Klumme

De dovne og de ansvarlige

Vi kan bare ikke blive ved med at hælde milliarder ned i det store græske hul! Se, det er en historie, vi kan forstå. I breaking-news-kulturen er der ikke plads til hverken nuancer, eftertænksomhed eller et større perspektiv
Debat
15. juli 2015

I skrækblandet forargelse har vi ordentlige mennesker i denne del af Europa uden større nuancer kunnet konstatere, at den syge mand på spidsen af Balkan kaldet Grækenland i årevis har svindlet og bedraget for milliarder af vores penge!

»Kriminel adfærd,« som finansminister Claus Hjort Frederiksen så enkelt kaldte det på TV 2 NEWS mandag eftermiddag.

Mediedækningen af den store krise har kun glimtvis indeholdt andre vinkler end den på bjerget gældende: Nu må de korrupte og dovne grækere endnu mere til sparekniven; problemet ligger helt og holdent i Athen og omegn. Det der lusede land burde måske aldrig nogensinde have været medlem af den eksklusive finansklub, som Eurozonen udgør.

At mange af de græske handlinger ikke forekommer specielt fremkommelige eller fornuftige, er en anden sag. Nu synes der at være en slags aftale, der er stik imod folkeafstemningsresultatet i Grækenland, men det er jo blot endnu et eksempel på, at det malede billede er korrekt.

Professor emeritus Christen Sørensen inviteres dog en gang imellem for at få ’den anden vinkel’. Han mener, at det græske problem er langt mere kompliceret, og at EU og den internationale bankverden mere end fallitboet Grækenland bærer hovedansvaret for krisen. Men hverken han eller Enhedslistens folk kan ændre den massive diskurs, som medierne har skabt. (For ikkeakademikerne er en diskurs ifølge den danske ordbog en »sammenhæng af udsagn, ideer, definitioner el.lign. som udgør kernen i f.eks. en samtale eller et ræsonnement«.)

Diskursen er meget enkel: Angela Merkel er vores allesammens ’Mutti’, som forsøger at holde orden i den sunde husholdningsøkonomi ved at docere, at man ikke bør bruge flere penge, end man tjener. At det så faktisk er den internationale finansverden, der år efter år ukritisk har lånt milliarder ud, og at en pæn del af de nye lån skal bruges til at vedligeholde de gamle, er ikke så vigtigt. Vi kan bare ikke blive ved med at hælde milliarder ned i det store græske hul! Det er jo en historie, vi kan forstå.

Og hovedpersonerne Ole Ryborg, Lotte Mejlhede, Ulla Terkelsen og Svenning Dalgaard holder sig til diskursen – og understøttes af stribevis af bankøkonomer. Danske landmænd fik for nylig eftergivet en milliardgæld, som ligesom den græske delvist skyldtes den globale og lokale finansverdens uansvarlighed. Men landmændene var jo hverken let svindelagtige eller korrupte eller græske.

Tallene er så store, at vi ikke fatter dem. Vi kan måske lige ane, at nye kampfly for 30 milliarder kroner er lige i overkanten af det forståelige. Men omkring 300 milliarder euro eller 2,5 billioner kroner er ufordøjelige tal. Det kunne være interessant med en sammenligning, som gør de græske summer til rene husholdningspenge: I ti år – fra 2003 til 2013 – brugte USA næsten fire gange så meget på at slå en nation ihjel, end EU i en tilsvarende årrække har brugt på at holde en nation i live. Ødelæggelsen af Irak, de afledte kaotiske forhold i Mellemøsten og plejen af veteranerne kostede nemlig de amerikanske skatteydere omkring to billioner dollar eller godt 12.000 milliarder kroner, fremgår det af studiet ’Cost of War Project’ fra the Watson Institute for International Studies på Brown-universitetet. Dertil kommer så småpengene på nogle få milliarder, som USA’s trofaste allierede i Europa brugte på Irak-krigen. Men milliarderne har ikke tvunget hverken den amerikanske eller den europæiske økonomi i knæ, og det vil den planlagte nye hjælpepakke til Grækenland heller ikke.

Medierne har – minut for minut – fulgt det græsk-europæiske drama. Selvfølgelig. I breaking-news-kulturen er der ikke plads til hverken nuancer, eftertænksomhed eller et større perspektiv. På de sociale medier bliver billedet endnu mere fragmenteret. Nok lyder teksten på et reklamespot, at »den bedste frakke, man kan tage på, før man går ud ad døren om morgenen, er TV 2 NEWS«, men det er i udpræget grad en løs påstand, selv om der er lysglimt som den tidligere USA-korrespondent Allan Silberbrandt, der ofte giver små ridser i den massive diskurs ved at stille de uortodokse og nødvendige spørgsmål.

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Jensen

Den "internationale finansverden", som du omtaler, er et mangehovedet uhyre.

Der er ingen - heller ingen grækere - der har troet på, at man lånte ud til grækerne for grækernes blå øjnes skyld. Man har selvfølgelig alene købt græske statsgældsbeviser af hensyn til sin egen profit - hva' ellers?

Og den ene halvdel af den "internationale finansverden" kan sagtens investerer i græske statsgældsbeviser, mens den anden halvdel spekulerer mod Grækenland. Og hvis ejerne af statsgældsbeviserne har fået sig lettet for disse papirer, så kan de sagtens gå over til at spekulere mod Grækenland.

Al det ved du jo udmærket, så hvorfor forsimpler du problemstillingen?

Niels-Simon Larsen

I det internationale finanspyramidespil er der jo nogen, der må tabe, ellers kunne andre ikke vinde. Alle kneb gælder og alle kneb bliver brugt. Det kunne man forvente, at medierne oplyste borgerne om, men medierne er jo selv en del af pyramiden - de fleste af dem. Det hele bider sig selv i halen. Hvis ikke nogle på trods af påvirkningen går kontra, går det hel ad h...... til.

