2754636/tyskland-har-aldrig-betalt-sin-gael...

Kom nu ind i kampen, istedet for at køre på den neoliberale automatpilot.

Der er noget der tyder på, at Tyskland har ønsket et Grexit siden 2012, og at denne mishandling er et forsøg på at presse Grækenland ud.
Fra Varoufakis himself:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/10/germany-greek-pain-...

Steffen Gliese

Intet er mere uansvarligt end kapitalisme, der sætter penge over mennesker. Markedstankegangen går direkte ind på at skabe et system, der går imod menneskers primære interesser.

Peter Nielsen

Og ikke en eneste græker har levet over evne for lånte penge... Det er grækerne selv der har skabt krisen og har nægtet at betale tilbage og tage ansvar... De er åh så menneskelige.