Kronik

Arbejderklassen har glemt, hvem der udnytter den

Den borgerlige overklasse elsker at se arbejderen, kontanthjælpsmodtageren og migranten skændes med hinanden. Imens ruller Marx rundt i sin grav over, hvor uorganiserede proletarerne er hele vejen fra Munkebo til Mumbai
Den borgerlige overklasse elsker at se arbejderen, kontanthjælpsmodtageren og migranten skændes med hinanden. Imens ruller Marx rundt i sin grav over, hvor uorganiserede proletarerne er hele vejen fra Munkebo til Mumbai

Pernille Sloth/iBureauet

Debat
12. oktober 2015

For nogle måneder siden kørte der en film rundt på de sociale medier. Den handlede om en flok løver, der havde fået splittet en flok okser og derved fået fri adgang til en kalv, som de nu var godt i gang med at uskadeliggøre med henblik på fortæring. Men så skete der noget. De voksne okser besindede og organiserede sig og vendte pludselig samlede tilbage for fuld styrke og gik i kamp mod løverne, som de i første omgang troede var overmagten.

Ser man bort fra oksernes (gen-)organisering, er de et præcist billede på, hvor splittede Danmarks, Europas og verdens underklasse står i dag. Det er lykkedes nogen at drive en tyk kile ind mellem gammel- og nydanskere på den ene side og danskere og østarbejdere på den anden.

I Danmark peger pilen bl.a. på Venstre. Danmarks (engang) liberale parti har med deres evige »det skal kunne betale sig at arbejde!« bevidst sat de lavestlønnede arbejdere op imod dem på overførsler. Det er underordnet, at ingen af dem lever i luksus. De skal bare ikke føle sig for ens eller i samme båd. De skal være modstandere!

Seneste bevis herpå er det såkaldte moderne kontanthjælpsloft. Venstre vil her indføre et samlet loft for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan få i offentlig overførsel. Uanset hvor særlige en kontanthjælpsmodtagers levevilkår er, vil der altså være et loft. Samtidig inddrages al ret til ferie, så alle, der har været på kontanthjælp i et år, skal være til rådighed for arbejdsmarkedet året rundt. Baggrunden for disse, og andre, ændringer er ifølge Venstre, at danskerne skal opleve »en mærkbar« økonomisk fordel ved at tage et job. Afstanden mellem kontanthjælps- og lønmodtagere skal gøres større.

Benzin på bålet

På den ene side har vi altså Venstre og deres arrangerede hanekamp mellem de lavestlønnede og kontanthjælpsmodtagerne. På den anden side har vi Dansk Folkeparti, der længe har hældt benzin på bålet ved at spille den danske underklasse ud mod nydanskere (især muslimer) og østarbejdere.

Venstre og Dansk Folkepartis appel til underklassen om, at den skal bide hinanden ved samme krybbe frem for at organisere sig og tvinge overklassen til at dele mere ud af deres reserver, er det naturlige resultat af, at drømmen om en solidarisk arbejderklasse, på tværs af landegrænser, er blevet til et mareridt. Marx’ gamle vision om, at proletarerne i alle lande skulle forene sig, er mere død end længe – til kolossal gene for selvsamme proletarer.

Stimulerer hadet

Der er selvfølgelig mere til miseren i Danmark end Venstre og Dansk Folkeparti. Den socialdemokratiske samfundsmodel har f.eks. vist sig nærmest kun at fungere i en nationalstatslig kontekst. Der har til tider været håb om, at EU kunne stimulere bedre rettigheder for de svageste klasser, men historien har, desværre, vist, at det primært har stimuleret de rige landes arbejderes had mod de fattige landes ditto.

For det var dem, der mistede deres arbejde. Dem, der blev trykket i løn. Dem, der fik en ny fjende frem for en ny solidarisk ven, når desperate polske håndværkere gav pokker i mindsteløn, arbejdshjelme og sikre stilladser for at sikre familierne hjemme i Katowice og Gdansk.

Og her nærmer vi os den næsten tragikomiske catch 22, som alverdens skat på engelske ord, grænsebomme mod østarbejdere og hermetisk lukkede grænser for ikkevestlige indvandrere, ikke kan ændre en tøddel ved, men tværtimod cementerer:

Jo mindre den danske arbejder stiller sig skulder ved skulder med underbetalte og udnyttede tekstilarbejdere i Pakistan og slagteriarbejdere i Polen, desto mere sikkert er det, at fem T-shirts fortsat kan købes for 100 kroner i Bilka sammen med kyllingen til 29 kroner (inklusive 12 procent saltlage), hvilket så betyder, at de gamle produktionsjob inden for tekstil og fødevareforarbejdning aldrig kommer tilbage til de danske arbejdere.

Der er så ironisk, at de danske arbejdere, der burde være solidariske med deres polske og pakistanske co-workers, i stedet er blevet overbevist om, at de skal pege fingre ad deres globale proletarbrødre med den ene hånd (opfordret af bl.a. Dansk Folkeparti), mens de med den anden stikker hånden ned i lommen og køber deres T-shirts og kyllinger, og cementerer deres egne jobtab.

Var det ikke så trist, var det nærmest morsomt.

Glemt er Fannie Mae

Og hvad er så udsigten? Dansk Folkeparti kommer efter alt at dømme ikke til at hjælpe arbejderne, danske som udanske, med at danne fælles front.

Og der er heller ikke udsigt til, at Socialdemokraterne tør skabe en egentlig global dagsorden for deres politiske projekt, der synes fastlåst i en national kontekst. Selv ikke en stærk leder af partiets europæiske overbygning, Poul Nyrup Rasmussen, gjorde nogen synderlig forskel.

