Klumme

Brystbomber

Dansk Folkeparti lader til at have glemt deres bedste idé til statspropaganda vendt mod udlandet, nemlig reklamefilm med bare bryster og dinglende tissemænd
Debat
25. juli 2015

Forslagene om at skræmme asylansøgere væk med propagandavideoer og chokerende aviskampagner er lige så fjollede, som de er sløset udtænkt. Integrationsminister Inger Støjberg (V) planlægger ikke desto mindre at indrykke annoncer »i lande som Tyrkiet og andre steder, hvor menneskesmuglerne holder øje«, for at informere alverden om den nye V-regerings akutstramninger.

Hvis formålet med manøvren ikke ret åbenlyst var til indvortes brug, altså for at minde danske vælgere om regimeskiftet her i landet, ville sommerens udlændingepolitiske gimmick fremstå urkomisk, om end tragikomisk. Som et tåkrummende eksempel på manglende fornemmelse for de desperate motiver, der ligger bag flugten fra armod, forfølgelse og sult.

Attraktionen ved at komme til Danmark fra en af de mange fejlslagne stater i Mellemøsten og Nordafrika er så dødsangstovervindende stor, at nok så meget information ikke vil gøre hverken fra eller til. Men hvis de borgerlige alligevel har tænkt sig at gøre alvor af ideen om at skræmme asylansøgere væk med propaganda, bør regeringen i det mindste grave endnu dybere i mølposen af hengemte ideer.

Dansk Folkeparti har faktisk på et tidspunkt foreslået en kulturpolitisk offensiv, som kunne være værd at genoverveje: Kort og godt nogle nye danmarksfilm med nøgne mennesker, der tumler frigjorte rundt i vandkanten. Den snedige bagtanke var – da ideen blev iltet i 2010 – at topløse piger filmet på danske badestrande vil udstråle et særegent frisind og dermed skræmme ekstremister væk. Hun går og nynner i Danmarks hus, hun er et barn af det havblå rige, hvor bøge lytter til bølgers brus.

Dengang udtalte Dansk Folkepartis Peter Skaarup i forbindelse med en ny danmarksfilm, som skulle vises til indvandringsprøven – og som vel at mærke ikke fremviste nøgne overkroppe: »Jeg tror ikke, der vil være mange bare bryster på en strand i Pakistan. Det kan der altså være på en dansk strand, og det skal man kunne tåle, selv om det vist er ved at være temmelig yt at være topløs i Danmark. Bare bryster viser, at vi har et stærkt dansk frisind, og jeg tror faktisk, at det kan være med til at holde de værste ekstremister væk fra Danmark.«

Indrømmet, denne sengekantsfantasi lyder umiddelbart endnu mere naiv end det seneste forslag om avisannoncer i Tyrkiet: At unge mænd fra bl.a. Afrika skulle blive så skræmte alene ved synet af barmfagre danske kvinder, at de valgte at forblive i krigszoner, virker ikke videre sandsynligt. Tværtimod.

Ideen fra Dansk Folkeparti rummer imidlertid en anden og vigtigere grundpointe, som mange på venstrefløjen også havde forståelse for engang: Danmark er rundet af en særegen kultur, en leitkultur om man vil, der bygger på frisindede, uhøjtidelige og uafhængige livsholdninger. Eller som SF’eren Poul Dam udtalte i forbindelse med pornografiens frigivelse: »Denne livsholdning har ikke noget at gøre med at prøve at være foregangsland på et mondænt område, men har at gøre med noget centralt i dansk folkeliv og dansk folketradition.«

Norden rummer noget exceptionelt, der er grund til at være stolte af. I en tid, hvor cafeer forbyder amning; hvor Apple og Facebook censurerer bl.a. Peter Øvig Knudsens nøgenfotos fra Thylejren; og hvor stadigt færre piger, mænd og kvinder tør blotte deres bryst på strandene i bombardementerne fra plastikkirurgerne – ja, her er der vitterligt brug for at minde hinanden og omverdenen om noget centralt i dansk folkeliv og dansk folketradition, nemlig det kropslige og seksuelle frisind.

Så lav bare en omgang stats-propaganda, men husk – da publikum alligevel er os selv – også at få alle hængepatterne, ølvommene og fuldemandstatoveringerne med. Frisindet må og skal i hvert fald ikke være forbeholdt de partier og politiske strømninger, som hidtil har bekæmpet ethvert lille fremskridt.

Lars Trier Mogensen er politisk kommentator.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Her skræmmer yngre DDR-kvinder ekstremister væk:

http://www.spiegel.de/einestages/fkk-in-der-ddr-aufstand-der-nackten-a-9...

Troels Brücker

Bulls eye! DF og V klædt af til skindet :-)