Kronik

Fanden har taget danskerne

Jeg var en af dem, der råbte og skreg og truede med at flytte til Canada efter DF’s valgsejr. Men så gik jeg en tur for at køle af. Det blev til 90 kilometer fra Padborg til Høruphav – og nu er det ikke længere valgresultatet, der er ved at få mig til skide i bukserne af skræk
Jeg kunne slet ikke få det til at passe, at DF gik så meget frem i det sønderjyske, med det Sønderjylland, jeg har boet og arbejdet i ad flere omgange, og som ofte har vist mig tillid og hjælpsomhed.

Ernst van Norde

Debat
27. august 2015

KRONIK – Jeg var en af dem, der blev forskrækket over valgresultatet den 18. juni. Forskrækket over, at 21 procent af befolkningen tilsyneladende pludselig gik ind for, at hele ens familie skal straffes, hvis man begår kriminalitet; at vi skal indføre nødret, altså fængsling og dødsstraf uden rettergang og internering af udvalgte befolkningsgrupper; at det skal være lovligt at tæve børn; at alle borgere skal DNA-registreres; at homoseksualitet er et handicap; at det skal være forbudt at tale andet end dansk i sit eget hjem; at det skal være Folketinget, der dømmer og straffer. Og ikke nok med det: I den egn af landet, hvor jeg selv bor, og i den egn af landet, hvor mine forfædre kom fra, var tilslutningen til denne politik visse steder helt oppe på en tredjedel af stemmerne.

Og jeg råbte og skreg. Var helt overbevist om, at jeg ville emigrere til Canada. Skrev hånende indlæg med en undertone af, at der måtte være tale om en slags undermennesker, der slet ikke var voksne nok til demokratiet.

Men samtidig havde jeg en lille stemme indeni og et par fornuftige venner omkring mig, der lige så stille sagde, at der var en anden forklaring. Jeg kunne jo slet ikke genkende de holdninger blandt mine naboer på Sydsjælland. Og jeg kunne slet ikke få det til at passe med det Sønderjylland, jeg har boet og arbejdet i ad flere omgange, og som ofte har vist mig mere tillid og hjælpsomhed, end jeg ret beset var berettiget til. Det passede ikke med det Als, hvor en af mine bedste kærester kom fra, og hvor jeg i ferier og højtider havde mødt så megen åbenhed og varme og uendelige strømme af kager, sardelpølser og kolde øl.

Så jeg gjorde det, man altid skal gøre, når man kan mærke det åh så retfærdige raseri bruse i blodet: Jeg trak vejret en ekstra gang og gik mig en tur for at køle lidt af.

Det endte med en gåtur på sammenlagt lidt under 90 kilometer. Hele vejen fra Padborg i vest til Høruphav på østsiden af Als, med masser af ophold og afstikkere undervejs.

Eliten stikker af

Jeg talte med alle, jeg mødte – de fleste gad også tale med mig. Ikke en eneste gang mødte jeg et menneske med bare den mindste antydning af fascistoide tendenser (på nær en overraskende halsstarrig gatekeeper ved Dybbøl Mølle, men lad det nu ligge).

Næsten alle satte sig stille og roligt og forklarede, hvad det gik ud på. At de følte en voksende desperation over en unødvendigt brutal omkalfatring af deres nærsamfund op gennem nullerne. At hele fløden fra globaliseringen blev skummet i storbyerne, mens grænselandet sad tilbage med alle ulemperne. At de konstant blev mødt med en attitude fra resten af landet, der i store træk betragtede dem som en slags uproduktiv dødvægt.

Jeg lærte på den tur, hvor provokerende det må være at høre på, at man ikke bidrager til samfundskagen, når de milliarder, der blev tjent under boligboblen i hovedstadsområdet, kun kunne lade sig gøre, fordi resten af landet efter 1864 insisterede på, at forsvaret af Danmark var en opgave for hele Danmark, og dermed gav plads til udbygningen af brokvarterene og en ottedobling af Københavns befolkning på 30 år. Og at det lige nu er beboerne i grænseområdet, der får deres hjem plyndret af tilrejsende forbryderbander, mens deres lokale politifolk er tvangsfjernet til København som maskingeværklædte potemkinkulisser.

Den tur var en påmindelse om, hvad der altid sker, når en lille privilegeret del af et folk glemmer, hvor privilegierne kommer fra og tror, de kan klare sig alene. Når man stikker af fra fællesskabet og lader fanden tage de sidste – så tager fanden de sidste. Så er der nemme frugter at høste for religiøse fanatikere, stærkmandsnarcissister og afdankede pornomodeller og deres uslukkelige tørst efter at mærke magten og opmærksomheden kilde i de nedre regioner. Så er der hurtige raseripoint og fornyet håb at hente for klikhungrende skriverkarle og deres skrantende mediehuse.

Men det er en stor fejl at tro, at det bare er lidt larm i gaden. Vi danskere tror, at vi er vaccineret mod, at konflikter løber løbsk. Historien viser lige det modsatte. Grevens fejdes bestialske myrderier, Enevældens to århundreder med blodigt despoti, Estrups to årtier med håndskrevne diktatoriske papirlapper om stort og småt i folks hverdagsliv – alle de perioder er en direkte følge af udviklinger, hvor folket var i krig med sig selv.

To souvenirs

Efter min gåtur er jeg ikke nær så forskrækket over valgresultatet. Til gengæld er jeg ved at skide i bukserne af skræk af helt andre årsager. Vi har lige nu en slags perfect storm af uheldige sammenfald mellem en generation af politikere, der kun går op i at besejre hinanden, og en presse, der fuldstændig skamløst har overbevist sig selv om, at deres forældede forretningsmodeller må gå forud for samfundets sikkerhed og folkets tryghed og frihed. Så der er kun os selv tilbage til at gøre noget ved situationen.

Der er så mange, der har en interesse i, at vi danskere hader hinanden, at det er ved at blive farligt. Så de næste fire år er vi nødt til at gå jævnlige ture i hinandens liv og lytte og udvikle nye, konkrete løsninger sammen. Vi må bede vores nuværende politikere skride ad helvede til, når de kommer rendende og vil stjæle vores hverdag til deres små, usle magtprojekter. Om fire år må vi stemme på de Rasmus Bryggere, Jens Rohder, Peter Hummelgaard Thomsener, Mattias Tesfayer, Pernille Skippere og alle andre unge, begavede, konstruktive og ægte demokratiske kandidater, der trods alt er derude. Og vi må være nærige med vores læsning, kigning og klik – gemme dem til de få, men uvurderlige medieprodukter, der udelukkende beskæftiger sig med, hvad der faktisk er sket, hvad nogen faktisk har sagt, og hvad rigtige undersøgelser faktisk har vist.

Jeg har to souvenirs med hjem fra min gåtur i Sønderjylland: Den ene er en lille stump af noget, der engang har været en mursten. De ligger overalt på strandene på egnen, som rundslebne vidner på århundreders teglproduktion og på, at et folk er forbundet til sin hjemstavn med bånd, der er langt stærkere, end løftet om lidt almisser i en anden del af verden kan bryde. Man flygter ikke fra sine forfædres landskaber for sjov.

Den anden er en regning fra Café Ib Rehne Cairo i Sønderborg. Den skal resten af mit liv minde mig om, at uanset om man drikker kaffen med fløde eller au lait, så har alle danskere også i nutiden fælles referencer, der er langt større end bare nationalflag og landområder. Vi har f.eks. stadig efterklangen i det indre øre af en udenrigskorrespondent, hvis navn er så fasttømret en del af vores fælles kultur, at man kan opkalde en café efter ham. Og vi kan stadig huske hans redelige reportager fra et sted i verden, hvor en konflikt har været fuldstændig ude af kontrol. Vi må bare aldrig glemme, at det samme alt for hurtigt kan ske hos os, hvis ikke vi selv tager ansvaret for vores fred, frihed og samhørighed.

Peter Andreas er reklamemand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt skrevet Peter Andreas...

Egon Stich, Mikkel Madsen, Jens Lysdal, Alan Strandbygaard, Flemming Berger, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Nanna Wulff M., Espen Bøgh, Nette Skov, Uffe Illum, kjeld jensen, Mikael Forup, Oscar Andersen, Bodil Waldstrøm, Felix Austin, Henriette Bøhne, Karsten Aaen og Bente Petersen anbefalede denne kommentar
Bente Petersen

som Lars ovenfor 'godt skrevet Peter" ... meget blomstrende ... men en kaerligheds erklaering til det som er rigtigt Dansk... aerlighed, medmenneskelighed og protest mod det, der ikke er. Jeg fattede ikke alt hvad Peter skrev.... men tror jeg det vigtigste.... ja vi skal snakke mere sammen... som nu da jeg sad I toget til Aarhus... der sad 3 der var omkring de 60... jeg er 74... vi kom I snak... var enige om mange ting... jeg sagde saa, jeg var medlem af Enhedslisten... manden var lige ved at falde ned af saedet... han var Dansk Folkeparti... vi blev saa ogsaa enige om. at der maaske ikke er saa megen foskel ... og jeg stod ud i Aarhus med en foelelse af, at vores demokrati ikke er saa tosset enda... DF'erne tog videre mod deres hjem i Nord Jylland. ... ogsaa enig med Peter om, at vi har nogen (maaske ikke alle) men nogen, unge, gode, aerlige, haardt arbejdende politikkere der IKKE har gjort politik til deres levebroed....

Mikkel Madsen, Jens Lysdal, Jens Johansen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Robert Ørsted-Jensen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Du mener Magteliten har taget Danmark.

Jeg tror det er for sent, vreden er for stor, politikerne er gået for langt og øger kun uligheden og skrækpolitiken, de er udenfor demokratisk rækkevidde. Det næste valg kommer og har intet at gøre med demokrati, det er et freakshow. Der er hul i bunden af spanden, og det vil skabe en politisk tsunami som vil gå igennem hele landet, lad os bare håbe på at det vil føre til en oprensning, men der er jo ingen garantier.

Egon Stich, Flemming Berger, Mark Strøm, Mads Berg, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Jonas Vinding Thomsen, Thomas Toft, morten Hansen, Calle Hansen, Peter Hansen, Uffe Illum, Anne Eriksen, Mads Østergaard, kjeld jensen, Oscar Andersen, Hanne Lading, Marianne Rasmussen, Bodil Waldstrøm, Felix Austin, Helene Kristensen, john andy houbo Pedersen, Liliane Murray og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Eliter skal altid holdes i kort snor - gerne med et pighalsbånd for enden af snoren. Passer vi ikke på, så kommer pighalsbåndet til at sidde i den forkerte ende.

Ingen kan tåle at have for meget magt for længe - ingen.

Carsten Wienholtz, Jens Lysdal, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Jonas Vinding Thomsen, Thomas Toft, Lone Trunte, Flemming Nielsen, Uffe Illum, Kirsten Lindemark, Steffen Gliese, Jørn Andersen, Morten Jespersen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Efter mange år i udlandet, kan jeg ikke genkende mit fædreland eller danskeren, jeg går mange ture, men jeg er kommet til den konklusion at Danmark, hverken kan eller vil jeg bo i mere. Og da jeg ikke har nogen eller noget mere, der binder mig til Danmark, forbereder jeg min flugt, så jeg kan komme væk igen, så hurtigt som muligt. Her kan jeg som dansker ikke leve.

