Læserbrev

Fagforeninger tager afstand fra boliviansk lov

21. august 2015

Tak til Information for debatten om børnearbejde med to gode artikler den 7. og 10. august, som handler om en ny lov i Bolivia, der sænker mindstealderen for arbejde helt ned til 10 år.

I artiklen »Jeg kan ikke se, der er noget galt i, at jeg arbejder« nævnes det, at loven blev til efter pres fra fagforeningerne. Det er dog ikke helt korrekt.

3F arbejder sammen med industri-, bygnings- og transportarbejderforbundet og vi fik lejlighed til at diskutere emnet med dem ved et besøg for få dage siden. De tager skarpt afstand fra loven og kritiserer regeringen for at legitimere børnearbejde frem for at skabe gode sociale forhold for familierne. Fagbevægelsen kræver ny diskussion af loven, farligt arbejde bedre defineret, og mindstealderen hævet.

Loven om børns rettigheder er ikke dårlig, men det var en alvorlig fejl at bryde med ILO’s konvention om mindstealder for arbejde. Det kan friste andre regeringer til at gå samme vej.

Lovens kontroversielle del blev til på en noget usædvanlig måde. En forening af arbejdende børn og unge i Bolivia besatte parlamentet, blev smidt ud og ville blokere trafikken ved regeringskontorerne. Billeder af politi, der tæskede løs på børn, var stærk kost, og præsident Evo Morales lovede at imødekomme deres krav.

Det havde været klogt at rådføre sig med arbejdsmarkedets parter, men loven kom ikke i høring, bl.a. fordi trepartssamarbejdet er svagt udviklet – endnu. Efter vores erfaring kan netop velorganiserede arbejdsmarkeder reducere børnearbejde. De øgefamilieindkomsten på grund af ordnede arbejdsforhold og bedre løn. Det reducerer presset for at børn skal arbejde.

Samtidig kommer der mere styr på, at love overholdes, når der er en fagforening på arbejdspladsen, og det mindsker efterspørgslen efter børnearbejdskraft.

Vi mødtes under besøget med byggeriets arbejdsgiverforening og fagforbund, som er kommet i en god og lovende dialog.

Danmark kan bistå bolivianerne med at få denne spire til at gro til et velfungerende arbejdsmarked.

Det kræver blot, at vi fortsætter med at række Bolivia og lignende udviklingslande en hjælpende hånd nogle år endnu.

Jesper Nielsen, International Rådgiver, 3F

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu