Læserbrev

EL skal forstærke venstrefløjens fortælling

Debat
10. juli 2015

Ved folketingsvalget stemte jeg på Pelle Dragsted. Jeg er ikke i tvivl om, at det styrker Enhedslistens folketingsgruppe, at han nu er blevet medlem. Til gengæld bliver der mindre tid til den strategiske rolle, han hidtil har haft bag kulisserne. Og det er i virkeligheden det, partiet har allermest brug for.

Jeg er skuffet over Informations interview med ham den 6. juli, hvor hans strategiske rolle reduceres til parlamentarisk spil og hvor han nøjes med at opfordre Socialdemokraterne til selvransagelse over, hvorfor det gik galt. Set fra min udsigtspost, har Enhedslisten brug for selvransagelse. Ikke så meget over, om de skulle have væltet regeringen, men snarere om det er tilstrækkeligt for partiet at indtage rollen som det eneste reelle Socialdemokrati.

I en tid, hvor det politiske spektrum til og med SF har bevæget sig kraftigt mod højre, har EL set det som deres opgave at forsvare velfærdsstaten. Selv om det er en kamp, der på de store linjer er tabt, og selv om EL ikke altid har gjort det rigtige, har det været nødvendigt og fortjenstfuldt. Men denne defensive kamp kan og må ikke stå alene, og det parlamentariske arbejde kan og må ikke blive det, alting drejer sig om – som det fremstår i interviewet med Dragsted.

På et spinkelt organisatorisk grundlag og med en tåget politisk platform opnåede Alternativet stor succes ved valget og var blandt andet skyld i, at EL ikke gik mere frem. Alternativet fokuserede i høj grad på de langsigtede samfundsmæssige udfordringer og løsninger, herunder den nødvendige omstilling til bæredygtighed og noget så kontroversielt som en 30 timers arbejdsuge. På nogle områder har EL udviklet lignende alternativer, men i forhold til den defensive kamp for opretholdelse af velfærdsstaten fylder de ikke meget. Og de indgik overhovedet ikke i interviewet med Dragsted.

I den kommende tid skal EL næppe bruge mange kræfter på at deltage i politiske forlig. Var det derfor ikke en idé at bruge tiden på at udvikle den ’skarpe venstreorienterede fortælling’, som Dragsted kritiserer Socialdemokraterne for ikke at have udviklet?

Fortællingen kunne både handle om, hvordan man kan forestille sig en nutidig socialisme, og hvordan man kan forbinde den defensive kamp med skridt i den retning. Efter min mening handler det ikke mindst om at udvikle et helt anderledes bredt og dybt demokrati, som ikke stopper ved fabriksporten, og som ikke er reduceret til et kryds på stemmesedlen hvert fjerde år. Demokrati skal være noget, som alle mennesker er involveret i som en del af hverdagslivet. Det er Dragsted og EL vist enige i, men der er brug for at gøre denne vision levende.

Af Steen Folke, forhenværende MF for Venstresocialisterne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Folke: Enhedslisten skal stå for et helt anderledes bredt og dybt demokrati, som ikke stopper ved fabriksporten, og som ikke er reduceret til et kryds på stemmesedlen hvert fjerde år.

Helt enig. Og det kan tilføjes at fabriksportene ikke åbnes for demokrati, alene ved hjælp af teori og et kryds på stemmesedlen, men ved en politisk markering af de beslutninger hvor erhvervslivet handler hen over hovedet på de ansatte: privatiseringer, virksomhedssalg, jobnedlæggelser, overenskomstværgring osv. Arbejdskampen - tillidsmandsudtalelser osv. - må bringes op på folketingets talerstol, og Enhedslisten må ud og vise støtte til de berørte medarbejdergrupper.

PS. Og så bør Enhedslistens hjemmeside have et løft. Folketingsgruppen må træde lidt i baggrunden og virkeligheden mere frem, eventuelt gennem en mere åben debat...

Niels-Simon Larsen

Jamen, er det ikke det, EL hele tiden har gjort? Kan man bebrejde EL noget? Det mener jeg ikke, man kan.
Vi ser nu med Ryanair, at fagbevægelsen står samlet, men hvem kan samle flykunderne om at nægte at flyve med Ryanair? Vi har et 'Pricerunner'-samfund, hvor befolkningen er opdraget til at gå efter laveste pris. Hvorfor skal man ikke det? Nej, det skal man selvfølgelig ikke, fordi, fordi, fordi... Det er den fortælling, vi skal til at bygge op nu. En ny fortælling med folkelig opbakning.

Meget naivt, ja, jo, undtagen hvis man lever det. Så bliver det ikke et spørgsmål om at finde argumenter, men om at vise det i praksis. Det kan jo heller ikke betale sig at være et godt menneske, alligevel er der en del af os, der forsøger det. Det er et valg, og det er det valg, man selv skal træffe.

Det lykkedes Alternativet at sparke begejstringen op af jorden. Ingen havde regnet med det. EL skal se at finde sine rødder og få børstet dem af, så man kan se, hvad det er. Som jeg før har sagt, EL er den kloge storebror og Alternativet den muntre lillesøster. De skal gå sammen, ingen af dem kan undværes. Pas på, at EL ikke bliver den gamle mand, for Alternativet bliver den voksne og modne kvinde.
SF er vist på vej til plejehjemmet. Husk at sende en hilsen til hendes fødselsdag. Ingen ved, hvor R befinder sig, man må håbe for dem, at de ved det selv. S ligger og flyder de mærkeligste steder rundt omkring i landskabet. Pas på ikke at falde over dem.

Alternativet siges, at være det eneste parti, der har en vision. Tak, men gør nu de ord til skamme.

Niels-Simon Larsen, nu profilerer du igen Alternativet op imod Enhedslisten. Jeg ved godt det ikke kun er dig, men også hele valgkampen igennem, var det denne Å vs Ø-diskussion der prægede mediernes tilrettelæggelse. Det ligner en tanke - eller måske dårlig rådgivning.

I skulle i Alternativet nok hellere interessere jer for den halvdel af SF's og de Radikales vælgere i aldrig fik tag i, så havde i haft 9 mandater i dag, og et Rødt flertal havde været en realitet. Valgets delresultater viser jo at Enhedslistens socialt bevidste vælgere ikke lader sig trække væk fra socialismen som grundlæggende ide.

sorry: Å fik 9 mandater. Der er tale om 9 mandater mere. De frafaldne SF&R vælgere udgør tilsammen ca. 18 mandater hvor af Å - på trods af et "kanonvalg" - kun formåede at opsamle ca. halvdelen.

PS jeg er naturligvis klar over at man ikke kan tage stemmeforskydningerne til indtægt for vælgervandringerne, men de tvivlende vælgere var tydeligvis ikke at finde hos Enhedslisten.