Katrine Visby, Flemming Berger, Mads Berg, Benta Victoria Gunnlögsson, Thomas Toft, Birgitte D Pedersen, Karsten Aaen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar

Så er dette links indhold vist blevet aktuelt igen:

http://tomjensen.blogs.berlingske.dk/2015/06/22/eliten-kan-ogsa-vaere-pr...

John Christensen

Lilliane....tøv en kende!
Jeg tror jeg deler din frustration over tingenes tilstand, og har selv været interesseret i - bare at flygte.

Stresshormonerne i vores kroppe ønsker at vi svarer på følgende spørgsmål: Flygt eller kæmp.

I kampens hede opstår venskaber, og det nytter at kæmpe sammen - ellers flygt!

Carsten Wienholtz, Mikkel Madsen, Randi Christiansen, Vivi Rindom, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Benta Victoria Gunnlögsson, Henrik Christensen, Jonas Vinding Thomsen, Lone Trunte, Liliane Murray, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Bodil Waldstrøm og Felix Austin anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Ja, vi ser et oprør fra højre med fremgangen til Dansk folkeparti. Men vi ser da også et oprør fra midten med Alternativet og på venstrefløjen med Enhedslisten. Så selv om jeg er bekymret for den stadig større ulighed i samfundet, så synes jeg, at der er håb (endnu).

Og det er altid en god ide at gå en tur og tænke over tingene, lige som det er godt at tale med andre mennesker, end dem man er sammen med til hverdag.

Jens Lysdal, Benta Victoria Gunnlögsson, Jonas Vinding Thomsen, morten Hansen, Liliane Murray og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Jeg forudser en sand folkevandring mod Sverige, når de rigtige meningers mennesker opdager, at selv Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm udtaler: Europa står over for et decideret flygtninge-ragnarok. Der er grænser for, hvor mange flygtninge et land kan opsluge, og vi er ikke forpligtede til at ødelægge vores eget samfund".
Også Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas, ser behov for grænser for strømmen af flygtninge til Europa.

http://www.avisen.dk/voldsom-flygtningestroem-graenser-for-hvor-mange-et...

Morten Pedersen, Henrik Christensen, Liliane Murray, Anne Eriksen, Jannik Sørensen, Bent Nørgaard, børge pedersen, Frans Kristian Randlev Mikkelsen, Felix Austin og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

En meget præsis beskrivelse af nogle af årsagerne, noget af døvheden, nogle af tåbelighederne.
Selvfølgelig sætter formatet grænser.
Men jeg og mange andre mener faktisk at krisen i demokratiet, kløften imellem vælgernes hverdag, ønsker og behov, og politikerne mål, et EU med lønninger ellers uden for rækkevidde" nu er så stor at toppolitikerne leger med den fortsatte eksistens af demokratiet.

Ønsket om oprydning og lydhørhed er nu så stort at "den stærke mand" luftes selvom man inderst inde godt ved at den vej er for farlig, men hvad skal man gøre når man ser samfundets borgeres muligheder for et rimeligt liv, bliver ødelagt af reformer/besparelser for at fylde lommer der allerede er fyldte.

Når landets valgte ledere viser et dårligt eks. og blot tænker på sig selv, i stedet for vore svageste de har ladet sig vælge til at tage vare på, når de fjerner syge og lediges underhold, når de ødelægger sundheds og undervisningssystemer og undlader at stoppe huller i demokratiet som partiholdninger købt og betalt af ekstremister som Seier, så kan dette dårlige eksempel kun give yderligere problemer når de efterfølges.

Egon Stich, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Benta Victoria Gunnlögsson, Henrik Christensen, Thomas Toft, morten Hansen, Liliane Murray, Anne Eriksen, Uffe Illum, Kirsten Lindemark, kjeld jensen, Peter Wulff, Marianne Rasmussen, Karsten Aaen og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

og nu lever en stor del af den danske befolkning under den selvindbildte intelligencias pseudovirkelighed hvor en stor del af landet netop er vedtaget dødvægt.
Det er den virkelighed forfatteren var vidne til eksploderede i hovedet på ham som et råb om at nu er det fandme nok. Acceptér at der er et andet Danmark end det der kendes fra café latte fascisternes horisont.

Rasmus Kongshøj, Nette Skov og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Lige nu er der indvandring til DK på ca. 20.000 i kvartalet og en udvandring på ca. 10.000. Der kommer altså dobbelt så mange ind i lortelandet end der forlader det. Det kan vist også være lidt svært at se hvordan et ønske om at forlade DK ligefrem kan opfattes som en trussel. Måske er det en lettelse for alle parter.

jens peter hansen

Det kommer så sandelig da an på borgerens kvaliteter.
Masser af mennesker er ganske simpelt hen uundværlige i (gen)opbygningen af et ordentligt og rimeligt samfund.
Andre "personer" der har det tåbelige synspunkt at deres penge er mere værd end deres navn og anstændighed, har jo allerede bosat sig f.eks. i Schweitz uden nogen savner dem det mindste.
Pengene kan vi jo erstatte med andre.

Teodora Hansen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Flemming Berger og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Meget sympatisk, at piske et storbyhad op.
København ville være ottedoblet uanset krigen i 1864 - den industrielle revolution, you know.
"Folk" flytter hertil fordi, det er her det sner, i the Capital of Denmark; vi er helst fri for spekulanter, de gør f.eks. ejerboliger urimeligt dyre, men de er ikke til at blive af med;
i må gerne få jeres grever, baroner, handelsfolk, ja, hele kulturlivet, deres lakajer, tilbage - og de skal nok komme, når storbyerne er vandaliserede.

Men OK, vi enige, det er globaliseringen og dens forvaltere, der kører rundt med os.

Mikkel Madsen, Vivi Rindom og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Forfatteren har ret i at det er et folkeligt oprør fra yderområderne.