Så meget sker der nok ikke, så længe det er polakken, pakistaneren, kontanthjælpsmodtageren, og nu immigranten, der tales op som arbejderens ultimative fjende. Glemt er Fannie Mae og Freddie Mac og andre bankfolk, der gerne spekulerer i, og tjener fedt på, at menige arbejdere går på røven med deres boliglån.

For vores fjendebilleder afgør, i hvilken retning, vi kigger. Og i disse år er underklassens fjende pakistanere, der om ikke står i lort til halsen, så i hvert fald i klor til midt på lårene. Og det er polske slagteriarbejdere, når f.eks. Danish Crown spiller danske og polske slagteriarbejdere ud mod hinanden, fordi de ved, at arbejderne, vor tids proletarer, hverken taler eller står sammen og derfor har de den perfekte vej til at gå op i shareholder value 100 procent parallelt med, at danske skiftevis polske slagteriarbejdere går kollektivt ned i løn.

Så det er fjendebilledet, der skal skifte. Arbejderklassen må begynde at definere sit fjendebillede efter, hvem der udnytter den, og ikke efter folks hudfarve og bopæl. På den front er der stærk inspiration at hente i den engelske film, Pride, der beskriver, hvordan de udstødte minearbejdere i Wales pludselig får støtte af de mindst ligeså udstøde bøsser og lesbiske i London, der danner deres egne minearbejderstøtteforening under Thatchers regime i 1980’ernes Storbritannien.

Der var selvfølgelig et par bitre piller, der skulle sluges, før de benhårde minearbejdere kunne snuppe en pint i baren med de eye-linede bøsser. Men snart fandt de ud af, at de havde meget mere til fælles med hinanden end med de betjente, der tævede dem, og med den borgerlige overklasse, der foragtede dem og elskede at se dem skændes med hinanden.

Solidarisk front?

Er moralen så stadig, at hvis proletarerne vil det bedste for sig selv, så må den forene sig i alle lande? Tja, de nuværende fjendebilleder gavner i hvert fald hverken de danske, de polske eller de pakistanske arbejdere på længere sigt. Bare se på vilkårene i slagte- og T-shirtindustrien.

Og tænk også over, om den rigeste procent (der i Danmark ejer 31 procent af samtlige danske værdier), er mest bange for hinanden eller for 51 procent af de ringest stillede danskere, der danner solidarisk front? Og om det samme ikke gør sig gældende på globalt plan, hvor den rigeste procent i 2016 står til at eje halvdelen af verdens værdier?

Marx må rotere i sin grav over, hvor uorganiserede proletarerne er hele vejen fra Munkebo til Mumbai.

Joachim Nielsen er filminstruktør og manuskriptforfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Kommentatorer på Information.

Der er en opildning til had mod muslimer, men der er ikke nogen grund til, at give haderne mere for deres argumenter end hvad de er værd, glem ikke at vi er i krig og det ville være passende, hvis danske politikkere forklarede offentligheden, hvilke positive resultater fortsat dansk krigsførsel.

Siden tidernes morgen har plutokrater (rige magthavere)og lærte, hvis truet på deres magt position og/eller økonomi, spillet de fattige og udsatte ud mod hinanden.

Nu forsøges de fattige muslimske flygtninge demoniseret, så de økonomisk truede udsatte EU borgere "Working for the Few" (de rige) eller arbejdsløse, skal glemme deres rige undertrykkere og koncentrere sig om hadet til fattige muslimske flygtninge.

Det er verdens ældste taktik, kujoner beskytter deres tyvekoster med krig, millitære magtmidler, anden strategi for at opnå underliggende politisk mål.

'Feltherrekunst' kære kommentatorer på Information.

Karsten Aaen, Ole Jensen, Jan Pedersen, Jørgen Steen Andersen, Ulrich Krenchel, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Liliane Murray, erik winberg, Torben Skov, Niels Møller Jensen, Janus Agerbo, Charlotte Primdal, peter fonnesbech og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Eliten de rige vil ikke betale for deres fejl.

Ban Ki-Moon FN's generalsekretær om emnet.

Fra link:
"It is easy to mouth the words “sustainable development”, but to make it happen, we have to be prepared to make major changes in our lifestyles, our economic models, our social organization and our political life."

Ban Ki-Moon, 2011
FN's generalsekretær.
Link: http://www.un.org/sg/statements/?nid=5056

Læs mere om klima, fattigdom og bæredygtighed.
Fra link:
"FN-planen kræver investeringer for mellem 3.300 og 4.500 milliarder dollar om året."

Link: http://politiken.dk/udland/ECE2779758/lykketoft-nu-sker-der-endelig-noget/

Jeg opfordre til til handling på COP21.

Karsten Aaen, Flemming Berger, Liliane Murray og erik winberg anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Meget er anderledes sin 1982

Thomas Nielsen brugte tit korte kommentarer til begivenheder som f. eks: "Vi har flyttet hegnspæle" om fagforeningernes resultater og hans slutbemærkning, da han stoppede som formand for LO, var: "Vi har sejret ad helvede til – godt".

Allerede dengang pressede begrebet "fremmedarbejder" sig på. Ordet indeholder i sig selv megen negativitet og blev formentlig fremført som datidens nysprog. Baggrunden for ordet var "importen" af arbejdere af især tyrkere og jugoslavere.

Siden er det gået nedad med solidariteten. Faldet af Muren og opbygningen af EU's fri arbejdsmarked har virket i den retning. Arbejderbevægelserne og dets medlemmer syntes at have miste overblikket kort tid efter og er siden sygnet hen. Ikke kun i Danmark men også i resten af den vestlige verden.

