Læserbrev

Kvindefavorisering er nu slut

Debat
19. september 2015

I april udgav Jens Ravnkilde og jeg en artikel i Ugeskrift for Retsvæsen, der dokumenterede, at samtlige syv kvindeprogrammer inden for dansk forskning i de seneste 20 år var udtryk for en ulovlig positiv særbehandling af kvinder. I kølvandet på tvivlen om kvindeprogrammernes legitimitet er alle sådanne tiltag nu blevet taget af bordet, og de centrale aktører har erklæret, at de ikke vil blive forsøgt videreført. Således har såvel formanden for Det Frie Forskningsråd som formanden for den tidligere forskningsministers task force for kvinder i forskning erklæret et stop.

Også inden for kunsten er favoriseringerne nu et overstået kapitel. Jens Ravnkilde og jeg har påvist, at der via statslige kunstudvalg er foregået ulovlige tildelinger af kunststøtte ved, at 50 procent forlods var afsat til kvindelige kunstnere for at få deres procentandel op. Undervisningsminister Bertel Haarder (V) og hans jurister har nu indskærpet samtlige kunstråd, at det strider både mod ligestillingsloven og loven om Statens Kunstfond at uddele kunststøtte på basis af køn. Herved er vi heldigvis kommet tilbage til en normaltilstand, hvor feminisme defineres som fraværet af diskrimination, og ikke længere som kravet om favorisering – den for mig at se ægte feminisme.

Den nye forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har nu som oplæg til forhandlinger med Folketingets partier erklæret: »Vi kommer ikke til at fremme kvindeforskerprogrammer. Det vil være diskvalificerende for forhandlinger, hvis nogen ønsker, at vi skal hælde millioner i sådan noget.«

Denne markering er glimrende, hvis den sigter på afvisning af indgreb i kønnenes resultatbetingelser, der jo altså er ulovlig. Men man må håbe, at han ikke derved mener, at man ikke skal gavne kvindelige forskeres (og kunstneres) mulighedsbetingelser. Det er velkendt, at kvinders gennemsnitligt større binding til barsel, familieliv og husførelse kan virke hæmmende på deres karrierer.

Den tidligere forskningsministers task force har derfor fremlagt en række forslag, der kan afbøde dette ressourcetræk for kvinder. Nu da favoriseringerne er afskaffet, kan vi uden polarisering genoptage diskussionen om disse mange gode virkemidler.

Hans Bonde, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der skulle selvfølgelig stå kulturminister Bertel Haarder.
Bedste hilsner
Hans Bonde