Klumme

Det indforstået forlorne

Dansk Folkepartis køren på frihjul i debatten er en trussel mod folkestyrets sjæl
Dansk Folkepartis køren på frihjul i debatten er en trussel mod folkestyrets sjæl

Ditte Ahlgren

3. juli 2015

Da Den Store Kreative Bogfører – nu international våbenhandler – i sin tid dannede regering på Dansk Folkepartis stemmer, hævdede DF’s ideologiske fyrfad, Søren Krarup, med en for ham ukendt jubel i struben, at et systemskifte havde indfundet sig i fædrelandet. Det havde det ikke.

Krarup misbrugte et historisk begreb. Danmarks politiske system var fortsat konstitutionelt monarkisk, étkammers parlamentarisk i grundlovsfæstet tredeling af magten. I mellemtiden skiftede flertallet og skiftede forleden tilbage igen – begge gange på marginaler. Men systemet består.

Landets største parti er atter Socialdemokraterne og står med en ny formand formentlig over for sin egen genfødsel som regeringsbærende. Hurdlen er ikke Venstre, der med anløben formand har fundet sin mere naturlige størrelse; ej heller Konservative hvis ambition må være fast bom ved spærregrænsen. Småpartiet Liberal Alliance overlever med sine velfærdsnedbrydende ideer næppe på sigt egen aldring, Alternativet er kommet for at forsvinde, og de to venstrefløjpartier trives i indbyrdes kannibalisme; rotationsreglen i Enhedslisten kunne have tjent SF, om valget var kommet en uge senere og Johanne pensioneret. Så er der Radikale Venstre, der i vækstens navn bør betone højskoleradikalismen mere end bundlinje og konkurrenceevne.

Et broget billede med DF som valgets sejrherre på frihjul. Samt med udsigt til yderligere styrkelse i de jyske og andre belastede nærområder.

Det sidste er ikke engang værre, men værst, når DF med andres billigelse tilmed insisterer på en folketingsformand med højesteretsdom for racistiske udtalelser.

En dybest set folkestyrefremmed praksis i vide kredse har bredt sig – en særegen indforstået sympati med Tulle Tøsedreng og hans kadrer, der nyder godt af fænomenet. Det har længe været på tapetet og breder sig nu som skimmelsvamp: Det anses ikke for god tone, er politisk ukorrekt at kritisere DF og dets vælgere.

Falsk indforståethed opdyrkes og fremmes i caffelatte-segmentet af denne nye korrekthed, hvis indsigt i den demokratiske proces forekommer beskeden. Ideen er angiveligt, at de, der af gode grunde ikke stemmer på DF, bør vise forståelse for dem, der gør, som ikke har deres på det tørre, som bor i nærheden af de pivåbne grænser, som ikke har gået i skole så længe, som ikke ved bedre, og som føler sig tilsidesat og udenfor.

Derfor bør kritik af DF holdes afdæmpet og nænsomt ihukommende storbydanskerens forspring for udkantslandsmanden, hvis stemme jo er lige så god og i virkeligheden meget bedre end det alvidende nedladende segments.

Tolerance, men ikke fra DF selv

Forståelse og tolerance er folkestyrets forudsætninger – egenskaber DF’s ledere ikke just tilbeder – men kritik er folkestyrets første forudsætning. At forholde sig forstående ind til det ukritisk korrekt accepterende og på samme tid fordømmende over for DF’s kritikere af medborgere med tilbøjeligheder for det nu atter og mere end nogensinde magtfulde Folkeparti, er i sandhed det nyttige idiotis funktion.

Enhver bør kunne forstå et urimeligt standpunkt og sætte sig ind i, hvorfor det trives. Men det bliver standpunktet ikke mere rigtigt af og må naturligvis imødegås. Eksempelvis er der kriminalitet i grænselandet, ganske vist vigende, men mange (en, to…) indbrud begås af folk udefra. Det er uacceptabelt, vil vi have kontrol og grænsebomme.

Synspunktet er let fatteligt, har været DF’s symbolpolitik siden Schengen, det giver pote, er let omsætteligt i ’noget for noget’-tankegangen – og er ikke blevet mindre hul i hovedet med tiden. De vælgere, der tror på det, har heller ikke ret, overhovedet heller ikke i deres forestillinger om en kriminalitetsafvisende effekt, symbolsk eller ej, i en rød-hvid bom over vejen i Kruså. De har ret til at tro det, det er rigtigt, men det er ikke rigtigt at have uret.

Den glade accept af synspunktets trivsel som fortsat DF’s mærkesag fører nu til at kritikken af kravets substans forstummer i acceptens navn. Vi på Østebro, på Frederiksberg og i Hasseris kan jo sagtens sidde og søbe i latteskummet med chokoladedrys, mens de lider i Padborg og Sæd. Eksperter er de jo selv, som Den Store Kreative Bogfører sagde.

Herfra stammer denne holdning til det informerede udsagn over for det modsatte. Det ene udsagn, mit, kan være lige så godt som dit, som ganske vist er underbygget og efterprøveligt, men ekspert er jeg selv, og derfor har jeg ret til at have uret, og det er jeg stolt af.

Leflende vrøvl og sandheden

Herren ved på hvilket år, DF har plæderet for stramninger i straffene og scoret ved stemmeurnerne. Påstanden om strafs gavnlighed er uinformeret nonsens. Men synspunktet vinder, fordi kritikken er ophørt – som med grænsebommene og meget andet – i misforstået indforståethed med det uforståeligt uansvarlige leflende vrøvl, der vælter ud af partiets talspersoner.

Denne demonstrativt falske solidaritet med DF, når alt kommer til alt, er den egentlige højrøvethed over for DF’s vælgere. Folkestyret deler os efter anskuelser i en kamp om magt. Man kan ikke med rimelighed anbringe et af partierne i en osteklokke, hvor de uoplyste stakler, der stemmer på det, skal skånes for sandheden. Større viden om et sagsforhold – større end mindre viden må være det korrektiv, der definerer den politiske strid.

Den politiker, der hævder, at han kan bygge Femern-forbindelsen med krøllet avispapir, gammelt sejlgarn og en pose snot må nødvendigvis finde sig i at møde modargumenter – og vælgerne i at blive vejledt.

Såfremt tendensen fortsætter: at DF møder særbehandling i lalleglad forståelse og accept af urimelighederne, ender det med, at Søren Krarup omsider får ret i det med systemskiftet.

Så skal man ikke vælge den falske faste forbindelse, men stjæle en robåd og ro væk.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Tino Rozzo
 • Lone Hedemann
 • Leif Vonge Nielsen
 • Steen Sohn
 • Malan Helge
 • Curt Sørensen
 • Toke Andersen
 • Ingolf Bent Skipper
 • Ulla Nielsen
 • lars abildgaard
 • Bill Atkins
 • Maria Francisca Torrezão
 • Erik Jensen
Tino Rozzo, Lone Hedemann, Leif Vonge Nielsen, Steen Sohn, Malan Helge, Curt Sørensen, Toke Andersen, Ingolf Bent Skipper, Ulla Nielsen, lars abildgaard, Bill Atkins, Maria Francisca Torrezão og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Gad vide hva' det er for rød/hvide grænsebomme Georg Metz fabler om?
Og som Ditte Ahlgren tegner?

Dansk Folkeparti taler i hvert fald ikke om grænsebomme; men om grænseovervågning.
Det er noget med Schengenaftalen, der ikke tillader politiovervågning, men gerne toldovervågning.

Information kunne jo forklare os om mulighederne og de forskellige forslag; det er måske nok for krævende for Metz - det er nemmere bare at kagle - men I har vel også journalister, der gider sætte sig ind i sagen, inden artiklen skrives.

Erling Lindqvist, Maibritt S. Carstens og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

Regeringen danskerne ikke ville ha' har startet en krig mod miljøet: Kyststrækningerne, randzonerne, gødningsreglerne er under angreb, samtidig med at DF's angreb på flygtningene gennemføres. Regeringens fremfærd virker som et primitivt hævntogt.

Erik Jensen , Malan Helge, Rasmus Kongshøj, Calle Hansen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Jens Jørn Pedersen, Ole Frank, Jørn Petersen, Anders Kristensen, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Georg Metz slår øjeblikkelig ned på Dansk Folkeapatis maskepi - tak for det. Store dele af DF's vælgere er ikke liberalister, men derimod traditionelle socialdemokrater, og ved at holde DF ude af regeringen satser Thulesen Dahl på - som det lykkes gang på gang - efterfølgende at kunne holde sig fri af ansvaret for den liberalistiske undergravning af velfærden. DF's ansvarsflugt i forbindelse med VK+O's dagpengeforringelser er et mønstereksempel her på, som vel at mærke kun har kunnet lade sig gennemføre på grund af medieverdenens parløb med Blå Blok.

Thulesen Dahl sidder lige nu på TV2 og erkender at DF kun ønsker at forfølge asylansøgerne, så kan liberalisterne i fred gennemføre deres nedbrydning af velfærdssamfundet. Tøse Thulle.