Solidaritet, interesse for andre kulturer og bekymringen for miljøet smuldrede alt imens vi alle er blevet aktionærer med blikket rettet mod, hvad der er bedst for den enkelte og deres.

Og de som tror og troede på det solidariske samfund forsømte at fortælle eller opdrage deres børn til at forstå at alt, hvad de fleste har i dag, skyldes bevægelsernes daglige kamp eller daglige arbejde for og opmærksomhed rettet mod ønsket om større lighed.

Hvis man skal drysse yderligere salt i såret, så er det måske de samme mennesker, som slappede af i det afgørende øjeblik og som nu bruger tiden på at glemme deres forsømmelse foran TV'ets uendelige tilbud af underholdning eller gennem benyttelse af et utal af dansetilbud og lignende.

Den tid kunne meget vel bruges til at oplyse de yngre generationer om, at samfundet ikke nødvendigvis behøver at se ud som nu. Informations artikelserie, hvor ældre videregiver staffen til yngre er et udmærket eksempel på, at man kan videregive sine erfaringer om, hvad et solidarisk og bevidst samfund førte til for utroligt mange af os, som udsprang fra de laveste socialklasser.

Hjælp de svage og det svage. Det er vejen til at hjælpe dig selv og dit samfund.

Karsten Aaen, Ole Jensen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Teodora Hansen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Det væsentlige er ikke at de rige deler ud af deres "reserver", som del ellers glimrende kommentar foreslår. Man kan hurtigt lave regnestykker der viser, at dét ikke ville gøre den store forskel for hver enkelt fattig. Det er forkasteligt at 80 personer angiveligt ejer lige så store værdier, som den fattigste halvdel af klodens befolkning til sammen - men derfor ville spredningen af deres rigdom alligevel ikke ændre så meget i sig selv.
Det væsentlige derimod er at ophobningen af rigdom - kapital - forudsætter alles kamp mod alle, sådan som kommentaren også netop fremhæver, og at dét fordærver tilværelsen og forringer livsglæden for de allerfleste, inklusive de superrige selv.
Det er vist kun lalle-liberalisterne i LA´s ideal at styrke dette lev-og-slå-ihjel-samfund. Men rigtigt nok er den indsigt gået tabt at kun mange generationers solidariske anstrengelser har skabt det velfærdssamfund, som alle andre hylder og underminerer på en gang. Og med Venstre som de velhavendes stik-i-rend-parti ved roret, er der ikke rigtig udsigt til nogen ændring, DF skal nok vare sig for at komme de reelle magthavere på tværs.

Jakob Silberbrandt, Johan Enemark, Ole Jensen, Helmut R., Ib Christensen, Peter Jensen, Jørgen Steen Andersen, bo thomsen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Teodora Hansen, Anne Eriksen, Niels Møller Jensen, Janus Agerbo, Mads Berg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Endnu et vildskud som vil føre os ud i at se fjende billeder hvor de ikke er.
Danske lønmodtagere bestemmer hvilket regeringsregime Danmark skal have.
Så længe man er så egoistisk at man er sig selv nok, og tror at man kan roligt regne med at andres forarmelse ikke rammer en selv. Så se lige på udviklingen i 60 erne var Danmark på vej til at blive et middelklasse samfund. Hvor få har for meget og færre har for lidt. Men siden den tidsperiode er det gået langsomt men dog undergravende af middelklassen flere er blevet taberne. Men så længe egoismens retorik fører med sig at det er folks egen eller de fremmedes skyld ja så kan undergravningen få næring. Flere kan gøres fattige og uligheden i samfundet kan forøges.

Ole Jensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Hansen, Flemming Berger, Freddy Andersen, Carsten Wienholtz, Teodora Hansen, Kaj Julin, Peer Aagaard, Helene Kristensen, Kim Houmøller og Bente Petersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Del og hersk - er jo en klassiker. Så sørgeligt at vi lader vore fælles værdier glide os af hænde, frarøves os og blive misbrugt så katastrofalt, livsødelæggende og undergravende for liv på planeten, som tilfældet er. Det er den 1%, som udøver deres røvertogter i ly af vildledning om sagens rette sammenhæng. Og folkets veluddannede repræsentanter lader sig vildlede.

Vildledningen og undertrykkelsen opnås med brød og skuespil til folket, og frygt og militærmagt til at holde oprøret nede. Når mørket hersker, når vi er ubevidste og ufokuserede, gives plads til undertrykkelse og misbrug - vågn op, vi må tænde lyset.

Karsten Aaen, Ole Jensen, Jørgen Steen Andersen, Peter Hansen, Flemming Berger, Freddy Andersen, Teodora Hansen, erik winberg, Lene Kruhoffer, Anne Eriksen, Kaj Julin, Bodil Waldstrøm, Jan Weis og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Ole Vagn Christensen

Enig Randi vi trænger til at få folkeoplysningens fakkel tændt vi er udsat for at vort folk er udsat for folkeforførelsen med mørkemændenes synspunkter som er at skabe utryghed i et socialdemokratisk samfund som er det bærende fundament for de tre store partier med små nuancer.

Ole Jensen, Jørgen Steen Andersen, bo thomsen, Peter Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bente Petersen

ER DER OVERHOVEDET EN ARBEJDER BEVAEGELSE I DANMARK.... IDAG ?
-
Er der et arbejder parti?
-
Er der nogen der er stolt af at vaere arbejdere?
-
EnhedsListen er det eneste parti, der vil , at vi er solidariske... med hinanden enten vi arbejder paa fabriksgulvet - eller inde paa kontoret, paa landet eller I byen - enten vi tjener styrtende med penge eller ikke - har arbejde eller ikke...
-
saa maaske vi skal snakke solidaritet !!!! - - - S.O.L.I.D.A.R.I.T.E.T. - - - !!!!
-
solidaritet og medmenneskelighed... !!!!!!
-
Det ikke at have et arbejde er nok mere fordi der ikke er arbejde/jobs nok til os alle...