Marianne Vilstrup

Godt brølt, Lasse. Hvor er det befriende, at der stadig er journalister fra 'den gamle garde', der kan sætte tingene i det rette perspektiv !

Steffen Gliese

Hvad ville der ske, hvis man eftergav grækerne rub og stub? Så ville det blive afsløret, at moderne økonomi faktisk GÅR UD PÅ at plukke pengene af et træ i haven.

Bo Carlsen, Carsten Wienholtz og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Hmm ... har lige haft en dejlig uge, hvor jeg har været (selvvalgt) afskåret fra; Internet, Information, medier, email og lign. Hjemvendt kan jeg konstatere, at det forudsigelige er sket; Grækenland - som siden Jan. har været 'all-in' - turde ikke gøre det rigtige. Demokratiet er afgået ved døden og neo-facismen har vundet.

Det rigtige ville selvfølgelig have været totalt at forlade EU, nationalisere alle vigtige sektorer (inkl. finans og banker), 'defaulte' på al matador-penge gæld og genindføre Drachmeren.
Dette ville selvfølgelig have medført et voldsomt eksternt pres i form af penge-krig (devaluering af græsk valuta).
Men i den forstand at Grækenland kan brødføde sig selv og kræve alle eksterne transaktioner afregnet i Drachmer - (jeg tror ikke et øjeblik på at fx. turismen ville falde til nul, vel snarere tværtimod) - ville der kunne skabes et bæredygtigt samfund igen. (jeg vil dog ikke afskrive, at eliten får os overbevist om, at vi er nødt til at gå militært i krig mod Grækenland, da vi jo er nødt til at gi' de 'dovne slyngler' en lærestreg).

Det mest rædselsfulde har været at observere den totale mangel på logik og rationel tænkning fra fx. hele DK's zombiebefolkning: "Det er grækernes egen skyld de er dovne og egoistiske" !
(tænk at ingen har fattet at samtlige de lånte penge er havnet lige i lommerne på græsk elite og specielt retur i lommerne på uansvarlige udenlandske banker og investorer).

Det bli'r 'sjovt' når turen kommer til os selv !
Læste jo for et stykke tid siden om de mere end 100.000 familier der har optaget afdragsfrie lån til lave rentesatser, og som når de nu skal til at betale af ikke kan betale.
(her kunne man vist passende erstatte de dovne grækere med de dovne danskere ... LOL)
Denne historie ender formodentlig med, at du og jeg kommer til at betale ekstra for at 'redde' allle disse uansvarlige familier.

Til alle dem på Informations debatsider der er blevet vildledt af propagandaen anbefaler jeg blot:
- Varoufakis, Krugman og Stieglitz, (og sågar IMF's egne interne papirer)

Nu er uansvarlig politisk regeringsførelse iblandet politisk korruption i uanede mængder, uden blot det mindste forsøg på at få sammenhæng imellem indtægter og udgifter, der alen skyldes den fæle kapitalisme og liberalisme.

@ Mikael Velschow-Rasmussen

Indledningsvis velkommen hjem.

Jeg finder det er lige lovlig propagandistisk når du skriver; "Til alle dem på Informations debatsider der er blevet vildledt af propagandaen anbefaler jeg blot:
- Varoufakis, Krugman og Stieglitz, (og sågar IMF's egne interne papirer)"

Der er ikke nogen som ovenfor beskrevet der er blevet vildlet ud over de græske omgivelser i mange mange årtier.

Den særlige græske politiske kultur om politisk administration og statsførelse hvilende på uansvarlighed som et helt naturlig mental kollektivistisk tankesæt, hvor enhver anden tanke ville være kættersk eller ligefrem politisk landsforræderi ifølge den gamle politiske elite, er nu blevet stækket godt og grundigt.

Forholdet mellem muligheden for en fremtidig bæredygtig økonomisk udvikling for Grækenland under disse omstændigheder, skal ses i sammenhæng med hvad der eller skulle ville ske uden denne ændring, og hvor man blot afskrev gælden.

En blankoafskrivning af gælden ville nemlig ikke føre til en fremtidig ansvarlig politisk regeringsførelse for landet og dets økonomi, eller og med en ny politisk kultur herfor og uden den gamle politiske korruption som var med til at ødelægge landets økonomi.

- Hvad med lidt spøg til en forandring?

(denne fik jeg for nylig på en SMS)

Til alle som ikke helt forstår græsk økonomi.

Her er en analyse.

En turist går ind på et hotel i en lille græsk by.
Han vil gerne se på et værelse, men inden(som et deppositum), lægger han 300 EURO på skranken i receptionen, hvorefter han går op for at se på værelset.
Hotelejeren ta'r pengene og springer ind i baren, hvor slagteren sidder og betaler sin gæld til ham leverancer.
Slagteren ta'r pengene, og betaler bonden som sidder ved siden af ham for det kød han købte af ham på kredit!
Bonden smutter over gaden til benzinstationen, og betaler sin gæld for diesel til traktoren.
Ejeren af benzinstationen tager de 300 EURO og går over i baren, hvor byens ludder sidder - og betaler sin gæld til hende for de ydelser han fået, og hun smutter hurtigt ud i receptionen og betaler hotelejeren sin gæld for sit "arbejdsværelse".
Hotelejeren lægger hurtigt pengene tilbage på disken, og kort til efter kommer turisten ned af trappen.
Han bryder sig ikke om værelset, ta'r sine 300 EURO på disken og går.

Morale: Ingen har tjent en øre, ingen har tabt noget, men alle i byen er blevet gældfri, og ser nu lyst og strålende på fremtiden!