Befolkningen i de områder oplever, at al offentlig service bliver kraftigt beskåret, at arbejdspladserne forsvinder og at områderne gradvis affolkes. I sådan en situation er det ikke mærkeligt at folk føler sig truede og oplever at nogen har taget noget fra dem. Dette tab sker samtidig med at grænserne åbnes og at landet bliver mere multietnisk.

I den situation er det ikke svært at springe til den simple konklusion at det er de fremmedes skyld. Specielt når der er er en livlig propaganda for det synspunkt. Enkle budskaber og syndebukke er guf for folket når de er bange og en sikker vej til magten for dem som spreder budskabet.

Teodora Hansen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Thomas Toft, Britta Hansen, Anne Eriksen, Tove Lodal, kjeld jensen, Felix Austin, Peter Andreas Jørgensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
ellen nielsen

Fanden har taget danskerne....

Når det gælder menings-udveksling og debat,
er den eneste gruppe , der må generaliseres om, danskerne...

Niels K. Nielsen, Jørgen Wassmann, Morten Pedersen, Jens Thaarup Nyberg, Jannik Sørensen, Felix Austin, børge pedersen og Frans Kristian Randlev Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Peter Andreas Jørgensen

Jens Thaarup Nyberg: Der tager du fejl. Efter 1864 skulle vi finde en ny forsvarsstrategi. Høire - og Estrup - holdt på, at vi i tilfælde af angreb, straks skulle opgive alle andre landområder end hovedstaden, og bare forskanse os der, til vores allierede kom og reddede os. Derfor var det forbudt at bygge uden for voldene, fordi det så ville være for nemt at lave angreb på København i skjul af bebyggelse. Venstre insisterede på, at forsvaret af Danmark skulle være en opgave for hele Danmark, med en stående hær fordelt på kaserner rundt i landet. De kunne ikke finde et kompromis, heraf Visnepolitikken og Estrups jerngreb om hverdagen. Først omkring Systemskiftet blev det lovligt at bygge rundt om byen, og brokvartererne opstod. Historiekendskab, you know... ;)

Niels K. Nielsen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg, Anne Eriksen, Felix Austin og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne starte med dette citat fra kommentaren:

"Næsten alle satte sig stille og roligt og forklarede, hvad det gik ud på. At de følte en voksende desperation over en unødvendigt brutal omkalfatring af deres nærsamfund op gennem nullerne. At hele fløden fra globaliseringen blev skummet i storbyerne, mens grænselandet sad tilbage med alle ulemperne. At de konstant blev mødt med en attitude fra resten af landet, der i store træk betragtede dem som en slags uproduktiv dødvægt."

Og så vil jeg igen tillade mig at spørge om dette:

Hvorfor stemmer folk så på Dansk Folkeparti? Et parti der op igennem nullerne (00'erne) i det år århundrede faktisk har stemt for stort set alt det som VK-regeringen kalde for reformer: skattereform, strukturreform, kommunalreform, tinglysningsreform, politireform. Hvad er det ved Dansk Folkepartis udtalelser og udsagn, som har gjort, at folk synes at en stemme på DF kan gøre noget ved hvad de opfatter som problemer i deres baghave, tyve fra Litauen eller Polen, indvandring af muslimer til DK eller at de ser at fabrikken i deres nærområde flytter til Polen eller Ungarn (med støtte fra EU!) eller lukker helt. Og at gartneriet fyrer en hel masse danskere og ansætter polakker, litauere og rumænere til 60-80 kr. i timen i stedet for. Jeg har ikke fundet et svar jeg mener er passende endnu eller måske mere dette: Jeg har ikke fundet et eller flere svar endnu som er dækkende for hvorfor folk i det vi kunne kalde for det gule område af DK (Jylland syd for Aarhus Sjælland mellem Køge og Kalundborg) stemmer på Dansk Folkeparti. Når nu Dansk Folkeparti har stemt for alle de reformer af det danske samfund op gennem 00'erne som mennesker der bebor de landsdele jeg taler om ovenfor nu føler sig ramt af. I meget høj grad endda. Og det kan jeg godt forstå, at de gør.

Sådan som jeg opfatter det, tror jeg, at mange i DK, og i resten af i hvert fald det vi kalder for Vest-europa havde den opfattelse, at kineserne kunne lave vores ting, fungere som vores egen fabrik. Og at vi her i Vesten så kunne få de gode ideer samt være kreative og innovative. Filosofien her, og dens ræsonnement, mener jeg bredte sig helt ind til V og K's gruppeværelser på Christiansborg. Og sikkert også ind i nogle socialdemokraters kroppe, ører, hoveder, næse og øjne. Og derfor troede de og mente de, at man godt kunne lukke produktionsdanmark ned. Fordi kineserne lavede jo alligevel alle vores produkter. I løbet af 2008-2010 fandt man så ud, både på Christiansborg og ude på fabrikkerne i det ganske danske land, at sådan spillede klaveret altså så alligevel ikke. Men spørgsmålet må stadig være dette: Hvorfor stemmer folk i det vi kunne kalde de gule områder af FK så massivt på DF, når nu DF stemte for samtlige af VK-regerings forslag til reformer, som endte med at omkalfaltrere (dvs. lave stort set alt om) i det vi kunne kalde for landområderne i DK?
Og som sagt har jeg ikke et endegyldigt svar på det spørgsmål...

Teodora Hansen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Thomas Christensen, Mads Berg, Rasmus Kongshøj, John Sørensen, Henrik Christensen, Nanna Wulff M., morten Hansen, Jens Thaarup Nyberg, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Bernd Åke Henriksen, Nils Enrum, Anne Eriksen, Tove Lodal, Helmut R., Christian Mondrup, Marianne Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Peter Andreas
27. august, 2015 - 13:49
Og hvorfor tror du Venstre stod så hårdt på Danskheden. Vi skelner mellem årsag og anledning i historiekendskab.

