Læserbrev

Stop byggeriet langs kysterne

3. juli 2015

Regeringen vil liberalisere loftet over tilladelser til byggeri langs de danske kyster. Regeringen flytter samtidig administrationen af planloven fra Miljøministeriet til Erhvervs- og Vækstministeriet. Hvis man er optaget af den danske natur og vores åbne landskaber, er det en åben krigserklæring: Et ministerium med fokus på økonomisk vækst risikerer ganske enkelt at overse miljøhensynet.

Måske er jeg gammeldags, men i løbet af de seneste årtier har vi ændret det danske landskab mere, end vi har gjort i de seneste 1.000 år. Endeløse parcelhuskvarterer, kraftværker, motorveje og broer. Så meget desto vigtigere er det at fastholde enkelte fristeder. Man kan spørge, om det ikke er ligegyldigt – lidt byggeri fra eller til? Men miljøødelæggelserne kommer netop ofte snigende. Hvert lille led i optrapningen forekommer ikke så alvorlig. Men det er tilsammen, at de mange små indrømmelser skaber de store miljøproblemer.

Selv om dansk natur ikke er dramatisk, som vi for eksempel kender det fra vore nordlige naboer, er der mange smukke steder i Danmark: Først og fremmest vores mange beboede som ubeboede øer og de lange uspolerede kyststrækninger. Tag den jyske vestkyst, som vel er det mest storslåede landskab, vi har. Ikke det indhav, vi oplever omkring Kattegat, men det store vand. Havvendt kyst med klitter og blæst, hvor lyset ændrer sig fra time til time. Her er vi langt væk fra Parcelhusdanmark. Herude vestpå finder vi et Danmark, der var engang. Menneskene i disse egne har rødder tilbage i tiden og lever fortsat tæt på en barsk og voldsom natur.

Et af de mest betagende steder er området omkring Bovbjerg, Trans og Ferring. Landsbyer og fritstående kirker, der trykker sig for vind og vejr. Vegetation i brunlige og grågrønne farver. Det er et sjældent øde og uspoleret naturområde. En frostklar vinterdag kan naturen her minde om Grønland. Om aftenen kan det være et dramatisk og enestående skue med månen, der kommer frem i glimt bag skyer, som sejler hen over himmelen, og havet, der tordner under én. Men det er slut, hvis regeringen får magt, som den har agt.

Der kan altid være delte meninger om æstetiske spørgsmål. Men hvis der fremover kan bygges frit langs kysterne, vil roen i landskabet i blandt andet Vestjylland blive brudt – også på grund af lyseffekterne fra byggeriet om natten.

Nede ved Bovbjerg fyr står der en flot mindesten for venstrepolitikeren Chresten Berg. Den bærer indskriften: »Gå aldrig på akkord med uretten«. Det bør også gælde i dansk miljøpolitik.

Erik Boel, København

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Loftkjær

Regeringslederens krigserklæring mod natur og miljø

Det er nu ikke mere nok for Venstre at føre krig i Mellemøsten, Irak og Afghanistan. Nu skal krigen også føres indenlands og bl.a. mod vores fælles natur og miljø - grundlaget for vores liv og vores efterkommeres liv.

Det er desværre ikke overraskende, at miljø og natur sendes ud på slagmarken. Lederen af den minimale mindretalsregering statsminister Lars Løkke Rasmussen har haft en karriere, som synes at have været præget af uansvarlighed bl.a. i forhold til borgernes indbetalte skattepengene og midlerne i Venstres partikasse og GGGI.

Denne tilsyneladende karakterbrist ser ud til at ville forvirre mindretalregeringens statsminister til at tro, at han kan forgribe sig på vores fælleseje - natur og miljø, som det passer ham.

Alle danskere vil komme til betale for statsministerens brist og handlemåde og skaderne vil være uoprettelige. Og internationalt og herunder i EU vil statsministeren udstille alle danskere som amatører, som vi så det ved COP15.

Ak!