Preben Haagensen, Arne Lund, Erik Jensen , Rasmus Kongshøj, Curt Sørensen, Carsten Wienholtz, Rikke Daugård, Karsten Aaen, Jens Jørn Pedersen, Felix Austin, Anders Kristensen, Toke Andersen, Jørgen Steen Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Lidt mere argumentation tak.

Hvad kan løse problemerne ved grænsen?

Maibritt S. Carstens og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Bill Atkins

Hvorfor tror du, at vi skal stemme om retsforbeholdene i EU inden jul ?
Det er for at få en afgørelse, så en af de største "knaster" mellem Venstre og DF, bliver ryddet af vejen.
Hvis V og DF havde dannet regering, ville vi have en regering hvor halvdelen tilrådede et ja til forbeholdene, og den anden havdel tilrådede et nej, - det kan man ikke have, derfor skal afdtemningen ske hurtigst muligt, hvorefter Lars Løkke kan omdanne sin regering og inkludere DF i regeringen.

Maibritt S. Carstens, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jørn Boye, med DF's hidtidige mangel på ansvarsfølelse for dels den Blå politik de selv har været en del af (eksv. dagpengeforringelserne), og dels deres svigt af egne politiske løfter specielt vedr. EU, så kunne den knast nok være omgået.

Og spøjst nok nævnte Thulesen Dahl ikke retsforbeholdet med et ord da han skulle forklare sin manglende politiske ansvarsfølelse overfor de mange mennesker der havde stemt på DF.

Det må være en stor tilfredsstillelse for elfenbensfiguren Metz, at ha` fået endnu flere danskere at pisse på.
Men det er et slag i luften - de læser jo ikke Information.

Jens Jørn Pedersen

Leo Nygaard
Det er netop et af problemerne, at dem det drejer sig ikke læser Information (måske de ikke kan).
Derfor er mange forskruet, da de aldrig får en reel information og konsekvensanalyse.

Helene Kristensen

Jens Jørn Pedersen, måske kan pøblen godt læse, men måske gider de ikke sidde og se en indspist gruppe intellektuelle soppe rundt i deres egen snæversynethed og manglende forbindelse til verden uden for akademikerreservatet.

Du er jo lige så modbydelig nedladende og ondsindet, som de mennesker du vælger at nedgøre.

Erling Lindqvist, Maibritt S. Carstens, Britt Kristensen, Troels Brøgger og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Den argumentation, jeg efterlyser, er såmænd bare en konstatering af, at hverken Metz eller de politiske partier har anvist brugbare løsninger på de problemer, der er i grænselandet.

Det er højst sandsynligt, at grænsebommene kun vil standse et par kriminelle i løbet af en dag, men fangsten er nok større end den succesrate politifolkene og Petfolkene omkring Christiansborg har. Og prisen en hel del billigere.

Det er for nemt at kritisere DF`s ikke særligt effektive forslag, når man kun selv kan anvise noget, der fungerer endnu dårligere. Eller slet ikke har noget bud.

Jens Jørn Pedersen

Helene Kristensen
Jeg er da glad for, at du er venlig og imødekommende. Det har vi brug for!
Jeg er ikke akademiker, men udlært grovsmed - tak for venligheden!

Jens Jørn Pedersen

Kære Helene Kristensen
Jeg vil gerne gøre opmærksomt på, at jeg ikke har anvendt begrebet "pøbelen". Det udtryk kommer fra dig i denne omgang. Det er ikke et udtryk jeg vil anvende!

jan henrik wegener

Selvfølgelig skal Metz da have lov til at kritisere DF, der ikke har nogen større ret end andre til at køre på frihjul. Og hvis Metz eller andre på Information har lyst til at udforme kritikken af ikke blot partiet, men grupper i befolkningen på en måde som højst sandsynligt støder disse grupper væk er det da også tilladt. På den måde kan man jo gøre en indsats så man så vidt muligt slipper for at de dele af befolkningen man har forbehold overfor skulle kunne komme til at stemme på de partier man selv stemmer for. Nok taber disse partier, men hvad gør dette når nederlaget bliver heroisk og man sikrer sig at forblive i en eksklusiv kreds?

Erling Lindqvist, Maibritt S. Carstens og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Calle Hansen

Bulldozerne kører og kører - selv på denne side! Måske er selvdestruktionen mere fremskeden - og virksom -, end 'vi' havde forestillet os for bare 14 dage siden?
Ak&ve

Marianne Christensen

Jamen selvfølgelig skal Metz have lov til at hælde koncentreret gylle ud i hovedet på mennesker han mener er dummere end ham selv.

For mig stempler det ham, som et menneske, der sparker nedad. Og nyder det.

Hvor er JjEG klog. Og hvor er de dumme.

Så kom dog med nogle løsninger, hvis du er det geni du anser dig selv for.

Nej vel. Skaldespanden er et våben som glæder visse københvnere, og som han høster billige point på.

Leo Nygaard: »Det må være en stor tilfredsstillelse for elfenbensfiguren Metz, at ha` fået endnu flere danskere at pisse på. Men det er et slag i luften - de læser jo ikke Information.«

Det gik vist lidt hurtigt da du skimmede kronikken. Metz ikke kritiserer DF'erne, men derimod kommentarer som den du selv lige kom med:

George Metz: »Det anses ikke for god tone, er politisk ukorrekt at kritisere DF og dets vælgere.
Falsk indforståethed opdyrkes og fremmes i caffelatte-segmentet af denne nye korrekthed, hvis indsigt i den demokratiske proces forekommer beskeden. Ideen er angiveligt, at de, der af gode grunde ikke stemmer på DF, bør vise forståelse for dem, der gør, som ikke har deres på det tørre, som bor i nærheden af de pivåbne grænser, som ikke har gået i skole så længe, som ikke ved bedre, og som føler sig tilsidesat og udenfor.
Derfor bør kritik af DF holdes afdæmpet og nænsomt ihukommende storbydanskerens forspring for udkantslandsmanden, hvis stemme jo er lige så god og i virkeligheden meget bedre end det alvidende nedladende segments.«

Befriende at Metz ikke lægger sig fladt ned og postulerer "forståelse", fordi store dele af vælgerne har stemt idiotisk. Den senere tid har medierne - også Inf. - været fyldt med kvalmende indlæg, om at man ikke må udsætte vælgerne fra DF og omegn for hån, spor og latterliggørelse fordi de har stemt på et dybt opportunistisk og fejt parti, der ikke vil stå til ansvar for sin politik.
Tulle Tøsedreng er en meget præcis beskrivelse af svigermors evige drøm.

Folk i udkantsområderne er sq ikke mere generøse og venlige, end vi der bor i byerne. Når visdommen fra folkedybet manifesterer sig som ved valget, så er vi meget langt fra at leve op til den kristendom, der nu kom med i regeringsgrundlaget.
Flere Tv-indslag viser, at mange af DF's vælgere ikke aner en skid om hvad de har stemt på. Således fortalte en yngre kvinde, at hun stemte DF fordi de stod vagt om at bevare lokalsamfundene, og de mindre skoler.
Vrøvl - hun aner intet om, at DF gav Lars Løkke carte blanche til at gennemføre sin kommunal-deform, der lige netop sigter på, at nedlægge de mindre enheder, og som om noget medvirker til at fremme den centralisering, der har ramt Danmarks-kortets pisgule regioner.
Valget d. 18. viste at "folket" er sin egen værste fjende.
Og det skal siges igen og igen. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at holde op med at kritisere DF og den blå blok for deres infame politik.
Men Inf. må da lige se at finde ud af, hvad avisen mener om emnet.

Mi Phuna - Indrømmet - jeg kan ikke se artiklen efter de redaktionelle ændringer.
Men DF plejer at være Metz`s yndlingsaversion. Fint, hvis han er blevet mere forstående.

Erling Lindqvist

Historisk set følges ytringsfrihed og anstændighed ikke ad. Det ser man også her. Lad bare muancerne ligge. Det ville jo minsandte. devaluere hele oplægget i artiklen.

Lone Hedemann

Dejlig opsang til alle os, der måske har tendens til at tie DF's synspunkter ihjel i en slags misforstået solidaritet med partiets vælgere, det eneste rigtige er selvfølgelig som Metz siger at slås for det gode argument og ikke være så dovne at vi ikke længere gider påvise hvad der er rigtigt og forkert.

Jeg ved ikke, om det (pis)gule vælgersegment er dumme, men når man stemmer på et parti, der i den grad modarbejder ens egne interesser, må man da i det mindste være noget, der ligner.
Det ser ud som om, de er helt ligeglade med deres egne vilkår.
De vil åbenbart gladeligt gå i laser og pjalter og vende hver femøre, bare de kan være sikre på, at muslimerne har det endnu værre.
Hvis ikke det er dumt, er det da i hvert fald meget mærkeligt.

Erling Lindqvist

DF har altid været en hyggeproblematik for folk med en objektiv bevidsthed om Det Rigtige og Sande, og hvor man med ørepropper og skyklapper søger at missionere De Andre Uforstandige