Kronik

Begreber på flugt

Mens syriske flygtninge vandrer over vores flade land for at komme til Sverige, flytter de begreber, vi bruger som koordinator på vores ideologiske landkort, sig også. Hvordan er det eksempelvis gået til, at menneskesmuglere har fået heltestatus?
Da gruppen af motorvejsvandrende flygtninge blev opløst onsdag aften, forsvandt flere flygtninge i privatpersoners biler. Synet på menneskesmugling har været i forandring de seneste uger, mener dagens kronikør.

Rune Aarestrup Pedersen

Debat
19. september 2015

KRONIK – I disse dage skrider sproget hurtigere, end jeg selv kunne nå fra Rødby til København i forrige uge. Juridisk har asylbegreberne mistet fodfæste og hjemmel. Vi skrider fra Dublin- til Eurodac-forordningen. Strafferettens paragraf 59 stk. 8 står pivåben for fortolkning. Lars Løkke blev helt stille i frygt for at sige det, han ikke ville. Man bliver nemlig let handlingslam, når begreber skifter farve og ham. En af de måder, vi kan registrere forandring i os selv og hos hinanden er, når de ord, som fungerer som knudepunkter i debatten, pludselig får nye betydninger og dermed også virker tilbage på vores holdninger og i sidste ende vores handlinger.

Selve politikbegrebet er blevet udvidet. Fra Christiansborg til Padborg. Når kriser kommer så tæt på, bliver det tydeligt, at politik ikke kun er lovgivning og finansforhandlinger, men også – når det er bedst – involverer aktive medborgere, der gerne vil hjælpe, ikke kan lade være at dele sine holdninger og organiserer sig på forskellig vis for at gøre en forskel. Byde velkommen, tilbyde husly, blive værge og/eller donere, hvad man kan. Det bedste eksempel på det skred, vi ser og hører, er måske begrebet ’menneskesmugler’. Her har begrebet flyttet sig fra simpel kriminel til modig helt, der udøver civil ulydighed. Indtil for nylig har der nemlig været bred konsensus om, at menneskesmugler er noget af det værste, man kan være. En kynisk opportunist, der udnytter mennesker i sårbare situationer. Sådan er det ikke længere – men hvad skyldes transformationen?

Enlige mødre og revolutioner

Lad os tage et par relevante historiske eksempler på, hvordan andre begreber end ’menneskesmugler’ har ændret politisk karakter og på den måde spejler vores tid: Den enlige mor er eksempelvis gået fra at være en stigmatiseret taber til at være en stærk uafhængig kvinde. Indvandreren er gået fra at være fremmedarbejder til at være dansker med anden etnisk baggrund.

Revolutionsbegrebet er et helt tredje relevant eksempel, som har bevæget sig. Fra at være forbundet med romantik til i dag at være forbundet med rædsel. Som Karl Marx berømt sagde, er revolutionen »historiens lokomotiv«. I Frankrig, USA, Rusland, Kina, Cuba, Iran og Egypten fejrer man med pomp og pragt revolutionen og dermed nationens opståen. Det var en revolutionsbølge, der førte til Danmarks grundlov i 1849. Den politiske modernitet kan ifølge Bjørn Thomassen siges at ånde i et »før« og »efter« revolutionen.

Men revolution som en positiv radikal samfundstransformation er ikke længere indskrevet i noget dansk partis program. Ingen vil selvfølgelig være reaktionær, men selv om man da gerne vil revolutionere energisektoren, bliver man hurtig kørt ud på et sidespor, hvis man i dagens Danmark taler om politiske revolutioner. Revolutionens, mødrenes og indvandrernes grammatik har altså ændret sig.

Men brugen og betydningen af forskellige begreber er selvfølgelig også til en vis grad subjektiv. Det, der for nogen er terrorisme, er for andre frihedskamp. Det, der for Lisbeth Zornig Andersen er næstekærlighed, er for Marie Krarup lovløshed (Deadline, 10. september, 2015).

Tomme ord, ved vi fra sociolog Ernesto Laclau, er kampplads for politik. Hvad betyder ord som demokrati, ytringsfrihed og bæredygtighed egentlig? Hvem tager patent på dem, hvor og hvornår? I Obamas 2008-kampagne udnyttede han for eksempel på effektiv vis håbet som en såkaldt floating signifier – altså et ord, hvis betydning (endnu) ikke er fastlåst. I sin bog The Audacity of Hope skriver han således, »I serve as a blank screen on which people of vastly different political stripes project their own views.«

I krisens overgangsfase er vi selv, vores love og vores sprog mere flydende, før de igen fortøjes. Det gælder i særdeleshed den situation, vi i Danmark står midt i nu.

’Kyniske smuglere’

Og menneskesmuglerne står i kø for at komme i medierne og forsvare deres handlinger. På Facebook ridder de igennem de virale rum på hvide heste med medvind og ranke rygge.

Historien er da også fuld af eksempler på, at ikkevoldelig civil ulydighed kan være med til at skubbe til vores moral og vores lovgivning. Fra Mahatma Gandhi til Martin Luther King og fra anti-atomkraft-aktivister til kirkeasylgruppen herhjemme.

Den amerikanske historiker Howard Zinn definerer civil ulydighed som »det bevidst afgrænsede brud på loven til fordel for et vitalt socialt gode.« Præcis det forsvar, der er blevet brugt til at retfærdiggøre transporten af illegale flygtninge til Sverige.

Men en menneskesmugler hjælper pr. definition stadig andre til ulovligt at komme ind i et land. Nogle indgår i kriminelle netværk og opererer på tværs af grænser. Nogle gør det for egen økonomisk vinding. Men forskning viser, at mange både i Nord og Syd også hjælper af humanitære årsager. Ikke sjældent er de selv flygtninge.

I den offentlige debat har menneskesmuglere været koblet til menneskehandel, slaveri, prostitution, dokumentfalsk, og bestikkelse. Ifølge Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter er det da også en forretning »som ligger på linje med narkotikasmugling« (Politiken, 18. oktober, 2014).

Og på tværs af det politiske spektrum har politikerne været enige om, at en stor del af løsningen på de globale flygtningeproblemer ligger i at gøre mere for at bekæmpe »de kyniske menneskesmuglere«. (udtalt i DR2’s Deadline, 23. april 2015).

Kriser er kreative

Hvordan kan de så lige pludselig få heltestatus? Fordi de nu ligner os selv! Fordi handlingen foregår i nødsporet lige ved siden af os. Fordi konflikten nu er rykket så tæt på, at vi kan få alle de nuancer med, som vi som regel mister på distancen og gennem det mediefilter, som vi oftest oplever den store verden igennem. Det er også netop, når nuancerne kommer i spil, at vores sprog udfordres og de eksisterende begreber ikke rækker. De må enten strækkes, splittes eller emigrere. Heldigvis er det oftest til glæde for den svage part – den enlige mor, aktivisten og asylansøgeren.

Kriser, siges det, er ofte kreative i den forstand, at forandring ofte følger derefter. Krise kommer af det græske ord krinein, som i den antikke lægekunst henviser til adskillelse, afgørelse og diagnose. Gyldendal skriver:

»Ved en ubehandlet sygdom indtræder sædvanligvis den syvende dag krisen, som fører til helbredelse med et såkaldt kritisk, pludseligt temperaturfald til ca. 36 grader, normalt åndedræt og en rolig søvn.«

Krise er altså et afgørende vendepunkt. Og derfor også en mulighed for forandring. Gud velsigner den syvende dag i skabelsesberetningen. I skrivende stund er det syv dage siden, den treårige syrisk-kurdiske dreng Aylan Kurdi skyllede op på en strand i Tyrkiet og stille skreg Europa ind i en ny tid. Han sover den evige søvn. Vi er vågnet op til dåd. Det er ikke kun flygtningestrømmene, der er i bevægelse. En social bevægelse samles i disse dage. Lige nu synes hele vores land faktisk at flyde frit i strømmen af politiske meldinger. Sprogets tvetydigheder gør det svært at navigere, og pludselig er vi på dybt vand. Der er pludselig helt stille midt i al larmen. Lad os håbe, vi ikke kæntrer.

Silas Fehmerling Harrebye er adjunkt ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens peter hansen

En person der tager et andet menneske op i sin bil og uden nogen form for risiko kører vedkommende til en destination i DK er flink fyr/dame, men ikke nogen menneskesmugler. Jeg har taget masser af mennesker, mest unge, med på stop og har selv taget på stop da jeg var ung masser af gange. Forskellen er at nu kan man i DK eksponere sig selv som særlig god når man, uha, tager et andet menneske op i sin bil, mens den anonyme hjælper naturligvis ikke bliver nogen helt. En menneskesmugler kan naturligvis både være en helt og en skurk, som man også oplevede under besættelsen. Zornig er ved grød ikke nogen heltinde, selv om hun også har blandet sig i sager man kan værdsætte, og at tage en familie op i sin bil er vel i virkeligheden det mindste man kan gøre, når man har muligheden herfor. Gud ved om hun havde taget et ungt par op der bare skulle til København på stop ?

Jens Peter Hansen, du mangler i din ligning den lille væsentlige ting med eksemplets magt. Når du har hørt om nogen, der har gjort denne gode gerning, vil du måske være mere tilbøjelig til at gøre det selv. Det nødvendige mod - eller blot tanken - skal ofte stimuleres.

jens peter hansen

Lige nu er vist kommet over 10.000 flygtninge til/gennem DK. Hvis nogen er helte her er det vel i første omgang politiets ledelse ,der som de første så at det var en umulig situation med alle de gående flygtninge på motorvejen. Hvis der nu er nogle, der vil være helte, så kunne et par af journalisterne jo passende køre de unge mennesker, der angiveligt IKKE ønsker at være i DK og som befinder sig i en lejr, til Sverige. Giv dem nu en lift. I Sverige sender man flygtninge videre til Norge og Finland uden nogen form for kontrol. Altså ligesom man gør i DK.

Preben Haagensen og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar

Silas Fehmerling Harrebye, jeg tror egentlig dette opgør, vi oplever for tiden, har været undervejs i flere år. Nu er der bare kommet en konkret krise at hæfte opgøret op imod; krigens brutalitet i mellemøsten og de resulterende desperate flygtninge.

Det her handler om danskerens menneskesyn: I en tid, hvor udlandet mere eller mindre udråber Danmarks som racistisk og fremmedfjendsk, er dele af befolkningen ved at få nok. En minoritet af befolkningen har gennem en årerække fået enerådigt lov til at tegne Danmarks værdipolitik, og denne værdipolitik er gennem årene blevet mere og mere sort og uværdig.

Tilbage sidder en majoritet af borgere, der måske nok kan være bekymrede for, hvad der sker ude i verden, men ikke bakker op om den kulsorte værdipolitik og slet slet ikke ønsker at bakke op om det menneskesyn DF, Inger Støjberg og Krarup-/Langballe-klanen repræsenterer.

De mange danskeres hjælp til de mennesker, der kommer til vores land, er en reaktion på den sorte værdipolitik og vidner om resultatet af de danske politikeres leflen for den sorte værdipolitik: Et samfund der bliver mere og mere værdipolitisk polariseret, og et samfund, hvor almindelige mennesker er begyndt at reagere.

Jeg tror, at vi er kommet til det tidspunkt, hvor de danske politikere - Inger Støjberg, som minister i særdeleshed - skal til at dæmpe den fremmedfjendske retorik.

Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Hans-Micael Søndergaard og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis man nu tager det lidt længere historiske perspektiv med, er billedet mere nuanceret. For mange år tilbage kaldte man folk, der hjalp flygtninge over grænsen for flygtningehjælpere. Så skulle det gøres til noget grimt, og flygtningehjælpere og kyniske smuglere, der kunne tjene en pæn slant på det blev slået sammen under begrebet menneskesmuglere - uden skelnen til konkrete motiver.

Steffen Gliese og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar

en mennesksmugler er en person der tager penge for transporten og tjener paa det-civil lydighedsnægtelse og at hjælpe en flygtning gratis er noget helt andet en mennesksmugling-saaa her er et helt nyt ord maaske paa sin plads

Steffen Gliese og Hans-Micael Søndergaard anbefalede denne kommentar
Hans-Micael Søndergaard

Og så lige idag hvor Kristian Thulesen Dahl fejrer 20. året for Det danske (neo-nazistiske) folkeparti! Det hele er med - omklamringen af nationale symboler og myter, påstået beskyttelse af 'den lille mand' (småborgerskabet), fastholdelse af etniske myter om 'danskhed' (Blut und Boden) og en snæversynet og forvredet opfattelse af hvad der er 'dansk' kultur. Og så er der lige deres populistiske hovedfjende - som de har arvet fra Fremskridtspartiet - *muhamedanerne* som de i et øjebliks politisk vågenhed efter 9/11 har kaldt anti-islamisme! Indvandrere, flygtninge, studenter, danskere med forældre eller bedsteforældre (oldeforældre) fra et land med Islam som hovedreligion - bliver registreret og stigmatiseret som 2., 3. eller x i n'te generations indvandrere. Godt hjulpet af Danmarks Statistik! Det hele minder efterhånden om Nürnberg-racelovene. Selvfølgelig skal DF ikke have hele æren for den genopståede racistiske og zenofobiske administration - men de har skabt frygten blandt de gamle partier - med deres afstumpede og populistiske retorik. Og den den den frygter blinker.... og følger blindt med op i kreaturvognene!

Carsten Mortensen, Keld Sandkvist og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Så fik du også lige smidt nazisme kortet...godt for debatten.

Man kan undre sig over at de syriske flygtninge overhovedet skal igennem en livsfarlig og dyr rejse og netop har brug for menneskesmuglere, når der er flere lande som Tyskland og Sverige (og pinligt få i danmark) officiel melder ud at de gerne vil tage imod dem. Var det så ikke nemmere at kræve 200 eur per person for en flybillet fra det østlige Tyrkiet efter at have behandle asylansøgningen lokalt inden.

Er det bare tomme ord fra Merkel eller modtager Tyskland dem kun fordi Tyskland alligevel ikke kan slippe af med migranter/flygtninge, der allerede er i Tyskland. Kan det være forbi der også er en del migranter fra Afrika, Pakistan, Bangladesh og Balkan imellem. Af asylansøgningen i eu er dem fra Syrien "kun" omkring 25%.

Overfortolkning af Krarup/Zornig-dialogen...
Der er 30000 mennesker der har menneskesmugling som levebrød i Europa i dag. Det er ikke et selskab man skal sole sig i at være én af.

Grethe Preisler

@odd bjertnes: 19. september 2015 - 21:16: "Der er 30000 mennesker der har menneskesmugling som levebrød i Europa i dag. Det er ikke et selskab man skal sole sig at være én af"

30.000 mennesker - hvor har du det tal fra? Danmarks Statistik, Ritzau eller"sædvanligvis pålidelig kilde"??

Først - min brugerside er 'ude af den' så jeg kan ikke følge kommentarer til egne, men heldigvis er jeg faldet over spørgsmålet.. just a sec, det er ikke uinteressant :)
.....
Danmarks statistisk beskæftiger sig ikke med sådanne opgørelser. Ritzau: næppe.
Det er ganske pæne mængder af baggrund der er løbet igennem i de seneste uger, så det må - efter 5 minutters skimning ... indtil videre blive 'spk'. Interpol måske. Men jeg noterer mig din interesse, Grethe Preisler.

Vibeke Rasmussen

Grethe Preisler, det tal har jeg også set anført flere steder. Jeg vil ikke linke til specifikke sider, for hvordan kan vi vide om det er sandt? Tallet er jo ikke sådan at verificere uden videre. Men prøv at google; tallet findes 'derude' … i cyberspace.

Mission Accomplished:)
Rob Wainwright, head of Europol, Europe’s police agency, told Newstalk, an Irish radio network, that an estimated 30,000 people were involved in human smuggling gangs. Europol has opened 1,400 cases this year involving human smuggling, he said.
Kilden var New York Times.

Vibeke Rasmussen

Tak, odd bjertnes, så tør jeg godt linke. :) Her til DR, som også nævner Europol og Rob Wainwright:

Op til 30.000 kan være involveret i menneskesmugling
.

Grethe Preisler

Tak, o tak, odd bjertness og Vibeke Rasmussen,

Hvis Europols bedste hoved , siger det, så må det jo være sandt. Lige så sandt, som når vores eget PET advarer nedlemmerne af Folketingets retsudvalg mod at følges med Pia Kjærsgaard på Christiania-ekskursion p.g.a. forhøjet sikkerhedsrisiko, når hun viser sig i nærheden af Pusherstreet.

Carsten Mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Som du véd, altid til tjeneste. :)

Grethe Preislerr, der er forskel på en beskrivelse af (x) og en bedømmelse af en mulighed for (y).
Sådanne er dermed aldrig i samme definition 'lige sande' ; det er to forskellige sandhedstilstande af to forskellige fænomener.
men ja, retsudvalget havde nok været sikrere sammen med kronprinsessen ;-)

Grethe Preisler

Nej, nu be'r jeg Dem odd bjertnes,

Er vores alle sammens yndige Kronprinsesse Mary nu også blevet observeret i færd med at botanisere på Christianshavns Vold ligesom Svigerpapa, mens Frede kører ungerne i børnehave på Christianiacykel?

Lad gå videre, lad gå videre før boulevardpressen render med historien for næsen af læserne af den mindst ringe!

Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Der er menneskesmugling, og så er der trafficking.

Vibeke Rasmussen

Interpol skriver om menneskesmugling generelt, og altså ikke specifikt om den nuværende situation, og om forskellen til trafficking bl.a.:

"A broad distinction can be made between people smuggling and human trafficking. In general, the individuals who pay a smuggler in order to gain illegal entry to a country do so voluntarily whereas the victims of human trafficking are often duped or forced into entering another country.

In principle, the relationship between smuggler and migrant ends once the individual arrives in the new country. However, there is evidence that people smugglers continue to exploit illegal migrants, through threats and demands for additional fees."
[…]
"Currently, economic instability appears to be the main reason for the illegal movement of migrants throughout the world, while many migrants are refugees or asylum seekers."