Karsten Aaen 13:51 - ja, det er den store gåde. SUK For mig at se svarer det til at tro 1+1 = 1000. det giver nøjagtigt lige så meget mening.

Mads Berg, Henriette Bøhne og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Andreas Jørgensen

Karsten Aaen: Ja, det kan virke irrationelt, men ved nærmere eftertanke kunne jeg faktisk godt se en eller anden form for logik i det. Det er jo Venstre-land, det her. Man skifter ikke bare over night den ideologi og det perspektiv, man har på verden og som man har arvet fra sine forældre og bedsteforældre. Så når man ikke kan få det til at gå op med sit verdenssyn at rykke mod rødt, så regner man ud, hvordan man kan give establishmentet en huskekage, der bliver hørt, og det var altså i dette tilfælde at rykke mod det yderste højre. Når det så er sagt, så prøvede jeg hele tiden at huske mig selv på, at der på egnen altså stadig er 70 procent, der IKKE har stemt på DF. :)

Vivi Rindom, Uni Machanga, Mads Berg, Rasmus Kongshøj, Thomas Toft, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Karsten Aaen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Jens Thaarup Nyberg

Befolkningen bosætter sig og investerer lige nøjagtigt dér, hvor politikerne sikrer deres investering, gør deres tilværelse lettest og stiller velfærd og kultur til rådighed.
Hvis det er kongens Kjøwenhawn så bliver det der de bor, for så at valfarte ud og væk i fritiden, til der hvor de egentligt hellere ville leve, men hvor det er gjort for besværligt.
Det omvendte kunne i et land af Danmarks størrelse sagtens have været det modsatte og bliver det formodentligt igen når erkendelsen om hvor værdierne skabes, breder sig og nødvendigheden trænger sig på.

Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Thomas Toft, Liliane Murray og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen

Jeg tror ikke gåden er større end udelukkelsesmetoden.

EL er udelukket af massiv propaganda for mange mennesker, så det TØR de simpelthen ikke.
Resten af partierne udelukker sig selv efterhånden som de beviser deres ligegyldighed over for de danskere der har færrest valg og deres vilje til at påtvinge dem ændringer i deres livsførelse og forventninger til samfundet uden at give dem nogen form for indflydelse.

Jeg er faktisk ikke så nervøs for populisterne i DF, fordi de vil løbe med folkestemningen et stykke af vejen på mere eller oftere i mindre betydningsfulde enkeltsager.

Jeg er rigtig nervøs for, hvad danskerne (og europæerne) vil vælge at sætte deres lid til , når også DF dumper i det realpolitiske udbytte for flertallet, fordi de reel følger de samme spor som alle andre.
Når alle politiske partier har udelukket sig selv, hvad vælger danskerne/europæerne så?

Egon Stich, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Thomas Toft og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Brokvartererne i København opstod da man nedlagde voldanlæggene i København efter koleraepidemien i 1850’erne. Herefter fik man lov til at bygge der, hvor brokvartererne er nu. Især efter 1870 var der en vældig ”gründerperiode” som jo også var kendt i Tyskland. Slagsmålet med Højre gik ud på om man skulle lave en forsvarsring langt uden for København. Den såkaldte Vestenceinte. Estrup fiksede ved hjælp af provisoriske love anlægget af dette værk, et værk han ikke selv troede på, men måtte støtte af nationalpolitiske grunde og vi har nu Vestvolden som en rekreativ perle ude ved Brønshøj , Rødovre osv. . Mod Amager måtte man ikke bygge, det er derfor at den første del af boligmassen på Amager , når man kommer fra Knippels Bro eller Langebro, er yngre end den del af Sundby der ligger lidt længere væk fra centrum. Hvis man synes DK er rædselsfuld så kan man jo rejse væk, men det er jo ikke sikkert at den valgte destination er så meget bedre.

Mikkel Madsen og Peter Andreas Jørgensen anbefalede denne kommentar

jens peter hansen

Inden vi fortaber sporet i 1870erne, kunne vi måske sammen konstatere at også brokvartererne og det øvrige storKøbenhavn har udviklet sig siden da, efter den førte politiks præmisser??

Rasmus Kongshøj, Thomas Toft og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Karsten Aaen,

Dansk Folkeparti har den store fordel, at de bedre end andre politiske partier italesætter en fortælling, som de fleste mennesker allerede bærer i hjertet: En fortælling om at 'Vi' er kilden til det gode, mens 'De' er kilden til det onde. Det er en fortælling der er mindst lige så gammel som mennesket, og som har en forklaringskraft der altid vokser, i takt med at mennesket føler sig stadig mere truet og under pres.

Det kan f.eks. være en trussel mod vores ressourcer, en trussel mod vores identitet, en trussel mod det fællesskab vi oplever os som en del af. Mere overordnet kan man tale om en trussel mod
vores integritet.

Integritet er et udtryk der normalt forbindes med noget positivt. 'Han er et menneske med integritet', siger vi, og mener det som en ros. Men i og for sig behøver det ikke at være en ros. Ordet udspringer af det latinske ord 'integer', som betyder 'hel' eller 'fuldstændig'. At have integritet betyder egentlig blot, at man har et fuldstændigt verdensbillede, at vi både i vores opfattelser og vores handlinger kan indskrive og (gen)finde os selv i en meningsfuld helhed.

At integriteten for mange mennesker i dag opleves som truet eller under pres, betragter jeg som en kendsgerning. Dansk folkeparti hævder at de med deres politik kan beskytte og genoprette denne integritet, uden at vi selv behøver at flytte os ud af stedet. De andre må tilpasse sig, mens vi lukker grænserne. De andre må i fængsel, så vi kan leve frit. De andre må flytte sig, så vi kan blive hvor vi er: I retfærdigheden.

Teodora Hansen, Rasmus Kongshøj, Jørgen Wassmann, Nanna Wulff M., Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Peter Wulff, Mads Østergaard, Birgitte D Pedersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@Karsten (13:51) og Felix (14:32)

EL er udelukket af massiv propaganda for mange mennesker, så det TØR de simpelthen ikke.

Giv lige nogle eksempler, gerne med links! Jeg synes godt nok der er langt mellem kritiske artikler om EL's populistiske politik.

Jeg tror svaret på de mange DF vælgere er at DF er langt mere spiseligt for dem som placerer deres stemme på et protestparti. Ret beset har vi tre protestpartier, EL, LA og DF. EL baserer sig på en socialistisk ideologi som aldrig har bragt noget land en velfærd, en velstand og en lighed som når den danske til sokkeholderne. Derfor er de ude. LA tilsvarende på en cowboy kapitalistisk ideologi som heller aldrig har virket. Så derfor er de også ude. Tilbage er DF som efterhånden er mere socialdemokratisk end selv socialdemokratiet - og dermed en ideologi som trods alt er hele grundlaget for vores rige velfærdssamfund. Jeg forstår godt den gennemsnitlige DF vælger selvom jeg finder både DFs, ELs og LAs politik for torskedum og naiv ud over alle grænser.

Mads Kjærgård

Jeg personligt er ved at gøre i bukserne over det "Der Stürmer" agtige sprog folk fører rundt omkring, prøv blot at læse nationen på Ekstrabladet, det oser af had! Jyllandsposten har fornylig haft en artikel, der påstår at folk fra Afrika er mindre intelligente, og derfor udgør en trussel mod Europa via indavl??? Det er sådan noget man ellers ville forvente at finde tidsskrifter fra 30ernes Tyskland, samme argument bruges vist nok også i filmen "Der Ewige Jude" men nu også i Danmark i det Herrens år 2015! Men jeg tænker at som herren er så følger hans svende, og at jeg dybest set mener, at alle de inkompetente narrehatte, der sidder i Folketinget ikke er deres stilling værdig! Ellers ville de squ gøre noget ved det!

Teodora Hansen, Carsten Wienholtz, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Mads Berg, Jørgen Wassmann, Thomas Toft, Nanna Wulff M., Tino Rozzo, Niels Duus Nielsen, Henriette Bøhne, Britta Hansen, Lise Lotte Rahbek, Liliane Murray, Hans Larsen, Felix Austin, Ebbe Overbye og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Man skal altid glæde sig over demokratiet og så skal man passe på med at dæmonisere modstanderne. Uanset om det er dem yderst til venstre eller til højre. Man er nødt til at lytte til hele folket.
Og dem der måske stemmer DF er kun i sjælden grad racister, men blot nogen som ikke bryder sig om på historisk set rekordtid at se landet lavet helt om. Det kan jeg sagtens forstå. Det er allerede vildt hvad der er sket på én generation. Hvis integrationen skal lykkes så skal man sørge for at indvandringen sker i et tempo befolkningen kan følge med i.

Med det samme man kaster sig over en svulstig retorik, enten fra højre side hvor alle humanister er landsforrædere eller fra venstre side hvor DFere er "der stürmer"-agtige, ja så bidrager man selv til at ødelægge samtalen. Tænk over det.

Jørgen Wassmann, Bjarke Hansen, odd bjertnes, Bent Nørgaard, Felix Austin, Peter Andreas Jørgensen, Thomas Andersen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bestemt, Anders Hede, men det er da den allestedsnærværende amerikanske indflydelse, der forandrer landet.

Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Mads Berg, Jørgen Wassmann, Thomas Toft, Peter Hansen, Liliane Murray og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Det er allerede vildt hvad der er sket på én generation."

Ja kan huske da mine børn for første gang, så en gammel Far til Fire film, de tabte bare underkæben! Og så kom det! "Er det Danmark, de bor i?" Men vi andre kan jo sagtens huske det da landet var sådan! Personligt husker jeg det, som en tid, hvor der var langt mere tolerance og forståelse for hinanden, end der er i dag, hvor brødnidheden trives som aldrig før! Og der var mere tid til alting også til eftertanke!

Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Jørgen Wassmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Liliane Murray og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen 13:51
Måske kan det være forklaringen.
Warum schweigen die Lämmer?
https://free21.org/de/node/312

Jørgen Wassmann, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

John Christensen, du har så evigt ret, men jeg har en faktor, jeg er nødt til at sætte over alle andre, og det er mit helbred (fysisk sygdom der er strespåvirkelig), men jeg holder da ikke op med at kæmpe bare fordi jeg flytter ud af landet, jeg har kæmpet, meget endda, siden 2007, men jeg kan ikke gå på barrikaderne, pennen er og må være mit svær, men den bruger jeg til gengæld flittigt, og vil også gøre det selvom jeg flytter.

John Christensen, Katrine Visby, Thomas Toft, Halil Karateke og Felix Austin anbefalede denne kommentar
georg christensen

Først en tak til Peter Andreas, også selv om du er "reklamemand", med illusionsforvirring for øje, får du alligevel , en tak for dit indlæg. Det passer nemlig udmærket til mine illusioner.

Turen fra Padborg til Mommark, har jeg selv gået og cyklet flere gange i mine unge dage. En tur i en ikke forurenet natur, en tur som stadig findes mange steder i Danmark, men som den ofte vildledende "reklame industri", som, med vold og magtbegær forsøger at lukke såkaldte storby individerne ude fra, en tur med land og skov, på den ene side og Østersøen på den anden.
En tur virkelig tysk og dansk med sønderjyden midt imellem, en tur, som ville være lige så dejlig hvis det havde været russerne eller tyrkerne der havde været naboen. Vi individer hver især har i grunden intet i mod hinanden , det er kun vores folkevalgte magtbegærlige politikere , som overalt på jorden forstyrrer verdens freden med "propaganda", og fuldstændig tossede modelbeskrivelser, velvilligt udført af "reklame jungløre", som selv indviede journalister ofte falder for.

Så til noget andet, som jeg har læst i denne kommentar serie. Bare ordet "den evige jøde", er fordømmende, der burde være skrevet: " Den evige Araber", troen på det ene eller det andet, har intet med LIVET at gøre og fremkaldes kun i Magtbegærets navn, med hjælp af reklame finansering og illusions forvrængning.

Så standser jeg, men turen fra Padborg gennem Sønderborg og sønderskoven og fynshav til Mommark kan jeg kun anbefale.

At DF på udlændingeområdet opfører sig som en forvirret flok ny nazister, tror jeg ikke vi vælgerne bør tage så alvorligt, når udlændinge området sendes på spil har vi vælgerne muligheden til at sige fra. Området har jo alligevel V og S overtaget. Det står ringere til hos disse gamle partier, de er alle fire fuldstændig gået i stå i deres egne hemmelige diktatorisk lignende "eventyr verden", i deres egen kapitalistiske selvforståelse, hvor finansindustrien bestemmer "dagsordnen".

georg christensen

Først en tak til Peter Andreas, også selv om du er "reklamemand", med illusionsforvirring for øje, får du alligevel , en tak for dit indlæg. Det passer nemlig udmærket til mine illusioner.

Turen fra Padborg til Mommark, har jeg selv gået og cyklet flere gange i mine unge dage. En tur i en ikke forurenet natur, en tur som stadig findes mange steder i Danmark, men som den ofte vildledende "reklame industri", som, med vold og magtbegær forsøger at lukke såkaldte storby individerne ude fra, en tur med land og skov, på den ene side og Østersøen på den anden.
En tur virkelig tysk og dansk med sønderjyden midt imellem, en tur, som ville være lige så dejlig hvis det havde været russerne eller tyrkerne der havde været naboen. Vi individer hver især har i grunden intet i mod hinanden , det er kun vores folkevalgte magtbegærlige politikere , som overalt på jorden forstyrrer verdens freden med "propaganda", og fuldstændig tossede modelbeskrivelser, velvilligt udført af "reklame jungløre", som selv indviede journalister ofte falder for.

Så til noget andet, som jeg har læst i denne kommentar serie. Bare ordet "den evige jøde", er fordømmende, der burde være skrevet: " Den evige Araber", troen på det ene eller det andet, har intet med LIVET at gøre og fremkaldes kun i Magtbegærets navn, med hjælp af reklame finansering og illusions forvrængning.

Så standser jeg, men turen fra Padborg gennem Sønderborg og sønderskoven og fynshav til Mommark kan jeg kun anbefale.

At DF på udlændingeområdet opfører sig som en forvirret flok ny nazister, tror jeg ikke vi vælgerne bør tage så alvorligt, når udlændinge området sendes på spil har vi vælgerne muligheden til at sige fra. Området har jo alligevel V og S overtaget. Det står ringere til hos disse gamle partier, de er alle fire fuldstændig gået i stå i deres egne hemmelige diktatorisk lignende "eventyr verden", i deres egen kapitalistiske selvforståelse, hvor finansindustrien bestemmer "dagsordnen".

Liliane Murray

Helene Kristensen, jeg er ikke uenig i at vi står overfor et flygtninge ragnarok, 'the chicken has come home to roost', og nej selvfølgelig skal vi ikke ødelægge det danske samfund, men forandringer kan blive nødvendige.

Hvis samtlige godt 7 milliarder mennesker på jorden skulle leve som danskerne gør, så stod vi med et miljø og klimamæssigt ragnarok allerede om 10-15 år, for det ville jorden ikke kunne bære.
Man er nødt til at lave beregninger på hvor meget jorden kan holde, til hvis et equilibrium for jordens biotop skal findes, og så se hvor meget der vil være, klimaforhold taget i betragtning, skulle det deles retfærdigt ud, er vi nødt til at rationere, og dem der lever over deres personlige kvote, vil være nødt til at sætte både forventninger og forbrug ned, gæt engang hvem der allerede nu lever langt over evne og har gjort det længe, i miljø og CO2 regnskabet.

Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Birgitte D Pedersen, Niels Duus Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Og det er noget af det der stresser mig ved Danmark, selv mange miljøbevidste, hvis man taler om at vi lever over evne og at vi er nødt til at indskrænke os, så står de af vognen, og der vil jeg da gerne spørge, hvis ikke danskerne skal ændre noget i deres livsstil, hvem skal så?

Jeg er vel vidende om at bunden af samfundet ikke kan gøre så meget, dem det kommer mest til at ramme er middelklassen og de rige. Dem med det største forbrug, de fleste ferierejser, den konstante shopping, osv.

Katrine Visby, Flemming Berger, Rasmus Kongshøj, Benta Victoria Gunnlögsson, Birgitte D Pedersen, Niels Duus Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Mads Kjærgård, det er jeg enig i, men ofte ser man ikke forandringerne når man er midt i dem, som Per Højholt engang sagde, da han var blevet bedt om at skrive et stykke om naturen, "Det kan jeg ikke, for jeg bor midt i den, nej de skulle hellere vælge en inde fra stenbroen, for de kan meget bedre se hvad der bare er grønt, og hvad der er rigtigt grønt".

Hvis man som jeg har tilbragt en del udlandet og vender som jeg gjorde i Februar, så er det noget af et kulturchok.

Jørgen Wassmann og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Helene Kristensen:

'Jeg forudser en sand folkevandring mod Sverige..'

Det har du nok ret i. Men de kommer tilbage igen, når Sveriges Demokraterne indenfor overskuelig fremtid ser ud til at få absolut flertal i Sverige. Hvor mon de så tager hen næste gang?

Mads Kjærgård:

Ja, Berufsverbot, meningscensur og indgreb mod fri skrift og tale er vejen frem. Ikke?

Henriette Bøhne

Mads Kjærgård,

Jeg læser også kommentarerne ovre på nationen og hvis det kan trøste er jeg også ved at skide i bukserne af skræk.
Mest efter jeg læste denne artikel i dag, hvor forskeren i højreekstremisme fra universitetet i Bielefeld, Herr Zick, forklarer at de i flere måneder har advaret om at en situation som den i Heidenau ville opstå. Efter hans mening ser vi en ny tendens, hvor højrepopulismen vokser sammen med højreekstremismen via bevægelser såsom Pegida.

http://www.deutschlandfunk.de/krawalle-in-heidenau-es-bildet-sich-eine.6...

At advare mod det, som foregår ovre på nationen og andre steder, er - efter min mening - IKKE det samme som at ville indføre meningscensur og berufsverbot.

Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Benta Victoria Gunnlögsson, Karsten Aaen, Felix Austin, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Til gengæld kan vi trøste os med, at danskerne generelt er et langt mere dovent folkefærd end tyskerne, hvad angår demonstrationer. Der skal meget til, før vi letter bagdelen, forlader tasterne og går ud og gravet brosten op....

Liliane Murray

Ja, det er trist at danskerne sådan er begyndt at lade sig manipulere, tidligere var vi gode til demonstrationer, og det har vi brug for at blive igen...

Rasmus Kongshøj, Mads Østergaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Thomas Toft, Henriette Bøhne og Felix Austin anbefalede denne kommentar

- Ak ja, det årlige Bornholmermøde med politikerne, som skal kaldes folkeligt, og som der også kommer mange lytter og seere til, og så de sædvanlige skriverkarle fra mediehusene, der skal have fyldt deres spalter med noget, så de kan sælge medierne hvad enten de er trykte eller elektroniske.

Samtidig fylder og hylder såvel politikere og skriverkarle sig med deres folkelighed, - "lad folket komme til os, vi gider ikke selv tage derud på "bøh-landet" og selv opleve det Danmark vi er med til henholdsvis at lave love om eller skrive om, og i øvrigt har vi det bedst i storbyen med al den sladder og ligegyldighed som spindoktorerne kan fylde vore spalter med, og så lugter der også uvant på landet, vi kan bedre lide benzinlugten i byen"!

- Næ storbyen med metropolens dampende skriverier, som skriverkarlene kan imponere hinanden med via deres medier, og måske også få en politiker i tale med elle give plads i spalterne til, giver følelsen af at gøre noget vigtige overalt for og i Danmark, men alligevel , åh så langt fra folket i store dele af landet.

Selvtilfredsheden og selvtilstrækkeligheden er jo så stor en mundfuld, for disse skriverkarle, som i eget perspektiv er medbærende støtter for hele landets samfundet overalt, men kun ser og opholder sig på et lille centralt lokalt område.

Når de skriver for hinanden i deres medier er det for at vise hinanden deres personlige stil og tilgang til hverdagen, - hvilket blot er en aflægger på linje med de mange som de trods alt også ser lidt ned på i dagligdagen, og som går med kasketskygge i nakken, bedre er de trods alt ikke når det kommer til stykket, når de selv går med skyklapper for resten af landets befolkning, og deres problemer skabt af et politisk central- og mediestyret parnas.

Flemming Berger, Mark Strøm og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Peter Andreas
27. august, 2015 - 13:49
Med fare for at gentage andre: københavns volde, de om den middelalderlige by, blev sløjfet i 1853, som følge af en koleraepidemi; udbygningen af københavn gav plads til østerbro, med handels og håndværkerborgestanden, nørrebro, med dens spekulationsbyggeri, for arbejderstanden, og vesterbro, tilsvarende nørrebro, men tillige for tilflyttere, de overflødige landproletarer - sønderbro, på amager, er en historie for sig.
Du tænker på vestvolden, langt udenfor ´valby bakke´, der var et stridspunkt mellem høire og vestre, men som blev overflødig med den militærteknologiske udvikling under 1. verdenskrig.
Så krigen 1864 viser kun, at de gamle volde ikke kunne have stået distancen alligevel. At der allerede dá var åbnet for fortsat tilvandring og fast bosættelse i det før åbne forland, har intet med 2. slesvigske krig at gøre.

Jasåee

Peter Andreas Jørgensen

Bare lige for at afslutte den der med voldene :)

Jeg er ikke historiker, bare en tekstforfatter, der synes historie er spændende, men jeg ved dog så meget, at det, som alle her også bemærker, aldrig bare er en enkelt omstændighed eller hændelse eller person, der skaber historien. Min pointe med det her indlæg er bare at anskueliggøre, at når man synes man sidder med røven i vandskorpen, så håndplukker man de årsagsforklaringer, der hænger lavest. Og leder efter de løsningsforslag, der intuitivt virker mest snusfornuftige. Det kræver overskud at kaste sig ud i kompleksitet og nuancer. Således også når man søger belæg i historien for sit ståsted. Beklager hvis jeg har været for kluntet med formuleringerne.

Mads Kjærgård, du skal ikke tro på alt, hvad du læser, slet ikke i JP.
Og hvis det er skrevet af Helmut Nyborg, så spring over.
Jeg så godt artiklen og overskriften og tænkte nå?
Han blev smidt ud af Århus Uni for mange år siden, fordi han mente at kvinder er dummere end mænd.

Jens Thaarup Nyberg

Felix Austin
27. august, 2015 - 14:38
Tænker du på Fingerplanen ?

Jens Thaarup Nyberg

Sider