-
LOESNING: Enten maa regeringerne soerge for der er meget mere arbejde/mange flere jobs...
eller de maa soerge for at folk ikke lider under at regeringerne som vi har, lyseroede eller blaa...
ikke magter ... at skabe arbejde/jobs nok til alle.....
-

Ole Jensen, Torben Skov, Jan Hebnes, Poul Anker Sørensen, Flemming Berger, Liliane Murray og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Enhedslisten er IKKE noget arbejderparti. Kommunister er hvad de er. Gammel vin på nye flasker kan ikke, og vil aldrig være andet end den samme floskel. Pas på med ideologierne. Fattigdom bliver resultatet!

Det er IKKE de politiske partier, der skaber holdningerne.

Det er vælgernes holdninger, der skaber de politiske partier, og de partier, der får flest stemmer, får størst indflydelse.

Så skal der "skydes" på nogen, så er det vælgerne , der skal "skydes" på.

I øvrigt vil de danske lønmodtageres pensionsfonde/-kasser efterhånden i kraft af deres voksende størrelse få den indflydelse, som gamle dages" kapitalister" måtte have haft.

Lønmodtagernes pensionskasser har i øvrigt allerede nået en størrelse, der får visse politikere til at synes, at man kan "pålægge" dem at finansiere ting og sager, som staten ikke har penge til.

Artiklens forfatter skulle prøve at lægge beholdningerne i de danske lønmodtageres pensionskasser sammen - det er grumme mange penge og aktier , det er blevet til.

Poul Sørensen

Jeg håber på at se mange flere artikler af Joachim Nielsen i information....:-)

Mads Berg, Erik Feenstra, Ole Henriksen, Frederikke Nielsen, Jørgen Steen Andersen, bo thomsen, Peter Hansen, Flemming Berger, Liliane Murray, erik winberg, Peer Aagaard, Bodil Waldstrøm, susanne langer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg har stemt artiklen op fordi den modsat de fleste andre rent faktisk har et globalt perspektiv.
At den, og kommentarerne efterfølgende, til fulde beviser at der ikke er noget alternativ udenfor venstrefløjens mere eksotiske bogstavkombinationer til den eksisterende verdensorden, gør den ikke mindre relevant.
Snarere mere.
Hvis man kigger på Kina, Rusland, Iran eller Indien ser man vel ikke nogen farbar vej.
Eller er det fra sydamerika det politiske lederskab skal komme ?
Er det et komplet dysfunktionelt UN der skal opfylde Joachim Nielsens drømme ?
Da venstrefløjen blev international og forkastede det nationale fællesskab, bad den dybest set selv om problemerne.
Det er ikke tilfældigt at det er det borgerlige Sverige som har ført an når invitationerne er blevet sendt ud til fattige i alle verdenshjørner.

Arbejderklassen (underklassen) er ofte sin egen værste fjende. Nogen stemmer endog på Venstre og er medlem af krifa - Noget må være brændt sammen i disse mennesker.

...Men det ubetinget aller største svigt kommer fra Socialdemokraterne og fagbevægelsen, som er godt på vej til at dumpe arbejderklassen (underklassen).

Ole Jensen, Jørgen Steen Andersen, bo thomsen, Peter Hansen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Helene Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Den eneste måde arbejdere kan opnå adgang til overskuddet på, er ved at købe aktier i de virksomheder de er ansat i. Så længe arbejdere ikke kan forstå den sammenhæng mellem ejerskab af virksomheden og retten til udbyttet, vil de forblive trådt under fode.

Med venlig hilsen
Lennart

Steffen Gliese

Men, Lennart Kampmann, det er jo kun, sålænge vi holder fast ved den ødelæggende idé om ejendomsrettens universalitet, som fører til vilkårlig fordeling af velstanden.

Vibeke Hansen, Peter Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Liliane Murray, erik winberg og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Ja, del og hersk har altid været de rige og deres stats foretrukne metode.
At få arbejderklassen/deres lønslaver til at bekæmpe hinanden i krige. Som tilfældet var under de to verdenskrige.
- så de rige, herunder deres militærindustri, kan skovle penge ind. Siden hen på genopbygning af de ødelagte landes infrastruktur og produktionsapparater.
At få deres arbejderklasse/lønslaver og de fattige til at støtte Nato´s nuværende krige.
- og lade dem betale regningen for de flygtninge, der kommer ud af dem.
Og ellers kalde dem inhumane racister, hvis de gør vrøvl.

Per Torbensen, Kaj Julin, Randi Christiansen og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Herman Hansen, hvordan skal Socialdemokraterne og fagbevægelsen kunne gøre andet end et massivt svigt - det er jo ikke mennesker, der har oplevet almindeligt arbejde, de aner intet om 3-holdsskift, nedslidning psykisk og fysisk, det er fra ende til anden akademisk overklasse med fine rene hænder og det rigtige tøj, de rigtige meninger, det rette had til alle disse overflødige urene mennesker, som kæmper en desperat kamp for at finde nogen til at repræsentere dem og gøre samfundet menneskeligt igen. Jeg vil ikke blive forundret, om disse overklassemennesker inden for en overskuelig tid får umyndiggjort alle med den forkerte mening og det alt for dårlige liv.

Ole Jensen, Flemming Berger og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Herman Hansen, hvordan skal Socialdemokraterne og fagbevægelsen kunne gøre andet end et massivt svigt - det er jo ikke mennesker, der har oplevet almindeligt arbejde, de aner intet om 3-holdsskift, nedslidning psykisk og fysisk, det er fra ende til anden akademisk overklasse med fine rene hænder og det rigtige tøj, de rigtige meninger, det rette had til alle disse overflødige urene mennesker, som kæmper en desperat kamp for at finde nogen til at repræsentere dem og gøre samfundet menneskeligt igen. Jeg vil ikke blive forundret, om disse overklassemennesker inden for en overskuelig tid får umyndiggjort alle med den forkerte mening og det alt for dårlige liv.

Børge Rahbech Jensen

Det er ikke så interessant, hvem pilen peger på, især ikke når den nemme mistanke vælges. Faktisk ligner det mere en måde at spille befolkningsgrupper ud mod hinanden.

Når vi kigger lidt nærmere på, hvor pilen peger hen, peger den på økonomer i tænketanke, interesseorganisationer, pengeinstitutter og universiteter. Det er dem, der har defineret, at kun økonomiske incitamenter har betydning, og brugt sine økonomiske modeller som udgangspunkt for en tese om, det skal kunne betale sig at arbejde.

Selvom det er interessant nok, er det heller ikke det mest interessante. Endnu mere interessant er det, om nogle befolkningsgrupper har glæde af et konfliktfuldt samfund men alligevel holdes uden for kritiske debatter. Det kan opnås på flere måder. Nogle kan gøre det med beslutninger uden begrundelse el. med falske begrundelser. Andre kan gøre det med uddannelse af andre til at føre politiske ambitioner ud i livet. Andre igen kan gøre det med oplæg til debat, hvorved de får stor indflydelse på debatten.

I realiteten peger pilen i mindre omfang på erhvervsledere. Så vidt jeg husker, har DAs nuværende formand, som blev udpeget i sidste måned, en baggrund fra den offentlige sektor, selvom DA organiserer virksomheder i den private sektor. Dansk Industri bærer også præg af stort fokus på den offentlige sektor, og lagde i foråret op til en folkelig debat om, hvad danske virksomheder skulle lave i fremtiden. Jeg mener, bl.a. disse to hændelser vendte pilen, så den nu peger mod universiteter og ministerier, hvor sociale relationer har stor betydning. Det er ikke godt, når en organisation, der organiserer danske industrivirksomheder, spørger befolkningen, hvad organisationens egne medlemmer skal lave i fremtiden. For mig tyder det på en organisation med en ledelse, der ikke kender sit eget arbejdsområde. Det er heller ikke godt, når dansk erhvervsliv bruger ministre eller kongelige til markedsføring på nye markeder og kræver, staten sørger for kvalificerede medarbejdere. For mig tyder det også på erhvervsledere, som ikke kender sine egne opgaver.

Det bringer mig tilbage til indledningen på denne kommentar: Hvad er formålet med dette debatoplæg?

Hvor er Herbert Marcuse

Og så tror arbejderproletarerne oven i købet, at de 'ejer' noget, f.eks. deres hus og evt. bil og lystyacht - samtidig med, at rovdyrkapitalen importerer konkurrerende produktivkræfter fra udlandet med assistance fra det såkaldte EU, neoproletarer og delvis almue, der som regel ikke har nogen som klassebevidsthed, men hjemmefra har fået hjernevasket så meget religion ind under klaphatten, så 'religøst knald' i låget er blevet 'den nye sort', og hvem klapper igen i deres kleptomane hænder? ...

Ole Jensen, Per Torbensen og Kaj Julin anbefalede denne kommentar

Ingen i denne verden ved hvor mange dollars der er i omløb, men balancen er i krydsfeltet mellem, der hvor de ikke bare kan samles op fra jorden og så at de alligevel er opnåelige hvis du er parat til at anstrenge dig for at få fingre i dem. Med anstrengelse menes: at du skaber lidt mere værdi end de dollars du modtager i kompensation. Er du med på den galej så sørger akkumuleringseffekten for resten. Slutresultatet? Et forbrug der i år 2099 svarer til 150 milliarder vesterlændinge.

arh -----ikke vesterlændinge - men blot 150 mia 'nutidsforbrugere' eller ca. 20 gange dagens forbrug (150/7,3 mia mennesker = 20 ) i år 2099. Hvis alle får et forbrug som den rigeste 1 mia. mennesker. Det vil naturligvis ikke holde, men øvelsen er så at finde ud af hvordan tingene udvikler sig.

Hvis nogen i 1990 havde fortalt mig at nedenstående var Kina om 25 år, så havde jeg lavet små prikkebevægelser på min tinding med min pegefinger....

https://www.rt.com/news/317980-china-traffic-jam-gridlock/

Steffen Gliese (a.k.a. Peter Hansen)

Du mener vel ukrænkelighed og ikke universalitet?

Lennart Kampmann

@ Steffen Gliese
Uden ejendomsret, ingen mulighed for at råde over sit eget.
Med venlig hilsen
Lennart

Vinni Svejgaard

De mange års fredelig sameksistens mellem arbejdsgivere og lønmodtagerne, denne udligning af magten, har gjort at det blev glemt og det var godt for alle.
Men nu hvor den globale profitfeber har ramt dem, der er så bange, at de må forer sig selv med rigdomme og som er ligeglade med hvorfra de får den, nærmer vi os igen en tid, hvor de ikke profitsøgende må kæmpe for den smule, som de har brug for, for at leve anstændigt.

Det er både bekymrende og opløftende at partierne har genopdaget arbejderne ! bekymrende fordi det viser at en ny arbejdskamp er på trapperne og opløftende fordi politikerne ser arbejdernes massive, men hvilende magt. Selv håber jeg at magthaverne kommer til rimelighedens fornuft og lægger grådigheden på hylden, inden den vågner for alvor.

Arbejdere har 3 tilstande, 1. de kan være velbjergede og fredelige, så kan de være 2: fattige og undertrykte og de kan være på vej fra den ene til den anden tilstand og først her kommer de i den 3 tilstand, for her er kamp en option.
I Vesten er arbejderne på vej ned og i resten af verden er arbejderne på vej op.......Det giver mange, mange arbejdere i den 3 tilstand ;)

Karsten Aaen, Liliane Murray og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Lønmodtagere kan være i to tilstande. Enten ejer de produktionsmidlerne eller også gør de ikke. Når lønmodtagerne ikke ejer produktionsmidler, kan de ikke forme samfundet efter almindelig fornuft og vi får dette helt urimelige forbrug, og en usikker tilværelse og fremtid.

Jørgen Steen Andersen, Peter Jensen, Liliane Murray, Mikael Velschow-Rasmussen, Teodora Hansen, erik winberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvis man ser på ejerskabet af medier og presse i Dk er det vel ikke så mærkeligt at tingene går i en bestemt retning.
Ved ikke hvem der sidder i bestyrelserne i disse kapital fonde og medie koncerner (og andre bestyrelser) men, mon ikke deres samfunds og verdens anskuelse forplanter sig, mere eller mindre, ned igennem, indtil sidste ord er trykt.

Jakob Silberbrandt, Ole Jensen, Steffen Gliese, Preben Haagensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Vinni Svejgaard
Det vil sikkert overaske mange på denne tråd, at hvis ikke opgøret med den danske neo-liberale og liberale sparken nedad, bliver stoppet nu, vil forholde i Danmark hurtig komme til at ligne vores globaliserede verdens nabolandes tilstand, der bære arrene at manglende mod til et opgør, med elitens udnyttelse af denne svaghed.

Jeg ønsker ikke at lønmodtagere (arbejdere) skal falde for at de udsatte og de fattige spilles ud mod hinanden, så det må hellere stoppes nu inden det ender galt!

Fakta Storbritanien 2015:

Behovet for fødevarebanker er eksploderet under den nuværende regering.
I 2010 blev der delt hjælp ud til 40.000 personer.

I 2013-14 var antallet steget til 900.000, og i det forløbne år over 1 million. Tallet viser antal uddelte portioner mad ca. 50 procent er folk, der vender tilbage flere gange 83 pct. angiver ændringer i offentlig hjælp som årsag til, at de må bruge fødevarebanker.

I 2014 voksede den britiske økonomi med 2,8 pct.

Det er 'den højeste vækst siden 2006'.

Borgerne i Danmark bliver af både liberale og neo-liberale politikkere foregøglet, at velfærdssystemet der holder hånden under samfundet, nok skal fungere i fremtiden, men danskerne skal selfølgelig ikke betale skat, da solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed.

Det er liberal økonomisk apartheid system, hvor mennesker opdeles af andre mennesker, hvor flygtninge skal have nedsat hjælp i forhold til hvide danskere og alle der ikke har kunne få det liv de ønskede, men ufrivilligt er havnet på bistandshjælp, skal af de høje herre i det politiske etablissement, finde sig i at blive fortalt, at de er dovne og uduelige, så deres bistandshjælp nedsættes, så de der har et arbejde, kan føle sig bedre tilpas, en slags undskyldning til danskerne med arbejde, for de skal betale skat.

Det er og bliver trist for alle, uden økonomiske midler i Danmark, at skulle bo i Danmark, for mennesker uden formue, regnes ikke for noget, hvor både liberale og neo-liberale politikkere giver de rigeste danskere politisk beskyttet skattely, for de rigeste skal da overhoved ikke betale skat, sådan fungere det internationale marked nemlig for de rige, de rige betales og alt er gratis.

Skål søde Frits.
Ja
Skål min søde millionær skat.

Jakob Silberbrandt, Ole Jensen, Elisabeth Andersen og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar

I debatten her om splittelsen og opdelingen af de mindst bemidlede grupper,
vil jeg minde om digtet her:

Først kom de for at tage kommunisterne,
men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke kommunist
så kom de for at tage fagforeningsmedlemmerne,
men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke fagforeningmedlem.
så kom de for at tage jøderne og sigøjnerne,
men jeg protesterede ikke, for jeg var ikke jøde eller sigøjner.
så kom de for at tage de homofile, men jeg protesterede ikke,
for jeg var ikke homofil.
da de kom for at tage mig,
var der ingen tilbage at protestere.

Martin Niemüller (1892-1984)

Karsten Aaen, Ole Jensen, Jørgen Steen Andersen, Liliane Murray, Mikael Velschow-Rasmussen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Carsten Wienholtz og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar

"Philip B. Johnsen:
Nu forsøges de fattige muslimske flygtninge demoniseret, så de økonomisk truede udsatte EU borgere "Working for the Few" (de rige) eller arbejdsløse, skal glemme deres rige undertrykkere og koncentrere sig om hadet til fattige muslimske flygtninge."

Dansk Folkeparti er den virkelige skurk i velfærdsdanmarks afvikling!!

Philip B. Johnsen

Torben Skov
Det er desværre en konkurrence mellem flere partier, jurien er stadigvæk ude.

Jakob Silberbrandt, Ole Jensen, Liliane Murray, Carsten Wienholtz og erik winberg anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Bill : "Enten ejer de produktionsmidlerne eller også gør de ikke."

Produktionsmidlerne er skabt af fællesejet, og tilhører derfor fællesskabet - ellers giv et eksempel, hvor det ikke er tilfældet. Privatkapitalisering på fællesejet er røverkapitalisme, ergo ejer fælkesskabet produktionsmidlerne.

Men det er lykkedes den 1% at indbilde et flertal deres røverhistorie, om at det er rigtigt at konkurrere om fællesejet - og den 1% griner deres dødsgrin hele vejen hen til banken.

Ole Jensen, Peter Jensen, Liliane Murray, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Torben Skov, Bill Atkins og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar

Randi Christiansen

Du er som sædvanligt galt afmarcheret.

Slå produktionsmidler op i et leksikon og konstatér det ved selvsyn

Philip B. Johnsen

Leo Nygaard det har fået galt i halsen.
Velfærdsstaten er en pengemaskine, den sikre at sygdom, ulykke eller videreuddannelse ikke blokere for genoptagelse af arbejdet eller forbedring af arbejdsstyrken uanset hudfarve, i den globaliserede verden.

Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
Du må selv forklare, hvad 'du' mener, hvis du syntes, jeg ikke har forstået dig rigtigt, jeg er ikke Naser Khader, jeg læser ikke dine tanker og fortæller dig hvad ud mener.

Mikkel Beck, det er lidt svært at se hvor den helt store misforståelse ligger. Hvis jeg slår op i mit leksikon så står der:

Produktionsmidler er noget, hvorfra merværdi kan skabes. Til produktionsmidler regnes blandt andet naturresurser, bygninger, industrielle anlæg og fabrikker.

At det ikke drejer sig om fællesskabte - fællesejede - værdier er svært at få øje på.

Liliane Murray, randi christiansen, Flemming Berger og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Teodora Hansen

Kim Houmøller

Hvordan definerer man et arbejderparti? For mit vedkommende, er et arbejderparti den parti som taler arbejdernes sag og er med til at fremstille og stemme på love, som varetager arbejdernes sag. Hvis sådan et parti er kommunistisk, så må det være et kommunistisk parti der er brug for at genskabe solidariteten mellem de 51% som er blevet røvet for alle muligheder for at forsvare sig selv fra den tiltagende fattigdom som monopolen og neoliberalismen har kastet dem i. Nu tror jeg ikke at Enhedslisten er kommunister. I den aktuelle politiske situation, alt tyder på at de er et af de to socialdemokratiske partier der er tilbage i Folketinget, siden S og SF har ladet sig forføre af neoliberalismens ”nødvendighedspolitik”. Hvorfor kaster du den gamle kommunime skræk her? Hvis man skulle være bange for kommunisme og ikke kigge på El som gyldigt alternativ til den neoliberaliste røvrenderi, så falder man lige præcis i den fælde, som artiklen netop beskriver. Og hvorfor, i øvrigt skal man være bange for kommunisme/socialisme? Det er diktaturen det har gjort at tingene er gået galt i den aflivede såkaldt kommunistiske blok. Det er glidningen fra demokrati. Og dette er lykkedes på den klassiske måde: del og hersk. Det kan godt være at det ikke er nødvendigt at gå helt tilbage til fuld omfordeling af alle samfundets ressourcer. Men det duer ikke at lade den nuværende neoliberalistiske katastrofe fortsætte. Så er vi alle dømt.

Mads Berg, Preben Haagensen, Ole Jensen, Steffen Gliese, Liliane Murray, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Leo Nygaard
Nej men jeg elsker, at fiske alene så er der nul konkurrence og det føles som frihed ;)

Helt ærligt jeg kan ikke gætte, hvad du mener.

Hvis man vil vide hvem der udnyttede arbejderklassen (den existerer stort set ikke mere), så skrev kommunisten prof. Jørgen S. Dich en glimrende forklarende bog i 1973, kaldet 'Den Herskende Klasse'. Og det var ikke privatkapitalismen han tænkte på. Som forventet blev bogen tiet ihjel af klassen, og vel ofte brændt på bål, så den er vel desværre ikke til at skaffe. Om nogen ellers skulle være interesseret. Hvad der næppe er mange der er. I det her medie i alt fald. Og 'arbejderen' er jo en uddød race i dette land.

Som jeg forstod bogens primære budskab i sin tid, var det den nye klasse skabt under velfærdssamfundet, som Dich gav et æselspark, nemlig alle de nye opkomlinge og alle deres nyopfundne faglige behandlingsdiscipliner, der havde sat sig på dagsordenen og magten - en hidtil uset klasse på flugt fra det legemlige arbejde - eller som der står på bogens omslag: Den herskende klasse er i vore dage de offentligt ansatte inden for den sociale sektor, den videregående uddannelse og sundhedsvæsenet. - ik' å' Olsen ...

Henrik Plaschke

Ole Olsen:

Blev Jørgen S. Dichs Den herskende klasse virkelig tiet ihjel af den herskende klasse og brændt på et bål? Nu har jeg vist aldrig været medlem af denne klasse, men jeg husker da i alle tilfælde tydeligt, at denne bog indgik som obligatorisk pensum på universitetet, mens jeg studerede i midten/sidste del af 70erne. Vi diskuterede den på studiet, ligesom vi diskuterede andre værker, og der var (mig bekendt) ingen, der brændte den.

Et hurtigt kik på nettet viser i øvrigt, at bogen nemt kan lånes på biblioteket eller købes antikvarisk.

Hvorfor disse fordomme over for andre? Tror du, debatten bliver bedre på den måde?

Jeg savner konkrete foreslag til hvordan solidaritet skulle kunne opstå , og vigtigere, være til gavn mellem diverse arbejdere i forskellige lande.

Hvad vil det overhovedet hjælpe når arbejdsstyrken er i konstant global konkurrence og der altid er nogen i verden der er desperate nok til at sælge sig selv billigt.
Hvad skal tekstilarbejderen i Pakistan bruge min moralske afvisning af at købe hendes klude til? Hun mister sit job.

Med andre ord:hvilken realistiske muligheder har den arbejdende migrant og den fastboende arbejder for at ændre noget som helst?
Er det ikke her vi begynder og ender. Man tager de kampe man kan, og derfor opstår snak om grænsebomme osv, for der er INGEN der har nævnt en anden bare nogenlunde realistisk eller realiserbar plan til at ændre tingene.

Kim Houmøller og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Henrik Plaschke:

Det var ikke de erfaringer jeg oplevede, da bogen kom frem. Da bogen indgår som et klenodie i min bogsamling, har jeg ikke spurgt efter den på biblioteket. Det er muligt den blev diskuteret på dit uni, men når vi ser på hvorledes samfundet har udviklet sig i de forløbne 42 år, må vi blot konstatere, at alle bogen tydeligvis ingen indflydelse har haft på alle de cand. politter og cand.oecon'er der, som politikkere og embedsmænd, er udgået fra uni'erne og siden har styret samfundsudviklingen. Desværre. Ikke mindst for det 'arbejdende' folk. Så bogen blev selvfølgelig ikke brændt fysisk, men i overført betydning. Fordom? Det er som man ser på det.

Henrik Plaschke

Ole Olsen:

Når man skriver om en bog, at ” den er vel desværre ikke til at skaffe”, burde man vel som mindstemål bruge det ene minut, det tager, at undersøge om det nu rent faktisk er tilfældet.

Men der var vist en fordom, der kom i vejen. Hvad skulle man ellers kalde det, når man drager en konklusion om samfundets funktionsmåde ud fra et enkelt blik på egne bogreoler?

Hvor stor en indflydelse bogen så i øvrigt har haft, kan vi ikke vide med sikkerhed. Vi ved ikke, hvordan verden ville have udviklet sig uden denne bog. Men at bogen ikke har haft den indflydelse, du kunne have ønsket dig, kan jo fortolkes på mere end én måde.

Solidaritet? Ligesom der er indbygget nogle egoismefremmende mekanismer i kapitalismen, så som konkurrencetyranni, profitjagt, akkumuleringseffekt osv. Så er solidaritet indbygget i Velfærdssamfundet.

Individets ad hoc-solidaritet kan man ikke basere et samfund på - allerhøjest har solidaritet en effekt af betydning i nødsituationer.

Lennart Kampmann

@ Bill Atkins
Velfærdssamfundet er en svigefuld makker. Du er tvunget til at stole på at det vil holde sine løfter til dig, men du oplever gang på gang at det svigter. Efterløn, pensionsalder, behandlingsgaranti....langsomt eroderes rettighederne.
Solidariteten i velfærdssamfundet er måske overvurderet. Den holder ikke til fluktuationer i demografi og levealder efter pensionsindtræden. En lille taktisk reserve til den dag, du ønsker et bedre høreapparat eller lidt ekstra hjemmepleje, vil være på sin plads.....

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart, jeg oplever en vendetta fra borgerlige lakajer og politikere der hader den solidaritet der bygget ind i Velfærdsstaten. Alt hvad der kan privatiseres skal sælges til pengemænd, venner og sponsorer.

Det er ikke indvandrere der truer det danske samfund men derimod Dansk Folkeparti der sammen med Venstre tillader pengemagten, dansk eller udenlandsk, at skalte og valte med danske virksomheder og arbejdspladser. Og hvis jeg skal vælge mellem velfærdsstaten sikring - og så banker og forsikringsselskaber - så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om hvor jeg får det største sikkerhed.

Se blot på hvordan bankerne har pelset den ene egenpensionist efter den anden. Folk der har arbejdet i egen forretning et helt liv og brugt den samme bank hele vejen - de er blevet pelset af den selv samme bank for hver en pensionskrone de har opsparet - men Lennart det falder måske ind under din borgerlige kynisme?

Preben Haagensen, Karsten Aaen, Kim Houmøller, Ole Henriksen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

@ Bill Atkins
Jeg stoler aldrig på banken ;) Det eneste jeg ved med sikkerhed er at hvis de gider bruge tid på mig er det fordi jeg er en god forretning.
Sjovt du nævner DF og venstre, var det ikke S der solgte dong? Jeg stoler heller ikke på politikere ;)

I det hele taget stoler jeg ganske lidt på systemerne. Det er jo også langt lettere at leve på den måde. Hvis det går galt, så er man forberedt på det, og går det godt kan man smile. Langt værre er det at forlade sig på staten. Hvis den leverer, er det blot som forventet, men hvis der mangler noget er det et svigt.

Jeg forbinder mig i øvrigt ikke med fløje. Jeg prøver at klare mig selv, holde mine kære tilfredse og reparere så mange ting som muligt. Kan jeg undgå gæld, er jeg også glad.

Med venlig hilsen
Lennart

Per Torbensen, Jørgen Steen Andersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Solidaritet er det samme som sund fornuft. Helt enkelt. Samarbejdets synergieffekter i stedet for konkurrencestatens kannibalisme. Globalt samarbejde? Obstrueres af uvidende fjolser.

Og mikkel bech, som sædvanlig galt afmarcheret? Jeg erindrer ikke lige hvornår, du har påvist, at det skulle være tilfældet. I dette burde du, som bill nu gør det for dig, have undersøgt betydningen af ordet 'produktionsmidler' og dermed erfaret, at disse ikke er skabt af ingenting og entreprenørernes helt særlige lommeuld.

Sider